Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce podkroví - podlaha

Od: felixx* odpovědí: 32 změna:

Dobrý den. Vím, že už se to tu mnohokrát řešilo, ale nenašel jsem přesně můj případ. Proto zakládám novou otázku.

Rekonstruji podkroví a došlo na podlahu. Místnost má rozměr 8x 5 m. V podkroví bude dětský pokoj. Odkryl jsem nějaký hliněnoslámový :) (cca 5 cm) zásyp. Pod ním jsou zachovalá coulová prkna. Po odkrytí několika prken okolo trámů jsem zjistil, že trámy jsou zdravé. Jejich rozměr je cca 20 cm výška a 14 cm šířka. Na délku jsou cca 5m. Trámy jsou od sebe vzdáleny asi 1 m.

V projektu mám napsáno - nový prkenný záklop (tl. 4cm), 3 cm kročejová izolace a 2x12 OSB. Podle toho, jak stávající prkna na některých místech pruží mám obavu, že pružit budou i prkna nová. Také si nejsem jist, že je nutné stávající coulová prkna likvidovat. Nestačilo by je pouze "vyztužit" nějakou OSB deskou?

Také bude třeba podlahu vyrovnat. Není jednodušší základ podlahy řešit třeba roštem z latí a silnější OSB deskou, než rovnat 4cm prkna na trámech?

A nakonec mě napadá, jestli by tyhle trámy a stávající coulová prkna unesly spřažený beton nebo anhydrid? To je asi nejjednodušší řešení. Podlaha by se vyrovnala a zpevnila zároveň. Ale aby to nebyla moc velká zátěž

Jak vidíte mám mnoho otázek a nevím si moc rady. Během stavby jsem zjistil, že můj projektant řešil projekt pouze jako papír ke stavebnímu povolení než jako promyšlený a spolehlivý návod ke stavbě. Tudíž nemám k jeho doporučení dostatečnou důvěru.

Budu vděčný za vaše názory a tipy

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Mnoho způsobů se nabízí, i třeba to, že když se podívá odborník na prkno, které je pro investora OK, zjistí opak.

Zdá se Vám, že coulová prkny se prohýbají, proto navrhl projektant silnější 4 cm . + OSB, nehoupou se trámy? Jak máme bez podrobností a místních znalostí oponovat projektantovi?

Ale za zkušenosti trošku přikývnu projektantovi, 4 cm na záklop je OK až možná na mě dost, stačilo by 3,2mm, 3 cm kročejovka ...asi bych dal více 3+2, 3+3cm... 2x12 OSB bych nahradil 2 QSB jsou levnější malinko...

doplněno 18.05.11 19:59: Felixi,
že rošt na trámy je nutností a OSB je lepší než prkna.
zkusme to rozebrat, vy dáte rošt (zkuste napsat rozměry roštu) a nebo položíte fošny 4cm silné. Jsem přesvědčen, že takovou fošnu na rozteč 1metr neprohnete. Pak na to přijde ta vata a roznášecí desky...
Pokud tam necháte současná prkna (pokud jsou opravdu OK) tak jsou jen 2,5cm, to je o více jak třetinu slabší? Když dáte ještě prkna 2,5cm křížem místo roštu...
Osobně mám trámy 20x25 cm 1,1 osově od sebe, dvě vrstvy prken 2,5 cm křížem a 2x12 mm OSB... nehoupe se...
doplněno 18.05.11 21:44:

felixi, pokud fošny nahradíte roštem, musí být jejich výška (tloušťka) vždy větší. Takže na výšku si uberete...

felixx*
hodnocení

Projektant projektoval pouze podle plánů z roku 1928 a podle zběžné vizuální obhlídky objektu. Proto jsou vaše názory podle mě stejně relevantní jako jeho :) Pod záklop podlahy se ani nepodíval.

Trámy se nehoupou, když chodím po trámech je vše OK. Průhyb mají prkna mezi trámy.

