Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze slušně vymalovat pouze válečkem?

Od: patronka* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, cítím blížící se jaro a to mne inspirovalo k vymalování aspoň 1 pokoje. Štětkou to neumím ( a v tomhle životě se už ani nenaučím), chtěla bych vymalovat válečkem. Malovala jsem tím zdi v jednom pokoji a vypadá to uspokojivě. Strop bych měla bílý a na zdi asi tak od 1/2 m pod stropem barevný Primalex. Mimo normálního válečku mám ještě k dispozici váleček s elektrickým přívodem barvy od Wagnera ( viz foto ). Samozřejmě by bylo jednodušší pozvat si firmu, ale je tam nepřestěhovatelný nábytek a koberec po celé podlaze, spousta knih a obrazů. Muselo by se to dělat po částech a na to firmu asi neseženu. Mohu poprosit o několik praktických rad? Děkuji. Patronka

doplněno 05.03.11 10:42:

1.pokus nevyšel

Lze slušně vymalovat pouze válečkem?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Milá patronko.Jen samotný váleček stejně nestačí.Zvláště tehdy,když je spoustu nábytku,který nelze odtáhnout.Tam se začne,ale širokým plochým štětcem,který pojme na jedno namočení hodně barvy.Objedeme okolo,a za nábytek,kam dosáhneme.Natíráme stejným směrem krátkými tahy .Pak okolo malým válečkem a dokončíme větším,Plochu natíráme vždy systematicky,odspodu nahoru do tvaru čtverce,jednotlivé tahy překrýváme a nakonec dokončíme křížem.Postupně jednotlivé \čtverce\ klademe vedle sebe,s mírným přesahem.Na stejné místo se nevracíme,dokud nátěr neuschne.Nakonec celou světnici zkontrolujeme a uděláme opravy.Pokud navazujeme jinou barvou,třeba od koutu,Po uschnutí jedné stěny nalepíme krycí krepovku a zase začneme štětcem.Pak dokončíme válečkem.Pásku moc nepřitlačujeme,aby šla lehce odlepit.

JABRAKA

standam*
hodnocení

2x

Me jaro inspiruje k necemu jinemu :)

Nejlepsi by bylo vymalovat sirokym plochym stetcem, ale chce to umet.

Predpokladam, ze se bude jedna o obyc vymalbu, zadna struktura apod.

Kup kvalitni barvu a kvalitni rucni valecek + prislusenstvi, papirovou pasku, stetec na linku a pujde to samo.

Jen je potreba zacit stropem a casti steny, pak barevnym odstinem

ladinpraha*
hodnocení

2x

Malovali jsme válečkem a spokojenost. Chce to trochu kvalitnější váleček, kupoval jsem asi za 130,- Kč a docela dobrý. Kup si dva válečky, velký a menší, k tomu nejlépe hranatý kbelík se sítkem na odstranění přebytečné barvy z válečku. Maluji zásadně Primalexem a jenom na bílo. S tím válečkem je to docela čistá práce.

lidus*
hodnocení

0x

Manžel sice úspěšně maluje Primalexem, strop dělá štětkou a stěny válečkem ale dcera ta používá drahou barvu Het (asi tak) a říká nic lepšího není, barevná stěna )obýváik má tmavě fialovou) krásně kryje na poprve.Pokojík má zelený a na stěnách zoo. Doslova nás s Primalexem poslala někam.

standam*

i Primalex a Het dela kvalitni barvy, jen je potreba trochu vybirat a ne hned sahnout po klasiku

jabraka*

Pastelové odstíny jdou udělat jen s barvami bez minerálního pigmentu.(Kaolinová hlinka,titandioxid.)Vyrábí je dnes všichni větší výrobci.Není třeba hned, nakupovat HET.

