Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění odpadní roury do trámového stropu

Od: xpj* odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

v současné chvíli řeším umístění koupelny v budoucím podkroví a zatím to vypadá, že budu muset přetáhnout odpad na druhou stranu baráku podlahou. Ta je klasická trámová s podbitím a rákosem. Vršek mám odkrytý (viz. obrázek www.poradte.cz/do/... ).

Šedivou rouru tam mohu celkem dobře položit, ale jak ji upevnit? Přes úchytky do boku trámů nebo úchytky nahoru do roštu, na který bude položena podlaha nebo potrubí podpěnit a nechat být? Ideální je samozřejmě nejjednodušší varianta, což mi přijde ta pěna.

Jaký na to máte názor nebo vlastní zkušenosti. Díky moc za odpověď!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Pokud jde jen odpad z koupelny a ne z WC,stačí na odpad jen roura 60 mm.Ale není ji možno položit beze spádu.Ten se předpokládá aspoň 2 cm/m.Pokud bys počítal i s WC,v té délce je i 2 cm/m hodně málo.Na upevnění by pěna měla stačit,

JABRAKA

Jabraka:

S tím spádem a dimenzí to není tak jednoznačné jak píšete...

I když to tak většina lidí dělá...

Jen podotýkám, že něco jako "rouru 60mm" v sortimentu odpadního potrubí neznám...

Buď tedy myslíte PPs HT potrubí DN50 nebo DN75, ale ani jedno z nich nemá venkovní průměr 60mm.

Přípustný spád připojovacího potrubí kanalizace (pokud se jedná o větrané potrubí) je 3% doporučené...a min.1% pro rychlost vody v potrubí min.0,7m/s..

Dále by připojovací potrubí od dvou a více zařizovacích předmětů mělo být opatřeno čistící tvarovkou.

U ležatého odpadní potrubí je to zase trochu jinak..

A těch podmínek je ještě o něco více.., ale nechce se mi je vypisovat všechny.

jabraka*

Nejde nám o polemiku a milimetry.Jde o zásady,aby se na nic nezapomělo.On si už příslušnou normu najde.Je to v zájmu stavitele,aby nemusel za dva roky podlahu bourat.

A v tom se určitě shodneme.

JABRAKA

Jabraka: "Je to v zájmu stavitele,aby nemusel za dva roky podlahu bourat."

To jistě..souhlasím.

Pak tedy jedno zlaté staré pravidlo...jak ho říkával můj kolega.."Kanalizace musí vést pokud možnos rovno...aby se v ní to hovno co nejmíň mlátilo"...

No a z tohoto rčení vychází prakticky každá rozumná kanalizační norma:)

xpj*
hodnocení

Rozhodně to nechci bourat dřív než za 20 let :)

Díky za odpovědi, nějak si s tím snad poradím.

pepeee*
hodnocení

0x

Já bych to podložil, zapěnoval, zatěžkal a po zatvrdnuti vyndal podložky a znovu zapěnoval. pak bych to ještě zaizoloval z důvodu odhlučnění.

des*

Vytvaroval bych pásovinu na průměr roury a přichytil ji na učka co tam jsou na zpevnění trámů.Hlavně použijte veliký spád,ať se obsah neusazuje po cestě.Taky by tam mohl být čisticí tkus,pro jistotu.Při dlouhém horizontálním položení bych uložil svod do 50mm vinglu,aby se neprohnul když tam někdo pustí velmi horkou vodu.

xpj*
hodnocení

Délka potrubí bude cca 5,5m bez kolen, to už je docela dlouhé.

Co je nepraktické, že se musím vyhnout komínu a plánoval jsem v prostředku ještě nějaké koleno s malým úhlem na ležato. Ale si by to šlo uchytit k těm U a podložit vinglem.

des*

Raděj bych tam kolena nedával,nestačí jen rouru prohnout?Kolena na ležato jsou problém.V té délce podložit zcela určitě.Vřelá voda dokáže neuvěřitelné věci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]