Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,prosím o radu ohledně zhotovení podlahy v podkroví.Vím,že dotazů a odpovědí na tohle téma je zde poměrně hodně,ale zeptám se.Potřebuji zhotovit podlahu na půdě o ploše cca 75m2 kde je momentálněstav takový:Je vytrhaná stará prkená podlaha a vybrán bordel mezi trámy.Ty mají rozměry:délka9m a průměr cca 16x18-18x20 jak který.Jsou 1 metr od sebe a je jich celkem 8 přičemž 3a6 trám je z obou stran obložel kovovým 160 i profilem.Na těchto íčkách stojí trámy podpírající střechu.Prostředkem domu prochází jediná nosná stěna.Préblémy o kterých vím jsou ty,že od jedné štítové strany jsou první 4 trámy napadeny dřevokazným hmyzem,ty jsem oškrábal,vyčistil a napustil lignofixem,nicméně nejsou tudíž 100% a další problém je ten,že po změření laserovou vodováhou jsem zjistil,že na těch 8trámech je rozdíl zhruba 10cm(mezi 1a8)jsem na kopci takže ei asi baráček trošku naklonil..Rád bych to vyřešil asi nejčastější variantou a to rošt+2xOSB+všechny izolace,jen bude asi potřeba nějak dovyztužit tu stranu s napadenýma trámama(tam bude koupelna)dálé jak a jestli je nezbytně nutné udělat vodorovnou rovinu,jak nejlépe přichytit rošt na kovové i profily atd.Budu rád za každou upřímnou radu,poučení a připomínky.Jsem laik takže se ne vždy dokážu přesně a jasně vyjádřit za což se omlouvám.
Všem díky, Špaček Petr
Já to řešil tak, že ke stávajícím trámům jsem připevnil (závitovými tyčemi) příložky (fošna 20*5cm), čímž jsem vytvořil rovinu a zároveň zpevnil původní trámy.
Na tyto příložky jsem natloukl prkna 25mm silná.
Na prkna položil kročejovou izolaci rockwoll steprock 25 mm, kolem dokola pásek téhož 10 mm.
Na kročejovou izolaci pak dvě vrstvy 15-18mm silné OSB či DTD (4PD) do kříže položené a vzájemně v rastru 15*15 cm prošrubované a to tak aby šrouby byly pouze v deskách, nikoliv až v prknech spodních.
No a navrh co paní domu poručila linem počínaje přes parkety, plovoučku a dlažbou konče.
doplněno 03.07.12 22:00:Zasekání příložek do zdi dle stavu zhlaví trámů.
Pokud někdo chce nakloněnou rovinu tak mu vyhovím, ostatně můj bosch laser ji umí.
Rošty dost dobře nechápu, má zkušenost je taková, že to prkna roznesou, maximálně jsem dával doprostřed mezi trámy pod prkna jednu lať či prkno a to jenom pokud jsem měl úzký prkna. Ale jinak je tu na rošty hafo obrázků a návodů.
doplněno 03.07.12 22:18:K příložkám, to čemu ty říkáš patka trámu, já říkám zhlaví, takže máš pravdu a chápal jsi to správně.
Pokud by jsi nějak bojoval z výškou, tak lze realizovat podobnou verzi s zapuštěným (či polozapuštěným) záklopem. Trik je v tom, že příložky,prkna,a kročejová izolace je puštěna níže tedy mezi trámy, a nad trámy je pouze 2*OSB či DTD.
V případě, že máš dům nakloněn, tak lze oba systémy kombinovat.
Co se týká těch příložek,tak to řešil i bratránek,srovná se to určitě dobře,mě doporučoval je i zasekat do zdi.Dale pak ještě dělal rošt z latí 6x4cm..Dávat rovnou OSB bych si vzhledem k plánované koupelně a tím pádem většímu zatížení netroufl...děsí mě ale to vyrovnávání do vodorovna,navyšovat podlahu o dalších 10cm se mi moc nechce..
