Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zamrzlé potrubí - rychlé řešení

Od: maly* odpovědí: 46 změna:

Zamrzl mi přívod ze studně. Potřeboval bych co nejrychlejší řešení.

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

2x

Nejrychlejší je-kupodivu,rozmrazit to.Vedení musí být v nezámrzné hloubce,což tedy nemáte.

machp*
hodnocení

2x

S takovým případem nelze dělat nic jedině jak tady píší vykopat potom by to šlo rozmrazit tím el. proudem ale to jen v případě že trubka by bylá celá kovová ze studny až do baráku což dnes je úplně mimo mísu díky plastovému potrubí a svářečka by musela mít pořádné trafo aby to fungovalo,s dnešními invertory by to nešlo kvůli elektronické regulaci.Teď mi napadlo ale to jen v případě že tam máte trubku plastovou bez kolen z domu až do studny , postup jak na to vzít trubku pro podlahové vytápění průmě 16 nebo menší ze síťovaného polyetylénu tu strčit do té trubky ze studny a sunout jí vnitřkem té sací trubky mněla by jít bez problémů zasunout až k místu zmrznutí na druhém konci tu 16 napojit na teplou vodu a pustit teplá voda bude rozpouštět led v trubce avy ji budete pomalu posouvat dál až do studny tam bych odpojil první koleno od domu co vede k sacímu koši ,pokud mi tam vyleze má trubka steplou vodou zvítězil jsem, pak může být zamrzlá i trubka co vede svisle do studny ale tajiž není pod zemí tak ji můžete polévat vodou z venku nebo postupovat obdobně*pivo*

hodnocení

0x

odhnmout sních a zatopit dřevem nad potrubím, aby země rozmrzla

Mně se stalo něco podobného. Mám ve sklepě vodárnu a vodu ze studně. Zamrzlo to. Byl tady jeden známý, kouknul do studně a řekl, je trubka příliš nízko pod zemí, podle toho vývodu a že to je zamrzlé tam. Je fakt, že studna je i zevnitř hodně promrzlá, je to vidět pouhým okem, je tam jakoby zmrzlá jinovatka na stěnách. Sníh tady žádný není takže nevím jak postupovat. Neví někdo z Vás, jak na to? A taky si nejsem jista, že to zamrzlé právě tam. Bohužel nevím, kudy vedou trubky pod zemí a jak jsou hluboko. Je to hrůza. Děkuji Suzy.

suzymon,jelikoz stale resim,jestli je voda zamrzla,coz nejspis ano,anebo rozbity spinac.Chtela bych se zeptat mateteke elektricky jistic na onu vodarnu,jak to vypada s nim?ja kdyz ho nahodim,tak jen bzuci.Je to u vas stejne?Dekuji

jabraka*
hodnocení

0x

Existuje jedna vcelku schůdná cesta,pokud je přívodní potrubí kovové,připojit mezi dvěma částmi potrubí proud na příklad z el. svářečky.Tedy nízké napětí,velký proud.Stačil by nějaký větší transformátor.Měli jsme doma každou chvíli v domku zamrzlou koupelnu,tak to táta vždy takto rozmrazil.Netuším,zda by stačila na ohřátí jen samotná vodivost vody-asi ne,musel by se také v části potrubí najít vodivý kontakt.

JABRAKA

Ahoj Jabrako. Tohle jsem někde už slyšela. Ale Jediný kus trubky, která je vidět, je právě v té studni a pak je to někde pod zemí a pak je vidět potrubí ve sklepě a to je z umělé hmoty. Rozdělali jsme ventil u vodárny-čerpadla, protože jsme napřed mysleli, že bude stačit zalít to horkou vodou. Přiznám barvu, napřed jsem se o to pokusila sama a byl to průšvih, protože já nemehlo horkou vodu lila a lila a ona tekla do toho potrubí a ručička na tlakoměru začala jakoby stoupat a já radostně zapnula čerpadlo do proudu, aniž napřed zašroubovala tu ďouru do potrubí. No vylítnul gejzír vody do vzduchu a bylo po srandě. Ihned jsem to vypla, ale bylo pozdě, Mám dojem, že se mi podařilo to potrubí zavzdušnit, protože jsem slyšela něco divného. Pak teprve přišel ten dovednější chlap a zkusil sání odborně, tou dlaní. Málem mu to vcuclo ruku, ale čerpadlo nezabralo, netlakuje. Tak podle toho usoudil, že je to někde zamrzlé a při pohledu do studny řekl, že to je tam. No, a šel pryč. *smich*

Nakonec jste na to nešla špatně, až na to, že není třeba předčasně zapínat čerpadlo. Je třeba odsát z potrubí, které vede od čerpadla do studny, co nejvíce vody. Na její místo pak nalít vodu horkou. Po chvíli opět tuto vodu odčerpat a nalít znovu horkou vodu. Tento postup stále opakovat, až se ledová zátka rozpustí. Pak zkusit napojit čerpadlo, odvzdušnit a zapnout.

