Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SDK příčka na schodek z ytongu

Od: salomon odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

kvůli odpadům v podlaze musím zvednout o 12cm. Původní podlaha jsou kachličky v panelovém bytě. schodek by měl být 80cm široký. Vzhledem k vedeni vodoinstalace mne napadlo udělat schůdek z ytongu a odpady do něj následně vysekat. Celé to pak přikrýt perlinkou a lepidlem a dlažba.

Problém je že místnost potřebuji ještě předělit SDK příčkou ve které budou dveře do pouzdra. Dveře by měly být právě na schodku. A zde si nejsem jistý montáží 75UW profilů do schodku z ytongu(plus lepidlo perlinka) z ostatních stran to bude do panelu.

Znáte jiný podobný materiál z čeho bych si mohl takový schodek udělat a do něj UW profil upnout? Nebo by jste spíš volili pod pouzdrem pro dveře to vybetonovat?

Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

0x

nechces to nacrtnout, takto me napada vice variant, ale ktera je ta prava

salomon
hodnocení

V podstatě SDK příčku mimo dveří na schodku mít nemusím, jde mi o to stavební pouzdro, to bych chtěl mít v té výšce schodku.

SDK příčka na schodek z ytongu
standam*

pokud pouzijes 40-50mm odpad, tak to u Ytongu 125 a UW 75 vyjde, tj. dat UW mimo drazku, budes mit, ale 25 mm schod, pokud tedy nemas v planu dat vice krat SDK

co takhle to cele udelat z UW a CW?, kdyz jich v miste otvoru pro odpad das vic bude to OK, navic CW lze zpevnit nasunutim UW

neco jako mas u stropu nad pouzderem, ale ridci a zpevnene UWckem

salomon
hodnocení

Abych to dal do souvislostí, přikládám větší plánek. Jde mi vyloženě o to že se bojím o vylomení SDK příčky, když bude ukotvená jen do ytongu. Bylo by to jen 3,5cm od kraje hrany ytongu. (75 UW) a kotvit to šroubem delším jak 125mm asi taky není řešení. Jen hledám sušší řešení než vchod betonovat, ale patrně se tomu nevyhnu.

SDK příčka na schodek z ytongu #2
standam*

jo, uz to chapu, nalezato Ytong 125 o siri 80cm a jeste na nej budes slapat.

Hmozdina bude drzet resp. ytong nerupne, je potreba u hmozdinky orientovat otevreni smer delka Ytong, ale vidim jiny problem a to prasknuti Ytongu, pri naslapu.

Musel by jsi mit super rovinu a Ytong nesmi uz seschnout, coz se ti nepodari, musel by jsi ho mit doma cca 1 rok:)

Resil bych to asi takto:

Udelal bych dve rady z plnych cihel a uprostred odpad, ktery bude zality betonem, nebo nezalivat, ale dat nad otvor par kulatin a cele to zamaznout 30mm betonem a na to SDK, nebo jak pises cele z betonu, ale snazil bych se co nejvice dute at to neni tezke.

Treba provazanou kantku a na vrsku zaklop z vyztuzeneho betonu nebo lepidlo a cetris desku (pruh)

SDK příčka na schodek z ytongu #3
salomon
hodnocení

Ano pochopil jsi to přesně,

problém je, že nějaký ytong už tam mám navezený (ale nemusí se použít). Podle jiného vlákna tu by schodek měl být v pohodě.

poradte.cz/...

Na přiložené fotce to není moc vidět, ale původní kachličky mají vanu cca 1,5cm v nejhorším místě.Takže jsem ytong plánoval podmáznout podlahovým betonem typ 5-20mm a srovnat schodek do roviny. kraje schodku pak ještě kovovými úhelníky fixovat k podlaze. případně na vršek dát ještě cetris desky co by překryly i mezeru s odpadem.

Nicméně z cihel bych to mohl udělat taky, ty mne ale přijdou že se drolí podobně, navíc mají menší rozměr jak ytong naležato (25x60)

Kdybych chtěl zůstat u ytongu, nějaký nápad jak upevnit a čím UW profil, natloukací hmoždinky asi nepřipadají v úvahu takže asi chemická kotva.

Jako poslední alternativa mne napadlo vydlabat nebo koupit ytong U pricku a tu polozit v místě toho sdk a vylít betonem.

SDK příčka na schodek z ytongu #4
standam*

chem.kotva nebo hmozdina zde je to jedno, hmozdinu zastrcis a dotahnes akuckou, ja mam takto resenou SDK konstrukci podhledu. Ale pokud mas v planu betonovat apod. sel bych cestou jistoty...viz. obr tm.seda je beton a Ytong bych dal nastojato.

Pokud nekde prdne, prdne vzdi jen 12cm ne cela 25cm plocha. Kdyz vezmes pilku na drevo vyriznes cokoliv navic, kdyz seriznes Ytong na pul mas dva 12cm kousky.

Zeslabeni diky odpadu bych koupil par tycek kulatiny a vlozil do beton desky, takto to bude dle me dobre a pevne.

SDK příčka na schodek z ytongu #5
salomon
hodnocení

Ano myslím, že půjdu touto cestou. Jen nechám ytong naležato- jde mi o to mít schodek co nejnižší. Tam kde bude sprchový kout dám profily normálně do podlahy, netřeba schodek. (odpady potáhnu pod vaničkou) A schodek na chodbě bude těch 80x 134 (delka pouzdra eclisse) výška cca 15cm s dlažbou. Prvně do flexilepidla položím ytong a pak oba nášlapné rohy schodku dobetonuji s pár roxorama. Cele to zvršku domaznu flexi a perlinkou a na to dlažba.

Ještě přemýšlím zda a z čeho nechat dilataci z boku. Z jedné strany se to bude dotýkat panelu, z druhé SDK příčky.

standam*

pouzij pas mirelonu apod.

salomon
hodnocení

Tak jsem volal technickému zástupci pro JAPpouzdra a ten mne ujistil, že není problém to dát přímo na ytong. Že se to k podlaze vlastně ani nemusí jistit pokud je to dostatečně jištěné ze tří stran, případně monážní pěnou nebo ukotvení dle uvážení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]