Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je rozdíl mezi vrutem a samořezkou?

Od: linkini odpovědí: 29 změna:

Dobrý den,

je nějaký rozdíl mezi vrutem a samořezkou? Nebo si to s něčím pletu, ale s čím pokud tam rozdíl není?

Děkuju za radu

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jsou v tom rozdíly. Především - vrut je do dřeva a příbuzných materiálů, samořezky jsou do kovů. Liší se i materiálem, ale hlavně profilem - závit vrutu je kónický, samořezka mívá jen špičku a pak už je závit o stejném průměru. Je ale mnoho druhů samořezek, stejně jako je mnoho druhů vrutů a dost se od sebe liší.

ladajaskva*
hodnocení

4x

Dobrý den . Odkaz : blott.cz/... Zásadní rozdíl je v materiálu. který je proti vrutům podtatně pevnější. Některé samořezky nají i integrovaný vrták, některé mají va hlavičce zahlubovací lamelu. Ale zásadní rozdíl je v materiálu. S pozdravem Laďa

jabraka*
hodnocení

1x

Vrut je každý spojovací prvek,ať do dřeva nebo jiného materiálu.Je vybaven závitem,většinou konického tvaru.Pokud je vrut samořezný,má na konci úpravu pro předvrtání otvoru,aby se pohodlněji šrouboval.Do kovu má na konci dokonce i úpravu,jako vrták.Pro spojení plechů je potřeba i kvalitnější materiál.

šrouby je název pro spojovací prvek s metrickým závitem,většinou je druhá část matka.

Na toto téma by mohla pomoci patronka.

JABRAKA

cyril*

Spojovací prvky s jiným než "metrickým" závitem již nejsou šrouby?

pecenkav*

To je blbost, co?

Jabrako, nepište tu nesmysly! Vruty jsou spojovací prvky, používané v truhlařině. Tedy jsou určené do truhlářských materiálů. To, čemu se říká samořezka, je odborně nazýváno samořezný šroub - nikoliv vrut! Takže vruty do kovu byste fakt dost těžko hledal :) Tu větu s metrickým závitem fakt nemá cenu ani komentovat...

jabraka*

Promone,chceš li kritiku,tak si o problému něco přečti.

Vrut není speciální název pro jeden ocelářský výrobek.Jsou vruty do dřeva,zemní vruty,do plastů,do hmoždinek a pro další použití.I pro truhlařinu.Pro sádrokartony se používají samořezné dvojchodé vruty.Musí se lehce našroubovat do plechových nosníků bez předvrtrávání děr.

JABRAKA

rhgslskfgh

Jabrako když jste tak chytrý, tak nám hloupým prosím rozraďte jaký je rozdíl mezi vrutem a šroubem...

patronka*

Dobrý den, Jabraka Vám to klidně vysvětlí, ale až se zaregistrujete. Být hloupý a ještě k tomu anonym...Co to vlastně znamená "rozradit"? Váš nick taky není z nejpovedenějších. Možná byste mohl zkusit někde jinde. Patronka

skdjhdlv

Koukám že neumíte domyslet p jako překlep (to se Vám asi nikdy nnestalo ani nestane, že? dghscozjhtoi je stejně anonymní jako Patronka, jen se mi nechce registrovat, proto to má (musí) mít pokaždé jiný tvar. Do Jabraky reju proto, že radí i ve věcech kterým nerozumí a když ho někdo opraví tak se urazí a dělá chytrého. Než příště budete rýt do mých nicků a překlepů, tak si pořádně přečtěte co tu Jabraka napsal. Pokud tomu rozumíte tak víte co to znamená. A pokud ne, tak nechápu proč sem píšete. Zdraví vrhmrktr ;)

ldfkgvbbb

PS: proč jste nevynadala i Cyrilovi nebo Pecenkovi? Taky jen rejou. Když už, tak měřte všem stejným metrem.

pecenkav*

Me si vubec neber do huby, do nikoho nereju, jenom na tvrdo reknu, kdyz placa nesmysly

patronka*

S každým vstupem měníte nick, aby nešlo tak snadno dohledat, že jste sem nedal ještě žádnou smysluplnou odpověď, ale jen do každého rejete, nebo píšete úplné hovadiny. Nick u registrovaného uživatele po nějaké době vůbec není anonymní, ale to by se Vám těžko dalo vysvětlit. Pokud se někdo z nás dopustí omylu, může být upozorněn vnitřní poštou. Ani cyril, ani pečenkav to nemyslí ve zlém, to se ale o Vás napsat nedá. Vážně Vám radím, najděte si jinou zábavu. Patronka

ldjhvdb

Jste trošku mimo. Nick měním ne proto aby nešel dohledat, ale proto že systém neumožňuje použít pokaždé stejný. (musel bych se registrovat a to se mi nechce).