Já se ale projektu nebráním za každou cenu. Jenom po přečtení mnoha příspěvků na tomto fóru jsem nabyl přesvědčení, že rošt na trámy je nutností a OSB je lepší než prkna.

standam*

Na beton radeji zapomen, tramy 20x14 pravdepodobne delky 5m je tak na hranici pro roztec 1m

1" prkno se houpe 2x 1" prkno ma jeste nejaky pruhyb, ale jak pise Milan dle nej OK

rozhodne prover hlavy tramu a zauvazuj nad rostem pro 1" prkno roztec cca 45cm pro 2x 1" prkno a prosroubovane to odhaduji na roztec 70cm

osobne jsem delal rost 10x8cm, roztec nosnych tramu 1m a roztec rostu 45cm + 1" prkna, HOBRA(krocejovka) a pak dle finalky dat 1xOSB 12 nebo jen lamin.podlahu

felixxx

Díky moc za tipy. Rošt po 45 cm a na něj puvodni zdrava vyschla prkna mi přijde docela fajn. Jenom - musí být takhle silné latě (už skoro trámky:) Nestačily by poloviční :)? Potřeboval bych se dostat s celkovou výškou podlahy na cca 10 až 12 cm celkově. Ale když si to spočítám zvrchu - 2 x 1,2 cm OSB + 3cm kročejovka + 2,5 cm latě + 10 cm trámky jsem na 18 cm. To mi nakonec nezbyde, než poslechnout projektanta a udělat to jak to napsal on :) Myslíte, že se to bude moc houpat?

felixxx
hodnocení

0x

Pardon, teď jsem si přečetl Milanovo doplnění. Tahle varianta s dalšími prkny napříč a pak podle projektu mi přijde nejschůdnější. A co když spodní prkna vyrovnám a další vrstvu prken nahradím stejně tlustou OSB deskou křížem?

standam*

Milan ma 2x 1" prkna a 2x OSB 12 zde tj. cca 25+25+25 = 75mm tj. o 25mm mene nez navrhovany rost, zde verim, ze podlaha je OK i kdyz asi ne na normou dane hodnoty, ale to je asi jedno.

Nevim jak to ma Milan, ale nejprve by to chtelo vyrovnat a to nejlepe uz na nosnych tramech at pak jen das zaklop

1x OSB 22 na tom bude lepe nez 2x OSB 12

Pokud mas 10-12cm, napadla me varianta dat na puvodni zaklop huste late 6x4, 5x3 (stresni late), ale prosroubovat se zaklopem pak 1x OSB nebo 1" prkna, krocejovku(HOBRU) a finalku, do meziprostoru muzes dat AKU izolaci 40-60mm a zaroven tento prostor vyuzit pro rozvody vody, topeni atd.

To co ti navrhuje projektant ma nejak vypocitane doporucuji vzit kus fosny 4cm a otestovat pruhyb at mas jasno, muj projektant me navrhl rost 12x10, ja dal 10x8 + zaklop 1" prkna je to 100%, protoze pouziju lamin.podlahu dam 2x8mm HOBRY 250kg/m3, ktera spolu s lamin.podlahou dostatecne utlumy hluk v obou smerech(rec, televize apod.) + krocejak, zde, ale jsi stejne omezeny konstrukci podlahy a zde nejdou delat kouzla, to by musely byt nosne tramy ulozene ve speci lozi izolace a 70mm betonu

Dupani bude stejne slysitelne at mas 30mm nebo 20mm krocejovky

felixxx

Já to pochopil tak, že nová prkna mají být pevně spojená s trámy i původními prkny, což vytvoří dostatečně pevný podklad, pak kročejovka (30 - 50 mm podlahová vata) a 2x 12 nebo 1x22 OSB plovoucí vrstva (možná by stačila slabší, nevím), která tím, že je plovoucí nepřenáší přes kročejovku vibrace do stropních trámů a tím odhluční celou podlahu. Tím by se podle všech mých informací měl kročejový hluk eliminovat na únosnou úroveň.

Navíc do dětského pokoje plánuji spíš koberec, což také trošku hluk utlumí, ale pravděpodobně znemožňuje dát kročejovku přímo pod něj jak mi doporučuješ ty (pokud tedy pod pojmem finálka správně rozumím podlahovou krytinu).

A co kdybych ještě tebou navrhovanou skladbu trochu přeházel? :) Na trámy dát nahusto (20 cm osová vzdálenost) latě 5x3 cm na výšku, na to přišroubovat coulová prkna nebo stejně silnou OSB a pak tu 30 mm krocejovou vatu a nakonec plovoucí vrstvu OSB a koberec? To se dostanu na 13 cm. To bych ještě zkousnul :)

standam*

jj, pokud das koberec bude nutna deska

To uz jsi moc prehazel, ty prkna pod latema maji svuj duvod, lat na 15cm sirokem 1" prknu je uz dost pevne, ale samotna lat na tramu ... je sebevrazda.

pokud pouzijes mineralni krocejovku pocitej s 1x OSB 22 lepe 2x15-18 OSB nebo sadrovlaknitou desku, pokud das HOBRU muze byt 2x12 OSB toto vse ti hodne vleze do penezenky

felixxx

Asi si budu muset ještě jednou přeměřit své možnosti s výškou podlahy :)

