Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se se svým dítětem přestěhovat do Španělska.
Máte někdo zkušenosti s pobytem v zahraničí?
Co vše bych měla zařídit či udělat?
Co si máme s sebou vzít?
Možná zním jako hloupá husa, ale musím se zeptat...
Jazyk skoro vůbec neumím, ale mé dítě se v tom vyzná.
Samo mi řeklo, že ve zdejším kraji se moc necítí, a tak by mu to nevadilo...
Takže bychom tam chtěli oba.
Nejsem si ale jistá...
Není to náročné?
Seženu si rychle práci, když neumím jazyk?
Předem děkuji za odpověď.
Pro dlouhodobý pobyt se napřed musíte naučit jazyk, bez něj se nedomluvíte na úřadech, v zaměstnání, u lékaře, ve škole ani v obchodech.
Sledujete situaci ve Španělsku? Víte o demonstracích a protestech mládeže z posledních cca dvou let právě kvůli nedostatku práce.
Stěhovat se do zahraničí s dítětem bez znalosti jazyka na komunikativní úrovni považuji za hodně riskantní.
Tak to dopadá, když v rodině chybí chlap. Takové nápady by jinak nevznikly. Předpokládám dospívající dítě s volnější výchovou začíná pomaličku ovlivňovat matku a staví se do postavení, které mu ani v nejmenším nepřísluší. Rozumově ani životními zkušenostmi.
Má rada: najděte si chlapa (možná to chce trochu slevit z požadavků) a své dítě usměrněte v rodinné hierarchii tam kam patří t.j. na poslední pozici.
Asi se má odpověď nebude líbit, ale je jediná správná.
Dobrý večer, Nesnažme se tu hodnotit tazatelky dotaz. To je zbytečné. Jestliže se takto dotázala, zřejmě si bude stát za svým. Já jsem již přispěl výše. Taky to nepovažuji za supr nápad. Hlavně bych měl obavu z toho, jak v cizí zmi uspěji resp. co když zvlášť neuspěji.Přeci jen všude je potřeba paněz a pokud je nevydělám mám se nic moc. dnes je vše o penězích jelikož společnos (doba) je na penězích postavena.
Já tazatelku nehodnotím, můj příspěvěk byla rada...a myslím že dobrá (pro člověka s takovými dotazy). Pokud bych si myslel, že je to dostatečně uvážený a rozumný nápad, rád bych přispěl s konkrétními radami, ale v tomto případě je to jako radit nezaměstnánému, kde si vzít další půjčku=průser.
Pokud máte odvahu, určitě to udělejte. Základní problém je jazyk. Ten se dá ale učit okamžitě i zde. Je otázkou, zda není lepší pro začátek začít angličtinou, ta je celosvětová a má osobní zkušenost je, že s cizincem se domluvím třetí řeči lépe než jeho mateřštinou.
Můj skromný názor ovšem je, že i když máte v úmyslu se tam definitivně přestěhovat, není dobré si zde pálit mosty a nechat si ještě možnosti k případnému návratu.
Nejdůležitější zřejmě je, přenést si své zdravotní pojištění. Informace naleznete zde: ec.europa.eu/...
Co se týká zaměstnání, těžko k tomu něco psát když neznáme vaše vzdělání, kvalifikaci i praxi. Kdo něco umí a není líný doševně i tělesně, práci si vždy najde. U nás se také operuje nezaměstnaností a přitom zde jezdí za praci spousty lidí třeba ze Slovenska. A i když ve Španělsku je nezeměstnanost statisticky vyšší, možná jsou již na dně kam my stejně směřujeme.
Jeden můj zákazník byl s partou ve Španělsku na dovolené a protože mu zde před tím ztroskotal vztah s parnerkou, tak si dovolenou prodloužil i když se kamarádi vrátili a nakonec tam zůstal natrvalo a je tam spokojen.
Dle mne co potřebujete jsou hlavně nějaké peníze do začátku, vše ostatní se tam dá sehnat stejně jakou u nás.
Na vašem míste bych tam jel na nějakou dobu jen zkušebně jako na dlouhodobou dovolenou a hlavně bych se pokusil předem získávat informace od Čechů a Slováku kteří tam již žijí a ne od zdejších bázlivých sejčků a konzerv.
ja jen doplním odpo. moto. Ano jezdí sem např. slováci, jež dělají u stavebních firem a zateplují např. paneláky. NEchtějte vědět v jakých podmínkách jsou příkladem ubytováni (obvykle unimo buňky, někde na periferii většího města), bez nějakého slušného sociálního zázemí. Obvykle sem jezdí na více dní tj. třeba i na měsíc a až práce skončí, jedou zpátky. Když vidím jak v zimě dělají omítky nebo fasády, jak jsou špinaví v otrhaných stavbou zničených hadrech, opravdu jim nezávidím. Je to drsné. A jak větnamci prodávají své zboží v neskutečným mrazu,to teda snad mají v zadnici topítko .No každop. ve ŠP. je tepleji.
Ono je dost odlišná situace u člověka, který je sám, a u člověka s dítětem. A to dost podstatně odlišná. Nehledě na to, že dítě je ještě nejspíš školou povinné. Neumím si představit, že by zvládlo přechod do španělské školy. Nepředpokládám, že by tazatelka patřila do skupiny, která si může dovolit platit školné v nějaké mezinárodní škole s vyukou v angličtině. A hlavně, až tam bude, tak ji tam žádný machr z poradny nepomůže.
Dobrý den, jelikož ve Španělsku je snad ještě větší krize než u nás, tak práci budete hledat těžko. A navíc bez znalosti jazyka ztěží seženete cokoliv. A co ubytování, to máte zařízené?
