Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce podlahy u starého RD

Od: repkin* odpovědí: 100 změna:

Zdravím, pročetl jsem diskuse k :

poradte.cz/...

poradte.cz/...

Rekonstruuji podlahu v druhém patře pod pokrovím, podlaha měla původné sklatbu shora dolů od podlahy v 2. patře po strop v 1. patře:

prkna, trámy, mezi trámy škvára (cca 6-8cm), fošny, nosné trámy (mezi nimi vzduchová mezera), podbití a na něm rákos

původní prkna a škváru jsem vyházel, v současné době jsem na fošnách, v kuchyni nepůjdou odendat, neboť prochází skrz zeď do obýváku a na WC, takže zde budu pokračovat nad nimi. V ložnici již odendat půjdou, takže je odendám, vysaju z vrchu podbití zbytky škváry co propadaly mezerama mezi fošnama, na to z vrchu přisponkuju perlinku (z důvodu možné budoucí rekonstrukce stropu, aby na ně nevypadla izolace) potom mezi nosné trámy 20cm role sklené vaty Knauf Classic 039 (R=5,13, λD=0,039). Následně bych vrátil fošny (pro zpevnění), na ně udělal rošt z KVH hranolů 6x4cm, okolo stěn dal okrajový pásek Knauf Nobasil (λD=0,036) a mezi trámový rošt izolace 6-8cm vysoká budto v jednom kuse (role) nebo ve dvou menších vrstvách (desky). Na to položit 2x 18mm OSB desky, křížem k sobě slepit a skrz sebe k trámům svrtat, na to pak jako kročejová izolace slepit k OSB 8mm hobra a na to PVC popř. koberec nebo plovoučka.

Chybí mi tam ale nějaká zvuková izolace pro konstrukci, v knížkách o zateplování co mám k dispozici jsem našel pouze : tlumící dřevovláknité desky (jako dodatečná izolace), speciální rozpěrné šrouby pro trámy, kterými se seřizují nerovnosti a je na nich zvuková izolace a pak jsem narazil ještě na těsnící pásku co se používá u SDK.

Šlo by to takhle nebo ne? Popř. prosím o rady a nápady, případné opravy a úpravy mojeho plánu.

Rekonstrukce podlahy u starého RD

100 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

foto současného stavu

Rekonstrukce podlahy u starého RD #2

robin1*
hodnocení

0x

Se zeptám nad tou podlahou budou obytné místnosti?

repkin*
hodnocení

Nahoře bydlím já a dole rodiče, nahoře bude vytápěná ložnice a dole je vytápěný obývací pokoj narážíte asi ohledně parozábrany, bylo mi řečeno, že není nutno, ale třeba už nevím v mojí kuchyni, která sice bude vytápěná, ale vespod je chodba s chladničkou, která je sice obývaná,ale není vytápěná a já mám u sebe plastová okna a dole jsou jen obyčejné špalety.

robin1*

Parozábranu jsem neřešil, ptal jsem se kvůli mnoštví té izolace.

Takže nejdříve popíši původní konstrukci.

Skladba odspoda rákosová omítka, stropní trám, záklop prkenný, násep (škvárový), polštáře dřevěné, prkenná podlaha.

Nově navržená KCE

var 1 odspoda rákosová omítka, trámy mezi ně izolace dle Vašeho návrhu, záklop prkenný (u Vás fošny), izolace kročejová rockwul steprock 25 mm, 2 x OSB 4 PD prošroubovat v rastru 15x15 cm , finální povrch podlahy.

var 2 pokud je potřeba hnout z výškou směrem nahoru (dražší) mezi stávající záklop (fošny) a steprock vložit XPS příslušné výšky

var 3 pokud je potřeba hnout z výškou směrem nahoru případně nevyhovuje rovinatost podkladu, na záklop (fošny) rozbalit geotextilii 300 g/m2, na ni rozprostřít násep (liapor) srovnat a dále var 1 počínaje steprokem.

var 4 pokud je potřeba hnout z výškou a je možno dočasně demontovat záklop (fošny): na bok stávajících stropních trámú připevnit příložky (např fošna 5 x 20 cm na stojato) a to do takové výšky aby po zpětné montáži záklopu (fošen) výškově vyhovovala varianta 1

Var 5 ve všech výše uvedených variantách namísto steprocu XPS

pozn u všech variant použijte Vámi zvolený okrajový pásek:)

repkin*
hodnocení

když bych poopravil var. 4 k mojemu plánu, tak bych fošny pouze demontoval, rošt z KVH dal na nosné trámy, kde by bylo zateplení, na to bych křížem k tomu v podstatě dal mezi ty KVH další zateplení, a na to pak OSB a Hobru a pak finální vrstvu (samozřejmě s okrajovými pásky). Souhlas?

Ještě mě zajímá jak pořešit tu zvukovou izolaci, ať koukám jak koukám, všude vidím vypodložené trámy, ale přijde mi, že je to podložené dřevem :)

standam*

repkin

zakladem je pevny rovny rost ve tvem pripade nebude pevny (bude pruhyb) navic planujes rost podel nosnych tramu, zde to res rostem napric nosnych tramu (neznam roztec nosnych tramu, ale predpokladam 80 - 100cm)

jinak ano vypodlozene to je suchym drevem ci preklizkou ruzne tl. aby se docililo naproste rovinny rostu, pak zaklop, pak dej krocejovku (mineralni, nebo HOBRU) a 2x desky, zatmel spoje a hlavy vrutu

AKU izolaci mezi nosne tramy dej jen co je nutne ne 200mm zde max. 100mm pak jsou to vyhozene penize (neni znatelny utlum)

na finalni desky tj. 2xOSB uz muzes dat cokoli, koberec, PVC, lamin.podlahu a ta HOBRA o ktere pises pouze pod lamin.podlahu

pod kobercem ci linem nema co delat - pro tento ucel je mekka

robin1*

No nesouhlas *cert* Ta zvuková izolace je ta kročejovka, tedy ten steorock, nebo XPS, nebo cokoliv co je po celý ploše a né pitomej rošt ještě s natvrdo přišroubovanejma OSB co se bude chovat jako bubínek a bude přenášet všechny zvuky do přízemí*zed*.

