Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!Prosím o radu.Na obecním pozemku stojí lípa o obvodu nejméně 250 cm ze které neustále opadávají suché větve které mi již spadly na auto ,kterým parkuji na svém pozemku a poškodily ho.Mám strach ,aby nespadly někomu na hlavu.Větve padají až na můj pozemek.Celou událost jsem zapsal,nafotil a předal starostce k řešení.Nic jsem ale nevyřešil musel bych se obrátit na soud.Soudil bych se ale nerad je to zdlouhavá a nákladná záležitost.Jediné co starostka udělala -nechala ořezat strom kam došáhl žebřík ,takže horní suché větve padají dále.Dle obecního rádoby odborníka je strom v pořádku .Ale větve padají a padají.Děkuji za případnou radu
0x
Neparkujte pod stromem, to že padaj větve je normální. Dokonce i listí, hrůza! Je třeba ho popílit, honem k soudu aby nařídil pokácení.
Pokud je možnost tak se přizpůsobte stromu, pomůže arborista a prořezání tak aby toho padalo co nejmíň (místní údržbář nebývá to pravé). Strom dává i stín atd., bez stromů by tu byla poušť. Malý děti se podělávaj a taky je nezaškrtíte...
Zlikvidovat stoletou lípu jen proto aby neodřela auto je bezohlednost, parkovat plechovku o 10 metrů vedle nebo postavit pergolu je strašně práce...
Tak mi připadá,že jsem nakonec na vině já a ne strom.Musíte si pečlivě přečíst co jsem psal .Větve padají až na můj pozemek tzn kolem celé půlky domu včetně cesty a vchodu do něj.Podle Vás bych měl asi prorazit díru z druhé strany domu a chodit tudy aby se náhodou stoleté lípě nic nestalo.Nebo postavit pergolu o rozměrech 8x8m .Hm dobrá rada zřejmě slušný oddíl STS CHVOJKOVICE BROD.Ale dík
0x
Nechala ořezat strom, kam dosáhl žebřík? To je snad špatnej vtip... jak, kým, kdy? Lípa je chráněný strom a jakýkoli řez smí provádět pouze odborník, který na to má štempl - tedy ne kdejaký kutil, co má motorovou pilu, ale odborník, který sice taky disponuje motorovkou, ale krom toho i fůrou dalších serepetiček k důkladnému ozdravnému prořezu. Takový odborník ti taky nevlítne na strom a šmiky-šmik, specielně Lípa má dost malé období, kdy ji lze prořezávat. Předloni to dělali u nás. Jedna vzrostlá Lípa (cca 1,50 cm průměr kmenu) vyšla kolem 6ti tisíc, ale už při práci a obhlížení bylo vidět, že se v tom ten člověk vyzná a nezkazí ji. A po objednání se čekalo na správný okamžik.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.