Paní, nezlobte se za mou odpověď, myslím to vážně. Nejlepší, když se zeptáte vietnamců, případně agentur, které je sem dovážejí a poskytují jim poradenství. Jak vidíte, dobře se tu zabydlují, mají obchody atd. Myslíte, že by to vymyslel sám vietnamský jedinec s holým zadkem a neznalostí řeči? Tady bych bral inspiraci.
Nevím, zda jste tak naivní, lehkomyslná nebo odvážná... Ale zkusit by se to mělo, nikdo neví, třeba to vyjde.
Dobry den,
nevim, ja si lehkomyslna nepripadam.
je neco spatneho na tom, kdyz chci poznat nove lidi a pritom splnit diteti sen?
je prece dobre, kdyz i clovek jde za svym.
presto vam dekuji za nazor.
nashledanou.
Ja ti fandim ,zkuz to,ja bydlim v Holandsku ,neni to ono ,radeji bych nekam do tepla k mori ale do CR bych se uz nevratila .A asi to neni o tom vsude dobre doma nejlip .Kde je to doma?Jsou ruzni tipy lidi ,kteri se boji i 30 km od domova a pak jsou lidi kteri se citi jako ryba ve vode daaaleko od domova.Moje dcera je na pul ceska na pul holandanka a taky by ji nevadilo se prestehovat do teplych krajin .Ale do CR by nechtela .A ten duvod?Kdyz jsem se ji ptala ,pry jsou tam ty lidi takovy spinavy a zli .(dceri je skoro 8 let).A rec se nauci kazdy pokud v te zemi zacne bydlet.A praci si vzdy najdete .Jde o to,zda chcete sedet na prdeli ci brat vsechno co je.Nasinci (cesi)taky nepujdou uklizet a radeji tam soupnou rusaka ci polaka .
Přijde mi že to ani nemyslíte vážně a že je to už takové silvestrovské odlehčení..
Pokud to myslíte vážně tak nevím co si mám o Vás myslet...
Přeci vystěhování do zahraničí je docela zásadní živtoní krok a Vy se ptáte po dikusních forech zda si diskutující myslí že tam seženete práci? To snad není normální ty otázky a myšlenky.
Pokud to myslíte vážně tak ani nepíšete kolik je Vám let,kolik máte do začátku peněz,kde budete bydlet,co pojištění,dcera škola atd..to jsou strašně duležité věci.A to neberu v potaz že neumíte žblepnout.
A Vy se tu ptáte stylem že chce jet v létě na 14 dní na dovolenou k rybníku a zda tam bude možnost při výdělku v místní hospodě.
ne
Důležitý je Váš věk. Nevím, kolik Vám je, sice pořád mluvíte o "dítěti", ale to Vám může být stejně 30 jako 50. V mladším věku člověk mění lehčeji, snadněji, než když už je starší. Proto se ptám.
Ve Španělsku je větší nezaměstnanost, než u nás. A pokud nevládnete jazykem, můžete sice časem nějakou práci sehnat, ale třeba jen uklízečku, pomocnici v hotelu u nádobí apod. Neopovrhuji těmito pracemi a zaplat pámbu za ně, ale 1/ nic moc si při nich nevyděláte 2/ při neznalosti jazyka se nemůžete dostatečně bránit a každý Vás lehce ošulí. Kromě toho cizince a navíc bez jazykových znalostím, jistě zaplatí méně, než Španělce.
Pokud jinak nedáte, rok, dva bych počkala a zařídila si dobrý a intenzívní jazykový kurs. Musíte se sama a obstojně domluvit, to Vaše "dítě" Vás nebude pořád vodit za ručičku. Pokud to opravdu chcete podniknout, musíte se prokousávat víceméně sama. Proto bych radila především jazykovou vybavenost. Pak už to jde snáz.
Také jste nenapsala, co umíte, čím jste vyučená, jaké školy máte, jakou praxi a v čem a jaká je Vaše představa, co byste tam chtěla a především mohla dělat.
Ale, jak říkali už naši předkové: Všude je chleba o dvou kůrkách. Myslím, že víte, co tím chci říct. Pěkné Vánoce přeje Jaga.
Pokud jste zde třeba vydělávala, jako účetní na ŽL, jistě máte dost našetřeno a není problém se do Španělska odstěhovat, koupit si tam domek nebo apartmán, žít z ušetřených peněz a při tom si hledat práci. Samozřejmě musíte být policejně hlášená, jinak Vás šupem pošlou zpátky. Také máte povinnost, platit si zde stále zdravotní pojištění, pokud nebudete pojištěna od tamnějšího zaměstnavatele, což musíte zdejším úřadům také dokladovat. Třeba si tam v krátké době najdete životního partnera a budete mít život ve Španělsku zlegalizovaný a bez problémů. Pokud neumíte španělsky, třeba ovládáte alespoň nějaký jiný jazyk abyste se domluvila, ale získáte jen podřadnější práci, kde absence jazyka nebude vadit. Všechno může člověk v životě zkusit, přinejhorším se vrátíte zpátky. - pt
Tak zrovna o Isla Margarita bych radeji pomlcel. Je to znamy raj ceskych a slovenskych zlodeju, vrahu, mafianu, paseraku drog, podvodniku, korupcniku, ...
Ostatne pise o tom i ten autor toho blogu. Takze Isla Margarita opravdu ne.
Zrovna vcera byl (zrejme na Novinkach) clanek o tom, jak se Slovakum konecne podarilo odtamtud dovlect zpatky na Slovensko nejakeho najemneho vraha a clena nejake slovenske organizovane kriminalni skupiny (mafie), ktery se tam skryval nekolik let. Bohuzel ten clanek ted nemuzu najit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.