Nejste přihlášen/a.
Milí rádcové dnes mi přišel dopis od RWE, kde jsme dlouhodobými odběrateli plynu. Píší, že mi nabízejí odběr plynu Optimal, kde bude prvních 12 měsíců sleva 2% a dalších 12 měsíců sleva 9%. Posílají dodatek ke smlouvě, kde se zavazuji k odběru plynu Optimal. Přišlo Vám to také? Podepsali jste dodatek smlouvy? Vidíte to, jako velmi výhodné i výhledově? Děkuji za rady a zkušenosti. - pt
Dobrý den pt.
Záleží hlavně na tom, jestli máte zaječí úmysly, nebo ne. Dodavatel pouze nabízí možnost ponechat si stávající tarif (bez slevy) a možnost "ihned" odejít k jinému dodavateli energie, nebo se "upsat čertu" a získat jistou slevu. Noví dodavatelé začali povětšinou už nabízet jen smlouvy na dobu určitou a staří hledají způsoby, jak na ně své stávající zákazníky také převést.
Slušnou cenu má nyní ( i po malém zdražení) snad i EON, pro nové zákazníky ale také jen smlouvu na dobu určitou (jako ostatní).
Osobně si myslím, že až skončí tyhle "manévry" boje o zákazníky, tak se ceny jednotlivých dodavatelů sblíží. Momentálně se sice dá přechodem k jinému dodavateli nějaký peníz ušetřit, smlouvy na dobu určitou však další přechod omezují - proč asi?
Dobrý večer "ferda60", nemám zaječí úmysly. Bydlíme kousek od Prahy a pobočku RWE nemám daleko, tak se mi poskytovatele plynu nechce měnit. Takže při podpisu dodatku ke smlouvě, se z z původní smlouvy na dobu neurčitou, stává doba určitá? Při nepodpisu dodatku, pocítím zdražení plynu? Chápu to tak správně? - pt
Zdravím ještě jednou,
tak blízkost "kamenného"obchodního místa byla i u mne také důvodem, proč jsem dodavatele (elektřiny) neměnil.
Na produkt Optimal jsem nahlédl ( rwe.cz/... praktiky všech dodavatelů jsou prakticky totožné, takže jsem to v prvním příspěvku trefil:
- smlouva je na dobu určitou - tedy na dva roky (během období se nedá bez sankcí přejít k jinému dodavateli ani na jiný produkt u stejného dodavatele.
- automatické prodloužení vždy o stejné období- platnost smlouvy na produkt bude obnovena automaticky, tedy pravděpodobně bez jakéhokoli oznámení. Automatické obnovení lze zrušit vypovězením produktu v době před ukončením dvouletého cyklu tohoto produktu (musí být uvedeno ve smlouvě).
- cena bude (zřejmě) na dané období pevně dopředu daná, její základ bude letošní (nebo k 1.1.) produkt Standard, snížená o inzerovaná procenta z této ceny. Ovšem, to má i svá rizika, může se stát např. i to, že cena v produktu Standard bude přespříští rok nižší a hned bude výhoda této slevy menší.
Abych řekl popravdě, nepřipadá mi to příliš výhodné. Ale rozhodněte se sama.
Jak už jsem psal, momentálně je výhodný např. přechod k EONu ( http://www.eon.cz/) "aby to stálo za to". Dá se ale předpokládat že časem svou cenu zvýší ( pro nové zákazníky je ještě o něco levnější než pro stávající ).
doplněno 06.12.12 00:46:K té ceně, nepřijde mi v současnosti (je krize a to ceny energií nerostou) nějak zvlášť výhodné cenu fixovat (i když se slevou) na období dopředu.
doplněno 06.12.12 01:11:A ještě jedna poznámka. Uvedená výše slevy se bude vztahovat na neregulovanou složku ceny plynu (nikoli na cenu distribuce) a ve výsledku tak bude v tomto poměru nižší ( rwe.cz/...
To je obecně rozšířený "trik"s čísly .