Jéžíš Aloisb, to já nezvládnu. Jsem jenom ubohá ženská. Já nevím jak to má vypadat, když něco odčerpávám a kudy to mám odčerpávat. Navíc to mé čerpadlo rachotilo jako buldozér a to mne děsilo. No vodu nemám. Tedy mám, protože jsem do studně hodila kalovku a čerpám vodu primitivně, do konve, ledovou. Líbí se mi to řešení zastrčit do trubky jinou trobku a lít jam horkou vodu, ale co druhý den. Já v noci spím a když je mínus dvacet, tak to zase zamrzne, než se probudím.

hodnocení

0x

Před mnoha lety zamrzl sousedovi přívod vody do baráku. Dva dny na tom topil a nepolevilo to. Nezbylo, než vypůjčit sbíječku neb ničím jiným se do zmrzlý země nedalo dostat a vše co nebylo pod metrovou vrstvou sněhu se muselo vykopat a autogenem rozmrazit.

Po dvou dnech topení rozmrzla zem asi do 60 cm. V jednom místě byla trubka v hloubce 120 cm a teprve po vykopání jsem věřil, že i v této hloubce to může být na kost zmrzlý. Byla to tehdy bezvadná celosobotní brigáda, ještě ted mě je zima.

jvn®

s tím topením nad trubkou to nepomůže v těchto mrazech. Když je země zmrzlá na kost tak topení v jednom bodě nebo pruhu je moc málo aby povolil led v trubce. Rozehřeje se max. 5cm hloubka hlíny a dál je to zase jak šutr.

Nám zamrzlo potrubí do žumpy, Kameninová trubka , a pomocí sousedovi wapky s horkou vodou a dlouhou hadicí bylo rozmraženo za 3hodinky. :)

domeckar
hodnocení

0x

Zdravím, dnes v těchto mrazech jsou problémy se zamrzajícím potrubím na denním pořádku. Taky nám to zamrzlo někde na přívodu ze studny do koupelny v domě. Nejprve to vypadalo, že je to jen ve zdi, což jsme rozmrazili horkovzdušnou pistolí, ale později to zamrzlo i ve studni. Když nepomůže zateplení, chceme zkusit topný kabel. Jen se připevní k zamrzlému místu a zapojí do zásuvky. Jde to dát i do země, ale žel se potrubí předtím musí vykopat a to je v těchto mrazech asi nemožné.

hujer*

Já jsem včera vyřešil rozmrazení plastového porubí bez kopání. Va sklípku, kde máme studnu jsem potrubí přerušil a do potrubí jsem zastrčil hadici, do které jsem čerpadýlkem na vrtačce šerpal teplou vodu. Pod porubí jsem dal vědro, do kterého jsem zachycoval vytékající vodu. Jak voda chladla a něco se vycamralo, dolíval jsem teplou vodu z varné konvice. Hadici jsem posouval do potrubí, jak odtával led, Asi 1,5 metru zamrzlého potrubí jsem rozmrazoval necelou hodinu. Předpoklad je, že potrubí je rovné, bez kolen a jiných překážek.

jarka09

Dnes se jsme využili Vaši skvělé rady!

Přestala nám téct voda , nikdo v okolí žádný takový problém neměl.Jelikož nám mezi sousedem vede vodovodní trubka venkem,

přikláněli jsme se na variantu zamrzlé vody v trubce.Nikdo to nechápal, jelikož vede 1m pod zemí.Než čekat do jara nebo kopat

zmrzlou zem, pomohla nám rada pana "hujera"!Jeli jsme do Hornbachu, koupili čerpadílko na vrtačku, hadici a hurá nato. Byla to jediná naše spása. Dělali jsme vše podle jeho postupu a dílo se podařilo. Sláva! Můžeme si uvařit kafe, okoupat se atd.

p.s.Nemusíme čekat do jara :). Ještě jednou , díky moc.

machp*

Jak typické pro hujera postup okopčil od rady machp ale co by jsme mohly chtít po hujerovi snad jen švestičky*smich*

hujer123*

Abych pravdu řekl, předchozí rady jsem nečetl, jen jsem vložil postup, který se mi osvědčil. Teď asi nebudu spát, protože jestli jste si to patentoval, hrozí mi patrně sankce za zneužití průmyslového vzoru.

