Nejste přihlášen/a.
Půda - zkondenzovaná voda na vnitřní straně difúzní fólie.(nevím zda folii nazývám správně)
Na fólii jsou zmrzlé kapky vody, které nyní při venkovním oteplení tají.
Kapající voda promáčí izolační vatu na podlaze půdy.
Na některých místech je už izol.vata úplně mokrá a také trámy jsou místy mokré.
Projevilo se při oteplení, silném větru a sněžení.
Závada je pouze na části půdy - nejvíce nad vstupním otvorem uprostřed půdy
a v menší míře v pravé části půdy (nad pracovnou).
Levá polovina půdy (nad ložnicí) - folie je suchá.
Vstupní otvor je v zákrytu se střešním oknem (okno leží naproti otvoru) v těchto místech je největší míra kondenzátu na folii.
Jen mne mate, že nad dalšími 2 okny v ložnici (vlevo) není na půdě žádná kondenzace.
Pracovna nemá střešní oka. Má SDK strop.
Novostavba, 1.rok obývaná, vytápění plynem.
Prosím poradit:
1) příčina problému
2) odstranění
3) co s mokrou izolač.vatou?
Budeme reklamovat u staveb.firmy. Musíme se vybavit odbornými znalostmi,
jinak z nás opět udělají blbce (nevětráte, málo topíte atd.)
PS: Větráme 6x denně, vytápíme na 23 stupňů, vlhkost 49%
místnost 23° vlhkost 49% = rosný bod kolem 12°
Tipuju to na tohle: Teplý vzduch z místnosti pronikne na půdu, tam na chladných místech kondenzuje vlhkost (folie je chladnější než rosný bod).
1. zabránit pronikání teplého vzduchu na půdu (parozábrana na teplé straně izolace, utěsnění vstupního otvoru) - reklamujte projekt / provedení stavební firmou (záleží co je špatně).
2. větrat na půdě, aby se teplý vzduch odvětral dřív než z něj vlhkost zkondenzuje - i při nekvalitní parozábraně pak voda kondenzovat nemusí. Mokrou vatu - pokud to není nacucané jak houba, tak na půdě topit a větrat (ohřát vzduch, ten do sebe nabere vlhkost, pak vzduch komplet vyměnit za studený, znova ohřát atd). Pokud to je jak houba (neuschne rychle = riziko poškození stavby), tak vyházet, usušit někde jinde a pak podle stavu vrátit zpátky
díky za konstruktivní řešení.
1) kontroloval jsem otvor na půdu - je nekvalitně zaizolován. Tudíž únik tepla na půdu - reklamovat šlendrián-provedení práce.
2) mokrá vata = nefunkční. Nahradit novou vatou. Stavební firma, ať si mokrou vatu vezme zpět - chyba na jejich straně.
Šlendriánská práce, přiožalý dělníci = ztráta. Tuto rovnici by naše skvělá stavební firma měla pochopit. K tomu jí dopomáhej Bůh a my.
přiožalý = přiožralý (opití) dělníci nedokáží pracovat kvalitně, ani kdyby to měli v úmyslu. Bohužel oni nemají v úmyslu pracovat kvalitně. Pan majitel, obdobný blb, jen více kultivovanější, to nezachrání. Jediný cíl = peníze za co nejmenší námahu. Hřeší na nedostatek řemeslníků v Čechách. Bože, kde jsou ty "zlaté české ručičky" a ten poctivý kumšt. Můj děda byl po generace pracovitej zedník a jeho krédo bylo poctivost a řemeslo. Chudák se asi v hrobu obrací... Bůh žehnej naší zemi.
Pro odvětrání střechy mi stavební firma navrhla:
provrtání 3 otvorů v každém štítě (proti sobě). Tím udělat odvětrání a nechat vatu vyschnout.
-
Ale to pořád neřeší příčinu.
Příčinou bude výlez na půdu. Schůdky z Baumaxu.
- Chybí napojení parozábrany na průlez
V jiné diskuzi radili:
Nad otvorem průlezu je pak ideální řešit situaci pomocí dřevěného odklopného rámu s vloženou tepelnou izolací jež otvor průlezu horním zaklopením z horní strany tepelně zaizoluje (přesah přes otvor na každou stranu alespoň 10 cm).