Jó už vím repkine přiznej se ty chceš rodiče vystěhovat viď ty jeden filuto*ua*

standam*

robine

XPS neni moc vhodne brat jako hlukovku, krocejovka kolem 20-25mm je samozrejme krocejova izolace, ale jako hlukovka malo, chce to aspon 60mm teto tvrde izolace nejlepe kombinace, ale zde na tramovem strope stejne nejdou delat velke zazraky

to jen na upresneni

robin1*

To standam

Pojďme se domluvit , že tomu budem říkat kročejovka (kročejová izolace). Ta je pro mne nejdůležitější. Proto zatím nikoho nelámu jaká je blbost strhávat rákosovou omítku (z hlediska zvukového útlumu se v dané tlouštce v naší stavařině nic lepšího nevyskytuje) a řeším kročejovku.

Znám dům kde je provedena skladba rákos,trám,geotextilie,násep,50 mm XPS,2x 15 mm OSB,výsledek super, neříkám, že by to nešlo lépe, ale podstatné je aby , tam bylo aspoň něco a aby se podlaha nikde nedotýkala stropní KCE. Alespoň tak je to prakticky vyzkoušené z novostaveb po velkých firmách co rekonstruujeme. Stačí na deseti cm prolitý anhydrit, a tý izolace na zbytku můžeš mít půl metru a je k ničemu.

Jinak XPS dávám na násep protože vata (steprok) se mi na něm nezdá, případně tam kde chci dohnat výšku (nedal bych si 10 cm steproku):)

standam*

robine

s tim nemam problem

ty tam mas ten nasep, coz je vic nez dobre a XPS pak OSB, stim nemam problem, protoze vse resi ten nasep pak az desky

na hluk je potreba hmota a oddeleni - jde jen o vahu, ktera nekdy muze vadit, samozrejme nepisu o Liaporu :)

jasne naprosto souhlasim, ze je nutne udelat oddelenou - plovouci vrstvu, ale obavam se, ze zde rost a je jedno ktery bude nutny, zde nebude rovinna odhad je cca 3 - 5cm vyskovy rozdil tramu ci prken(stareho zaklopu) a velka roztec tramu

predpokladam, ze puvodni skladba byl pisek/hlina apod. zde vlozene tramove polstare a prkna, vsechno v nasypu, takze rovinnu podkladu nikdo neresil

pokud odelame puvodni polstare, ktere nam roznasely vahu a neudelame neco podobneho, tak 1" prkno ci lat 6x4 na rozteci 100cm je malo

ja to take delal a na mnou udelany rost, ktery je na nosnych tramech mam 60mm HOBRY 250kg/m3, ktera obstara vse, pak jen plovoucku, jinde 1x deska 12mm

robin1*

Stando

Rovinu vyřeším různou tlouštkou náspu. Lepší než liapor je pochopitelně suť, úplně nejlepší z vápenných omítek, sem čuměl jak se to dá utáhnout.

Proto kvičím ať tam vrátí ten záklop, to už je tak mrtvý dříví , že se to nehne, násypem to srovná, a OSB se nemá šanci pronést, hlavně musí utáhnout ten násep.

Jinak to co navrhuji je prakticky to samé jako tam bylo, polštáře byly spíš než rošt (tak to vidí asi standa) něco do čeho se dala přitlouct prkna (tak to vidím já). Já kdž likvidoval starou skladbu tak jsem měl na cimru dlohou 5,6 m dva trámy, na tom krajiny na koncích opřený do zdi, a polštáře byly rovnoběžně z trámama na pěti jinejch místech, se teda opírali ouplně jinam. Jinde jsou dost často polštáře kolmo na trámy (standova varianta) a pak doopravdy roznášejí.

Takže obojí je možné,

standam*

robine

pokud bud podklad dostatecne nosny resp. nebude pruzit OK, ja mel dokonce 20cm pisku a hliny vaha jak prase cca 23tun.

kde byla prkna tak polstare jinde trochu beton a vsude hlavy chycene, takze zpevneni zelezem a dohnani vysky rostem

rost jak pises pevny a roznasejici, bylo by do nebe volajici kdybych tam natahal zase 50mm nasypu a zbytek dohnal necim jinym

proto me vyslo nejlepe rost, zaklop, HOBRA 60mm a lamin.podlaha nikde zadna roznaseci deska apod. taky by byla zbytecna

mozna resp. urcite byl nejaky dalsi utlum v radu dB, ted mam 60dB, coz staci

ono nakonec lze udelat i plovouci rost :) , ale naprosto souhlasim, pokud je vse OK a v budoucnu bude OK tam suchy nasyp

robin1*

Souhlas tak uvidíme co si repkin vybere:)

repkin*

Já právě na obrázkách na netu i v knížkách viděl jenom vypodložený trámy a u toho bylo napsaný že to pod nima má bejt ta zvuková izolace, proto mi to přišlo divný. Rodiče vystěhovat nechci. V podstatě jeden z důvodů, proč chci dát mezi nosné trámy plnou tloušťku izolace 20cm je i to, aby se při případné výměně stropů za sádrokartonové pouze strhlo podbednění a udělal se rošt pro SDK a na to navrtaly desky a nemuselo se už zateplovat. Navíc ta vata mě vyjde tak nějak +/- nastejno.

Odstup nosných trámů musím změřit. Je to hlavně asi lepší varianta, když už budu ty fošny sundavat, kvuli vysátí škváry, tak pak už na ty nosné trámy dám nakolmo ty KVH hranoly, kdy teda bude i splněna podmínka dvou vrstev izolace co se bude křížit přes sebe. Spíš teda ted co s tou kročejovkou, když v podstatě na ty OSB desky kvůli vejšce nemůžu dát další vrstvu? Max. se tam vejde tak těch +/- 15mm.

A další věc, ty fošny v kuchyni odendat nepůjdou, takže tam postačí ten zbytek jo, KVH, izolace, OSB a co teda jako kročejovku, když tam bude LINO?

Už jsem tu měl i takový "frajery" co mi řekli, ať nezatepluju na fošny dám 2xOSB a nechám se vytápět od rodičů, ale účet platíme 1/2 na 1/2 takže je to buřt, kdo protopí víc a kdo míň.

robin1*

Prosimte zkusim to jestě jednou.