BTW. Podobný postup jsem použil už před lety, jen s tím rozdílem, že hadici jsem napojil na letitý tlakový hrnec místo závažíčka a led jsem rozehříval párou. Bohužel moderní tlakové hrnce jsou jinak řešené a napojení hadičky není jednoduše možné.

Kromě švestiček Vám snad mohu poskytnout malou radu - gramaticky správně je "co bychom".:D

Hezké... to se mi líbí. A teď to nechám na každém,aby si vybral, co se mi na Tvé odpovědi líbí... Podle mne, to Ty vědět budeš.

jarka09

Jenže dnes se to opakuje znova, přes noc opět zamrzla :(. Budeme muset postup opakovat dokud neustoupí mrazy?

hujer123*

Na noc vodu vypouštět nebo nechat trochu protékat.

Hujere, děláš si srandu! Studna má svou kapacitu vody a když nechám čerpat vodu celou noc, i když malým pramínkem, tak jsem na dně. A mám zavařeno... čerpadlo unavené, studna prázdná, potrubí zavzdušněné...

Suzymon,nechci se michat do vasi debaty,ale tohle je vec,ktere lituji,ze jsem neudelala.mysli se jen malininko pustit.pokud je cerpadlo dobre serizene,tak sepne,jen kdyz je prazdna nadoba zalezi jak ji mate velkou,jestli nemusi vicekrat spinat.studna by mela taky malinko dotekat,,vzdyt je to pramen.

Juglans, já kvůli Tobě vlezla do sklepa, abych se koukla, co mám za čerpadlo. Je to značka Grunfos a pamatuji si, že mi ho před pěti lety velice doporučovali jako kvalitní. Stálo kolem dvanácti tisíc. Předtím tady bylo nějaké italské a to prý bylo špatné... No nevím, myslím spíše, že chtěli prodat to své a já jsem důvěřivá, ono mi totiž nic jiného nezbývá, když jsem jenom ženská, nerozumím tomu, a obracím se tedy na odborníky. Tak mě se v létě stalo, že jsem si najednou uvědomila, že čerpadlo neustále naskakuje a jede v intervalech dvou minut, aniž bych pouštěla vodu. Zarazilo mne to a chodila jsem tady jaako bludná duše od kohoutku ke kohoutku a nikde nic. Už jsem byla zoufalá, protože mne napadlo, že praskla trubka pod zemí a voda někam uniká. Samozřejmě byla sobota večer, takže sehnat někoho, vyloučeno. Tak jsem se oblékla, že půjdu raději někam na návštěvu, už se mi nechtělo poslouchat ten zvuk čerpadla a šla jsem do koupelny, umýt si ruce. No a v tom momentě vidím, že jsem nedovřela páku a že malinkým čůrkem voda teče. Jak jsem byla vynervovaná, před tím jsem si toho ani nevšimla. Zavřela jsem kohoutek a byl okamžitě klid... Takže podle té zkušenosti vím, že to moje čerpadlo prostě neustále naskakuje. Ve studni mám 90cm vody víc málokdy, asi tady není dostatečný pramen. Víš, ono tohle bude velice individuelní. Ta moje studně nasává spodní pramen... Nechala jsem ji vyčistit, vyspárovat a vyštěrkovat, chtěla jsem ji nechat prohloubit a řekli mi, že to nejde, že je tam něco, nevím co, už si to nepamatuju. Ale já jsem přesvědčená, že kdybych byla šikovnej chlap, což bohužel nejsem, tak bych si s tím poradila... No, zase umím jiné věci...

Suzymon,to se musi nechat sestelovat.Zavisi,to na tlaku najaky je nastaveno spinani.tohle je samozrejme spatne,aby to porad zasebou spinalo.my mame ale ponorne cerpadlo,takze mensi rozdil.Taky jsme tu meli firmu,ze nam dali malou nadobku-zasobarnu,co je ve sklepe.no a muselo pk pochopitelne sepnout po kazdem jejim vycerpani.znackam cerpadel stejnme nehovim,ono muze fungovat i levnejsi ,jako u vseho.Dole by mel byt takovy budik a tam se nastavuje tlak a nebo na nadobe je ventil a bud prifouknes vzduch nebo naopak prifouknes.tohle co mame nyni si to ridi samo,jen kontrolujem obcas nastaveni.Nerozumim tomu uplne ,takze nebudu ,proto popisovat.ale mela by jsi to nechat seridit,nebot te to stoji i vic na elektrice.

