Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Padající větve

Od: jirkja* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den!Prosím o radu.Na obecním pozemku stojí lípa o obvodu nejméně 250 cm ze které neustále opadávají suché větve které mi již spadly na auto ,kterým parkuji na svém pozemku a poškodily ho.Mám strach ,aby nespadly někomu na hlavu.Větve padají až na můj pozemek.Celou událost jsem zapsal,nafotil a předal starostce k řešení.Nic jsem ale nevyřešil musel bych se obrátit na soud.Soudil bych se ale nerad je to zdlouhavá a nákladná záležitost.Jediné co starostka udělala -nechala ořezat strom kam došáhl žebřík ,takže horní suché větve padají dále.Dle obecního rádoby odborníka je strom v pořádku .Ale větve padají a padají.Děkuji za případnou radu

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

popilitavybetonovat
hodnocení

0x

Neparkujte pod stromem, to že padaj větve je normální. Dokonce i listí, hrůza! Je třeba ho popílit, honem k soudu aby nařídil pokácení.

Pokud je možnost tak se přizpůsobte stromu, pomůže arborista a prořezání tak aby toho padalo co nejmíň (místní údržbář nebývá to pravé). Strom dává i stín atd., bez stromů by tu byla poušť. Malý děti se podělávaj a taky je nezaškrtíte...

Zlikvidovat stoletou lípu jen proto aby neodřela auto je bezohlednost, parkovat plechovku o 10 metrů vedle nebo postavit pergolu je strašně práce...

jirkja*

Tak mi připadá,že jsem nakonec na vině já a ne strom.Musíte si pečlivě přečíst co jsem psal .Větve padají až na můj pozemek tzn kolem celé půlky domu včetně cesty a vchodu do něj.Podle Vás bych měl asi prorazit díru z druhé strany domu a chodit tudy aby se náhodou stoleté lípě nic nestalo.Nebo postavit pergolu o rozměrech 8x8m .Hm dobrá rada zřejmě slušný oddíl STS CHVOJKOVICE BROD.Ale dík

buss
hodnocení

0x

Není starých stromů, ze kterých by nepadaly. Pod stromy neparkuji i z toho důvodu, že je auto pak posrané od ptáků, listí, plody...

ladaadal*
hodnocení

0x

Nechala ořezat strom, kam dosáhl žebřík? To je snad špatnej vtip... jak, kým, kdy? Lípa je chráněný strom a jakýkoli řez smí provádět pouze odborník, který na to má štempl - tedy ne kdejaký kutil, co má motorovou pilu, ale odborník, který sice taky disponuje motorovkou, ale krom toho i fůrou dalších serepetiček k důkladnému ozdravnému prořezu. Takový odborník ti taky nevlítne na strom a šmiky-šmik, specielně Lípa má dost malé období, kdy ji lze prořezávat. Předloni to dělali u nás. Jedna vzrostlá Lípa (cca 1,50 cm průměr kmenu) vyšla kolem 6ti tisíc, ale už při práci a obhlížení bylo vidět, že se v tom ten člověk vyzná a nezkazí ji. A po objednání se čekalo na správný okamžik.

ladaadal*
hodnocení

0x

Jinak ovšem majitel stromu za něj zodpovídá a musí hradit škody vzniklé sousedům, ale nevím, jak je to s autem. Kdyby vám lípa zničila střechu domu, bude opravy hradit obecní úřad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]