Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velká spotřeba plynu na rodinném domku

Od: brugis odpovědí: 7 změna:

Potřebuji pomoc. Máme 2 generační rodinný dům cca 105 m2 na jedno patro máme zde 5 radiátoru na jednom patře a ve dne topím na 22 stupnů a na večer na 20. kotel je starý 15 let destila 25kw a denní spotřeba plynu je cca 30 m3. dům je nezateplený ale máme plastová okna na vrchním patře zateplení stropu polystyrénem zdivo domu cca 45 cm brizolit. prosil bych v čem může být problém. jak jsem to počítal tak při takových teplotách jaké jsou cca 1-5 stupnů za celou zimu protopím zhruba 4500 m3 plynu. to je myslím moc. tak jsem volil kotel na tuhá paliva viadrus u 26. 4čl. topim od 10 měsíce dřevo a koks a už jsem protopil 40 metráku koksu taky moc. chodím přikládat zhruba co 2,5 hod. jsem v koncích ničí mi to psychiku. moc děkuji za radu

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

0x

Obraťte se sem,určitě vám pomohou. diagnostikastaveb.cz/...

jimi*
hodnocení

0x

Snižit teplotu...ve dne 21st a večer 18-19st a spotřeba půjde dolů.A jak jste topil koksem, určitě při takové fregvenci přikládani jste měl doma pěkně teploučko:)a ne jen 22st.Vím o čem mluvim,taky nám trvalo než jsme se naučili topit hospodárněji a byli jsme z té spotřeby na prášky.V loni jsme celý rok topili plynem a spotřebu jsme měli 2400kubiku,kotel máme Baxi kondenzační z ohřevém teplé vody a venkovním čidlem,vytápime 2patra a máme 11radiátoru,dům nezateplený jen brizolit a pouze zateplenou střechu foukanou směsi a plastova okna...to jen tak pro porovnáni.

nem*
hodnocení

0x

podle mě ten kotel hodně "žere"... 15let je 15let, dnes jsou ty technologie v kotli určitě jinde...

já mam jen byt cca 70m2 a protopím 10m3/den s novým kotlem, takže Vašich 30m3 mi na tak velký dům nepřijde tak moc.

Kdyby jste měl fin.prostředky, určitě bych investoval do kondenzačního kotle (sám sme prostředky neměl tak mám atmosferický).

hodnocení

0x

Jistě že 30m3 za den..potažmo 4500m3 za rok je moc.

Ale proč se tak moc divíte, když máte poměrně velký dům, který není zateplený?

Tepelné ztráty Vašeho domu jsou cca 4x vyšší, než u stejně velkého domu, který je zateplen.

Mám podobně velký dům...také dříve 45cm zeď a brizolit...nyní zateplený. V tomto počasí..a při topení na cca 21stC je denní spotřeba

energie 50kWh...(u Vás dle spotřeby plynu je to přes 300kWh tedy 6x více).

Na to nepotřebujete žádný audit, aby bylo jasné kde Vám teplo uniká...a co je potřeba udělat.

To že chyba není ve zdroji tepla, je jasné i tím, že i když topíte kotlem na tuhá paliva tak máte spotřebu také velkou.

A bude to jen horší a horší...teplo ani energie levnější nebudou..

frantisek13*
hodnocení

0x

Každí snížení či zvýšení teploty v rd o jeden stupeň znamená zvýšení nebo snížení spotřeby o cca 6-7%... Jinak mám podobný barák a stím nic neuděláte, buď budete mít nižší teplotu v baráku nebo budete platit. Je to o komfortu. Musíte zateplit rd a to minimálně 10cm PS, aby se rosný bod dostal vně zdiva a neplesnivělo Vám to v budoucnu. Jde occa 100tis. inevstici, která se Vám opravdu vrátí.

František;)

aaaaaa*

ano, opravdu vrátí, to zatím nepozoruji. Přikládám spotřeby plynu a průměrné teploty ve 4.Q. Spotřeba je průměr za den také ve 4.Q

Nepozoruji zatím rozdíl proti předešlým rokům a dosavadní nižší spotřeba je dána vyššími teplotami.

aaaaaa*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]