JABRAKA

lidus*

Jabraka a není do kaolínové hlinky potřeba přidat něco aby se malba neotírala?

patronka*
hodnocení

Předběžné shrnutí : že se maluje nejprve strop samozřejmě vím, k tomu by byl ideální váleček od Wagnera, abych nemusela pořád ze štaflí lézt dolů. Nikdo nezná - vyzkouším, byl použit snad jen jednou. Hlavně abych nemusela škrábat ( to bych vzdala). Po zaschnutí prvního nátěru posoudím, zda je nutný ještě i druhý. Po definitivním vymalování stropu si za pomoci vodováhy udělám značky, kam bude dosahovat barevný nátěr. Pak bych použila pásku - doufám že to má být krepová lakýrnická. Zatím jsem si dělala tužkou čáru a malým štětečkem vymalovala okraj. Snad mi páska nestrhne barvu. Bude následovat obmalování nábytku, není úplně ke zdi, tak se dostanu i kousek za něj. Koupím nějaký lepší štětec ( štětce ), snad mi v obchodě vyberou, váleček mám dobrý i s příslušenstvím. Vlastní malování válečkem už mám vyzkoušeno. Materiál volím Primalex, na strop bílý, dvě stěny světle fialové a dvě pomerančové. Předpokládám, že kočky budou vydatně pomáhat, tak to půjde samo. Definitivní rozhodnutí učiním zítra, třeba mi přiletí ještě nějaká rada. Zatím děkuji a dobrou noc. Patronka

standam*

udelej napr. lamacim nozem na malbu ctverecku a nalep lepici pasku, pokud malba zustane na pasce... bude to chtit oskrabat

patronka*
hodnocení

Děkuji, víc se asi už nedozvím, tak jen pár drobných detailů. Je to ta krepová lakýrnická páska, nebo jiná? Jak poznám, že už je to na škrábání, abych si nejdřív všechno nevyklidila a pak to zas dávala zpátky. Já totiž tu poslední odpověď nepochopila - jak na malbu čtverečku a nalepit pásku? A proč lámacím nožem? Nestačí třeba kousek namočit? Určitě po vymalování stropu mohu použít místo horní linky pásku? Škoda, že nikdo nezná ten Wagnerův vynález. Já to zkusím naplnit vodou a uvidím jestli funguje, jenže barva je hustší než voda. No jo, v mládí mne jaro taky inspirovalo docela jinak. Tak zatím... Patronka

standam*

Ano, to je ta paska, zluta papirova

Vemes lamaci nuz, 4x proriznes malbu to tvaru cterce, obdelniku, pak nalepis na toto misto izolepu a strhnes, pokud ti barva zustala na izolepe melo by se to seskrabnout. Udelej to na vice mistech. Proc lamaci nuz?, protoze udela tenky prorez malby, ktera pujde pak zamalovat, kdyby barva drzela.

linku si muzes udel pomoci late a steteckem udelat linku a zbytek valeckem, lat odendavat snerem od zdi! at si nerozmaznes.

Lze take udelat tuzkou linku a pak steteckem , ale chce to umet.

pokud si udelas linku tuzkou, pak das malirskou pasku bude to 100%

vsak si to muzes otestovat a vybrat si postup

patronka*
hodnocení

Už chápu. Absence diakritiky + pár překlepů a hned je to o něčem jiném. Inspiroval jsi mne ale k dalšímu nápadu, já tu linku namaluju barevnou fixou, v barvě té které stěny. Bude aspoň větší kontrast. Zůstanu u osvědčeného namalování linky podle vodováhy, tu pak obtáhnu fixou a malým štětečkem se pod ní budu trefovat. Já bych si normálně na barvu netroufla, ale barevný Primalex má moc pěkné, syté barvy a hlavně je v každém balení stejná barva. Mám mezi kamarády dva velice šikovné malíře, ale nějak v poslední době oba trpí dušností, tak je nechci mít na svědomí. Zvládla jsem i daleko složitější práce, tak teď jen slušnější počasí a jdu na to. Patronka

standam*

at se ti fixe nerozpije, ale snad ne.

