Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podivné účtování plynu?

Od: rudolf* odpovědí: 25 změna:
Co si o tom myslite?18.12.2011 jsem mel dle faktury stav plynomeru 1548 m3, kdyz jsem pak po navratu 3.1.2012 plynomer kontroloval byla zde hodnota jiz 1834 m3. Za techto 16 dni jsem mel udajnou spotrebu 286 m3 = pro porovnani vice jako za celych 152 dni predchozi poloviny fakturovaneho obdobi (20.7-18.12.11). Za tyto dny jsme pritom na byte nebyli, na termostate jsme snizili teplotu na 18 °C a snizili hodnotu termostatickych ventilu.Pro informaci mame 3-pokojovy byt, cca 70 m2, novostavba, strop 2,6 m, plynem ohrivame vodu a topime, mame samostatny kotel Viessman Vitopend 100, bydlime zde cca 1 rok.Muze byt vadny plynomer? Spatny prepocet plynaren? Co doporucujete?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Spotřeba opravdu neodpovídá realitě, kterou bych očekával u takto malého bytu..a ještě v novostavbě...a v útlumu.

Je otázka, zda byl opravdu prováděn odečet plynoměru, nebo byl proveden tzv."kvalifikovaný odhad"...tedy interpolace z předešlé spotřeby, aniž by došlo ke skutečnému odečtu plynoměru..Osobně bych se k této variantě přikláněl.

Spíše se podívejte na dlouhodobější spotřebu (tedy pokud byt neužíváte teprve prvním rokem).

Reálnou spotřebu bych pro Váš případ odhadoval tak na 100m3 za těch 16 dnů.

Plynoměr máte mimo byt, tak že se dá odečíst bez vstupu do bytu?

Zkuste plynárny kontaktovat a na způsob odečtu se informujte.

rudolf*
hodnocení

Dekuji za odpoved. Ano plynomer je mimo byt, takze plynarny si jej kontroluji i bez me asistence. Optam se na zpusob mereni, zda neslo o kvalifikovany odkad, nicmene v tom pripade mne napada, zda nahodou neni spotreba nejak moc vysoka (plynarny nastavily zalohu na 1125 Kc/mesicne, ale mel jsem jeste nedoplatek 2800 Kc!). Konecny stav od 1.1.2011 do 3.1.2012 - 1834 m3. Chapu, ze se to asi tezko odhaduje, ale neni to na 2 lidi, kteri plynem topi a ohrivaji vodu moc? Pres teplou cast roku se pritom netopi vubec, jen ohriva voda a v souhrnu na byte nejsme v roce i 2 mesice. A setrime kde se da. Byt uzivame teprve prvnim rokem, takze bohuzel nemohu zatim porovnavat.
paaja*

Těžko říct ... škoda, že jste si spotřebu nepsal průběžně, alespoň každý měsíc. Doporučuji s tím začít hned a ze začátku každý den, sledovat, srovnávat, hledat kde energii tratíte. Ale že je vadný plynoměr se úplně vyloučit nedá.

Na hotový, nově postavený byt se mi to zdá opravdu hodně, ledaže by byly nějak ošizené izolace, nebo někde docházelo k plýtvání. Pro srovnání: já v novostavbě 150m2 bungalov, ještě nezateplený, s ošizenou izolací ve stropě za uplynulý rok spotřeba 2900m3. Plynem topíme, ohříváme vodu, vaříme. V období, kdy se netopí je spotřeba cca 60m3 měsíčně.

rudolf*
hodnocení

Vse si jiz znacim, takze budu porovnavat. Nejsem si ale jist, jak situaci okamzite efektivne resit. Byt je na prvnim nadzemnim podlazi (pod nami sklepy), jeste ne uplne vybaven (napr. mame dvoje balkonove dvere s velkymi okenimi tabulemy bez zavesu, takze zde muze byt unik tepla vyssi). Nevim jak byly reseny izolace, steny ale maji 35 cm. Navic kdyz koukam na spotrebu plynu stejne velkych bytu v nasem bloku, tak ta je nizsi.

Zrejme dam plynomer zkontrolovat, nicmene predem budu rad, za nejake tipy kde muze byt energie tratena.

Diky!

stirecek*

Já trochu nechápu k čemu máte termostat a termostatické hlavice. Jestliže jste nastavil termostat na 18 což se mi zdá dost a zároveň udusil radiátory hlavicemi, tudíž teploty 18 stupnů se možná ani nedalo dosáhnout, protože radiátory byly utlumené, takže kotel jel v tom případě pravděpodobně pořád. Pokud máte termostat není třeba ty hlavice používat, teplotu si regulujete termostatem. To že máte nejvyšší spotřebu je dáno tím přízemím, sám bydlím v přízemí, takže vím, kolik tisíc navíc musím obětovat oprtoti bytům nade mnou, bohužel, rozdíly jsou opravdu velké a zima od podlahy taky. Nahoře mají příjemně při dvaceti stupních a to topí minimálně, protože mají teplou podlahu. Já se na 22stupňů dostanu opravdu jen když venku nemrzne a i tak kotel musí frčet pořád, ale na podlaze mám stěží 18-19 a to jsem ještě investoval do zateplení stropu ve sklepě.

doplněno 17.01.12 12:50:

Zkuste nastavit termostat a hlavice tak jak jste měl a zkuste to tři čtyři dny vydržet a jednoduchým propočtem pak zjistíte, zda je to možné.

rudolf*
hodnocení

To mate nejspise pravdu. Je to logicke. Nicmene delal jsem to dle doporuceni montera kotle (hlavice v mistnosti s termostatem otevrene naplno, v ostatnich dle uvazeni).

