Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dodavatele elektriny a zemniho plynu

Od: lego® odpovědí: 32 změna:

Ahojky,
planuju zmenu dodavatele energii a delam si trochu porovnani cen. Zaroven bych vsak radsi vyradil dodavatele s kterymi by mohli byt nejake problemy. Chtel bych vas tedy pozadat o napsani doporuceni pripadne spatne zkusenosti abych (neprebral).

E.ON
SPP CZ
ČEZ
RWE
Europe Easy Energy 3-E
BICORN
BOHEMIA ENERGY
Central Energy
CORASTA
CENTROPOL ENERGY
ELIMON
České Energetické Centrum
United Energy Trading - EP ENERGY TRADING
X Energie
Gas International
HALIMEDES
Lumen Energy
Optimum Trading
Pražská plynárenská
RSP Energy VEMEX Energie
GLOBAL ENERGY
LAMA INVESTMENTS
Nano Energies Trade
Pražská energetika
Amper Market
ST ENERGY Sun Tanzer
ENGAS
ENRA
ARMEX ENERGY
VEMEX
Yello Energy
Blue-Gas
České Energetické Centrum Jih
Eneka
Energie2
Karlovarská plynárenská
Pragoplyn
Quantum
SVT Group
TRAXELL
Západomoravská energetická

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomasek*
hodnocení

2x

Nedávno jsem hledal nového/alternativního dodavatele elektřiny. Na netu jsem se podíval na názory ostatních (nějaké dotazy s odpověďmi už na tomto webu jsou). Vzešlo mi z toho to, že je lepší volit mezi zavedenými dodavateli - člověku se to moc nelíbí, jelikož jsou takové "molochy", který člověk své peníze dávat nechce. Jenže ti velcí/známí dodavatelé mají ty služby už +- zmáknuté. I když slyšel jsem, že třeba jednat s E.ONem je celkem peklo. Ti malí distributoři mají většinou různé nedostatky, o kterých vás samozřejmě předem neinformují a člověk potom zjistí, že nakonec nic neušetří, nebo se mu to dokonce prodraží... Vzácné nejsou ani různé "vychytávky" ve smlouvách (často malým písmem)... A jednat s nimi je také složité. No u mě to nakonec dopadlo tak, že jsem byl u PRE a porovnáním jsem zjistil, že jinde si o moc nepolepším. Navíc PRE dělala teď na podzim jednu akci, u které mi propočtem vyšlo, že to pro mě bude nejvýhodnější. Dobrá věc je udělat si v excelu propočet ceny elektřiny pro různé dodavatele - když znáte svojí průměrnou spotřebu, není větší problém si potom ty roční náklady s tou či onou firmou spočítat. Nejdřív se tedy musíte prokousat způsobem výpočtu ceny elektřiny, která se skládá z několika složek. Ale když na to přijdete, tak si v tom excelu můžete krásně simulovat různé dodavatele či sazby...

hodnocení

0x

Zůstaňte u stávajícího dodavetele.Přecházet k jinému Vám přinese jenom spoustu starostí.

tohle je obecný názor člověka, jež s tím nemá zkušenost a hraničí se lží.Změnu dodavatele vyřizuje vámi zvolený nový dodavatel. žádné starostis tím obvykle spojené nejsou. Pouze podpis smlouvy a pod - formality. Výše hodnotím mínus 1 bod.

doplněno 28.11.12 20:16:

volil bych vetší známé dodavatele, jež jsou na trhu nějakou dobu. Neznámá jména bych raději vynechal. S dodavatelem lze uzavřít smlouvu na víceleté období a může Vám to přinést nižší cenu za dodávku. Nebo využívat pro dvě a více energijí jednu společnost. Srovnání cen energií lze myslím také na stránkách ERU.cz

Vůbec nemůžete vědět co starostí nám to přineslo.Alternativní dodavatel neměl ani svého odečítače a tak odečítač naší největší dodavatelské firmy 2x po sobě špatně odečetl stavy na elměru tak,že se spletl o řád desetitisícú a malér byl na světě.Myslíte,že se spletl nechtěně.O tom by se dalo spekulovat.Přeplatek 30 tis Kč jsme od alternativního dodavatele páčili celý rok.Toto je pravda.Vše je státem organizovaný podvod!

...ja zase napsal svoji zkušenost. Myslím, že ta má bude častější a ta Vaše méně.Můj názor. Nebo myslíte, že EON neumí odečítat elektřinu.