jj, Primalex ma i dobre barvy o tom zadna

jinak se omlouvam, diky sve momentalni provesy, jsem se nakazil psat bez diakritiky

preklepy... radeji no comment

pt®

Patronko, na malovaní za nábytek je dobrý štětec, jmenuje se "zárohák". Je mírně ohnutý, a my s ním malujeme za topením a tam, kde se s normálním štětcem nedostaneme. Jinak Primalex si myslím, že dobrá volba. - stařenka

patronka*
hodnocení

Mám vymalováno, vypadá to obstojně, ale sotva lezu. Využila jsem některé vaše rady, tak bych ráda předala své poznatky. Barva - Primalex - strop bílý Klasik, stěny fialková a meruňková, stačil jeden nátěr. Elektricky napájený váleček od Wagnera se neosvědčil, možná jsem dala moc hustou barvu, ale měla jsem nejistý pocit, třeba poslouží k postřiku na zahrádce ( bez válečku ). Štětec zárohák jen opravdu v nejnutnějším případě, malý váleček a dva velké - jeden na bílou, jeden na barvy. Na namáčení válečků širší miska k tomu určená, kbelík bych v ruce neudržela. Jen mi zpočátku dělalo problém držet misku rovně, aby mi barva netekla na zem. Horní linku jsem si nakreslila tužkou podle vodováhy, u dvou stěn jen štětcem, u dvou s papírovou páskou, výsledek skoro stejný. Dost mne zaskočily praskliny, zdánlivě byly jen tenké, ale po přejetí válečkem se rozpady. Jedna je na stropě ( pod příčkou ve vyšším patře) ta se po každém malování objeví znovu, druhá nad dveřmi. Vysádrovala jsem to a uvidím jestli se zas objeví. Bezva rada byla od Jabraky, možná to myslel jinak, ale musela jsem válečkovat jedním směrem a pak křížem. Nejvíc mne zaskočila vlastní ruka, třikrát jsem si už zlomila pravé zápěstí, tak jsem to pěkně pocítila. Jsem šťastná, že to mám za sebou, už jen pár drobností uklidit. Teď se pokusím smýt barvy ze sebe a hotovo. Ještě jednou díky všem. Patronka

zwiki*
hodnocení

0x

patronko,dobrý den.Válečkem maluji jedině,protože tolik nenacákám a jde to rychleji.Štětec se použije u oken a v rozích,kam váleček tolik nedosáhne.Ať se daří.

strop se nikdy se štaflí nemaluje, použije se tyč od smetáku na kterou se váleček nasadí. nebo teleskopická tyč přímo určená k malování.

patronka*
hodnocení

miramira, bydlíš v paneláku, nebo ve venkovské chaloupce? Já mám strop 3,2 m vysoko, měřím 162 cm (už po zmenšení věkem) a na váleček je nutno působit silou, aby nemusela být moc řídká barva a nenacákolo se. Mimo to se musí občas váleček namočit do barvy. Musela bych tyč držet oběma rukama - t.j. délka tyče cca 2m, pak ji k sobě přitáhnout abych dosáhla na váleček ( nic za sebou neshodit ) a po namočení zas vysoukat ke stropu.Jsi chytrý človíček, tak si to zkus představit, jak bych to asi dělala. Místnost se nedala vyklidit, koberec přes celý pokoj, mohla jsem natřít vždy tak 1m2 a posunout sebe, igelit, štafle i část nábytku. Já si stará nepřipadám, ale v křestním listu mám napsán rok narození 1947. Patronka

PS . dám sem teda fotku, ale pokud tam něco vypadá jako fleky, tak jsou na objektivu a ne na stěnách.

Lze slušně vymalovat pouze válečkem? #2

hm,smůla ... špatná kombinace 160/320, já mám185 a stropy 260 takže když se ztratí násada natru jej prostě rukou :D*frajer*

standam*

to patronka:

ono to lze s nastavcem, ale cim je delsi tim je to namahavejsi a mozna i hure vymalovane

to mira:

by ses me siknul, budu potrebovat obrousit SDK na strope(2,65m) a sikmine na schodisti + stena kde je cca 4m vyska

hodnocení

0x

Na ostré oddělení barev např. pod stropem používám malířskou lepící pásku: Strop a roh pod stropem dělám bílou barvou samozřejmě válečkem hranu rohu plochým štětcem. Po zaschnutí si nalepím pod strop pásku a pak už může se překrývat barva i na pásku. Totéž ve svislé linii. Toto jsem odkoukala od profi firmy. Paska se opatrně strhne a hrana zůstane ostrá . Dotahovat barvu až ke stropu je nevděčné, protože hrana stropu není až tak úplně rovná a při barevném rozhraní je to vidět. Lepší je barvu stropu trochu přetáhnout na zeď a vytvořit ostrý a rovný přechod barev.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]