Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký kotel na dřevo

Od: dalle® odpovědí: 31 změna:

v současné době využívám k vytápění domu plynový kotel Dakon o výkonu 35Kw (účinnost 92%) i když je spolehlivý, vzhledem k ceně plynu chci přidat do sklepa nový kotel na dřevo kterým budu topit cca z 80% a zbytek plynovým kotlem. (budu kotle přepínat např když nebudu doma pustím plynový)

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

maci11
hodnocení

0x

Máme VIADRUS ,je to litinový kotel,topíme dřevem a dřevěnými briketami.Maximální spokojenost.

des*

poradte.cz/...

doplněno 04.01.12 10:25:

#jaký+kotel+na+dřevo

hodnocení

zajímal by mě i tvůj názor mezi dřevozplyňovacím a prohořívacím...

des*

Můj názor tě asi nepotěší.Oba typy spalování jsou k použití.Je to jen o obsluze a schopnost kotli vyhovět.Zplynovací musí mít bezpodmínečně na spalování dřevo 3-4roky staré.Jinak nefunguje.Teče z něj kondenzát,nechce hořet a protože je ocelový ,zakrátko prorezaví.Pokud se mu vyhoví jede jak divý.Kotel na prohořívání ,není tak náročný na suchost paliva,shoří v něm prakticky všechno,protože jsem měl už víc typů plechových,žádný mne neuspokojil,z hlediska životnosti.Max15let a byl jsem rád že odešel.Nyní mám litinový,je jednoduchý na čistění,nemá žádné kanály a jde vyčistit za chodu.Je to první co jsem zcela spokojen.Shoří i mokré dřevo.Veliké špalky.

hodnocení

a jaký že to máš model?

des*
hodnocení

takže v mém případě FB 36D nebo FB 42D? když momentálně topím plynovým kotlem 35 Kw a dostačuje..

des*

Ano,FB42D.Byl bych si ho dal taky ale nemám místo.Naměř si potom dřevo na míru a ušetříš si práci s řezáním.Budeš spokojen.

pecenkav*

A jelikoz na drevo neni zrovna idealni odhorivaci, protoze drevo obcas muze zustat viset v sachte, tak je logicky lepsi dat prohorivaci, tak davam bod desovi, FBD je dobra volba.Je prohorivaci a ma zvetseny prikladaci dvirka prave kvuli vetsim spalkum.

bambula*

Představ si, že k zabránění visení v šachtě konstruktéři odhořívacích kotlů dělají dvě protilehlé stěny násypné šachty dolu se rozšiřující a nic nezůstá viset. Odhořívací způsob hoření dřeva dosahuje vyšší účinnosti a čistší spaliny a mnohem lepší regulaci výkonu kotle.

pecenkav*

A predstav si, ze i v takovem koteli uz sem zazil zasprajcly drevo, dokonce i uhli v nem dokaze zustat viset, je ale pravda, ze se to stane malokdy.

des*

Ono to dřevo se tam nalepí na ten asfalt,ale jak je prohořívací tak to stejně spadne samo.

bambula*

No neschopnému topi-čovi se stane cokoliv a nejvíc se mu líbí primitivní koksák kraken, který przní dřevo.

des*

Zvlášť když je topič bambula.

bambula*

To je pak deˇs!

hodnocení

tak ted jsem z toho jelen... ještě pro informaci, budu topit hlavně dřevem.

bambula*

No FBD sežere při jmenovitém výkonu dřevo za 2 hodiny, Slokov za 4 hodiny. Čili k FBD se chodí přikládat 2x častěji než do Slokovu.

hodnocení

no to je pro mne důležité info, nechci být až zase moc velký otrok ke kotli, i když vím že v porovnání s plynem jím budu... ale v mém případě když protopím 100.000,- za sezonu v plynu a dřevo mám jen za odvoz tak si myslím že se to vyplatí.

bambula*

Máte-li dřevo jen za odvoz, tak se Vám investice vrátí za jednu topnou sezonu a není o čem mluvit.

hodnocení

to vím, za jednu topnou sezonu mám i 2 nové kotle, ale Vaše názary na kotel jsou dost odlišné tak pak si vybrat jaký...

pecenkav*

Me osobne je jedno, co si tazatel poridi za kotel, ale ja bych do plechace na pevny paliva radsi nesel

hodnocení

takře SLOKOV je plechový kotel?

des*

Samozřejmě,ale to ví i bambula.

pecenkav*

Treba nevi.

hodnocení

no nehodlám ho za 5 let měnit, tak se přikloním k litinovému, ale je pravdou že u SLOKOVU se přikládá v delších časových intervalech?

des*

Kecá,myslím že ho viděl tak z okna u vlaku.

hodnocení

A ještě poslední (sned) otázka, co např litinový Buderus nebo viadrus...

pecenkav*

Dakon a Buderus jsou uplne ty samy kotle, akorat tomu dali jinou barvu a nazev, je to poskladany ze stejnych dilu

dakon.cz/...

buderus.cz/...

ten viadrus je trosku jinej, ale zase neni delanej specielne na spalovani vetsich spalku dreva (vetsi prikladaci otvor)

viadrus.cz/...

doplněno 06.01.12 19:34:

jeste k tomu castejsimu prikladani, je to dany jenom tim, ze se tam toho dreva nevejde tolik, ale jinak spotreba je v podstate stejna na dany vykon

pecenkav*

Ty FBD jsou dobry kotle, ale asi bych po zkusenosti dal tu 36ku, je lepsi kotel na pevny paliva spis honit nez skrtit, jinak maj snahu dehtovat

doplněno 05.01.12 23:51:

Tim sem chtel jenom naznacit, ze neni dobry davat silnejsi, nez je potreba podle vypoctu na barak.

horko*

Dakon FB26D mám také a plynový také ale když topím dřevem dubovým tak můžeme v barýku umřít horkem a kotel mám zavřenýa opím na minimum, více ubrat nejde. Vše zavřené, přiložím 3 polínka za 2 hodiny a občas musím nechat vyhasnout nebo uvařím rodinu. Asi je to dost předimenzované na barák 99 m2 sklep vše vytápíme. Druhý den zatopím až odpoledne jelikož je vytopeno na 23 C ještě v poledne. Tak vám nechci radit ale nepřeháněl bych to v většíma kotlama.

bambula*
hodnocení

0x

Kotle na dřevo jsou zplyňovací, prohořívací a odhořívací. Zplyňovací kotel nedoporučuji, vyžaduje pouze výborně suché dřevo a téměř vždy akumulační nádrž, je nejdražší. Prohořívací kotle jsou na dřevo nevhodné - nejhůř se regulují a mají špatné emise a kouří. Doporučuji odhořívací kotel a udělat k němu bezpodmínečně malý kotlový okruh pro zajištění aspoň 65°C teplé zpátečky. Odhořívací kotle vyrábí ETKA, DAKON, OPOP, SLOKOV a další. Já Vám doporučuji Slokov Variant SL 35D. Je k výkonu nejlevnější a má velkou násypnou šachtu a má dobré reference a je jednoduchý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]