Nejste přihlášen/a.
Dobry den.Nastala katastrofa,bydlim na polosamote,sousedi daleko,jsem bez vody.mame studnu,ponorne cerpadlo,a vodu jim cerpame do tlakove nadoby ve sklepe.Nejspis zamrzla a vim,ze tam neni nic jineho nez cekat.Ale zrejme jak uz nebyla voda v nadobe,tak vypl jistic na elektriku.Coz je pochopitelne.ale ja jsem nejdriv zkousela nahodit,jestli voda zas nepotece,protoze v tydnu slabl proud vody a zas pak tekla.No ale jistic El,bzucel,tak jsem ho hned vypla.kokla ve sklepe na tlakomer a na nule,takze prazdno.Odpoledne jsem znovu zkousela nahodit packu spinace a nic,vubec neperuje,je navolno,nejde nahodit.Neznam odborne terminy,tak snad pochopite.myslite ze je mozne ze se schorel motor,nebo jen jistic odesel?Mam volat elektrikare,kdyz nebude moci vyzkouset,kdyz jeste muze byt voda zamrzla.jsem tu s malymi detmi,zrovna jsem chtela prat a hora nadobi.O myti radeji nemluvim,budem dnes cunata.Podlahu jsem stirala rozehratym snehem.
to je dobry napad,jenomze mame to asi 25m ke studni ze sklepa a jedna zatacka tam je.povim to muzi co on na to.
doplněno 12.02.12 21:05:Nechce se mi pocitat,ale odhaduji 100l do hadice,,kdyz bude potrubi zamrzle az na konci.to jev nasich podminkach nemozne.
A co použít slabou třeba akvaristickou hadičku a místo toho čerpadla jen trychtýř co nejvýše. A pod konec trubky nějakou nádobu na vodu, já nevím, lavor nebo dětskou vaničku?
Asi si nerozumime.Akvaristickou hadicku,bych musela mit tak 25m,to tedy nemam.Lit bych musela ve sklepe smerem ke studni z kopce.ve studni je to ponorene.
No však to zrovna nemusí být ta akvaristická, třeba něco nepatrně silnějšího, co seženete. Ta akvaristická mě napadla, proto že 25m nebude stát příliš mnoho, a určitě ji budou mít vcelku. Jinak najít někde blízko Vás nějakou prodejnu s hadicema. A teď nemyslím zrovna zahradní centrum, ale spíš nějakou speciálku. I když, kdoví? Ale klasická opletená hadice, i kdyby jste sehnala rozměr který se vejde, bude v téhle délce pěkně drahá. Na rozdíl od té akvaristické. Ta zase bude možná příliš měká. Chce to trochu pokusničit a zkoušet a zkoušet. Nebo počkat do jara.
Spatne jsme si rozumeli,hadici zahŕadni mam,ale to je vody,ktera musi byt horka.pocitam tak 10kyblu varici vody ohrat ,zacal mi zamrzat i plyn a uhli dochazi,setrim,na kamnech nez bych ohrala tolik vody,tak protopim moc.porad si rikam,jestli to nakonec nebude cerpadlem,primeji firmu,aby se na to prijela mrknout,at proveri a pak teprve premysli o zamrznuti trubek.Dekuji za snahu,ale tohle ohrivani vzdavam.
Na to rozmrzání stačí 10-20°C teplá voda. To nemusí být vařící. Ale musí proudit. A to se zabezpečí tím čerpadýlkem, nebo samospádem. Přihřejvat se to dá rychlovarnou konvicí. A jestli je to zamrzlé v trubce se přeci pozná. když se do toho z vrchu naleje voda tak proteče buď zpátky do studny, potom to zamrzlé není, nebo se trubka naplní a pak je to zamrzlý.
taky by mohla mit takove vynalezy firma.neni to jednoduche,ja to sama neudelam a jeste jsem nezmakla meho,aby tohle nejak provedl.no nyni tedy je v praci,tak snad za 2 dny,neco podnikne.dekuji.
Takové staré pravidlo, nevím jestli dnes ještě platí. Sháníš řemeslníka? Dojdi večer do nejbližší hospody, oni Ti štamgasti poradí, na někoho tě nasměrují.
lui,dnes jsme rozpojili trubku ve sklepe,hadice prumerem co mame ,do ni nevleze.Zkouseli jsmeasi 4m drat a ten normalne prosel.muj ma tendence lezt do studny,zeto rozpoji tam a pustime cerpadlo.Pokud nepotece,tak bude jasne,ze je cerpadlo kaput a ne zamrzle potrubi.JInak ke studni je asi 25 m,takzety 4m dratu nic neznamenaji.ale predpokladali jsme ze pokud je to zamrzle,tak prave v kopsi,kde je potrubi melceji,nez bliz ke studni.Nejdriv jsme uvazovali jestli neni zmrzla zed u sklepa,je to kamen,ale to tedy neni.
