Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
poprvé v životě bych potřeboval vymalovat jednu místnost. Nikdy jsem to nedělal. Nemám problém rozmíchat, zředit barvu a válečkem natřít. Problém je, že stávající barva(omítka) se na několika místech odlupuje, takže vzniká prohlubeň. A nad dvěřma jsem si všimnul velké špáry, kterou musím nějak zadělat.
Prý je dobrá sádra, ale četl jsem zde že sádra je přežitek, že dnes je spousta jiných, kvalitních věcí, tmelů a pod. jenže tomu já nerozumím.
Vím jen, že otec jednou zatmelil akrylatovym tmelem díry po hmoždinách, a po namalování jde tmel stále vidět.
Poradíte?
Pro malování je důležité vědět,kolik je na základní omítce už nátěrů.Nejlépe je,namočit zeď a všechny staré nátěry seškrabat.Tady pak je jádro pudla se sádrou.Zasádrované díry většinou oškrabat nejdou,tvoří vystupující koláče,ty se musí buď vydloubnout a pracně znovu vytmelit.Mohou se také vybrousit brusnou síťkou do roviny.Proto je lépe na různé prohlubně a perasklinky použít vyrovnávací stěrky(finální stěrky)Na větší díry sádrokartonářskou sádru.Pomalu tvrdne a dá se snadno brousit.Při malování měj na paměti,že musíš malovat na suchou zeď.Až všechny úpravy uschnou.Pak nanášej barvu válečkem jedním tahem zdola nahoru několik řad a pak křížem přes.Nakonec jen opatrně opravíš,kde jsi táhnout opomenul.Pořád jedním směrem.Pokud se přesto někde barva odloupne,počkej,až to zaschne a pak opatrně oprav finální stěrkou,širokou špachtlí do ztracena a jemně přebarvi.
Tímto ti přeji maximální úspěch a dokonalou malbu.
JABRAKA
Dobrý den, právě jsem si umyla ruce od barvy (maluji ale na nový štuk), abych Vám mohla odpovědět. Moje malířská premiéra se za spolupráce s místními rádci odehrála letos na jaře poradte.cz/..., je tam mnoho užitečných rad. Povšimněte si, jak standam radí jak zjistit jesti už je nutno škrábat - naříznout čtvereček a zkusit strhnout izolepou. K tomu sádrování dodám vlastní zkušenost, nad dveřmi jsem měla šikmou prasklinu, normálně jsem ji vysádrovala a vidět nic není. Pokud je flek k sádrování větší, přidávám do sádry trochu štukového písku, aby neměla tak hladký povrch. Akrylový tmel používám kolem dveří a oken, pokud tam vznikne spára. Přeji úspěchy v malování.Patronka
Z pořadu Rady ptáka Loskutáka jsem si poznamenala: Na malé praskliny ve zdi použijeme lepidlo na dlaždice a uhladíme. Na velké praskliny použijeme akrylátový tmel, nastříká se do praskliny a mokrým prstem se uhladí. Na velkou prasklinu, kde chybí část omítky se použije samolepící bandážová mřížka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.