1) Máš fošny (záklop) ty jsou přitlučený na trámech (dělej si s nima co chceš ale pak je tam vrať)

2) Na ty fošny položíš tu kročejovou izolaci (všude, po celý ploše, od zdi ke zdi) třeba steprock 2,5 cm, miralon 1 cm jedno co, prostě co se ti tam vejde a co se ti bude líbit

3) Kolem dokola (podél zdí, ke zdi) rozmotáš krajový pásek nečeho (1cm miralon,1cm vatu)

4) Celoplošně položíš 1 vrstvu OSB

5) Celoplošně do kříže polžíš druhou vrstvu OSB

6) Celé to prošroubuješ (jenom OSB mezi sebou)

7) Na to položíš plovoučku, koberec, dlažbu, lino, parkety (jenom jedno z toho, tady si musíš vybrat)

Žádnej rošt ani rastr, neděláš, ten je tam k ničemu, jediný na co by byl dobrej je že by přenášel hluk

a Teď mi prosím napiš číslo bodu který ti není jasný :)

repkin*
hodnocení

Jasné je mi všechno, v podstatě na fošnách bude "plovoucí" deska. Už zbývá jen otázka, jak udělat, aby byly desky v rovině? Ložnice má 20m2, klasický čtverec a kuchyň necelých 10m2 ale je to do Lka. A steprock HD(lehké podlahy) nebo ND (těžké podlahy)?

Teoreticky pokud bych dělal ten rošt, tak bych ho pevně nepřivrtával k fošnám, ale jen ho vypodložil hobrou. Je tak? Zítra mám volno ,tak změřím tu rozteč mezi nosnýma trámama a pak dám vědít.

doplněno 27.02.12 15:48:

tak jsem koukal, že ND je jen pro beton, takže HD by měl stačit vrstva max 40mm, píšou ideálně použít 2x16mm. Takže kdybych použil 2x20mm tak by to mělo být ok. Teď otázka jak to bude ohledně výšky podlahy, aby to nebylo málo. Zítra na to juknu.

robin1*

Rovinu docílíš násypem.

Na stávající fošny, rozbalíš geotextilli, a na to nasypeš třeba liapor a srovnáš ho do roviny.

Jinak lepší než 4 cm steproku, je dohnat výšku XPS a steproku dát jenom 2 cm.:)

doplněno 27.02.12 15:53:

a rošt v této verzi neděláš vůbec joooo

repkin*
hodnocení

já nechcu nic sypat :D proto furt otravuju s roštem :D

tady sem našel celkem šikovnej návod

pruvodce.rockwool.cz/...

zítra si to v klidu pročtu a dám vědět

robin1*

Tak nesyp, místo toho budeš hoblovat rošt.*cert*

Jinak príma návod , kdybys u toho usínal a chtěl to kratší tak si přečti nahoře varianty 1 - 5 co jsem ti psal to je to samý (jo a rošt tam nehledej ten tam neni).

Tam kde můžeš sundat dočasně fošny, pokud nechceš sypat, lze použít příložky :) viz nahoře

repkin*
hodnocení

OK, OK, chápu, rošt vypouštím :D bohužel jsem natvrdlej a některý věci je mi nutno vysvětlovat polopaticky.

Bohužel s těma příložkama to chápu tak, že tím zvednu pouze výšku, ale předpokládám rovinu tím nedocílím, takže asi stejně nic jiného než sypání mi nezbude co?

doplněno 27.02.12 16:42:

nebo si na to přizvat tátu, dělat to půl roku, ale mít to pořádně do vodováhy :)

robin1*

*ua* Hurá.

Právě těma příložkama to srovnáš.

Vršek příložek dáš do roviny , a dokonce do takový vejšky jakou budeš potřebovat.

Teď tam máš 15 cm místa (třeba)

Potřebuješ 1cm na plovoucí podlahu, 3 cm OSB, 2 cm steprock, 3 cm stávající fošny celkem 9 cm.

Takže příložku dáš vedle (podél) stropního trámu, vršek příložky dáš 9 cm pod čistou (finální povrch podlahy) a přibacáš stovkama hřebikama z boku do trámu. A to uděláš na každým trámu z každý strany.

Vrátíš fošny a nasypeš tam zbytek skladby:)

repkin*
hodnocení

ok, ok chápu, za předpokladu, že fošny mají stejný rozměry a jsou rovný ... to se uvidí, až je odkryju, protože tyhle baráky stavěli učni a je to místama všechno zflikovaný jako prase, kdybych poslal fotku dveří na WC tak se výrobci dveří zastřelej :D

standam*

kurňa, vy jste se rozjeli :)

ted se v tom nezorientuju

nasyp a desky bude urcite ta nejlepsi varianta, ale obavam se, ze na to nebudes mit dost pevny zaklop, protoze mas urcite velkou roztec tramu, dokonce podle statiky by mel byt na roztec 1m tramek krizem min. 10x8, ale kdyz jsem u tveho stareho zaklopu, nez ho na neco pouzije mrkni na hrany muzou byt sezrane, ja mel kazde druhe prkno, takze bylo cim zatapet :)

repkin*
hodnocení

Takže nosné trámy jsou vysoké cca 20cm, široké 16-15cm, vnitřní rozteč mezi trámy se pohybuje od 88-86,5cm.

Fošny jsou 2,5cm tlusté a 18,5cm širkoké. dlouhé jsou +/- 4m vypadají celkem v pořádku, místy jsou však rozpraskané.

robin1*

Vidíš, maš ideální předpoklady pro řešení z příložkami, bez sypání a bez roštu:)

standam*

prave naopak roztec ma 1m coz je dost, ale proc to netesnout a zkusit pruhyb na stavajicich prknach, osobne mam odzkousene az 3x 1" prkno sire 15-17cm (na sobe), pak lze mit podlahu bez rostu

ono to neprdne, ale po dokonceni podlahy bez rostu dojde pri chuzi ci poradnym zhoupnuti v kolenou k drnceni sklenicek:)

sedacka, skrin a jina zatez tomu pomuze

ja navrhuji porad udelat rost, pak krocejovku dle potreby a moznostem + desky

repkin*
hodnocení

No je pravda, ze na soucasnejch fosnach kdyz se trosku prohnu v kolenouch, tak se hejbe vsechno co je kolem ... pri mereni tramu sem i jednu sklenicku omylem zlikvidoval :D jestli to takhle pujde dal, budu bez sklenicek :D.