Odklopný rám u nás půjde špatně. Nad výlezem je trám cca v 1/3
ikvido
dnes jsem se byl podivat u sebe na pude a nikde ani kapka a ani znamka od predesle kondenzace
mam vetrani po cele delce hrebenu
mam 100% utesnenou parozabranu (spoje, konstrukce apod.)
mam pouze otvor zaklopeny a zaizolovany 18cm izolace (zde nemam parozabranu, ale mam parozabranu z interieru pretazenou pres ram otvoru tj. pres izolaci stropu az na studene misto)
finalne bude na ramu otvoru lezet OSB s presahem 28-30cm tj. tl. izolace meho stropu, takze zadnych 10cm
tento OSB zaklop bude lezet na trech tesneni a tento prostor zakryt ze strany interieru roletkou
pokud bude potreba roletku zasunu, zaklop odjistim a posunu na pudu a mam prulez
takze ve tvem pripade prover zda nemas nejake odvetrani z interieru do prostoru pudy a udelej odvetrani u hrebene, nevim zda to u tebe pujde neznam typ strechy
chtelo by to proverit veskere nepojeni parozabrany, obavam se, ze pricinou nebude jen tvuj prulez
na izolaci bych ted nesahal, sama vyvetra, ted ti to stejne nikdo delat nebude, navic po vyvetrani (vysuseni) bude zase OK
temer kazdy ma problem, ale ja ne, cim to bude, nejspise, ze jsem si to delal sam a nikde neojebal, tobe nezbude nic jineho nez to cele pod izolaci asi proverit, protoze se me to nezda
odvetrani u hrebene - stavitel mi dnes tvrdil, že toto je provedeno a je funkční
Napadli mne další místa s porušenou parozábranou:
- komínový prostup od plyn.kotle
- napojení parozábrany u střešních oken
- utěsnění a napojení ke zdivu
- zkontrolovat prostupy kabeláže
Budu muset vatu odkrýt a kousek po kousku zkontrolovat parotesnou folii + zalepit problémová místa
Horší než mokrá izol.vata, je mokré dřevo a počínající plíseň.
Plíseň je na rámu průlezu i na kleštinách.
Připojuju foto
doplněno 16.02.12 22:41:Pro odvětrání střechy mi stavební firma navrhla - provrtání 3 otvorů v každém štítě (proti sobě).
Je pro to nějaké pravidlo? Aby to zase staveb.firma nezprasila...
Napadá mne, že teplý vzduch z interiéru prostupující na půdu bude nahromaděn v nejvyšší části střechy.
Prosím poradit kde je vhodné ve štítu udělat otvory a jak velké? Aby dobře fungovalo přirozené odvětrávání půdy.
( Půda je studená. , objem vzduchu na půdě je cca 30m3, délka půdy 10 m, šíře 3 m)
ikvido
urcite udelej kontrolu kde muzes a kvalitne zaprav co muzes, tezko bez rozebrani oblozeni poznas jak je udelane okno, zde by jsi mel nebo budes mit v dobe tani navlhly podhled (spaletu)
je otazkou jak mas udelane odvetrani u hrebenu, dela se po cele delce a ne prerusovane, leda, ze by jsi mel jen 5cm preruseni
dle me nema cenu dodelavat dalsi odvetrani na stitu, zde pokud bude vse dobre udelane (opravene) musi stacit vetrani u hrebenu
pises, ze horsi je plisen a mokre drevo nez izolace, ale tohle vse ma spolecnou pricinu
pokud se ti podari najit a odstranit pricinu, plisen zeschne a pokud bylo drevo napustene nedojde k napadeni, navic se to nestane ze dne na den
jinak ted muzes napadena mista postrikat SAVEM proti plisni, hned uvidis jak mizne, ale pokud bude mit podminky ke tvorbe bude tam zas
doplněno 17.02.12 19:50:jo a tu izolaci porovnej, vypada to jak kdyby se tam valel vepr
mám úplně stejný problém jak pán víše - folie pod taškou je úplně stejně orsená při oteplení a při mrazu je na ní zase led.
Vátu už mám plesnivou a trámy vlhké. Nechci ani pomýšlet, že bych musel celé podkroví rozbombardovat abych zjistil kde je chyba.