Neviš nahodou jak je na tom Hobra ve srovnání např se Steprockem? Myslím tim, zda stačí slabší Hobra pro stejný akustický útlum než kamenná vlna. Pokud by stačila 20 mm Hobra pod OSB, je to zase jeden ušetřený centimetr :)

ladajaskva*
hodnocení

0x

Dobrý den. To houpání je dáno profilem těch nosných trámů. Pokud ten strop nebyl pochozí, tak to jednoznačně stačilo. Jenom mě udivilo , že násyp ke tak malý. Ale s největší pravděpodobností zateplení bylo realizováno plnou půdou slámy, či sena. Zpět k těm stropům. Jsou v podstatě tři možnosti, jak to houpání odstraníte. První je do přízemí v polovině rozponu těch trámů instalovat průvlak. Předpokládám, že by to šlo. A podle mě ten podpůrný průvlak může být instalován i na 15 cm příčkách z plných cihel. A podle rozponu se zvolí výška válcovaného nosníku. Asi bude stačit svařit 2 x U 16. Druhá možnost je zvýšit výšku trámů a to nejlépe pomocí fošen, přišroubovaných z boku na trámy ( 50 x 200 ) tak, aby se celková výška trámu s příložkou dostala na 240 mm . Poslední reálná možnost je Vámi vzpomínaný spřaženýá dřevobetonový strop. Nemám vůbec pochyb, že by to šlo. Je tam pouze jeden zádrhel. Někdo to musí spočítat, protože to vyžaduje spostu zatlučených hřebíků přesně definované délky, nebo šroubů a armování karisítí opět staticky spočítanou. Jediné co je jasné, je beton B 20. Ty rošty, a cokoliv, co se staticky nebude podílet na zpevnění stropů jsou z tohoto hlediska úplně na nic. Pouze tím srovnáte strop, aby se daly položit všechny další vrstvy na rovnou plochu. A co se týká anhydritu, tak nevím jestli by se dal na spřažený strop použít, protože se v podstatě jedná o sádru a ta se nemá ráda ze železem. Jinak jestli nechcete řešit to houpání, tak to udělejte podle rad předřečníků. S pozdravem Laďa

felixxx

No a teď když skoro objednávám spoustu latí mi takhle zamotáte hlavu :))

Z vašeho příspěvku jsem pochopil, že považujete trámy 20x14 cm (20 cm na výšku) jako příliš slabé pro podlahu v podkroví. Znovu chci připomenout, že i při poskakování přímo po trámu houpání necítím. Pouze na některých prknech přibližne uprostřed mezi trámy.

Můj známý před 15 lety na v podstatě stejné trámy v podobné délce co mám já a zaklopené coulovými prkny prostě naházel kari sítě a napral 6 - 8 cm betonu. Nemá prý jediný problém a radí mi udělat to samé. Ale já jsem holt přemýšlivý typ, pročítám diskuse a hlavně nechci riskovat, že 15 let to bude v pohodě a pak mi to jednou prostě spadne :)

Průvlak se mi z několika důvodů dělat nechce, a podle vašeho popisu přípravy a výpočtů betonového spřaženého stropu je mi jasné, že zůstanu u suchého způsobu výstavby. Nezlobte se :)

Příložky na trámy mě už taky napadly. Ale spíš v tom smyslu, že tím bych zúžil rozteč mezi trámy a nemusel instalovat rošt pod záklop. Bohužel z vašeho příspěvku mi není jasné jak postupovat dál. Zvýším nosnost trámů a pak dál co?

ladajaskva*

Dobrý den. Nevím, co Vám není jasné. Rozteč trámů je danná. Výška také, ale je nedostatečná. Čili koupím fošny přez celou délku trámů a našroubuji je z boku na trámy. Samozřejmě nejdříve sundám ten záklop a fošny natluču hřeby, nebo našroubuji tak, aby se jednak zvýšila výška tohoto konglomerátu na 24 - 25 cm a zárověň horní hranu srovnám do roviny. Potom vrátím původní záklop na místo a přímo na něj položím kročejovou izolaci a na to 2 x 16 OSB křížem, slepit a prošroubovat. Proč 2 x 16? protože z hlediska bodového zatížení ( a vlastně prohýbání ) je jedno, kde ta roznášecí vrstva je. S pozdravem Laďa

felixxx

Jasné mi to není, protože jsem lajk. Kdybych byl odborník, nebudu potřebovat rady od zkušenějších.