Dobré ráno "ferda60ů, moc Vám děkuji, že jste se mou otázkou zabýval tak obšírně. Já se nakonec na RWE dovolala, mluvila jsem s nějakou slečnou, která mi dala výhybavou odpověď, zda bude smlouva na neurčito a řekla, ať si raději po roce zavolám. Tato informace od ní se mi nelíbila, tak jsem vzala lupu a četla ty blechy v dodatku ke smlově. A tam píšou, že podpisem dodatku se mění původní smlouva neurčitá na určitou. "ferda60", moc Vám děkuji za podrobný rozbor, za Vaši ochotu a za Váš čas. Moc pěkně, přehledně jste mi vypsal. Jsem moc ráda za takové slušné a ochotné rádce, jako jste Vy. Rozhodla jsem se žádný dodatek nepodepsat. - pt
Pt, podmínkou těchto nabídek bývá změna smlouvy z doby neurčité na dobu určitou. Další obnovení je nadále na dobu určitou (obvykle na dalších 12 měsíců).
Já dávám přednost smlouvě na dobu neurčitou, kterou lze kdykoliv vypovědět bez sankcí (bez nutnosti doplatit poplatky za zbývající měsíce).
"ivzes", jak už jsem psala výše, znamená podpis dodatku ke smlouvě, zmšnu smlouvy na dobu určitou? Při nepodpisu dodatku zůstává tedy původní smlouva na dobu neurčitou? Při nepodpisu dodatku ke smlouvětedy pocítím zvýšení ceny plynu, ale zůstane mi platit původní smlouva na neurčito? - pt
Pt, určitě si tu smlouvu dobře pročtěte, nenechte se při čtení nikým rozptylovat.
Zatím ve všech smlouvách, které jsem četla, byla i změna na dobu určitou (proto to zdůrazňuji).
Netvrdím, že to dělají úplně všichni dodavatelé, píši o těch, jejichž smlouvy se mi dostaly do ruky.
doplněno 05.12.12 23:35:Ještě jeden "trik" stojí za pozornost: Při uzavírání smlouvy zástupci (prodejci, ...) tvrdí, že samozřejmě nebude problém cokoliv později změnit podle přání zákazníka.
Tomu nevěřím: Platí podepsaná smlouva a obchodní podmínky dodavatele. O případnou změnu je nutné požádat písemně, ale dodavateli nic neukládá povinnost žádosti vyhovět.
Podepíše-li tedy zákazník nyní smlouvu na 24 měsíců, podepisuje ve většině případů i další prodlužování na dobu určitou.
doplněno 06.12.12 20:37:Není zač.
A pozor, přechod k jinému dodavateli většinou znamená závazek na 24 měsíců, někdy i fixaci ceny.
Zdravím "ivzes", tak jsem vzala lupu a četla ty blechy. Ano máte pravdu, dodatkem se mění doba neurčitá na dobu určitou. Ještě v noci jsem jim posílala mejla, ale přišla automatická odpověď. Děkuji za radu. - pt
Jako výhodné vidím měnit dodavatele podle toho, kdo má zrovna výhodnější cenu. Smlouvou na dobu určitou s RWE o možnost změny patrně přijdete (nebo bude zatížená nějakým penále).
"jetrho", asi jsem to nepřesně napsala. Neměnila bych dodavatele plynu, ten je stále stejný. Napsali mi, jako letitému odběrateli, že plyn Optimal je výhodný právě těmi nižšími procenty, ale ten Optimal je zvýhodněný zatím na dva roky, proto poslali dodatek ke smlouvě, kterou s nimi mám na odběr plynu od počátku. Volala jsem tam, ale je to stále obsazené, operátoři jsou vytíženi, tak jsem se chtěla zatím zeptat tady. - pt
RWE je momentálně nejdražší dodavatel na trhu a změna o 2% na tom prd změní. Tím že jim podepíšete smlouvu na dobu určitou jim navíc dáváte jistotu že můžou s cenou dělat co se jim zlíbí. Třeba stanoví běžnou cenu o 10% výš než letos a vám na ní milostivě dají 2% slevu za věrnost. Utéct bez sankcí se vám nepodaří kvli smlouvě..
Já teda smlouvu s fixací podepsal taky jenže u dodavatele který má dneska ceny skoro o 30% nižší než RVE. Nebudu vám tady doporučovat konkrétní firmu, srovnávacích webů je plný internet.
doplněno 05.12.12 12:35:Mimochodem - stejnou slevu kterou vám nabídli jako letitému odběrateli dostane u RWE každý kdo příjde bez ohledu na "věrnost" a to vypovídá o tom jak moc se RWE snaží uvázat lidi na delší dobu.