2900m3 plynu pro 150m2 je spotřeba tedy brutálně vysoká..

Až zateplíte, měla by velmi razantně poklesnout.

paaja*

no to vim taky a nechlubím se tím *smich* to jen pro srovnání nešťastnému kolegovi

aaaaaa*

až zateplíte, ... já mám spotřebu dlouhá léta 1000-15000 m3 a po zateplení zatím to samé, nepozoruji rozdíl. Snad jen že teplo chvilku vydrží, ale jinak nic moc, sliby o 30-50% úspoře, nic takového nepozoruji.

V tom pripade gratuluji, jste jeden z nemnoha lidi, u kterych nefunguji zakladni fyzikalni zakony..Zaradil bych Vas dum mezi paranormalni ukazy.
stirecek*

Jeden není, pár lidí taky znám a co se svěřili. Teplo, které chtějí ušetřit nejprv musí dodat, takže jaké fyzikální zákony, když přestanou topit...

aaaaaa*

tomu nerozumím, jaké přestal topit? Topím, topím stejně jako před zateplením a jak spotřeba tak teplota jsou také jako před zateplením. Nebo myslíte, že si ten plyn napouštím do pytlíků nebo kde se bere ta spotřeba?

stirecek*

Reagoval jsem na Martinův příspěvěk a jeho fyzikální jevy, poněvadž se ztotožňuju s tím, že investice do zateplení se nikdy nevrátí. To že protopíte víc nebo stejně je běžné, poněvadž topná sezóna je delší, na jaře se topí déle, na podzim dříve, poněvadž slunce nemůže dostatečně naakumulovat zateplené stěny domu,

aaaaaa*

aha. Já to tvrdil vždy, jen drahá polovička pořád zateplit, novou fasádu ... tak je zatepleno a nepozoruji rozdíl. Vyjma toho, že teplo krapet déle vydrží, jak jsem uvedl. Nemám důvod lhát, co bych z toho měl. Zapisuji spotřebu co bydlíme, tedy od roku 2000. U jsem vložil do jiného vlákna tabulku spotřeby. Největší efekt mělo zateplení schodů na půdu, investice asi 1000 kaček a spotřeba klesla výrazně, letos, na to že není vlastně zima je spotřeba jako v jiných letech.

Tady je ten graf poradte.cz/...

paaja*

Účinnost zateplení a návratnost takové investice nelze posoudit obecně ale případ od případu a zvážit, jestli zrovna v mém baráku má smysl. U novostavby se to vyplatí skoro vždy - fasádu stejně musím udělat a těch pár cm polystyrenu navíc už je minimální investice. U starých domů je to vždycky na zvážení. U domku z masivních 60cm stěn musí člověk hodně počítat a přemýšlet, ale třeba u domu z 30cm plných cihel, jak se ještě před 30 lety někde stavělo, asi není co řešit. A třeba zateplit stěny domu a stropy pod nevytápěnou půdou nechat bez izolace nebude mít také očekávaný efekt. Nakonec - že je potřeba začít u nejproblematičtějších míst jste si ověřil sám u těch schodů

frantisekpetru*

1000 - 15000 m3? No předpokládám, že jde jen o překlep.
Ale i tak, pokud by to bylo 1000 - 1500 m3, přijde mi to jako neskutečně velký rozptyl ve spotřebě, to se pak těžko počítá nějaká úspora, jak lze takového rozptylu dosáhnout?
A navíc není zateplení, jako zateplení. Záleží na síle, na velikosti zateplované plochy atd atd.

aaaaaa*

ne není to překlep. Jak toho dosáhnout? Ona totiž každá zima není stejná tedy ani spotřeba nemůže být stejná, prosté, že? Tl. jsem uvedl, 15 cm na cihle plné 50 cm. A jak koukám do svých zápisků tak od roku 2000 co si to zaznamenávám min=1229, max=2017m3, vždy od 31.12. do 31.12. Těch 1030 byl první rok, neúplný, to mi špatně utkvělo v paměti jako nejnižší spotřeba.

