Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,měl bych dotaz.Četl jsem zde na foru,že někdo dělal konstrukci pro sdk z dřevěných trámků,místo cu a cd profilů.Mám takových trámků mraky,tak bych chtěl nějakou korunu ušetřit.Jen by mě zajímalo jestli můžu požít vruty co jsou určené pro sdk,nebo se t šroubuje něčím jiným.
doplněno 25.05.11 13:02:Ještě bych potřeboval odpověď. V koupelně jsem osekal staré kachle.Stěna j e křivá jako prase,tak mě napadlo stěny vyrovnat a dát na něj zelený sdk a pak na něj nalepit kachle.Nejsem tak dobrý zedník,abych stěnu vyrovnal a kdyby tam byl sdk,tak by i lepení kachlí byla hračka.Co vy na to . Předem děkuji za odpovědi Macek
MUSÍTE použít šrouby do SDK, ale do dřeva s hrubým závitem, Značí se jako TX (podle výrobce). Každopádně musí být černé fosfátované, páč sádra je agresivní.
doplněno 25.05.11 13:06:není zač děkovat, ale právě jsem se vrátil ...
doplněno 25.05.11 17:33:doplním něco ze školení,
rychlošrouby do SDK musí být povrchově upraveny, aby nedocházelo k postupné kozozi vlivem sádry. přiznám se, že jsem viděl jen jednou rezaté flíčky na desce po použití šroubků ze starých zásob.
jj, tak nejak
me se stalo, ze srouby od konkurence RIGIPS, KNAUF nevzpomenu si na vyrobce dobre nasedely v bitu a dochazelo k predcasnemu odpojeni spojky a naruseni krizku v hlave, pak bude/muze misto rezavet
nevim jak KNAUF, ale RIGIPS ma vyrazene R na hlave a take me prislo, ze povrchova uprava byla lepsi a lepe se zarizly i prumer hlavy byl jiny, ale nemam pochyb, ze pevnostne apod. bude vse stejne, jen je s nema rozdilna prace
rozdil v cene je min., tak neni co resit
Šrouby do sádrokartonu jsou dost podobné univerzálním šroubům, já je běžně používám do dřeva. Je pravda, že jejich povrchová úprava je trochu jiná, ale v sádrokartonu nejsou vidět...
je tu možná jiný problém, a to kvalita a hlavně vlhkost těch trámků a vlhkost v prostoru, kde bude konstrukce umístěná... většinou dřevo podléhá změně objemu podle vlhkosti, konstrukce by mohla pracovat a spoje mezi sádrokartonem by se mohly projevit prasklinami... případně by se mohla měnit i rovina stěny podle změny zakřivení trámků... kovové profily jsou stabilnější, i variabilnější...
Využiji malé nepozornosti odborníků na sádrokarton a přidám vlastní zkušenost. Dělali jsem úpravy v bytě sádrokartonem v roce 1992, kdy žádné profily na to nebyly - jednalo se o přepažení koupelny a předsíně, kde mezi tím vznikla nová kuchyň a zakrytí obrovských skleněných dveří ( š. 2 m, v 3,2 m). Samozřejmě byla konstrukce dřevěná a skoro po dvaceti letech vypadá stejně jako když to bylo nové. Vruty do sádrokartonu by měly být samořezné ( originál jsou černé a mají křížovou hlavu PH) můžete ale použít i samořezné do dřeva v provedení zinkochromát, s hlavou PZ. Jen pozor, na tyto hlavy jsou i odlišné bity nebo šroubováky. Na bitu je typ vyražen po straně - pro sílu vrutu 3,5 - 5 mm je velikost PZ 2, u orig. PH 2. Patronka
doplněno 25.05.11 13:13:Samozřejmě je na části kuchyňské i koupelnové keramický obklad.
Macku, ber jen orig. vrtuty (stoji par haliru) pro drevenou konstrukci lze pouzit i vruty, ktere jsou urcene pro kovovou konstrukci jen musi byt delsi ve tvem pripade 35mm viz. obr
dale u techto predsten hrozi popraskani spoje v miste late a prostredi koupelny tomu pomuze ne nadarmo se rika davat vyschle drevo
navic, zde muze dojit k proudeni vzduchu za SDK, zde je nutne utesneni a zaroven mit dilataci tj. 10mm podlaha 5mm strop, zde je zase potreba pruzne zatmeleni
spise bych SDK nalepil pres buchty lepidla kde cela spodni strana SDK bude celoplosne nalepena aby nam to za deskou neproudil vzduch
doplněno 25.05.11 15:04:drevo
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.