"totaku", jestli mi chcete opravdu poradit, od koho je levný plyn, tak mi napište do vnitřní pošty, aby to tady nebylo, jako reklama. Děkuji - pt
Snaha by byla, ale jak?
jméno příjemce "pt®"Vašeho vzkazu není registrovaným jménem poradte.cz
jméno příjemce "pt"Vašeho vzkazu není...
doplněno 05.12.12 13:15:No nic.
Zveřejním ten vzkaz normálně a ADMIN ať si to přehodí do vaší pošty. Omlouvám se za reklamu.
Nevím, jestli to dojde. Jsem z jiných vormátů PHP fóra zvyklý že u profilu bývá ikonka na odeslání soukromé zprávy, ale tady se to posílá trochu jinak.
Mám podepsanou smlouvu se společností Energie2. Jsou to Slováci, kteří expandují do Čech a Polska. Nabízejí zatím pouze jednoletou fixaci ceny s možností další slevy pár korun na kubík v případě jejího následného prodloužení. Smůla pro vás je, že abyste udržela letošní cenu musíte stihnout podpis smlouvy ještě před koncem roku. Stejně dostanete od RWE nějakou povinnou výpovědní lhůtu takže k převodu dojde fyzicky až někde v únoru ale budete li mít podepsanou smlouvu letos, zaručí vám to výhodnou cenu.
Společnost nabízí i převedenídodávek proudu, ale tam úspora vůči majoritnímu dodavateli není zas až tolik zajímavá. Tam je momentálně asi nejzajímavější Centropol protože nabízí až tříletou fixaci.
Jestli se nechcete papírováním zabývat sama, tak pro mě všechno vyřídili zástupci MS fair agency
Ač by to tak mohlo vypadat, nejsem agent s teplou vodou
Jsem nádražák, ale zajišťoval jsem minulý měsíc přehlášení energií dceři po nákupu nemovitosti a měl jsem v práci dost času se prohrabat ceníky.
"tataku", děkuji za informace. Jsem registrovaná a na horní liště je kolonka "vnitřní pošta", tam kliknete a už mi můžete psát, lehce se zorientujete. Jak jsem psala, bydlíme kousek od Prahy a pobočku od RWE mám docela v dosahu. Nejde mi ani o změnu dodavatele, jen o následky při podpisu dodatku ke smlouvě. zda se pak smlouva mění na určitou. Nebo při nepodpisu platí původní smlouva na dobu neurčitou s tím, že pocítím zdražení při odběru plynu? Když tak si přečtěte moje odpovědi i ostatním, snad to nepletu a vyznáte se v tom. - pt
Zkuste jakýkoliv internetový vyhledávač třeba cenyenergie.cz/... zadejte si spotřebu a vyjedou vám ceny i kalkulované úspory . Ono záleží i na tom, ve kterém regionu bydlíte, ne všichni dodavatelé mají celostátní působnost
Připojil bych k diskuzi ještě pár poznámek. Jako většina zde doporučuji cenu NEFIXOVAT a už vůbec ne na období 2let nebo déle. Fixace je výhodná pouze pro dodavatele (proč by to asi tak intenzivně nabízeli, že?) protože většinou kopíruje dobu kontraktu s jeho dodavatelem a zajišťuje mu zisk bez ohledu na výkyvy cen na trhu. Pokud chcete ušetřit, vyberte si jiného dodavatele, dá se dosáhnout na mnohem vyšší slevy než zdánlivě velkoryse nabízí RWE.
Nesouhlasím s názorem, že vás smlouva na dobu určitou omezuje. Podle energetického zákona máte právo i smlouvu na dobu určitou jednostranně vypovědět, když dodavatel změní podmínky. Změnou podmínek je i zvýšení ceny. Osobně nevidím žádnou extra výhodu ve smlouvě na dobu neurčitou. Pokud nemáte zároveň fixaci ceny, dodavatel vám může stejně zdražit kdy chce a kolik chce. Výpovědní lhůta bývá 3měsíční - to mi spíš připadá omezující, kdybych se rozhodl přejít.