Buďte konkrétní. Kde jsem napsal hovadinu nebo jen ryl bez významu k tématu? Nebo jen házíte špínu?

A ve zlém moje příspěvky opravdu nejsou, to na Jabraku ať vysvětlí rozdíl vrut/ šroub - pokud to neví (takový jsem měl dojem z jeho příspěvku), tak ho to donutí najít si to. Pokud to ví, tak se usměje pod fousy a pošle mě do háje. On sám, ne nějaká patronka co jde okolo - jestli je chlap tak žádnou chůvu nepotřebuje.

Ale podstatné je tohle: pokud někdo radí, tak by měl radit dobře - hodně lidí může hloupost brát jako fakt a použít to nebo předat dál, a ono to ve skutečnosti je špatně... Tj. pokud nědo neví přesně jak to je, tak by neměl radit.

PS: je "ldjhvdb" anonym, když víte že to je ode mne? Je "patronka" anonym, když vím že to je od Vás?

PPS: zjednodušeně k dotazu (už to tu padlo):

1. Vrut má kuželový závit, obvykle jsou vruty do dřeva nebo do plastu (měkké materály)

2. Samořezka - sama si vrtá díru/ řeže závit, tj. nemusí se předvrtávat díra. "Samořezka" je hovorový výraz a přesný význam se může lišit, někde pod tím může být samořezný vrut do plechu (sádrokarton), jinde zase samořezný šroub atd. = bez upřesnění si nedovolim říct co přesně je tím myšleno.

Jasně, taky Valenta skákal trojné salto s pěti vruty :) Ale problém je ten, že tazatel se celkem jasně ptal na rozdíl, mezi vrutem a samořezkou. Vy jste na to plácal nesmysly o vrutech do plechu. Když si dovolím na to upozornit, plácáte dál o zemních vrutech. Ovšem pointa je v tom, že jiným píšete, aby si přečetli něco o vrutech, přičemž stále to, co nazýváte vruty, jsou pochopitelně samořezné, případně samovrtné šrouby. Doporučuji se soustředit např na toto:

wintech.cz/... - klíčové slovo šrouby do sádrokartonu*smich*

Tedy sám máte v pojmech totální myšmaš, ale jak je již pro tuto poradnu typické, i za evidentně špatnou odpověď dostáváte 2x dobrou odpověď *ee*

linkini
hodnocení

Díky a nějaký obrázek rozdílu vrutu a samořezky by někdo měl? Příjde mi to že jsou úplně stejné kromě toho materiálu, je to tak nebo se mýlím?
Díky

Obrázek? Jistě!

Samořezné šrouby : metalfix.cz/...

Vruty:

metalfix.cz/...

patronka*

U níže uvedené otázky vložil tuším "standam"dvě fotky vrutů do sádroše, ale v podstatě je ten rozdíl ve stoupání závitů stejný jako u vrutu a samořezky do plechu. Jen je rozdíl v hlavě - u vrutů se většinou vyskytuje typ PZ (pozidrive) u šroubů metrických, samořezných i do sádroše hlava PH (philips). Na to je třeba dbát při volbě bitu. poradte.cz/.... Dříve se vyráběly i šrouby závitořezné a teď jsou zas do plechu zamozávrtné (TEX), které mají místo špičky malý vrtáček. Patronka

cyril*

Rozdíl mezi vrutem a samořezkou je obdobný jako mezi lampou a petrolejkou.

hodnocení

0x

Teď jsem měl na chalupě tesaře, který mi opravoval vikýř a ptal se mě, zdali nemám nějaké vruty. Tak jsem mu přinesl vrut se zapuštěnou hlavou, kónického tvaru s kouskem hladké válcové části pod hlavou a se zářezem (nutou) pro plochý šroubovák. Vysmál se mi a řekl, že můžu celou zásobu těchto vrutů zahodit, že se už nedají při současných metodách montáže použít:)) Vyžadoval vrut válcového tvaru také se zapuštěnou hlavou, ale s křížem pro el. šroubovák. Pro tyto vruty nepředvrtával otvory, jen zatlačil na el. šroubovák a vrut vjel do dřeva jak do maminy :))

patronka*

Je to smutná skutečnost, většina nás starších má doma zásobu vrutů s nutou, je nám líto je vyhodit, ale použít se dají málokde. Zpravidla využiju jen velice malé rozměry, mám i tak maličké, že se ani změřit pořádně nedají. Pořídila jsem si kvůli tomu sadu hodinářských šroubováčků a Proxxonku, abych mohla předvrtávat otvory kolem 1 mm, ale budu potřebovat silnější brýle :) Patronka