No teda, Ty máš ponorné čerpadlo, co Ti dokáže rozvádět vodu do celého baráku? Tak to už jsem úplně vedle. Já jsem si teď vypomohla tím, že jsem právě ponořila čerpadýlko- kalovku do studny a tou tahám vodu do kbelíku. To nastavení mého čerpadla- vodárny, jak tomu honosně říkají, mi dělala ta firma. Tak buďto to jsou blbci, nebo v tom je zase háček, kterému já nerozumím a neumím na něj tudíž upozornit...Ach jo, já už se na asi vykašlu a dám si v létě zavést vodu městskou a budu mít pokoj. Ale je mi to líto, protože mám vlastní zdroj vody...

suzymon,firemnich blbcu,jsem tu take mela dost,nez jsme se dopracovali k necemu.Jinak firma seridi,ale mela take vysvetlit,jak kontrolovat, pripadne serizovt prubezne,aspon 1 za rok.Jednou jsme taky meli praskly měch u te nadoby.

hujer123*

Těžko radit, když to necháte zamrznout, máte zavařeno taky. Ale zase vám zůstane plná studna, čerpadlo si odpočine, potrubí se nezavzdušní...

Ale teď vážně, stačí to nechat opravdu jen malinko, za noc to odhaduju tak na tři, čtyři kýbly.;)

Ale doufám, že teď už to nebude tak aktuální, alespoň u nás se teplota pohybuje kolem nuly.

Ahoj Hujere, fakt bych za noc vytáhla jenom ty 4 kýble, když to teče čůrkem? Tak teď je pozdě, ale já to v létě zkusím. Opravdu mne to zajímá. Ale to mé čerpadlo se fakticky spíná po minutách, dvě či tři, neměla jsem v ruce stopky, samozřejmě, ale uvědomila jsem si ten hluk ze sklepa. Vždycky to pár vteřin hlučí a pak zase pár vteřin ticho. Já mám asi blbé čerpadlo...

hujer123*

Chtělo by to domácí vodárnu se vzdušníkem. Pak to funguje tak, že čerpadlo natlačí do porubí vodu pod nastaveným tlakem a když tlak poklesne, čerpadlo sepne a tlak zase doplní. Samozřejmě v intervalech spíná, jinak to nejde.

A nebyla by možnost někde nad čerpadlem vodu na noc v největších mrazech vypouštět? Otevřít kohout, v domě otevřít baterii, a nechat vytéct. Ale to by muselo být ve spádu, aby byla jistota, že všechno vyteče. Nebo na noc perte v automatce prádlo s dlouhým programem.

No to je ápad! Jasně, měla jsem v noci prát. To je logické... Bravo Hujere. Jinak já to nevyřeším, nevím který kohout vypouštět, pořád to opakuji, Ty jsi chlap, já jsem ženská, "spády a jistoty", to je pro mne španělská vesnice. Ale jestli máte rád dobrou kuchyni, zvu Vás a i manželku a i děti, a přijeďte se na to mrknout v létě. Ugriluji, napeču a bude švanda a Ty se koukneš jak to tady mám a poradíš...

Jarka09-to je mi lito ze zas zamrzel,nicmene my stale jeste.chtela bych se zeptat kolik prijd to cerpadylko?Jinak mam problem z hadici,co mam zahradni,tak neproleze ve sklepe do potrubi,je to takstejny prumer.tak nevim kde sezenu slabsi a za kolik.

Hujer123.Dobry den,jsem take jenom,zenska:D,takze se ptam.az rozdelam trubku ve sklepe,proleji,takze tam by bubliny nemely byt.ale co duhy konec,ktery vede do tlakove nadoby,nezavzdusni se?Jo ted me napada,ze na te drivejsi co jsme meli,byl ventil,ale tady,musim to prozkoumat.poradte prosim kdokoliv.DEkuji

doplněno 15.02.12 07:33:

oprava-duhy-druhy konec

doplněno 15.02.12 08:15:

Jeste doplnuji,mame ve studni ponorne cerpadlo a zrejme ma klapku,takze nevim jestli to pujde vycerpavat vodu?Pusti to tlak?

buss
hodnocení

0x

Jezdit nad potrubím s radarem...

kema*
hodnocení

0x

Já měl ten sámý problém,zamrzlo v metrové hloubce i ve studni.

Kopat v zimě,to se nechce.Svářečky a podobny eletricky nápady to se přiznám ,raděju budu kyblovat vodu ručně .