A to se mi ten napad zacinal tak libit... mozna sundat fosny, dat vice tramku kolmo na nosne tramy a na ne az dat fosny, tim se zvedne vyska a pak by to melo byt akorat ne? *zed*

robin1*

No zatím nám repkin nesděli kolik že tam má místa*cteni*na výšku (na skladbu)

repkin*
hodnocení

fix, jak je to možný? :D

11,5-12,5 v kuchyni a 12-13 v ložnici *palec*

standam*

bez 1" prken (fosen)?

repkin*
hodnocení

s nima, bez nich je to -2,5cm navíc

standam*

no to neni moc, rost stejne mirne zvednes, protoze budes klinkovat

takze muj navrh, hlukovku na rakos, pak rost tramek 10x8, aby to bylo levnejsi a pevnejsi dej rost o rozteci 40-45cm 1" prkna a na prkna slabou OSB 8-10-12mm desku at je naprosta rovina,mezi desku a 1" prkna bych neco vlozil - nejlepe HOBRU 5mm a klidne prosroubovat, pripadne Mirelon pak HOBRU a lamin.podlahu

tam kde chces mit koberec, PVC apod. dej desku 1x OSB 12

pisu o zelene HOBRE nazvane 20ti tunovka oznaceni i 250-270kg/m2

5mm= cca 39,-/m2

8mm = cca 50,-/m2

spocitej ci cenu a potrebnou vysku, mohl bych i ja, ale nevim co budes mit za finalku

doplněno 28.02.12 20:36:

tramek 10x8 cca 1m = 40,-

1" prkno 1m2 = 50,-

samozrejme +- a nejlepe bez DPH :)

doplněno 28.02.12 20:37:

muj rost najdes na odkazech, ktere jsi napsal v uvodu aby bylo jasne o cem pisu

repkin*
hodnocení

No popravdě varianta s roštem se mi už nelíbí, není tam moc vyřešené zateplení, ale naopak se mi líbí, že je to pevnější varianta. Uvidím co mi napíšou z rockwoolu a podle toho se zařídím, možná bude nejjednodušší pro mě dát na nosné trámy ty trámky jak říkáš a v menším rozestupu, na to dát buďto slabou OSB nebo fošny a na o pokračovat steprockem a 2x OSB a sme doma ... jednoduché (pro mě na pochopení a i na stavbu), skoro i levné a snad i funkční když to zní logicky :)

standam*

NE - fosny nebo slabou OSB, ale fosny a salbou OSB

nebo min. 22 OSB, na to pozor

pro slabou OSB 12 mm je roztec 30cm a nosnost 250kg, pruhyb ted nevim, urcite nedavej jen 12 OSB

tepelne to mas vyresene izolaci mezi tramama ne a krocejove hobrou

osobne se spise klonim jen ke zvukove izolaci tj. mezi tramy dat jen co je nutne, ja vyuzivam teplo ze spodni casti domu a mam jen hobru, ktera ma akumulacni schopnosti a diky vetsi tl. resi mimo hlukovky i krocejovku, ale to je muj pripad :), kde po celou zimu netopim v podkrovi (jeste delam rekonstrukci) a mam tam pekne "teplucko"

ty to vyresis - muzes vyresit izolaci mezi tramama

robin1*

Stando ty mu dáváš:)

Já myslel, že když mluví o fošnách tak tam má fošny ale on tam má jenom prkna, pak je to oněčem jiném.

Upřímně Stando , než se takle drbat nohou za uchem, tak bych ten rošt zapustil mezi trámy, a nechal ho čumět přesně tolik aby se mu na něj vešla klasická skladba prkna 2,5 cm, kročejovka steprock 2,5 cm, 2x OSB 1,5 cm tedy 3 cm celkem kromě finálky 8 cm.

*hi*

repkin*
hodnocení

*bzum**plac* chjo já vás chlapi nemám rád, já vám vůbec nerozumim :D

jakej je kua rozdíl mezi fošnama a prknama? prostě to sou 2,5cm tlustý 16-18cm široký a 433cm dlouhý prkna, dřeva, fošny bo co já vím *zed*

robin1*

Repkine i dnešní šizené stavebnictví dělí řezivo na prkna 2-3 cm , Fošny 4-6 cm, trámky 8-hafo cm

takže ty tam máš prkýnka a proto se prohýbaj, a proto asi budeš muset dát nakonec ten rošt, ještě pár dní budem kecat a budeš to mít lepší než já a standa dohromady bo mi ti na sebe vykecáme všechny naše chyby*ua*

standam*

robine

ja prepokladal, ze porad pise o 1" prknech a nejak neresim nazev "fosny" apod. to by bylo spise nekde na hrade :)

urcite rost muze zapustit ci predelat

je nutne vzit napr. schodiste (posledni schod) a cele to vojet slauvahou at mame jasnou vysku, pak lze presne navrhnou skladbu

protoze, pak nam i 5mm bude prekazet nebo chybet coz vyjde zase draz az to budem necim dohanet

repkin*
hodnocení

no jo, jenže já v bytě schodiště nemám, to je až venku na chodbě, nebude lepší zajistit si od montérů na SDK nivelační laser a aby mi nakreslili rovinu na zeď?

robin1*

jó to určitě, laser to chce

repkin*
hodnocení

Ok, pohledám na ně teleféní číslo...hlavně budu muset vystěhovat věci z místnosti ... sakra kam to dám...ještě že toho neni tolik :D, tak až budu mít přesně zakresleno na zeď, tak změřim kolik to je od nosnejch trámků k čáře a dám vědít ... ale tak týden to potrvá. Jinak jak se říká učme se z cizích chyb abychom se jich vyvarovali. Občas se moje reakce můžou jevit jako buzerace, ale když to dělám, chci to mít pořádně a hlavně nafurt a taky teplo :) časem bych tak udělal i podlahu na půdě a hlavně né furt flikovat barák dvaceti vrstvama, proto jsem tu škváru a prkna vyhodil, naši na to dali desky a zvedali dveře, jenže s mejma 2m bych se do dveří nevešel a na WC už mám takhle dveře malý :(

robin1*

Si dávej bacha ať nedopadneš jako já, se mi zdály nízký stropy ve sklepě tak jsem podhrabával barák o metr pade dolu a ted tam mám stropy 3,5 m *hej*

repkin*
hodnocení

Na sklep kašlu, ten je celej podmáčenej (jílový podloží) a nulová izolace, lepenka po těch 60ti letech už není a tak je přízemý vyjmutý z bytovýho fondu. Až dodělám podlahy apod. v bytě, odizoluju stranu od dvorku. Kdyby se někdy rozebíral chodník před barákem tak i tam, ale současně to dělat nejde, protože ty dláta z UPC, SČVaKu a já nevím kdo ještě všechno nevědi kde mají co natažený.