Já žiju v kraji,kde E.ON není hlavním distributorem el. energie.

hodnocení

Zajimaj me dobre/spatne zkusenosti.
Srovnani cen si udelam sam. Na www.eru.cz maj jenom kalkulator elektriky a stejne nemaj vsechny dodavatele (pochybuju ze ja sam mam v seznamu vsechny).

hodnocení

Pred par lety jsem menil oba dodavatele a starosti jsem nepotkal:)

hodnocení

0x

pan ma asi dost , nechapu proc teda nenapise u koho aspon je. Staci zajit na stranky regulacniho uradu a tam je kalkulacka a vypocita ti to co a jak , u koho usetris vic a u koho mene. Jinak jistice , dodavka I ODECET ti dela porad majitel toho zarizeni /CEZ , EON/ , ti pak do pocitace davaji spotrebu a tu pak platis dodavateli. Elektrinou varim , topim , svitim a od CEZ k dodavateli jsem usetril 3tisice rocne. Hlavne davej pozor treba na energetickecentrum , maji PEVNA CENA ZA MESIC 2-3stovky , pritom CEZ a ostatni maji za 60kc /priklad/ . Takze usetris treba 800kc rocne , ale das 2tisice navic za rok. To je vyj***vka.

Ano budu konkrétní.Teď jsme zpátky u Čezu a problém byl s Českým energetickým centrem.

tak to se vam nedivim , je na ne hodne stiznosti , hlavne rikaji jak maji levnou elektrinu a finta v pevne cenne za mesic je o 2stovky vyssi nez u CEZU.

ja jsem úplně alergický na spol. s názvem jež navozuje pohodové služby, ale skutečnost může bejt horší. příkladem "ideal grobal broker" (není ani jedním, jen př.) a podobně. Samozřejmě E.ON taky nic neznamená (pokud nebereme překlad: "energie od Němců), ale na trhu je dlouho. Sám u něj nyní nejsem.

koukolik
hodnocení

0x

Přidám také pozitivní zkušenost: přechod s plynem od RWE k Eonu. Bez sebemenšího problému a komplikací. Domlouval jsem se přes mail přímo se zákaznickým centrem. Zaslali smlouvy a VOP k prostudování a kalkulaci spotřeby a ceny. Na upřesňující dotazy obratem a uspokojivě odpověděli. Smlouvu jsem podepsal a poslal poštou. Přechod stihli ještě o 1 měsíc dřív, než by podle podmínek měli (ale to možná i díky RWE *smich*). Cena plynu o 20% nižší, což u mě letos dělá cca 8t. takže zatím spokojenost. Ať už si vyberete kohokoliv, také doporučují větší a zavedenou společnost a jednat přímo s nimi, ne přes najaté agenty.

sleva 20% jiste nebude slevou z tržní ceny plynu. To by k rwe přešli všichni resp. i ostatní distributoři by byli nuceni (trhem) aby prodávali o cca 15% níže. Bude v tom nejspíš háček. Nafta stojí 36, nemyslým si, že si někdo může dovolit ji prodávat za 29kč - berte to jako příměr ke slevě plynu o pětinu.

koukolik

miro! Měl jsem vás za racionálního člověka, když tady děláte osvětu nevěřícím Tomášům ale promiňte, teď jste se zachoval úplně stejně :)

Najděte si na stránkách RWE a EONu ceníky plynu pro tento rok a proveďte si výpočet sám, když mi nevěříte. Mně při spotřebě cca 3000m3 ročně vychází cena za kubík 17Kč u RWE a 13,80 u EONU. U obou jsem sečetl cenu za odebraný plyn, přičetl měsíční poplatky a výslednou částku vydělil počtem kubíků. Region - JmP. Nebo úplně stačí jakýkoliv internetový porovnávač cen, kde zadáte předpokládanou spotřebu a vyjede vám cena a úspora u jednotlivých dodavatelů ...

U výrazně nižší spotřeby může být poměr samozřejmě trochu jiný, ale blíží se oněm 20%. A teď mi řekněte kde je ten háček?

