Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půdní vestavba - zesílení stropu (podlahy)

Od: garffy odpovědí: 28 změna:

Dobrý den,

měla bych dotaz ohledně podlahy v podkroví...zatím je to jen půda ale právě jsem se rozhodli že se pustíme do půdní vestavby...dnes jsme se jeli podívat na skladby podlahy a vypadá to takhle: prkna, škvára mezi nosnými trámy a pod trámy nabitá prkna a pod prkny rákosový strop . Plán je takový, že se zbavíme prken, vybereme škváru a celkově pročistíme..zbydou jen trámy a nabitá prkna pod trámy...otázka zní: je problém, že (naše podkroví má rozměry 8,5m na 11m) při délce 11 m je v podlaze pouze pět trámů..maximálně šest...? co máme udělat pro to, aby se strop zesílil...aby více unesl a nebáli jsme se že se propadneme dolů k rodičům...? moc děkuju za odpověd...a pokud by měl někdo nějaké informace ohledně ceny když by jsme to nechali udělat firmu...jinak hlavy trámů vypadají velice dobře...

mnohokrát děkuji za každou reakci...!

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Šikovný Standa už dal fotky na internet. Jak silné máte těch 5 trámů? Rozteč od sebe je jak daleko?

garffy
hodnocení

Silné jsou minimálně 15x15cm a rozteč je právě dost na nic...první trám od druhého je daleko 3,5m ten druhý od třetího je necelý 1,5 metru, třetí od čtvrtého je cca 2 metry a pokud jich je tam opravdu jen pět tak od toho čtvrtého je ten poslední opět cc 3,3 metru...nevím zda mezi čtvrtým a posledním není ještě jeden..takže jich je tam možná šest..ale spíš budeme počítat že není...co s tím máme udělat?..děkuji pane Milane za odpověď.

garffy
hodnocení

děkuji panu mstanda za skvělé fotografie...ale mohu poprosit napsat co a jak udělat postupně - jako pro "blbce" :o) jsem přeci jen ženská :o) vím že bude nutný rošt..ale nevím z čeho ho udělat..z trámků?..a jaké rozměry by měli trámky mít? a aby byl rošt v pořádku tak v jaké vzdálenosti by měli být od sebe? Dát mezi trámy na ty prkna izolaci?...radši se vzdáme tepla ze spodního patra..jde nám o hluk..aby dole nebyl slyšet každý krok...a jaká by se tam hodila nejlépe...? a co se dává na rošt?..OSB desky?..můžeme tyto desky nahradit něčím jiným?..nebo jsou na to vhodné pouze tyto OSB desky?...vím že už se to tady psalo hodně lidem ale ještě jednou si dovolím vás poprosit o rozepsání...mnohokrát děkuji...a v místě koupelny se kvůli vaně musí dělat nějaká zvláštní zesílení roštu?..jak to funguje?...

Děkuji všem za odpovědi!

Lenka

standam*

no ty blaho :) u vas je jiny problem a to roztec nosnych tramu. Nejprve zjistete zda a kde a na cem tramy lezi. Ta roztec je velka, ale take zalezi v jake delce jsou nosne tramy. Obavam se, ze to budete muset nechat posoudit odbornikem na miste.

Nebo vlozit nove nosne tramy - pri delce 4,5m a rozmeru 22x16cm roztec 60cm to jen pro obraz jake nosne tramy by musely byt.

jabraka*
hodnocení

0x

Ten strop unese právě tolik jako dosud.Snad jen kdybyste přidali další trám,a to by znamenalo přidat další trámy mezi stávající.

Když na ty dáte hranoly,pro celkovou nosnost je důležitá spíše výška hranolů.Dají se použít i fošny na výšku tloušťka 60 - 80 mm

a 180 na výšku.Rozteč těchto nosníků bude záviset na materiálu,kterým to nakonec zaklopíte,aby se to neprohýbalo,Fošny,OSB desky Rigidur desky.mezi to dáte podle potřeby Tepelnou izolaci,Izolaci protihlukovou,kročejovou a pod

Asi tak budete plánovat a financovat.

JABRAKA

garffy
hodnocení

Za chvíli sem dodám fotky..snad to pomůže...;)

garffy
hodnocení

zde jsou slíbené fotky:

Půdní vestavba - zesílení stropu (podlahy)

garffy
15.03.10 20:55
hodnocení

a další:

Půdní vestavba - zesílení stropu (podlahy) #2

garffy
hodnocení

a poslední

Půdní vestavba - zesílení stropu (podlahy) #3

odstranit vše zbytečné, očistit, ošetřit dřevo chemií, změřit osově trámy a pak zjistíme další.

garffy
hodnocení

OK ;) až bude vyčištěno tak určitě vyfotím a pošlu sem...jinak mi prosím ještě napište co je v dnešní době nejlepší na ošetření trámů?