standam*

chyby se hlavne nadelaji nekvalitnim a nesparavnym ci nesystemovym materialem, takze delat kvalitne, poctive radeji dele a zaplatit o nejakou kacku vice na kvalitnim materialu - to to se vrati brzy po rekonstrukci

laser je dobra vec, mam ho koupeny, ale nakonec jsem vse resil slauvahou a kvalitni vodovahou, protoze levny neprofi je spatny, tezko nebo vubec nelze vyvazit, to plati i pro vodovahy no proste pro vsechno potrebne naradi :)

pockej az se budou delat omitky - hned radim oklepat :)

doplněno 28.02.12 21:34:

jinak ja mam celou rekonstrukci nafocenou, tak kdyby bylo potreba dam foto

robin1*

Tady máš polozapuštěný rošt zeshora, zespoda, a pak pokládku steprocku s DTD

doplněno 28.02.12 21:44:

Jo tak to je zespoda

Rekonstrukce podlahy u starého RD #3
robin1*

další pokus

doplněno 28.02.12 21:46:

jo jo obrázky

Rekonstrukce podlahy u starého RD #4
robin1*

A pokládka steprock vzádu dtd

Rekonstrukce podlahy u starého RD #5
repkin*
hodnocení

to se mi celkem líbí *tanec*

doplněno 28.02.12 21:48:

nemáš to v lepčím rozlišení že by jsi mi to poslal mailem (repkin(zavinac)seznam...)? otočím to vzůru nohama a pořádně si to prohlídnu :)

repkin*
hodnocení

oklepat ne, nestraš, jen zatáhnu ty starý, na jednom konci je 1cm a na druhým 5cm, říkám, baráky dělali učni je to jak když pes ... no znáš to :D

robin1*

Repkine jasne že oklepat, hlínu máš na dvorku, a písek za pár kaček *ua*

repkin*
hodnocení

na dvorku je jen jíl a jííl a jíl, tak jako všude tady, bohužel *pivo*

robin1*

Jenom podmáčenej, to máš dobrý já tam měl dva metry vody a ke všemu studený

repkin*
hodnocení

kdyby aspoň teplý že jo *smich*

doplněno 28.02.12 21:54:

koukám, že mezi těma prknama nemáš mezery, já tam mám tak 5-10mm mezery mezi každým prknem

doplněno 28.02.12 22:00:

jinak ty fotky mi pošlete klidně oba, na mailu je místa dost, stáhnu si to, podívám se alespoň se přiučim a uvidim, jak jste to dělali

repkin*

Tak aby toho nebylo málo, teď mi psali z Rockwoolu, že Liapor není ideální, neboť by se mohl zamačkávat do izolace *zed*.

Dobře, obývák zatím nechám předběžně rozdělaný, teoreticky bych dal prkna pryč, na nosný trámy s malou roztečí dát malé trámky na kolmo k nim a na to vrátit prkna, který by byly zbroušený do roviny, všecko pevně svrtat a na to potom tu desku z 40mm Steprocku atp.

Ale jak to udělat v kuchyni, kde ty prkna nejdou sundat? Nejdřív potřebuju totiž udělat kuchyň. A teď babo raď. *hej*

robin1*

Repkine *zed* to si nemusel psát do Rockwoolu, to sis mohl přečíst tady ode mne, jsem to psal standovi že pokud dávám násep (liapor) tak mezi něj a steprock dávám XPS.

Steprock bych dal klidně jenom 20mm

doplněno 29.02.12 20:44:

V kuchyni máš 12 cm místa na výšku ,a píšu to odshora

dáš dlažbu nebo plovoucí šmejd, zbývá 11 cm místa,

dáš dvě OSB 15mm (1.5+1.5=3cm) zbývá 8 cm místa

dáš 20 steprock zbývá 6 cm místa

dáš 2 cm XPS zbývá 4 cm místa - místo XPS můžeš OSB, DTD, hobru cokoli aby se sypání nedostalo do steprocku

dáš 1,5 cm sypání (liapor) zbývá 2,5 cm místa - pod sypání tu nejlevnějčí geotextilii

dáš prkna která přišroubuješ kolmo na stávající prkna.

standam*

ono se doporucuje mezi Liapor a HD izolaci dat desku ci XPS coz je take varianta

Liapor zase pise resp. nepise nic o desce apod., takze co vyrobce to nazor a jiny system

urcite to s mezivrstvou bude lepsi

Jinak, JAK nejde sundat prkna, nejde neexistuje

repkin*

no protože ty prkna jsou průběžný skrz zeď na WC, takže kdybych je uřízl, nemám je pak kde dát na trámy, když jich je tam málo a u zdi nejsou

standam*

tak to bych jeste proveril

ja mel take takto nelogicky udelanou cast a zde dokonce jsem mel kus zdi jen na prknech kde pod prkny byla vzduch. mezera takze v lufte

zed jsem vyboural a dal novou az od palachu/stropu, kde palachem byla zakryta pricka ze spodni casti, takze sla vyuzit a nova zidka je na nosne casti

nekdy clovek krouti hlavou jak to drive reslily resp. neresily

repkin*

To mi povídej, fušeřina prvního stupně, nejradši bych to zboural a postavil znova někde úplně jinde. Kdybych si stavěl nový barák, tak bez sklepa, jenompřízemí + obyvatelný patro ve střeše a samostatně stojící, není nic horšího, než přes zeď slyšet sousedy a nebo při potřebě opravy baráku se nemoct dostat pohodlně na střechu. Děs a hrůza *zed*

repkin*

bourat nebudu a nemuzu, mam uz hotovy SDK šikminy, i když by to chtělo nový dveře na WC a podlahu předělat ale nejdřív prostě musím dodělat podlahu v kuchyni, přes to vlak nejede.

repkin*

Zkoumal jsem zkoumal a na obrazku přikládám, co jsem vyzkoumal, musel jsem si k tomu otevřít *pivo* :).