petr
ja ma to same slozeni 10m delka roztec do 100cm v 1/2 "nosna" zed a napadene vsechny hlavy tramu
1. hlavy tramu jsem vystuzil zelezem (pasovyna) 2ks kazda strana, rozmer zeleza 50x18x8 a 6x steft provrtano zkrz tram, z toho je 15cm vezdi (namlacene podel tramu)
2. rost - tramky 10x8 roztec 45cm, rovina vytvorena vypodlozenim tramku a kazdy tramek je kotven velkym vrutem k nosnemu tramu
na rostu je nalepene penove tesneni (muze byt i Mirelon) a zaklop udelan s 1" prken, ktere byly sroubovane Rapid vrutama
na takto udelany zaklop, jsem polozil Mirelon a 1x 12 OSB a zase Rapid vruty (1x OSB je jen zduvodu naproste roviny, prkna se mirne pokrouti)
pak jen HOBRA zelena 2x8mm (krocejova a hlukova izolace) a lamin.podlaha (pokud pouzijes koberec nebo dlazbu tak misto lamin.podlahy dej 1x OSB 12)
takto udelany rost a zaklop je pevny bez jedineho pruhypu a vrzani
ohledne vany resp. koupelny, take ji ted resim (resp. menim misto do jine casti podkrovi) a take jsem premyslel zda vanu nebo sprchac, ono se rekne vana + voda muze byt 200kg, ale co to je za vahu, to se da prirovnat ke dvou chlapum co stoji na podlaze vedle sebe..., vsak jich tam muze stat vice a nic se nestana
dle tvych rozmeru a roztece nosnych tramu pri delce 4,5m je nosnost cca 450kg/m2
to neplati pro rost se stresnich lati!, ale rost z hranolku jak jsem napsal vyse
ohledne koupelny...nezapomen zachovat vysokou parotesnost (utesneni vrutu od podhledu + vysoceparotesna folie) a hydroventilator
co se týká trámů tak ty první 4 jsou napadeny po celé ploše takže ohoblováním jsem je značně zůžil po celé délce takže jsem přemýšlel dát mezi ještě nějaké pomocné trámy alespoň 15x15.Rošt z trámků 10x8 chápu z pohledu nosnosti,pokud ale použiju tenhle rozměr a připočtu 10cm na vyrovnání+OSB a všechny izolace budu někde ke 30cm... :o((
Ještě k tomu vyztužení patek trámu,mužeš mi to popsat jako pitomci,jak to vypadá?Nějak si to nedokážu přesně představit... Ještě mě napadlo pokud bych dával příložky a nechtěl je zasekat(zkvůli pracnosti a pohodlnosti)jestli by nešlo u trámů zavrtat a nějak ukotvyt(třeba chemicky)závitové tyče na ně metrové trámky a o ně zapřít ty příložky+samozřejmě prošroubovat atd
zde je nekde ta Hobra a lamin.podlaha
pokud mas v haji hlavy musis zasekavat, staci vyskrabnout, vesmes je kolem fuk nebo malta, ktera se sype
pokud budes davat tram mezi resp. vedle musis dodrzet cca rozmer, ktery tam mas ted 15x15 je malo zde to odhaduji na 20x18 mozna 16 cm - delka 4,5 + ulozeni min. 15cm, tabulku mam bohuzel v praci
kdyby jsi vrtnul z bohu na tram jekl a posadil tramek bude to OK, takto se dostanes nize
jinak Robin delal nejake prilozky apod., ja viz. odkaz
zde naforu je fotek vice, ale chce to hledat
Díky,sedím u toho už hodně večerů,ale tyhle fotky jsou super,hned lepší inspirace.Ještě prosím pouč laika.Proč když bych dodával trámy do mezer,nestačí třeba těch 15x15?Já to chápal jako určitou přidanou hodnotu když by tam byly navíc..kdybych trámy měnil tak to chápu,ale takhle,leda kdyby se ten trám 15x15 na těch 5m houpal sám o sobě což je asi nesmysl ne?
samotny tramek 15x15 na tu delku je malo, bude pruhyb, takze nepomuze, ani kdyby jsi je vyskladal vedle sebe
pridana hodnota by byla kdyby jsi ho dal vedle nosneho a prosrouboval nebo vsechny vyskladane vedle sebe spojil, pak se to roznese
napr. 10x8 na 2m pri bodove zatezi 70kg a zhoupnuti se prohne cca o 5cm (kdyz bude suk, tramek muze prdnout) pri delce 1m vubec, vyska, sirka + delka vse spolu souvisi
doplněno 04.07.12 00:17:u teto delky se musis motat nekde kolem 20cm vyska, sire muze byt mnohem mene, ale pak zase ridci roztec
jo tak takhle když to někdo vysvětlí tak to celkem chápu,pro mě jsou nejhorší odpovědi jako:to nejde,to je malo,musíš tak a tak...důležitý je vysvětlit proč to jde/nejde atd
A co místo trámů použít mezi ty napadený trámy ještě další kovové íčka?Zítra pošlu nějaké foto...