Ty "pašáky co mi to celé dělali jsem zde měl a tvrdili mě, že to je vlhkost ze zdí která se časem ztratí - houby, už to trvá dva a půl roku a je to každou zimu stejné. Letos jak to trochu vyschne, musím vatu každopádně vyhodit ze stropů. Do šikmin se nedostanu, ale tam to plesnivé bude taky. Jsem z toho na mrtvici co se s tím dá dělat. Nebaví mě už tihle rádoby živnostníci odborníci. Prachy za celé podkroví v háji, po práci ho... a jestli to budu muset celé předělat tak mě trefí.
Není tu opravdu nějaký schopný odborník z Brna, který by mohl dojet přímo na místo činu a poradit?
Ještě dotaz - jak myslízte to odvětrání pod hřebenem? Mám na trámech po celé ploše tyvec folii pod taškou slepenou k sobě.
pabloku...standam... ti určo poradí je to machr tyhle věci ,ale sám za sebe tě čeka asi to nejhorší...
pablok
mrkni sem je tam ukazane odvetrani u hrebene, jednoduse receno prorizni/vyrizni folii cca 15cm na kazde strane
melo by to byt az na prvni kontralat a pres dalsi ochrany pas folie proti zafoukani, ale lze to resit i takto
Do Brna to nemam daleko, ale nepovazuji se za odbornika, typu stavebni dozor, navic me zamereni je jinym smerem a mzdove naklady dost velke, takze bych ti spise poradil, obrat se na nejaky stavebni dozor z Brna, nebo mozna zde nekdo bude mit moznost za tebou prifrcet
S firmama je to nekdy spatne, ale ne vsechny jdou touto cestou, ale tezko to poznas, protoze jsou firmy a firmy a nektere dokonce, kdyz dostanou zakazku zajdou pred Kaufland a poberou mistni lahvace a daji jim praci, bohzel, takto to taky nekdy chodi
No pokud pujdes cestou vybrani izolace, tak asi jen z podhledu, co se tyce sikme casti, navrhuji vzit lat, kterou strcis mezi folii a izolaci, izolaci mirne odehni a vystrikej to SAVEM proti plisni (samozrejme az v lete nebo z jara)
Rozhodne udelej kontrolu parotesne folie a odstran pripadne vyusteni ze strany interieru do pudniho prostoru (koupelna, WC apod.) tohle vse musi jit az ven
díkec. Budu doufat že mi to neproteče až do postelea a pomale se to odpaří nebo vymrzne. Sem tam mi to už prosakuje u stěn a dělá mapy
Difuzni folie byla dnes již vyschlá. Dodělání větracích otvorů ve štítu by tedy bylo zbytečné. Když se to odvětalo samo.
Podle JUTA aplikačního manuálu str.8 b) řešení u nřebene - aplikace s mezerou pod hřebenem
- následný kryt z membrány ... u mne chybí
U hřebene je pouze dif.folie přeložena přes sebe s přesahem cca 5 cm.
Rozevřel jsem přeložení a posvítil baterkou. Byly vidět jen latě na hřebenu.
Ještě prosím vysvětlit Vaši zmínku - hřeben nemusí být odvětrán po celé délce.
A jak toto prověřit? Z půdy nebo ze střechy - odkrýt hřebenáče postupně?
Dal jsem nad výlez polystyren a ten byl dnes vlhký. Utíká tedy nahoru vlhký vzduch z interieru. Staveb.firma slíbila dolepit parozábranu k rámu výlezu + nad výlez udělají ještě další těsnící poklop.
ikvido
takze nemas udelane odvetrani u hrebene, to co mas je pouze prelozeni
ted ti to spise vyschlo nez odvertralo, vem lamaci nuz ci nuzky a na obou stranach vyrizni pas folie cca 10cm, tak ti vznikne vetraci mezera (budes koukat na krokve i late) a pripadny pas (kryt s folie) muzes dodelat pozdeji a to z venkovni strany
mozna dam ruku do ohne, ze to bude vonco a dojde k vyreseni problemu, pak jinak paroteska a poradna kontrola spoju, prostupu apod.
Ještě prosím vysvětlit Vaši zmínku - hřeben nemusí být odvětrán po celé délce.
toto sem snad ani nenapsal ne , co jsem nasal je proriznout napr. 50cm neproriznou 5cm atd., ale ty mas 5cm prelozeni, takze to nema vyznam.
Našel jsem pěkné video (třeba se také někomu hodí):
view.vzaar.com/...
A tady je řada dalších instruktážních videonávodů:
bramac.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.