Ta část 63 a 61cm půjde odkrýt a je pevné, ta část 124 cm končí až cca v půlce šířky zdi a prohýbá se o cca 0,5-1 cm *zed*.

To hnědý jsou trámy a to zelený dveře *cteni*.

Rekonstrukce podlahy u starého RD #6
repkin*

Napadlo mě, že bych ty prkna odříznul. K trámu, co je ve zdi bych přivrtal další, aby se ty prkna mohli opřít o něj. Pak bych kolmo mezi trámy navrtal slabší trámky a na ně dal doprostřed silnější trám, který by byl v půli rozteče těch dvou hlavních. Kovovýma Lkama bych ho přivrtal ke zdi a k těm slabším trámkům pod ním. Tak by to mělo být pevné a na to by se pak vrátily ty prkna co vy na to? Líp to už nevymyslim.

Rekonstrukce podlahy u starého RD #7
standam*

ja mam take se sousedem spolecnou stenu, hlukove jsem to vyresil resp. vyresime oba izolaci a SDK stenou, oba mame v podstate spolecnou zed kde je loznice, ja nastesti koupelnu a pak loznici nebo chodbu, koupelnu mam otevrenou takze by bylo vse slyset. Snad to pomuze aby jsme si nerozhazely rytmus :)

V koupelne nezbylo nic jineho nez dozdeni Ytongem, ktery na tom hlukove neni dobre, tak jsem dal jemnou jadrovku a obklady, takze dalsi hmota, on da izolaci a SDK

Jeste na to mrkni, pokud pod stenou mas prkna - mezeru - a strop spodni casti, kde prkna stropu zakryvaji zed, vyzdil bych to, jinak spise zelezo nez tram, casem to muze popraskat.

Ja takto vyrezal stropni prkna v miste steny a vyzdil

Protoze v mem pripade se stavelo, obvodova zed, stropni tramy a strecha, na stropni tramy se daly prkna (podlaha strop) a az pak se zacalo zdit

repkin*

Ty prkna jdou skrz zed, tam je WC a hluchej bod pod zkosenim strechy. Zelezo tam davat nebudu, to uz je moc pracny. Event. bych to jenom vyztužil a dal na to OSB

doplněno 01.03.12 12:39:

Zkusil jsem na to položit půlku OSB desky 18mm a je to OK, akorát tam zbejvá už potom jenom 6cm. Myslím si, že by to s tou variantou na trámky mohlo vyjít.

Jinak statik si účtuje za návštěvu na stavbě 1.000,-Kč

doplněno 02.03.12 11:30:

Tak jsem na to koukal, odkryl jsem prkno záklopu a trámy nejsou stejně vysoké, zkusím si někde půjčit větší vodováhu, jestli to je do váhy, když ne, tak to udělám následovně:

Na prkna geotextilie+liapor na to 1x18mm OSB, na to steprock+dilatační pásek + 10cm široký pás podél a na to 18mm OSB + nějaká slabší klidně 12-15mm OSB, to už by mělo být OK. Ale projistotu se zeptám asi statika.

doplněno 03.03.12 13:24:

Měla by stačit stačila by PE folie místo geotextilie?

repkin*

Tak se mi to rozleželo v hlavě, že bych místo těch prken dal příložky do roviny, na to 18mm OSB a na to pak to co jsem plánoval dál? měl bych tam potom o něco málo víc místa min. 6mm.

Dneska jsem vyklidil kuchyň, a z toho co šlo jsem vyndal všechny hřebíky a škváru nametl mezi nosné trámy odkud jí pak vysaju. Takže konečně se to začíná hejbat. *tanec*

doplněno 05.03.12 16:33:

takhle nějak

Rekonstrukce podlahy u starého RD #8
robin1*

Počkej ještě na standu ale já to beru jako cestu do pekel*cert*

standam*

Ja porad budu tvrdit, ze to chce rost a urcite nemusi byt s tramku, ktere budou nad nosnyma tramama, musime vyresi pruhyb, tak jak to mas navrzene docilis roviny a izolace vice mene reci jen hluk prenaseny vzduchem ne konstrukci

porad plati, ze pod desky je nutne aspon 20mm izolace (HOBRY apod.) a musi byt typu plovouci, ty sice mas pruh HOBRY pod latema (rostem), ale jen 8mm, tato tl. plati pro lamin.podlahu pod desky a rost musi byt 20mm.

Kdyz vezmu tvuj stav a moznosti navrhuji nasledovne...

Na prilozky s lati se vyprdni a udelej je s OSB 18mm.

Narezej pruhy OSB 18-20 a prisroubuj je z boku k tramu, vyska OSB cca 20cm, vysku, rovinu ted udelas na mm presne

Nekde kup zelezne "Lka", ty co tesari pouzivaji na krovy a ty same prilozky s OSB 18-20 dej mezi tramy a poradne pripevni pomoci sroubu napr. 8mm a vrutu 8mm (vrut do tramu) roztec dle OSB, tam kde budou spoje desek dej 2x prilozku a nejlepe mezi tyto dve prilozky dat 3x hranolek (lat) a zakryt pasem OSB at mas lepsi moznost sroubovani a deska nebud lezet jen na hrane

jako zaklop dej OSB 18-20, pak 3x8mm HOBRY + 1x OSB (zde staci 12mm) nebo Steprock a 2xOSB nejmene vsak 2x15mm

mam ted fofr, tak moc nereaguji a pristi tyden jsem mimo republiku, tak bude zalezet zda v miste ubytka bude Wifi a nebo zda nebude moc vypito :)

robin1*

Stando díííííííííííííííííííky*hej*

Repkine pokud chceš tak zmačkni šipku směrem nohoru a tam máš moje fotky toho co ti popsal Standa :-P

standam*

Niiii, zac :)

jj, ty to mas podobne udelane, repkin to nebude potrebovat mit tak sprazene zelezem (tycema)

repkin*

Robine ja vim, ale prvne jsem to spatne pochopil, asi jsem byl mimo, omlouvám se :) Když by jsi byl tak hodnej a poslal mi více fotek na mail jak jsem psal nahoře? Díky.