Teď jste mi objasnil jak myslíte celkovou skladbu podlahy a teď už to chápu. Jenom jedno mi tak úplně jasné není. Zatímco ostatní mi doporučují zpevnit podklad tak, že trámy i záklop vlastně spojím (a tím zpevním) další vrstvou latí nebo roštem, vy zastáváte názor, že houpání podlahy (přestože opakuji, že trámy jako takové se podle mě nehoupou) je způsobené malou výškou trámů. A že když jí zvýším, houpání přestane. Co vás k tomu vede?

Když nad tím uvažuji, tak sice bezpochyby zvýším nosnost trámů, ale jejich rozteč zúžím o 10 cm a pak na ně dám opět coulová prkna, která se mi teď vprotřed prohybají. Myslíte, že přestanou?

A nebo mě napadá ještě jedno vysvětlení. Možná nepřestanou, ale po dokončení skladby podlahy (tj kročejovka + OSB jako roznášecí vrstva) by teoreticky mohlo houpání přestat. Myslel jste to takhle?

Díky moc.

standam*

to felix:

odbornik by ti tam napral i bezhlave beton, je potreba premyslet jak pises.

jinak trocha nasypu a treba i trocha betonu na zaklopu je a byla bezna vec, takto se to drive delalo, mel jsem to same

tve tramy 20x14 jsou sice nic moc, ale projektant ti to spocital, tento tram je pri nosnosti 450kg/m2 tak na roztec 70cm coz je opravdu velka nosnost, takze to bych neresil

samo, ze tim pruhyb nezmizne, muzes dat podel tramu i ty prilozky zduvodu doladeni vysky, roviny, v techto prilozkach muze byt udelany vyrez kam vsadis tramek 10x8, kde prilozka pod tramkem bude dostatecne prosroubovana, pak zaklop, krocejovka atd.

takto vlastne udelas rost mezi nosne tramy bez navyseni. Nedavno jsem to zde resil a misto prilozky podel byl navrzen zelezne Lko pod tramek, nekde to zde bude.

ladajaskva*

Dobrý den Mě je celkem jedno jak to celé uděláte. Možností je více. Já jsem popsal konstrukci, kterou bych si to udělal pro sebe. Podle mého názoru výška trámů 24 cm na rozpon uložení 500 cm je malý. Prostě ten strop bude pružnější a určitě bude více rezonovat, chvět se a pod. To všechno se odstraní těmi příložkami z fošen. Ty zárověň udělají abslutně rovný podklad pro další vrstvy. A co se týká nějakého prohýbání jednotlivých desek, na kterí nyní šlapet, tak to je způsoběno tím, že šlápnete na jednu desku. Udělejte si vlastní test - sežeňte nějakou velkoplošnou desku ( dřevotřísku, latovku, OSB a pod ) rozměru min. 60 x 60 cm. Položte desku EPS tak, aby ležela na záklopu mezi trámy. Na ni položte tu velkoplonou desku. Garantuji, že se na záklopu nic neprohne. Maximálně se Vaší vlastní váhou prohne celý strop , ale to také nepoznáte. S pozdravem Laďa

raz*
hodnocení

0x

Zdravim,

pokud se opravdu trámy ani nehnou, měla by stačit podlaha navržená projektantem, kromě OSB desek, které bych volil větších tlouštěk. Pokud máte tu možnost a můžete zvětšit celkovou tloušťku podlahy, přidání více zvukové izolace později určitě oceníte, ale 3cm jsou myslím dostatečné.

Otázkou je, jestli když už jste se vrhnul do takové rekonstrukce, není lepší vyřešit rovnou všechny případné problémy a pojistit si, že se Vám stropní trámy nezačnou časem při větším zatížení nábytkem apod. prohýbat. Pak je zřejmě nejjednoduší řešení zesílení trámů příložkami, například popisované Láďou, jen bych pro spojení příložek a trámu použil raději svorníky.

felixxx
hodnocení

Hezky shrnuto :)

Bohužel jsem limitovaný výškou podlahy (cca 10-12 cm + krytina). S navýšením o 4cm pomocí příložek se dostanu už moc vyskoko. Napadá mě ale možnost využití příložek pouze jako zpevnění trámů a zároveň pro vyrovnání podkladu. Takže příložky by někde byly zároveň s trámem a někde třeba o 1 cm výše. Pak bych se s výškou "vešel" a trámy bych i částečně zesílil. Co vy na to?