neříkám,že chci mít podlahu z kopce,jen mi přijde těch 10cm na výšku dost,ubere to pokud se nepletu i užitnou plochu do stran.Ještě k příložkám,pokud nejsou patky trámů ve zdi úplně košer tak zasekáním fošen jim přeci(laicky)zvíším nosnost,nebo ne?
doplněno 04.07.12 11:22:Tady jsem nafotil momentální stav půdy...
na této straně jsem 10cm pod rovinou a k hraně schodu je to 12cm pokud počítám i finální obložení schodu..
doplněno 04.07.12 11:34:tady
no, strecha resp. krov prosel nejakou opravou z duvodu napadeni, proto mas novou nohu stolice, ktera sedi na Ickach + nejake nove vymeny, vcetne pozednice atd. k tomu byl duvod, pravdepodobne napadeni dreva
kdyz vidim tram u stitove zdi, osobne bych ho vyhodil a dal novy, pripadne dalsi Icko (ale zelezo na tuto delku bude odhadem 180mm, takze pekne tezke pro dopravu na pudu)
hele kup tram a nahrad stavajici, bude stat cca 1000,-, tak neni co resit
ALE, koukam na ten beton a prostor pred a za, zde bude potreba navyseni odhadem 15cm, tak v rostu s tramku nemuze byt problem ne?
doplněno 04.07.12 19:44:nebo navyseni udelaj jen v casti, dnes je to moda a vypada to pekne
ja budu neco podobneho delat v koupelne, ktera je soucasti loznice, snad se to povede
Ty íčka,nové nohy se dávaly kvůli střeše,byla stará z nějakých eternit.šablon a teď jsou tam tašky tak pro jistotu aby to těžší zatížení nešlo na ty staré trámy a hlavně se mohly vyhodit ty vodorovné trámy na kterých ty nohy stály.Tím se musely vyměnit za delší,jen ta pozednice byla špatná.
Ty dva nejhorší trámy bych klidně vyndal,ale spodek mam hotovej i s podhledama a předpokládám,že starej strop je na nich zespoda nabitej..Zítra zajedu na pilu a zkusím sehnat dva trámy alespoň 20x15mezi tyhle a bude to.Co se týká té roviny tak jsem trošku v rozpacích,protože to vypadá,že je uhlej celej barák o těch cca 10cm to znamená,že i schody jsou nakloněný,takže když srovnám podlahu bude zase vše ostatní šikmo k podlaze nebo plácám nesmysly?
jestli mas "uhlej" barak, tak s tim ti nepomuzu, ale je vic nez jasne, ze podlaha musi byt udelana rovne
Ještě mě napadla jedna věc,na první fotce to je vidět,je tam do úrovně trámu sokl,štít je už pak vyzděnej slabjejc.Napadlo mě dozdít to do požedované výšky a rošt začít od tohoto soklu takže bych váhově tomu prvnímu trámu dost odlehčil,co myslíš?
jo, to by slo, sice zde bude podlaha rozdilne pracovat, ale to by nemelo tolik vydit
uvidis, pokud to bude OK, sel bych mirne nad ten napadeny tram, pokud bude na rostu pruhyb, dej dva vedle sebe a prosroubuj
stejnou stitovou zed mam se sousedem musel jsem dozdit az na vysku meho podkrovi
pouzil jsem porobeton aby to bylo tepelne co nejlepsi (v budoucnu bude soused zateplovat podkrovi, tak to bude jeste lepsi)
ty to muzes vyzdit 15ckou plna cihla, kam bude potreba pak take porobetonem nebo ne a zateplit stit z venkovni strany (pokud pujde)
o.k. udělám to asi tak,že mezi ty nejhorší trámy dám ještě úplně nové,něco jako 20x10 20x15,dozdím štíty na požadovanou výšku,vytvořím rošt na ten neco na tlumení a proti vrzání pak první vrstvu OSB asi 18mm pak hobru a další OSB 15mm.Takhle by to nějak mělo být?Ještě dotaz,vše na pevno?Rošt do trámů,osb do roštu a druhá osb do první?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.