Nejste přihlášen/a.
Tři roky po instalaci plastových oken se projevila na kamenno-zděnéchalupě v rozích u podlahy plíseň.
Dům je drenážně obkopaný a neustále větraný (minimálně mikroventilací) . Má novou střechu, ale zatím je bez fasády.
Plán je zateplená stříkaná omítka a podlahové vytápění.
Prosím o Vaše poznatky a zkušenosti.
Milan Cukrář řekl lakonicky: NE! Je li třeba zdůvodnění,zde je.Podlahové vytápění používá podstatně nižší teploty topného media.S tím souvisí i nižší teplota vzduchu v místnosti.Prostředí pro běžné bydlení je samozřejmě příjemnější,ale projevuje se to i v menší cirkulaci vzduchu a tím i horším ohřívání zdí.Ale zase jsou tím i menší ztráty přes zeď,je menší teplotní spád proti venkovní teplotě.
Nižší teplota vzduchu znamená také při větší relativní vlhkosti zvýšení teploty rosného bodu.Takže každá alternativa má své výhody a nevýhody.
JABRAKA
I nové domy, pokud nejsou obydlené, zatuchnou. Mám starý dům a vysychal dva roky.
Myslím, že se shodneme, že záleží i na kolik topí, protože na prochladlých stěnách může vlhkost kondenzovat.
Lepší než mikroventilace je opakované větrání s důkladnou výměnou vzduchu během max 5 minut, aby nevychladly stěny. Pak se i vzduch rychle ohřeje.
Drenáž je okolo domu je také dělaná zhruba před dvěma lety. Přitom do té doby bez okapů a odvodnění - a paradoxně chalupa bez vlhkosti.
Teplo v době nepřítomnosti je řešeno přímotopy, takže dům si udržuje stálou teplotu.
Jinak každé odpoledne v týdnu a posléze celý víkend se topí v krbovkách.
Asi to chce vysvětlit co je hydroizolace. Každý si pod tím může představit něco jiného. Zatím toto: moje-stavebniny.cz/...
doplněno 17.12.08 07:16:... myslel jsem všeobecně (horizontální - vertikální - střešní) viz LINK
Drenáže jsou suché, odvod funguje, dům v mírném kopci. Krbem se jen přitápí, resp. šetří energie - v domě udržují stálou teplotu přímotopy. Vlhkost měřena opakovaně na různých místech domu, bohybuje se od 58 do 63. Z celé diskuse vyplívá, že zřejmě půjde pouze o páry. V kuchyni ovšem tento problém není ani při vaření. To jsou záhady.
Boree:
Je zcela evidentní,že jde o vodní páru.Obsah vodní páry ve vzduchu právě udáva relativní vlhkost vzduchu.Tam,kde je pára viditelná jako bílý obláček,jde o 100% nasycenost a dosažení rosného bodu.Suchá vodní pára nezpůsobuje vlhkost.
JABRAKA
odkopání a vyplnění propustným materiálem pomůže, ale neodstraní vlhkost! Odkopáním navíc se ještě může provést destrukci základů!
"Taky to není nic levného." správně nic není levného.
Pro některé případy existuje hranice mezi efektivním a dokonalým.
Tabulka s rosnými body - poradte.cz/... Pokud máte 60% relativní vlhkosti při 20°C, rosný bod je 12°C. Při 23°C už je to 15°. Zeď nemá teplotu vzduchu v místnosti, je chladnější neustálým stykem s vnějším prostředím.
Krásná pomůcka je tzb-info.cz/... , jen si musíte doplnit měřítko, to už se nějak nevešlo ...
Právě zadání Rsi a Rse zohledňuje ten přechod. Samozřejmě, kondenzace probíhá i v samotné zdi, ale prostup par konstrukcí není tak rychlý, nejhorší je kondenzace na povrchu.
Pokud jde o vzlínání, najdete vlhkost i na vnější straně zdi, taky stojí za to, vylézt za deště a zkontrolovat okapy, soused se napojil na můj chlév tak mizerně, že po něm teče voda, ale zjistil jsem to po dvou letech, . Prostě otočil trubku vzhůru nohama,
, takže ve spoji většina vody vyteče.
Zdravím ,
mám podobný problém v domě starém cca 150let ,kde mi po aplikaci sanační štukové omítky v jedné místnosti včetně částečně sanačního jádra /lokálně/ na vlhká místa/Baurex/ do výšky kolem l metru od betonové podlahy trvale při změně venkovní teploty
kolem 0st celsia vlhne silně jeden roh zdí .Když teplota venku klesne pod 0 nebo stoupne nad cca 7st ,vlhký roh vyschne díky malému vlhkostnímu odporu sanačního zdiva odparem do místností a větráním.Topím ustředním topením a přitápím krbovými
dvouplášťovými kamny,které na vlhkost v místnosti fungují zatím nejlépe.Ale stále to není ono ,a tak uvažuji o el.topných panelech,které mi vycházejí ekonomicky nejvýhodnější a jsou i pohodlné pro rychlé použití.Předpokládám ,že sálavé teplo z nich mi vysuší roh a stěny ,čímž zvýší tepelný odpor stěn a z toho vyplývá ,že nebudu muset hubit plíseň v oblíbeném rohu asanexem .
Muf přeje pěkné Vánoce a Nový rok 2009.
také jsem pomýšlel na výměnu stávajících el.přímotopů za topenizkamene.cz/... , má někdo zkušenosti?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.