frantisekpetru*

Takže ještě jednou, pokud dobře vidím, píšete o rozptylu 1000 - 15000m3 plynu, to znamená, že maximální spotřeba je 15ti násobek té minimální. Stále tvrdíte, že nejde o překlep? Nemělo to být 1000 - 1500m3?
Upravil jste ty hodnoty na min. 1229 m3 a max. 2017 m3. To je ještě větší rozptyl, než 1000 - 1500 m3. To, že není každá zima stejná, je mi jasné, ale že by to dělalo až takový rozdíl ve spotřebě rozhodně nepozoruji a přijde mi to jako nesmysl, pokud tedy do Vaší spotřeby opravdu nevstupuje žádný jiný faktor, než právě rozdíl "v zimě".
..."Tl. jsem uvedl, 15 cm na cihle plné 50 cm"...Ať jakkoliv procházím tuto diskuzi, nikde Vaši zmínku o tloušťce nevidím.

doplněno 18.01.12 00:56:

Jinak já postupným zateplením fasády (v r. 2003 - pouhých 5 cm), stropu a výměnou oken (obojí v r. 2009) dosáhl celkové úspory přes 30%. A to i přes to, že jsem od jisté doby začal topit bez útlumů na noc a zvedl teplotu z 21 na 22 °C.

V tom případě máte spotřebu cca 1000m ročně...To zase tak moc není..vzhledem k tomu, že je v tom i ohřev TV..Z toho Vám 10 i více % dělá samotný ohřev teplé vody. Přesnější údaj kolik dělá spotřeba plynu na ohřev vody Vám řeknu jen v případě že budete vědět přesnou spotřebu teplé vody..

rudolf*
hodnocení

Prominte, unika mi, kde jste vzal tech 1000 m3 rocne? Za rok mi bylo dle faktury namereno presne 1127 m3 a osobne mi to hodne vzhledem ke dvou osobam prijde :) (tedy tezko rici, nemam zkusenosti a asi sehraje svou roli to prizemi). Presnou spotrebu teple vody bohuzel nevim, ale celkove jsme za rok spotrebovali 116 m3 vody, coz mi mimochodem prijde taky jako vysoke cislo vzhledem k obcas uvadenym prumernym 3 m3/osoba/mesic. Opet zduraznuji, ze setrime jak se da nicim zbytecne neplytvame - teda aspon subjektivne ;)

paaja*

Tak 1127 nebo 1834?

doplněno 17.01.12 13:17:

Na průměry se vykašlete, ty nic neříkají o tom, že se někdo sprchuje 5x denně a ještě si večer napustí plnou vanu. A jiný ze šetřících důvodů chodí i s malou potřebou na hnůj. Já taky nemohl strávit, že vycabráme ve 4 lidech 14m3 měsíčně a po týdnech pátrání a měření jsem se s tím musel smířit - prostě každá rodina má svoje zvyky a životní styl a znásilňovat ho kvůli pár stovkám ročně.

rudolf*
hodnocení

Omlouvam se, 1834 samozrejme...

14 m3? To je za na dva lidi 84 m3 rocne = porad mene jako mych 116 m3 pro dva ;) Jasne, nelze to uplne srovnavat, ale jak rikam, nejsme zadni plytvaci a na setreni vody si zrovna potrpime ;)

stirecek*

Těch 1834 bylo za celou topnou sezonu? Celý rok? Mně osobně to nepřijde tak hrozné, protopit se to dá v pohodě. Byt mám menší a za poslední čtyři pět let mám spotřeby okolo 1200-1400m3 ročně, ale jak říkám, není to žádné vyskakování, okolo 20stupňů a topíme, když jsme doma. Termostat nastavený udržovačka na 18, ale když nejsou velké mrazy, tak tam to ani nedojde, tudíž v noci topení nejede, ráno hodinu dvě a pak se topí až přijde dcera ze školy. V ložnici netopíme vůbec, zapneme to na chvíli před spaním. Ovšem pokud je pod bodem mrazu, jde to už poznat a musí se topit víc.

cca 1000m3 ročně jsem si přepočetl z ročního vyúčtování...při ceně 15Kč/m3..takže jsem se spletl jen o 10% to není tak hrozné..

Dvě osoby mají vliv na spotřebu vody...ale co se vytápění bytu týká, tak na to počet osob prakticky nemá vliv..

116m3 vody za rok je opravdu hodně...to je téměř 159l/os/den...Pokud se pouze sprchujete (a nejedná se o sprchu hydromasážní, kde je 30 trysek), pak té spotřebě opravdu nerozumím...

Ovšem na druhé straně pokud by jen třetina z Vámi uváděné spotřeby byla TV, pak na její ohřev potřebujete téměř 200m3 plynu..

Osobně doma jsme na nějakých cca 60 l/os/den (celkem...tedy SV i TV dohromady..ano chodíme do práce, ale každodenní sprchování je samozřejmostí..). Opravdu tedy z Vašich "čísel" nejsem moudrý...

aaaaaa*

ta čísla mi vůbec nedávají smysl. Na tu spotřebu to jsou strašně malé zálohy, na vyučtování je uvedeno jak byla hodnota získána, zda výpočtem nebo osobní kontrolou, ta spotřeba mi odpovídá na větší RD, nedoplatek př itěch zálohách je malý, nejdou mi prostě ta čísla dohromady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]