Stando ok.

Takže nosný trámy provrtat a skrz ně tyče, jinak ale ten rošt z 18mm se mi zdá slabej abych se pak trefil šroubem z vrchu např pro spoj dvou desek?

doplněno 06.03.12 13:45:

navíc teď mi tak došlo, že se stejně skrz některé trámy nedostanu, jelikož jsou moc blízko u zdi a jeden dokonce ve zdi

standam*

repkine

nic neprovrtavej, ty to nepotrebujes, jen to poradne prisroubuj podel tramu a pak "L" plech (zelezo) do tramu (jen sroubovat - neprovrtavat cely tram) pak k zelezu prisroubuje OSB, ktere bude mezi tramama

jinak ANO OSB 18 bude malo, ale trefit se da vse, spise zde hrozi strhani v OSB, proto navrhuji 2x OSB a mezi drevo a nad take

neco namaluji

doplněno 06.03.12 19:57:

mas zde dve varianty s zelezem a bez

Rekonstrukce podlahy u starého RD #9
robin1*

Hele stando řekni repkinovi, že nesedíme vedle sebo jooo:)

standam*

robine, jj, nesedime, pac vedle me sedi pes :)

robin1*

Jestli můžu já mám tu prostřední lať vodorovně, jednu nahoře a druhou dole, aby bylo do čeho tlouct záklop.

standam*

jj, nebo nebo dat 3x OSB a vrsek zadelat OSB pruhem, prknem aby bylo kam sroubovat

doporucuji predepsane vruty napr. RAPID, jsou jen o trochu drazsi, ale... nepredvrtavame, mame torxovou hlavu, vrut je kluzky

a dalsi upravy, ktere nam zaruci bezproblemovou praci a nedojde k uvolneni

ja takto udelal cely zaklop cca 120m2 a jen jsem tocil baretky v AKU :)

robin1*

Repkine další fotky ti nepomůžou bo je na nich to samý. Ty tyče ti psal Standa, že tam dávat nemusíš. Záklop určitě z prken, OSB si nech až nahoru.Napojení OSB roštu múžeš buď přes vingle jak psal Standa a nebo tak jak to mám já.

Příložka po celé délce trámu je tvořena dvěma OSB deskama 18mm.

Zhruba po 80 cm je na příložku při šrubována svisle střešní lať (na fotce není vidět), na protější příložku také.

Na tyto latě je přišroubována z každé strany deska OSB.

Nahoře a dole je mezi OSB opět vložena lať

Při pohledu zeshora je to překryto dalšíma dvěma latěma vedle sebe (ty tam jsou v mém případě navíc, jelikož strop v době montáže roštu byl v tak zoufalém stavu, že jsem neměl odvahu vytrhat původní záklop)

Takže nový záklop budeš tlouct do tý latě mezi dvěma OSB

repkin*

Prkna tam dát nemůžu, protože nejsou rovný, takže bych byl zas tam kde sem byl, co když místo 25mm prken dám 25mm OSB? to už je dobrej kauf ne?

Psal sem o radu projektantovi co bydli naproti me, tak mi psal, ze mezi tramy by stacila drt (odrezky, zbytky) ze skelne vaty ze sklarny, je to levnejsi a ma to stejnej ucinek. A ze jako prilozka by postacili i ty prkna.

robin1*

To máš tak buď chceš poradit nebo kecat z projektantem.

Tak tam dej nový prkna ty tě vyjdou tříděný (můžeš použít i netříděný) na cca 150 m2. OSB vyjde na 270. prosimte napsal jsem první cenu co jsem našel, takže když se budeš snažit skončíš na metru prken za 80 kaček jako nic.

Jako příložka by stačili ty prkna, tak ať ti je projektant přiveze a usuší, bo když to uděláš s mokrejch tak to bude za půl roku v háji až se to seschne. Jinak drť mezi trámy stačí pokud je to nějaká rozumná řek bych granulace, víš co aby to nebyly klasický odřezky, ty když tam nasypeš a budou mezi tím mezery tak je to k prdu. Ale jinak já mezi trámama nemám nic a taky žiju.

standam*

repkin

prkna jako prilozka ne a urcite ne cerstve nebo tve stare

kdyz mas znameho projektanta a navrhuje prilozky a ne rost, tak se ho zeptej at ti spocita kolik mm a kolik vrstev potrebujes OSB, ktere das rovnou na nosne tramy, pak co za krocejovku a jake desky na krocejovku a budes mit jasno, jen nezapomente, ze 7cm betonu ma 70kg a kolik bude mit tva skladba, beton urcite nikdo nenavrhne diky vaze

skoda, ze jsi zde nebyl drive ja vyhodil 10-15pytlu zbytku izolace

doplněno 08.03.12 20:02:

rovinu samozrejme udelat na nosne tramy, prknem, OSB apod.

dej vedet jak ti to vyslo

doplněno 08.03.12 20:04:

jo a jeste nezapomen zkontrolovat hlavy tramu tj. oseknout a mrknout cca 10 a vice cm do zdi a zkusit do hlavy pichnout poradne velkym sroubovakem napr.

repkin*

Muj znamej to neni, jenom by mel bydlet naproti me. Proste dam prilozky do roviny, na to 25mm OSB a pak dal jak jsem to mel naplanovany. At uz o tom porad jenom nekecam a taky s tim trosku hnu. Ale mezy nosny tramy dam asi prece jenom roli nez ty zbytky.

doplněno 09.03.12 08:58:

rovnou se chci zeptat, dá se to šroubovat i klasickou vrtačkou?

repkin*

Tak dneska jsem tu měl známého svých rodičů, který pracuje jako projektant a architekt.