Patronko, chytím Vás za slovo. Potřeboval bych klasické mosazné vruty (kónické po celé délce) 2 x 7 mm, s půlkulatou hlavou. V Česku se to prý už nevyrábí:( a snad by mi to dokázali dovést z Holandska*sok*. Jenže to bych jich musel objednat aspoň vagón a tolik jich zase nepotřebuju*smich*.

patronka*

Tak Vás zklamu, v tomto rozměru mám jen Fe se zapuštěnou hlavou. Mám v tom celkem pořádek, tak jinde hledat nemá smysl. Ještě se mrknu na chalupě až tam pojedu, ale Ms s půlkulatou jsem hodně spotřebovala do maličkých kování. Pokud by to v tom Holandsku běžně prodávali, můžu napsat kamarádce, stejně sem mají teď v červnu přijet. Kolik jich tedy potřebujete? Já jsem se o zásobu vrutů spravedlivě rozdělila s kamarádem a on stačil umřít, než je mohl spotřebovat. :( Patronka

hm*

Kdybych měl blbou náladu, tak bych mu odpověděl, že když neumí zašroubovat normální vrut, jen nějaký "moderní, pro současné metody", tak je levej jak šavle.

hodnocení

0x
Já bych to viděl asi takhle:
Klasický vrut je kuželový po celé délce. Musí se mu předvrtat otvor, jinak ho nezašroubujete. Novější vruty jsou válcové a mají ostrou špičku. Jsou z výrazně pevnějšího materiálu. Předvrtávat se nemusí, ale nic tím nezkazíte (zvlášť u větších průměrů). Vruty se používají převážně do dřeva. Samořezné šrouby sice vypadají podobně, ale nemají tak ostrou špičku a materiál bývá horší. Šroubují se do předvrtaných otvorů, třeba v plastech. Pak ovšem existují speciální samořezy, například do sádrokartonu. Ty jsou naopak zvlášť tvrdé a mají velmi ostrou špičku.
Co se týká šroubů, jsou určeny převážně do kovu. Mají proti vrutům jemnější závit (je jedno jestli metrický, whitwordhův, či jiný). Jako protikus se používají matice, či závit vyříznutý do kovu (většinou). Závitořezné šrouby jsou tvrdé a mají na sobě drážky, podobně jaku u závitníků. Těm se nemusí v protikusu závit předem řezat.
Hlavy vrutů i šroubů můžou být rozmanité.
*uf*
Je to napsáno poněkud zjednodušeně a nemusíte semnou souhlasit. *frajer*
patronka*

Magdone, když si zpětně přečtu všechny odpovědi, tak z toho laik musí mít pěkný guláš. V každé odpovědi je jen kousek, měl by si vzít k ruce normy a tam to všechno najde, nebo jít třeba do prodejny Hutník a pátrat na vlastní pěst. Já se snažím hlavně upozorňovat na rozdíl mezi hlavou PH a PZ, ten spousta lidí nevidí a pak jsou překvapeni když jim bit nesedí přesně a za chvíli je na vyhození. Patronka

No to by mě taky zajímalo, proč nemůžou být ty hlavy u všeho stejné. Dřív mě stačily 2 šroubováky různých velikostí, teď abych měl bednu různých bitů a stejně občas narazím na šroub, k němuž mi žádný bit nepasuje. A rozdíly jsou kolikrát i u šroubů jinak naprosto stejných. Není holt nad jednoduchost*bum*.

magdone,

nemůže to mít kutil jednoduché...

google.cz/...

to je druhů...

*ee* No to je Děs. V jedné té sadě jsem napočítal 96 různých bitů (a to jsem počítal jen "šroubováky", ne klíče na šestihranné hlavy). Dá se z tohohle množství vybrat ten skutečně správný? Spíš to vede k tomu, že popadnu první, který jen trochu pasuje a risknu, že to šroub i bit vydrží. Jak jsem psal, dřív stačil šroubovák malý, střední a velký (případně největší, ale nic takového v oné sadě stejně není). Kam ten svět spěje! *plac*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]