Proč nepřejdou všichni? Vždyť to vidíte i tady na poradně: nedůvěra, pohodlnost, neinformovanost, hloupost.

koukolik

sory ... zapomněl jsem, že Eon od listopadu mírně podražil, takže teď to není 20% ale "jen" 18% ;)

vy jste to nenapsal, ale za hloupého se nepovažuji, plyn mám u rwe, ale nemyslím si že tak velké společnosti "nějakým" způsobem ceny nesrovaní. Tedy myslím si, že jistě budou mít společné podobné akce, jinak by byly konkurence neschopní a to si NIKDO dnes nedovolí. Háček v tom jistě je - je to myslím jen pro nové zákazníky a možná je tam časové omezení. Že Vám někdo prodá plyn o 20% levněji něž konkurence na víceleté (řekněme 5-ti leté) období je podle mě ne zcela reálně možné. Vždyť ceny el. ne se liší řádově do 1-2%.

"el. en." pardon.

koukolik

Pro jaké nové zákazníky? Ceník plynu na stránkách eonu je jenom jeden, čili pro všechny stejný. Časově je omezený stejně jako nabídky od všech ostatních dodavatelů plynu - když se rozhodnou zdražit tak zdraží. Viz RWE, který minulý rok zdražil několikrát nehorázným způsobem a to byl impuls, který mě donutil najít si jiného dodavatele. Až bude EON dražší, než ostatní, přejdu zase k levnějšímu, v čem je problém? Za tento rok ušetřím skoro 10000. Pořád nevím, kde je ten háček. Přepadne mě komando eonu a bude chtít s pistolemi v rukou doplatit do ceny RWE?

P.S.: Sory já nevěděl, že máte plyn u RWE *smich* Hloupý určitě nejste tak si z těch zbývajících možností vyberte jinou

pane nemějte starosti, mě to nedojímá. Spotřeba plynu naší domácnosti je nevýznamná. Zhruba do 1000 kč za rok. Změna dodavatele není zcela jednoduše proveditelná ve smyslu, že u každého dodavatele musíte ze zákona zůstat alesp. 1rok. Takže tak. Vy to podáváte ve smyslu " že jsou dodavatelé plynu nehorázně drazí a oproti tomu dosti levní". Za pár měsíců budou mít všichni podobné ceny, uvidíte. Stejně tak je tomu u elekřiny, kde se ušetří en ani tak změnou dodavatele jako výší spotřeby - čím více spotřebujete, tím máte levnější cenu. U mě je to tak, že plynem netopíme a nejsem si jist, že pro tak malou spotřebu Vámi uvedená velká sleva vůbec jde aplikovat.

koukolik

Já vás nenutím měnit dodavatele. *smich* Jenom pro jiné zájemce uvádím na pravou míru vaše nepravdivé tvrzení, že není možné, aby byly mezi dodavateli plynu takové rozdíly. Možné to je.

Až budou mít všichni stejné ceny, přestane mě problém zajímat. Zatím ale stejné nejsou a úspora v řádech desetitisíců není zanedbatelná.

Dále není pravda, že u dodavatele musíte zůstat nejméně rok. Pokud dodavatel změní cenu, máte možnost smlouvu okamžitě vypovědět a přejít jinam. A zase když ji nezmění, proč bych s ním končil, že ano?

No a tvrzení, že čím víc plynu protopím, tím víc ušetřím je úsměvné. Podívejte se jak jsou cenové odstupňovaná pásma spotřeby a pochopíte.

vy mě připadáte jak reklamní agent. Nejdříve jste šetřil v řádech tisíců, pak jste ušetřil 10.000 a v posledním sdělení šetříte desetitisíce. Pritom jsem se podíval na stránky Vámi preferovaného dodavatele a je tam napsáno, že lze ušetřit až 6100 kč za rok,při určité spotřebě a to na domě, jež jede na plyn jako celek. Vykládáde zde o obch.podmínkách dodavatele, ale přímo je necitujete ani nedáváte na ně odkaz. Vše je jistě právě otázkou smluvního ujednání a obch. podmínek. Tak jednoduše jak to podáváte to jde v jednom případě ze sta. Obvykle bývá chytřejší, co se smluv týče právě dodavatel, než zákazník. Většinou mají za sebou zástupy právníků. Tím bych příspěvky do debaty z má strany ukončil. většina sdělení je hodně obecných, nedá se na nich stavět. Teď jeden telefonní operátor nabízíta kévolání kolem 2korun do všech sítí.Když jdete do důsledku nabídky, samozřejmě zjistíte, že to má něčím podmíněné.