Zkus páčku jističe nejdřív dotlačit dolů a potom teprve natahovat nahoru. Neměla by být navolno. I v případě problému by nejdřív měla pérovat a pak teprve vypadnout.
Dnes je mnoho případů,že dlohotrvající a velké mrazy nedovolí,aby se vsakovala voda do vodonosných hornin a u mělkých studní zmizí voda.Hodně lidí je takto bez vody,viděl jsemj na Slovensku jsou i velké městské vodárny bez vody.
Tak se podívej do studny,zda tam voda vůbec je,protože se nestává,že by zamrzlo čerpadlo,spíše roury na výtlaku.
JABRAKA
Ten jistič by se neměl poškodit, i když by čerpadlo nemělo vodu. Zkuste několikrát dát páčku až dolů, aby zachytla a pak pomalu nahoru musí mít odpor.
Ted jsem zkousela jeste jednou,poradne zatahnout packou dolu a podarilo se mi nahodit,ale je to divne,protoze pred tim jsem se take dost snazila,nedelam to poprve.No ale co je hlavni,stale jen bzuci,takze jsem to radej vypla.
Nemel by,ale asi..na chodbe kde se nachazi,docela mirne mrzne je to nevytapena chodba,kde mam ted psa a mel slaby led na povrchu vody v misce.tkze malinko tam mrznout muselo,ze by to poskodilo spinac?
To by muselo byt ve studni.Budu muset az prijede muj pozitri z prace,aby se do studny podival,zda je to zmrzle.Jinak ale ve sklepe nemrzne,tam bych potrebovala spis vetsi zimu.
Prosim vas,pomocte.elektrikare jsem tu mela,zpinac na el.zkousel a tam to pry jde.stale bzuci a netoci se obeh.nyni jsme s muzem odkryli studnu,zamrzla voda neni.Zkoumame pri nahozeni ,zda sepne cerpadlo ve studni.Ted muj rika,ze tosepne,ale take bzuci.Myslite,ze to je rozbite cerpadlo,nebo to muze bzucet,ze je nekde ve trubkach po ceste od studnydo sklepa zamrzly ,treba kousek a neobyha to?co kdyz je to tedy cerpadlem,kdo nam ted v zimepoleze do studny vymenit.
Já bych začal od přívodu.
Říkáte, že není zamrzlá studna. Potom nebude ani zamrzlé čerpadlo ve studni. Takže zamrznout to mohlo na cestě od čerpadla do baráku(podle mě nejpravděpodobnější). To se dá zjistit na přívodu. Instalatér by povolil první šroubení od studny v objektu, kde by to povolit šlo a zkusil by, jestli čerpadlo ze studny dává vodu. Pokud ne, je buď zamrzlý přívod nebo je v háji čerpadlo ve studni. Jak poznat která z těch dvou možností to je? Nevím.
To čerpadlo ve studni je jednofázové nebo třífázové? Pokud je třífázivé a vrčí, možná mu chybí jedna fáze, ale na to by měl elektrikář přijít.
Lui asi trifazove,elektrikar zkousel doma ve zpinaci, faze jdou.Na studni je jeste krabice,tam nebyl.ve studni si myslim ze je sroubeni pod vodou,pak je hadice v celku a sup pod zem.Ja jsem volala vodakum,kteri to tu delali,ale ze se neda nic delat,pockat az rozmrzne.rikala jsem a co kdyz to neni zamrzle a je rozbita ponorka,slo by to vymenit?no slo,ale zase nic,skoncili jsme u toho,ze to bude nejspis zamrzle,cekat mesic.Nechce se k´jim do toho,pritom mmusi mit zarizeni na odcerpani a mohli by vylovit cerpadlo a zkusit.Tedy me by se tak nechtelo v zime do tudny,ale je to jejich prace.
Tak jestli to není v elektrice, tak to bude asi zamrzlý.
A ve studni je furt stejná teplota. V létě nebo v zimě.
Kdysi se na rozmražování potrubí používaly el. agregáty. Bohužel na dnešní plastové trubky to nefunguje. Jedině na to pamatovat když se to pokládá, tak to dát pod zem do izolace, a do ni topný kabel. Ale jestli dá tolik tepla aby to rozmrzlo, nebo nezamrzlo, nevím.
mame plastovky a uz ani nevim kudy se to tahlo,taky jsem premyslela polozit nejakou geotextilii,ale to chtelo driv a kdovi,jestli by to pomohlo.mam tady balik.Taky to muze byt zmrzle ve zdi pri vstupu do sklepa,je to kamen.Holt uz aby bylo teplo a tohle jsme prezili.ted mi muz natahal par kybliku ze studny,jede na 2 dny do prace,tak musim setrit ,ale pradlo vozim ke tchyni.sice je hodna,ale neni mi to vubec prijemne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.