Děkuji.

Nikdo Vám nemůže sdělit co je nejlepší, ale doporučím velkou prodejnu barev.

standam*

ja budu konkretni :)

www.bochemie.cz/o/...

a

www.bochemie.cz/o/...

lze vzajemne michat

xpj*
hodnocení

0x

Měl jsem podobnou situaci. První a poslední důležitou věcí je STATIK, bez něj se to nedá. Propočítá a navrhne, jak zesílit trámy.

Já měl trámy cca 7000x180x180, statický výpočet ukázal, že to je špatné i na běžné zatížení. Takže z boku U160 profil, prošroubovaný M20 svorníky po asi 60cm na koncích zdvojeně.

Nejhorší rasovina byla, dostat Učka na půdu...

doplněno 17.03.10 08:28:

Jinak, rozteč trámů byla cca 1000, podle toho, jak jim to vyšlo :)

Půdní vestavba - zesílení stropu (podlahy) #4
xpj*

Spojování...

Půdní vestavba - zesílení stropu (podlahy) #5
xpj*

A takhle to dopadlo...

Půdní vestavba - zesílení stropu (podlahy) #6

xpj, dobrý, *palec*

999pepa*

Jak tu pozoruju všechny ty mozny upravy,si rikam ze jsem měl udělat betonový stropy a možná by to vyšlo i levněji.

Pepo, myslíte při rekonsrukci, nebo při výstavbě?

999pepa*

Musel jsem sundat vršek abych udělal věnec,dělal jsem ho na urovni podlahových trámů,tak si myslim,že jsem měl schdit i stropy a udělat to celý znova :(

standam*

tak to byva:) "ja to mel udelat tak a tak" myslim si, ze levnejsi by jsi to nemel.

standam*

moc pekne a zive si dokazu predstavit jak jsi tam U daval.

Ja mam tramy 10m roztec 1m a mene cca 20x20cm a vice. Vyhodou je, ze v pulce lezi na 15cm stene (s plnych cihel)

Mam, ale v prrr zhlavy tramu a budu tam take davat U, ale jen cca 1m z obou stran na dva stefty.

Mam dotaz kolik stoji 1m U, ktery jsi pouzil?

xpj*

To už si přesně nepamatuju, ale vyšlo to celkem asi na 14-15 tisíc.

Mě bohužel neleží na středu na příčce, ale houpalo se to docela dost. Výhledově kdoví kdy tam budeme mít obytné místnosti, tak jsem to chtěl udělat pořádně. Samotné trámy se docela dost houpaly, teď se ani nehnou ;)

standam*

diky, cenu za m nebo kg si zjistim dnes. Ja mel neco podobneho na chate, ale tam jsem to neresil. Doma se me ani nehnou az na ty chycene hlavy tramu:(. Ono to vydrzi, ale udelam to, kdyz to budu mit otevrene. Jen jak koukam na tve foto a vidim pricku mozna, ze to slo resit Ickem napric tramama, samozrejmne v miste palachu a zase by se musel udelat novy snizeny podhled, ktery by to schoval.

999pepa*

Ja tam v pulce měl tu 15cm zed taky a na 10m , ale když mi dělal plány tak mi nařídil zbourat a udělat 30,ted tam mam vestavěnou knihovnu :)

999pepa*

1kg zeleza = cca 20Kč včetně DPH

standam*

ja bych musel 30citku vystavet az od sklepa. Me bylo statikem receno pokud je to plna cihla da se brat jeste jako "nosna".

a pokud dodrzim postup, ktery navrhl, tak vypocet znel tusim 500kg/m2 (pro nosne tramy, samozrejmne diky krocejovce a OSB to bude mene)

z podlahy v podkrovi jsem odnesl 15tun materialu a ta sucha podlaha co tam buduji je proti tomu prd vaha:) a kdyz jeste sundam palach tj. dalsich 50kg/m2 pak dam SDK tj. cca 12kg/m - podstatny rozdil.

a dale neminim podkrovi zatezovat nevhodnym nabytkem apod., proste jednoduse, moderne a ciste zarizene.

vsak mam jeste cely spodek, v podstate 2 x 100m2 ne?! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]