Dle jeho názoru:

trámy a prkenný záklop 25mm zaimpregnovat

mezi nosné trámy drť ze skelné vaty popř. rotaflex (Dubí-Lesní brána)

zaklopit prkny, na ně polystyren volně ložený a na to hobru 12-20mm a na to finální podlahu +/- 15mm. Nosnost stropu říkal kolem 450kg/m2

Říká, že řešení stylem OSB desek popř. steprockem je zbytečně nákladné a výsledek stejný.

Tak přemýšlím, že bych tam teda dal ten polystyren ale na to asi radši přeci jen ten záklop 12+18mm OSB,

doplněno 21.03.12 11:46:

jaký je rozdíl mezi podlahovým XPS a EPS?

záleží jaký EPS, ale většinou je nevýhoda XPS jeho cena. výhoda je nemší lambda (teplejší), menší nasáklivost, vyšší pevnost,

standam*

repkin

jak pise Milan, i pod desky je vyrobcem davan EPS 100 - 150 - 200 dle vysky a dve desky OSB, sadrovlakno

muze to byt OK, ale take ne, muze dojit k ulomeni zamku, ale EPS + HOBRA 20mm splni krocejovy utlum

standam*

Nejprve zjisti roztec a nejizsi a nevyssi bod nosnych tramu, pak potrebne navyseni po finalku

pod lino nedavej nic, nic neni potreba, dalsi krocejovka se dava jen pod lamin.podlahu

repkin*
hodnocení

0x

Jinak teda jsem se rozhodl, že do kuchyně dám OSB desky na ten polystyren a do ložnice by měla stačit dřevotříska DTD 18mm surová (2800x2070mm = 5,796 m2) 801,-Kč/ks

robin1*

Jenom promyšlenkuj jestli jí tam tu DTD v tom formátu dostaneš + váha :)

repkin*

váha neva, ale s tím rozměrem máš pravdu *vezen**nevi**zed**haha*

předpokládám, že ten XPS by měli mít v každých stavebninách ne? našel jsem totiž na internetu podlahový jen EPS.

doplněno 21.03.12 19:21:

stando já tě bacim, chápu jak to myslíš, ale zas sem mimo a nechápu co tím chtěl básník říct, takže ten polystyren teda jo nebo ne?

standam*

chtel jsem ric, kdyz EPS "mekky", tak s deskama, XPS "tvrdy" bez desek?! to bych si nelajznul, mel bych obavu pri pouziti lamin.podlahy, ze se zamek bude otevirat (pri zatizeni)

takze

EPS 100 nebo150 - ANO

HOBRA - ANO

Desky - urcite ANO

repkin*

ok a to 100 nebo 150 máš na mysli tloušťku, nebo označení polystyrenu?*cteni*

standam*

70, 100, 150 je zatizeni v kPa, pak mas oznaceni F=fasadni, Z=podlahovy, S= Stabil

F a Z zde je jen rozdil v presnosti desek (rozmer)

kPa vol dle tl. EPS, napr. do 50mm - EPS 100; 50 - 100mm EPS 150

je to trochu vice, ale to nevadi, do EPS 70 bych nechodil

repkin*

Ok a ještě teda ty vrstvy, ten polystyren, na to hobru a na to OSB nebo DTD říkám to dobře? Já vím, sem otravnej a natvrdlej, ale jak se říká, dvakrát měř ... *cteni*

standam*

jestli se jedna o plovouci podlahu tj. nemas rost je mozne dat DTD, OSB jsou delane, tak aby nenastal pruhyb nebo zvladla pruhyb bez prasknuti tj. deska na rostu

Jedna se asi o cenu, ze?

repkin*

částečně taky, jinak v první řadě budu dělat kuchyň a tam přijde lino

doplněno 23.03.12 20:00:

tak ve finále možná seženu DTD desky cca 1x1m síla 15-25mm gratis ... tak uvidíme, nechci to zakřiknout *modla**placni**palec*

standam*

repkin

to DTD, zde ale pocitej 2x desku resp. ctverec, prosroubovat a slepit

jinak ja jsem se o vikendu pustil do OSB

mam tedy palach(strop), nosne tramy, rost a zaklop z 1" prken, 1x OSB, mezi zadna izolace, zde uz neni slyset ani TV na plne koule, resp. je mirne slyset, ale az pokud polozim ucho na OSB :), zbytek tedy pohlti a krocejove do resi vice HOBRY viz. foto

ona take hodne ubere lamin. podlaha, co si budem povidat sama o sobe je to poradna hmota, na fotce je jen test kousek nejake 6mm lamina za par kacek, to tam urcite nenecham :)

doplněno 25.03.12 21:14:

foto

doplněno 25.03.12 21:21:

malem bych zapomel mezi OSB a 1" prknama mam 2mm mirelonu a OSB je prosroubovane RAPID vrutama

Rekonstrukce podlahy u starého RD #10
repkin*

Jojo, desky jsou čtvercovy, počitám s dvěma vrstvama jak u DTD tak i OSB variantou. Akorát, že já dám tu hobru pod to, na to půjde v kuchyni lino, v ložnici taky, pokud budu dávat koberec, pokud plovoučku, tak dám hobru na tu roznášecí desku.

standam*

proto mam vrstvu z hobry slozenou s 8 a 5mm, tam kde bude, vinyl, koberec apod. muzu tuto vrstvu nahradit 1xOSB apod.

uvidime, toto budu resit az po vymalovani :)

repkin*
hodnocení

0x

Tak odhaluju nosné trámy v obýváku, vyndavám hřebíky a počítám prasklá prkna, která budu muset vyměnit, pak to zaklopím zpátky a zakryju plachtou, aby se neprášilo, příští měsíc si půjčím průmyslový vysavač a vysaju mezi trámama tu škváru co tam napadala mezerama mezi prknama. Už mi přišlo z Rotaflexu, že mi dají tepelný pás 01 4,8m2 v roli za 106,-/Kč metr + DPH.

Až to dneska dodělám, půjdu se vykoupat, špinavej jak komeník a plíce a nos jak horník, tfuj.*afro*

Další fotky jsou detaily popraskaných vnitřních omítek a rákosového stropu.

Rekonstrukce podlahy u starého RD #11
repkin*
26.03.12 13:34

obrázek

Rekonstrukce podlahy u starého RD #12
repkin*

další obrázek

Rekonstrukce podlahy u starého RD #13
repkin*
26.03.12 13:35

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]