V době, kde se dá všechno jednodušeji vyřídit telefonicky nebo mailem mi blízkost pobočky dodavatele nepřipadá jako rozhodující argument pro jeho volbu.
"koukolik", dost mně na celé záležitosti s dodatkem ke smlouvě štve, že jako dlouholetému odběrateli mi neudělají procentní slevy automaticky, ale podstrčí mi dodatek, jinak slevu neposkytnou, a ještě Vás omezí cenově a časově. - pt
ano tak nějak. Není to další důvod, proč se na ně vykašlat a přejít jinam?
Až na to, že teď je na to opravdu nejméně vhodná doba vzhledem k té 3měsíční výpovědní lhůtě ...
Vztah mezi dodavatelem a a zákazníkem je prostý byznys, žádné manželství nebo přátelství. Takže nečekejte sentiment nebo nějaké jiné ohodnocení vaší věrnosti. Stejně tak se chovejte vy k nim. Co si nevgůglíte a nevybojujete, nemáte.
"koukolik", máte pravdu, žádné přátelství, jen obchod. Nikdy jsem o změně dodavatele nepřemýšlela, ale nyní váhám. Chápu, že je topná sezona a svýpovědí, to už nyní nespasím. Ale toto je fakt možné jen u nás, jak v kocourkově. - pt
Koukolíku, překvapuje mne, že Vám nutnost doržet sjednanou dobu (až 5 let) přijde méně omezující než tříměsíční výpovědní doba.
Je jasné, že důvod k odstoupení od smlouvy nový dodavatel nedá (po sjednanou dobu nezvýší cenu). Dále si odběratel musí hlédat, kdy může dát výpověď (smlouva na dobu určitou se jinak automaticky prodlužuje buď o stejné období nebo o 12 měsíců).
Sankce za předčasné ukončení smlouvy (až 2.500 Kč) podstatně ztěžuje případné stěhování. Docela by mne zajímalo, jak by dodavatel postupoval v případě úmrtí odběratele (jestli by pokutu naúčtoval dědicům).
Přechod k jinému dodavateli nepovažuji za rozumný krok i kvůli "zatoulaným" fakturám či složenkám a následným poplatkům za "upomínky".
Přiznám se, že teď moc nerozumím.
Když nový dodavatel nezvýší cenu, nemám snad důvod odstupovat od smlouvy.
Stěhování a úmrtí jsou mimořádné události, které zasáhnou člověka finančně i v jiných oblastech, proto mi případné komplikace při převodu smluv připadají podružné. A poslední větě už nerozumím vůbec. Přešel jsem začátkem roku k jinému dodavateli, vše bez nejmenších administrativních problémů. Díky tomu je úspora za celou topnou sezónu téměř 10 tisíc. Zdá se vám to nerozumné?
... abych ještě doplnil: mám smlouvu na dobu určitou na 1 rok s automatickým prodloužením. O 5letých smlouvách jsem ani neslyšel a pokud existují, určitě bych do tak dlouhých závazků nešel.
Termín výpovědi si troufám pohlídat, navíc je vždycky možné využít klauzuli o výpovědi v případě změny podmínek
Drahá pt,
RWE touto skutečně zajímavou nabídkou spamuje všechny odběratele plynu, kteří ji ještě zbyli. Důvod je zřejmý. Co jsem se tak dočetl rweplyn.cz/...
1) tímto získá zákazníka na dobu určitou (co jného si může přát)
2) poskytnutá sleva je vůči jejímu klasickému produktu Standard. Což podívám-li se třeba na snižujeme.cz tak při spotřebě 17MWh mi tam naskakují dodavatelé, u nichž sleva vůči RWE je téměř 20%. Nap5. EoN, který má vůči RWE nstavený podmínky relativně výhodně a zároveň charakterově odpovídá (velký dodavatele se zákaznickým zázemím), tak u něj to vychází na 20%.
Proto bych této velkorysosti nevyužil a raději se zaměřil na změnu dodavatele. Ona nám to všem samozřejmě RWE spočítá, až vyjedná výhodné smlouvy s Gaspromem. Do té doby bude lepší asi přejít
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.