Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Schůdek z Ytongu?

Od: petrus* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, moc bych chtěla poprosit znalé o odpověď. Rekonstruuji koupelnu, kde bylo třeba provést nové rozvody odpadů, vody apod. Kvůli jinak řešeným zařizovacím předmětům vychází odpad nad stávající podlahu a tím pádem by vznikl schůdek, který je třeba zabetonovat a srovnat podlaha do roviny. Chci se zeptat, lze použít ytong na podlahu jako 8 cm schůdek? Na ytongu by dále byla klasická koupelnová dlažba... nebo lze řešit jedině betonovou směsí? Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

jako že na podlahu položíte Ytong a na to pak dlažbu? Proč ne pokud to uděláte kvalitně, nemůže být problém. Já to tak mám a není problém. Vana je kvůli spádu zvednutá, pa podlaze mám ytong 10 cm + 7,5cm. Nebudu ale dávat dlažbu.

doplněno 21.06.10 21:25:

nemůže se prochodit, vždyť jeho pevnost je 500kg na kubík. Udrží strop, střechu, schody se dělají taky z ytongu

petrus*
hodnocení

Tak nějak - jakoby položím ytong na zem na něj dlažbu s tím, že toto bude nová podlaha v části koupelny. Jde o to, jestli se ytong za nějaký čas "neprochodí" apod.?

hop®

Z ytongu se staví patrové baráky, kolik myslíte, že váží 5 metrů tohoto zdiva na výšku - prošlapání opravdu nehrozí. Pokud ale bude pochozí schůdek nekvalitně proveden, může ytong prasknout, samotná dlažba (co se týká pevnosti) toho moc nezachrání.

doplněno 21.06.10 21:24:

Při kvalitním řemeslném provedení bych z toho strach neměl...

petrus*
hodnocení

Nj a lze ytong 7,5 který se běžně používá ke zdění příček? ...nebo by to tedy měl být nějaký druh jiný?

hop®

Jj, ten samý ytong, akorát bych nevolil levnější méně kvalitní obdoby tohoto materiálu!

hop®
hodnocení

0x

Pokud to bude schůdek třeba na odkládání toaletního papíru nebo pracích prášků, tak nevidím problém. Pokud by to měl být "nášlapný schůdek", který má unést hmotnost libovolné osoby, byl bych opatrný, při precizním provedení práce by ale pravděpodobně schůdek unesl i větší zátěž.

petrus*
hodnocení

Právě tak no, jakože pochozí...

trexy
hodnocení

0x

Abych to upřesnil jedná se o zvýšení podlahy z příčkovek o síle 7,5 cm. V katalogových listech produktu se uvádí, že pevnost v tlaku je 2N/mm2, vlhkostní přetvoření 0,2mm/m. Jelikož je to pórobeton tak si nejsme jistí, zda se po nějakých 5 letech neprošlape, protože tyto tvárnice nejsou navrženy na to aby se po nich chodilo.

Další otázkou bylo, zda nebude docházet k rozpínání tvárnic z důvodu nasákavosti vlhkostí (Opravdu nechci aby nám po nějaké době popraskala dlažba :) ), ale vzhledem k tomu že v tabulkách je uvedeno zanedbatelné číslo vlhkostního přetvoření 0,2mm/m tak bych o to snad už ani strach neměl.

Dávat Ytong do podlahy mi přijde jako nesmysl, stále radši věřím poctivému betonu a kari sítím, takže mě velice překvapilo když toto řemeslník navrhnul.

Nicméně si rádi poslechneme jiné názory.

hop®

Trexy nebo petrus:

Pevnost dle katalogového listu je jedna věc, druho věcí je, jestli pod ytongovou tvárnicí bude vzduch, anebo odpadová trubka a PUR montážní pěna. Prošlapání chápu jako časový otěr při smýkavém dotyku s podrážkou, která v případě položení dlažby nepřichází v úvahu. Co se týká nasákavosti, předpokládám, že aspoň přemýšlíte o vhodné hydroizolaci, v těchto případech možná trošku "ošulím" tuto hydroizolaci, ale daleko více investuji do kvalitní spárovací hmoty, takže v případě, že nemám děravou dlažbu, se vlhkost k hydroizolaci nemá možnost probojovat.

trexy

Ty tvárnice by přišly přilepit na stávající dlažbu. Dlažba na tvárnicích sice roznese zatížení na větší plochu, ale stále bych se bál toho že ty tvárnice nejsou navržené na dynamické namáhání. Ty jsou prostě jen do příček kde působí stálé zatížení od vlastní tíhy. Kdežto v tomto případě by se tam často chodilo.

hop®

Dělají se z toho příčky se zazděnýma futrama, a i při italským manželství většinou rozštípete dveře, než aby vypadly futra z ytongu...

trexym, položte na rovnou podlahu Ytong, na něj položte na sucho dlaždici a pak se postavte na jednu nohu na špičku nebo patu. Manželku vezměte do náruče. Copak asi udělá ytong? Nic. Pokud ale položíte pod xtong kámen - kamínek, tak praskne dlažna i ytong.

Ale jinak nic. Jíá po něm chodím několik dní, jedině co je špatná, že se prášek lepí na podrážky, proto místo sezení u poče to musím dodělat.

Pevnosti se nebojte.

doplněno 21.06.10 21:52:

palety ytongu ve skladě stojí 4 na sobě!a tlačí na to jen špalek!

hodnocení

0x

Už dva roky mám udělanej schod z Ytongu výška cca.22cm a není s tím problém.Před položením dlažby jsem ho natáhnul lepidlem a perlinkou.

Schůdek z Ytongu?

petrus*
hodnocení

Tak jo, tak zatím vám moc děkujeme za názory...ještě o tom budeme trocha rozmýšlet:) Dobrou noc všem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]