Nejste přihlášen/a.
dobry den, na uvod podotykam ze jsem laik a ze tento dotaz jak jsem zjistil uz tady (podobny byl).
mam stejny problem a jedna se o to ze jsem vymenil zarivku (trubici) za novou TL D 36W/840 nejaka philips...ale svetlo se mi po zasunuti do patek zarivky objevi po krajich...pak protacim a letmo blikne svetlo zarivkove asle to jen tak na pikosekundu...dela mi to ted najedniou u 3zarivkovych svetel najednou...odesly ale postupne...stari toho muze byt tak 7let.
koupil jsem laicky starter...valecek a pak otevru kryt a ejhle...vnitrek zarivky je jiny nez jsem cekal...foto posilam a prosim co a cim pripadne nahradit...jak se co spravne jmenuje...diky
No z těch fotek se bohužel nedá jednoznačně určit, kudy na to. Jestli tam není nikde žádný šroubek, který by kryt držel (velmi pravděpodobné) tak bude kryt možno odstranit jen rozpáčením v některém spoji, otázka je kde je ten vhodný a jak se vnitřek vysouvá ven, může to být i do strany ve směru vodičů. Nebo je provedení nerozebíratelné a vodiče by bylo nutné uštípnout. Nový předřadník bude snad přístupnější.
podarilo se..posilam dalsi foto...horni predradnik je ten ktery bych tam chtel dat...ted resim zapojeni kabliku...
v leve casti ty draty (L,N cerveny modry zapojim stejne)...v prave casti noveho predradniku jsou diry F2...tam dam bily kablik vedouci zprava...
a ted zbyva nekam zapojit levy kablik jelikoz v novem predradniku neni misto nikde vlevo jak u stareho...pichnu jej do zaznacenych der F1 jak je na fotce zobrazeno?
jeste dotaz...musim pajet nebo muzu jen prichytit nejak jinak...drobny sroubek apod?
Bude to tak, jak naznačujete. Starý měnič měl jeden pár vývodů převeden po plošném spoji na druhou stranu, ten nový je má pro jednoduchost jen na jedné - stejně označený pár vývodů půjde k jednomu "konci" zářivky. Připojení by bylo nejlepší připájet, jiný způsob je složitější a možná méně spolehlivý i když také technicky možný (pozor na možný zkrat vzniklý roztřepení vodiče - lanka). Při pájení je potřeba dávat pozor na to, aby se pájený spoj "nepřepálil" - pájecí ploška by se odtrhla od plošného spoje. Pokud s tím nemáte zkušenost, bylo by lepší si to vyzkoušet někde "nanečisto" než dělat pokus na ostro, popř. sehnat někoho, kdo to zná. Zase ale taková věda to není.
doplněno 29.10.11 16:42:roztřepení - roztřepením
Jinak je to ale od pohledu nepříliš složité, ve starém budou pravděpodobně vadné (asi oba) výkonové tranzistory (černé pouzdro s třemi vývody a kovová ploška k přichycení na chladič) a možná si tak ssebou "vzaly" ještě některou součástku. No to jen tak pro zajímavost, že by to asi opravitelné bylo.
Máte zářivku s předřadníkem, ne se startérem a tlumivkou.
Elektronické předřadníky mají nižší hmotnost proti tlumivkám a startérům. Elektronický předřadník neobsahují indukčnosti s jádrem z plechů. Elektronický předřadník nevydává žádné nepříjemné bzučení. Díky elektronickým předřadníkům a předehřevu elektrod zářivky je zapálení výbojek plynulé a jednorázové. Zářivka při rozsvěcení nebliká. Světlo je klidné a nechvěje se. Kvalitní elektronické předřadníky fungují v rozsahu 195-250 V vstupního napětí. Účinník zářivky napájené z elektronického předřadníku je blízký jedné, Není potřeba žádné kompenzační zařízení. Vlastní spotřeba elektronického předřadníku je asi třetinová proti sestavě tlumivka-startér-kondenzátor. Speciální elektronické předřadníky umožňují zářivky skutečně řídit (hlavně stmívat), nikoli pouze rozsvěcet.
Musíte tedy koupit předřadník podle "watáže"zářivky.
elektro-paloucek.cz/...Můj osobní elektrikářský názor na zářivková svítidla s předřadníky je "nebrat, nekupovat."Stejně co ušetříte na spotřebě zaplatíte v nižší životnosti(potvrzeno dlouholetou praxí).
Otázka tedy je, kde je chyba. Ideální by bylo, kdybyste mohl trubici, která nesvítí, vyzkoušet v jiném (dobrém) svítidle a vyloučit tak její vadu. Protože je ale nová, dá se předpokládat že bude dobrá. Další zdroj problému by mohl být v paticích, které by při větší rpzteči montáže mohly ztrácet kontakt - zkuste se proto podívat jestli není po vložení zářivky do patic viditelná mezera mezi paticí a zářivkou (na obou stranách). Pak už zbývá jen elektronický předřadník, podle počtu součástek i (běžně) zvýšené pracovní teploty může být závada pravděpodobně v něm. Dá se koupit samostatně ( e-light.cz/... provozně spolehlivější by bylo ale předělat obvod na klasické zapojení s tlumivkou a startérem, bylo-li by to mechanicky možné.
velmi podivne je ze mi to odeslo u 3zarivek totozne ve 2dnech...celkove svitim 4ma zarivkama.zkusim koupit 1ks predradniku a otestovat...pak bych sel po paticich..ale nejde mi do hlavy ze to udelaly ted celkove 3 svetla tremer najednou
diky i vam...
Vy se divíte, že vám odešly 3 světla téměř najednou!?
A co říkáte na 150 nových světel, co odešly během 1 měsíce? Vyměnoval jsem celý lídl( kde projektant naprojektoval tyto "předřadníkové zázraky", které byly po měsíci provozu KO), za tlumivkové.
Ani jeden z nich nebude pravděpodobně odpovídat tomu, co tam tazatel má.
S největší pravděpodobností to bude ten nejjednodušší předřadník, který je prakticky stejný jako v úsporkách, schémata úsporek jsou tady:
Je to přesně, jak je tady už napsané, odešly elektronické předřadníky. V baráku máme garáž, kde je 90 takovýchto světel a je to katastrofa, jak to odchází.
Pro odlechčení jedna fotka moc pěkné zářivky: www.elektrotrh.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.