Skusil jsem rozdělat potrubí v domě kde byl přístup a menší hadicí, kterou jsem zasunul do potrubí směrem ke studni kam to šlo, vytahal vodu jak koštýřem ( prostě zacpat palcem a vytáhnout ). Pak jsem rozmíchal půl kg soli v litru vody,uvedl do varu ,nalil do potrubí a děj se vůle boží. Nevím jestli mě má PánBůch tak rád,nebo to by zkrátka dobrý nápat. Patnáct metrů dlouhé potrubí se spádem do studny ( to má zřejmě každý ) odpoledne jsem nalil, ráno to teklo jak kdyby se nic nedělo.

Na jaře se chystám čistit studnu,tak vykopu i potrubí pořádně ho zaizoluju a natáhnu do něj topný kabel ( eshop.dasix.cz/... ) . Než v budoucnu řešit znovu tyto problémy ,ty peníze za to stojí investovat. Jestli někomu můj nápat pomůže,jsem za to rád.

cyril*

"eletricky nápady to se přiznám ,raděju budu kyblovat vodu ručně" / "vykopu i potrubí pořádně ho zaizoluju a natáhnu do něj topný kabel"

Zajímavý rozpor. *smich*

No dobře, já to s tou solí zkusím. Snad už nebudou další mrazy. Ale také jsem se rozhodla řešit problém opravdu a v létě. Holt vykopat a tak dál...

hujer123*

A jak to vlastně máš s tím čerpadlem. Četl jsem, že máš čerpadlo va sklepě. Tam by to zamrznout nemělo. A kde je studna?

hodnocení

0x

Take jsme bez vody,zrejme zamrzle.Radili mi zde na poradne,v jednom miste rozpojit trubku a zasouvat hadici a lit do ni teplou vodu.

doplněno 15.02.12 07:09:

Omlouvam se,ale nevsimla jsem si ,ze tato rada, zde na vlakne p.Hujer

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím . Ač nesmělý , dovolím si také jednu radu . Často to bývá zamrzlé ve studni . Stačí natáhnout prodlužku a dát do studni žárovku . Pod víko studně dát nějakou izolaci , aby teplo neunikalo ven. Naposled jsem to dělal sousedovi . Stačila 60w a asi 4 hodiny. Na noc když jsou mrazy , tak to už zapíná preventivně. Jinak na kovové potrubí jak už bylo psáno trafosvařečka. Pokud zamrznu JÁ používám slivovičku , nebo rumíček lékařský. Hodně zdaru.

Ve studni to vetsinou nezamrzne,mozna tak trubka,kdyz je ojinela,ale to neni.

jabraka*
hodnocení

0x

Ještě se,milé dámy,vmísím do debaty,pokud se obnoví průchodnost potrubí,nemusí se voda,která se nechá zvolna protékat,vypouštět do kanálu.Dala by se hadicí vracet do studny.

JABRAKA

Nejde o vodu,jde o caste spinani,co ma suzymon.

No jasně, Juglans. Teď to čtu a nerozumím Jabrace. Já nic vytékat do kanálu nenechávám. Potrubí je uzavřený koloběh v domě, tedy je tam odpad, to je jasné, ale jak bych měla rozmrzlou vodu přivádět zpátky do oběhu... Jabrako, nemať mne. už takhle v tom mám zmatek. Já se zlobím :( a takhle jsem vykulená *sok*. Tak přijeď, a vysvětli...

Jabraka zrejme myslel na usporu vody,ale tady je spis spotreba elektriky a navic namahani spinace a celeho systemu.

jabraka*

N o myslel jsem na to,jak zabránit zamrznutí roury.Nejjistější je zachovat i třeba maličký průtok.Takže za ohroženým místem z nějakého ventilku svedu vodu hadicí zpět do studny.Pokud je ve studni vody dost,tak do odpadu.Holt to něco stojí,ale voda poteče a nezamrzne..

JABRAKA

Jabrako,mozna ze prehledl,ale Suzymon psala,ze ji porad spina cerpadlo,ma ho spatne serizene,takze by porad bezelo,tak nemuze nechat vodu teci.Jinak samozrejme,ze figl s vodou,nechat pustene,je dobry napad.Nicmene u nas take stale bez vody a myslime ze cerpadlem,rozbila ponorka.volali jsme opravari,aby sel vyndat a ze az tak za tydenmted nema cas.UfHlavne aby za tyden.

blada*
hodnocení

0x

Záleží jaké máte potrubí , pokud železné trubky tak si můžete pomoci svářečkou nastavenou na nejmenší proud a propojte trubky co nejdál od sebe ono se to zahřeje a povolí. Pokud máte plastové vedení, tak jedině čekat a bude to trvat dlouho, dokud se teplo ze vzduchu nedostane pod zem k trubkám. klidně 10 dní co už nebudou mrazy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]