jirbar*

Volám do mobilních sítí za korunu a na pevnou za 60 respektive 40 haléřů. Není to ničím podmíněno. Snad jen že volám z bytu je to pohodlnější, ale jde to i mobilně.

koukolik

Jen jestli ty nejseš ňákej reklamní agent ... v tom bude určitě nějaký háček nebo podvod a do pár měsíců budou mít všichni operátoři úplně stejnou cenu za volání, uvidíš ;)

koukolik

Ale no tak, vy mi zase připadáte jako puberťák chycený při lži. Místo abyste normálně uznal, že někdo může být lépe informovaný než vy, střílíte od pasu nesmyslné argumenty a vztekle prskáte. Sohlasím, že je čas "debatu" ukončit.

Tazatel zakládal vlákno s úmyslem získat dobré a špatné zkušenosti s dodavateli energie. Snad si z toho alespoň něco odnesl :)

yo*
hodnocení

0x

Za mě: plyn od E.ON a elektřinu od RWE. :)

Důvod: obě společnosti jsou vhodné pro konzervativního zákazníka, který se rád spolehne na velkého a dominantního dodavatele. Obě společnosti mají paradoxne nastavené ceny proti sobě v daných komoditách. Pokud nejste konzervativní, tak bych šel do Elimonu.

dobrý den, někdy se nemohu spokojit s odpověďmi výše. Přispívatelé často neudávají přesné důležité detaily (smluvní). Obvykle to bývá tak, že přechodem k velmi levné společnosti např. s plynem získáte výhodnou cenu plynu, ale jste fixováni buď na rok nebo dva. Výše bylo uvedeno, že pokud Váš nový dodavatel po roce změní cenu, tak od něj odejdete. Pokud je smlouva nebo tarif fixován na 2r. tak to samozřejmě nejde. Pro plyn se myslím dá podle zákona měnit dodavatel 1x za 1/2 roku, což při fixaci prostě není možné nebo je to spojené se sankcí. Dodavatelé energií opravdu nejsou tak hloupí (obvykle nebývají), aby Vám nabídli vyloženě "dampingovou" cenu za energii a zároveň si Vás apoň na rok (někdy dva podle obch. podmínek) nezafixovali jako zákazníka. To je můj názor.

koukolik

Miro, vy v tom pořád hledáte nějaký podraz. Věřte mně a tisícům dalších domácností, které úspěšně přešly k jinému dodavateli, že na tom jenom vydělají. Argumenty, které tu uvádíte, jsou čiré úvahy a ještě k tomu nepřesné. Ceny, o kterých si myslíte, že jsou dumpingové, jsou podle mě cenami běžnými (a kdoví, jestli by nešly ještě srazit!). Ceny za které prodává RWE jsou přestřelené. Vaše dřívější srovnání s cenami nafty tady nefunguje. Když tankujete, zastavíte se u nejlevnější benzinky, nalijete naftu, zaplatíte odjedete. Jednoduché, proto se ceny u benzinek moc neliší. U plynu musíte provést přechod. Administrativa, papírování a mnohdy mediálně přifouknuté "příběhy podvedených"spoustu lidí odradí. Svoji roli hraje pohodlnost a neinformovanost. A na to velcí žrouti spoléhají.

U nového dodavatele dostanete smlouvu na dobu určitou. Ale pozor, není to fix! Ta smlouva je mnohem volnější.

Podle energetického zákona můžete měnit dodavatele VŽDY když váš stávající změní podmínky dodávky. To platí i pro Fixy! Ale když uzavřete smlouvu Fix, fixujete si i cenu. Proto se většinou fixy uzavírají. Pokud váš dodavatel zdraží, je to porušení podmínek z jeho strany a vy můžete smlouvu stejně zrušit. Takže proč by to dělal. Hlavně RWE. Fixovat si nejdražší cenu v republice, no kdo by do toho nešel.

A jestli si pořád myslíte, že něco tajím, tady jsou VOP Eonu: eon.cz/... a tady je ceník: eon.cz/... Pro všechny stejný, žádné podmínky a kličky.

Pro srovnání tady je ceník RWE rwe.cz/...

yo*

kdesi sem viděl i blog, který všeobecné podmínky všech dodavateletů rozebíral z pohledu pokud a možností odstoupení od smlouvy. myslím že to mělo zrovna snižujeme.cz

jinak si myslím, že eon je dobrý volba pro lidi, kteří chtějí mít za sebou silného dodavatele (pro ten pocit, že ho mají). Na trhu je však řada menších, kteří, si myslím, zastanou taky obstojně funkci normálního dodavatele. Škoda jen, že nově vzniklající společnosti (blue gas, energie2, comfor energy...) jsou jen papírové společnosti, které mají zachraňovat pošramocenou pověst společnostem typu BEE, CEC aj.

A Yello energy, které mělo přinést nový vítr na trh, není nic jiného, než koupená značka ze zahraničí společností PRE. Lidi to ale moc nevnímají, a proto se nedivím příspěvku, který trochu polemizujje nad tím, má-li změna vůbec smysl :D

koukolik

Eon je podle mě dobrá volba pro všechny. Kromě toho, že jde o silnou, zavedenou společnost, patří (zatím) k nejlevnějším a působí ve všech distribučních oblastech.

Co se týká oné polemiky. Pro mě, jako prostého koncového spotřebitele, má smysl každá změna, která mi za energii ušetří nezanedbatelnou částku. Jestli jde o uměle vytvořenou společnost nebo dceru nějaké jiné společnosti můžu sice vnímat a vést o tom zasvěcené diskuze ale v konečném důsledku je to úplně jedno. Cena za kubík a podmínky smlouvy, abych z ní v případě nějakého zajímavého pohybu na trhu mohl rychle vycouvat. To jsou jediné dvě věci, které mě zajímají.

martin1965*
hodnocení

0x

Dobrý den,

mohu doporučit United Energy Trading - EP ENERGY TRADING, jsem u nich už rok. Podle tabulek, které vyšly nedávno MF Dnes ušetřím asi 10 % proti ČEZ, Středočeský kraj. Je tedy fakt, že porovnání cen je strašně nepřehledné a je potřeba tomu věnovat hodně času. Sám jsem si tuto firmu vyhledal a uzavřel s ní smlouvu jak na elektřinu, tak na plyn, tuším, že je součástí PPF Petra Kelnera a teď na podzim se přejmenovala z UET na EP. Komunikace s nimi je dobrá, jsem zatím spokojen. V těch tabulkách v MF Dnes (snažil jsem se je vyhledat a napsat link, ale nepodařilo se) mě překvapilo, že dost levný je v současné době i Eon, hlavně tedy u plynu.

hodnocení

0x

EEE mi dodává zemní plyn již pátý rok.Ceny jsou velice příznivé a proti dřívějšímu dodavateli jsem ušetřil každoročně mnoho tisíc.S platbami a komunikací je to bez problému Protože elektrická energie od nich je poměrně levná,uzavřel jsem s nimi před 3 lety smlouvu i na tuto komoditu a zmocnil je k vypovězení smlouvy se stávajícím dodavatelem.A tady nastal kámen úrazu vzhledem k neschopnosti a případně nedbalosti jejich zaměstnanců. 3 roky uplynuly a oni nedokázali smlouvu se stávajícím dodavatelem dosud vypovědět.Nejprve to způsobilo zmeškání výpovědní lhůty jejich pracovnicí (omluveno dovolenou). Na moji stížnost jsem obdržel finanční odškodnění 500 Kč. Druhý rok to byl nesprávný datum dne,ke kterému se smlouva vypovídá (datum není od platnosti smlouvy,ale od účinnosti smlouvy,t.j. zahájení dodávky elektřiny). Loni mi sdělili, že smlouvu vypověděli a požadovali na mě sdělit datum její účinnosti. Zaslal jsem tedy fotokopii smlouvy a první fakturu od stávaj.dodavatele, kde bylo datum zahájení dodávky. Následně mi EEE sdělili,že datum prý je nesprávný a ať požádám současného dodavatele o správný údaj.Ten jsem přirozeně obdržel za několik týdnů, 6 týdenní lhůta pro výpověď mezitím prošla a já budu čekat další rok,kdy se snad podaří EEE stávající smlouvu vypovědět.Každým rokem ztrácím min.1500 Kč a jsem překvapen, když jsem jim udělil plnou moc k zastupování,že taková firma nemá dost schopné zaměstnance,aby si potřebné údaje u stávajícího dodavatele sami včas zjistili a vše řádně ukončili. Mezitím jsem se dal do registru zájemců o aukce energií a možná že po jejich průběhu bude vše jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]