ladajaskva*

Dobrý den. Boční zesílení trámů ze statického hlediska nepřinese vůbec nic. Důležitá je výška toho trámu a v podstatě jakéhokoliv nosného prvku. Nevím, jak moc máte křivou podlahu a jak to nakonec budete řešit. Co je ale podstatné je údaj, který tu pořád dokola uvádíte a to kolik máte k dispozici. Takže kolik máte k dispozici 10 cm, 11 cm, nebo 12 cm? A odkud to měříte. U podlah se hraje na milimetry. S pozdravem Laďa

raz*

Samozdřejmě, že zvětšení nosných trámů na výšku by bylo účinnější, ale není pravda že rozšíření trámu nepřinese vůbec nic. Rozšířením šířky trámu z 14cm na 24cm se přímou úměrou zvýší i moment setrvačnosti o cca 70% a tedy se i sníží průhyb. Čerpám tedy z mých skoupých statických znalostí :).

Stále vycházím z toho, že jsme výškově limitováni. Pokud lze zvýšit profil trámu, zmenšení průhybu by bylo výraznější.

felixxx
hodnocení

Dobrý den. Já mám trochu pocit Laďo, že vás ta debata otravuje. Vždycky vyjedete: Co na tom nechapete? nebo: Tak kolik teda mate cm k dispozici? Připadam si jak ve škole :) Budu rád za vaše názory, ale nejsem zvědavý na nějaké pérování od kohokoliv. Bez urážky. Doufám, že mě chápete.

Ale k věci. Od trámů ke spodní hraně stavebního otvoru pro okna (mám plánovaná taková okna odspoda až nahoru zvenku chráněná proti vypadnutí) je cca 17 cm. Chci mít pod nimi alespoň kousek zdi, aby se tam vešla okrajová lišta finální krytiny. Ta má většinou do 4 cm, takže když bude podlaha celkem 12 cm (plus 1cm finálka) bude to přesně pod parapet, když bude mít 10 cm bude to lepší. Na milimetry to opravdu změřit neumím, protože každý trám má nyní trochu jinou výšku. Přesně si to změřím až po vyrovnání trámů, ale to už nemusí být 17 cm ale třeba jen 15 cm. A nebo 150 mm :)

raz*

Asi mate na mysli francouzská okna. Nebylo by lepší udělat podlahu na celých 17cm, zarovnat OSB se spodní hranou toho stavebního otvoru, tedy hrubého parapetu a pak nášlapnou vrstvu(s hobrou či miralonem pod ní) protáhnout až k rámu okna? Odpadl by Vám tak ten malinkatý schůdek u okna a měli bysme pár centimetrů na příložky.

Schodištěm tedy výškově limitováni nejsme?

felixxx
hodnocení

Schodiště ještě neexistuje, je pro něj pouze vymyšleno místo. Okna jsou již hotová. Ten malý kousek zdi pod oknem je požadavek paní domu, prý kvůli vytírání atd. Ale možná když to zdůvodním stabilitou a pevností podlahy, třeba nic namítat nebude...

A pak bych mohl udělat:

1. Ty příložky (zvýšit trám o 5 cm), dát 4 cm prkna, na ně 4 cm kročejovku a 2x 1,8 OSB a jsem na 17 cm.

2. Rošt 10x8 cm + coulová prkna + hobru 2x8 mm a 2x16mm OSB a jsem taky na 17 cm

Tohle mi připadá jako použitelné řešení pro všechny diskutující. Navrhuju hlasování :)

raz*

já hlasuji pro možnost číslo 1. :)

vytvářet tam nějaké rošty mi příjde zbytečné a pokud dobře chápu tu skladbu, tak to není nejvhodnejší ani z hlediska kročejového hluku. Navíc to neřeší problém nosnosti trámů.

standam*

Felixi, porad roztec nosnych tramu na prd, jsem pro bod. 2, ale 2x HORBRU 250kg/m3 (zelena) a 1x OSB 12 je naprosto dostatecne max. 2xOSB 12, zalezi na penezence

celou dobu zde 100x popisujes a nekdo nechape, ze mas pruhyb na 1"prknech ne na tramech, tak prilozky max. jen z duvodu vyrovnani, pokud neudelas rost budes mit problem, pokud potrebujes jit nize udelej rost mezi tramy

www.poradte.cz/do/...

ladajaskva*

Dobrý den. Tato diskuze je o ničem. Vy znáte pouze jednu Vaši osvědčenou konstrukci, kterou zde pořád dokola prezentujete. Já proti ni nic nemám. Já ji pouze v tomto případě nemohu akceptovat z mnoha důvodů. A trvám na tom, že výška trámů 20 cm na rozpon 500 cm je málo. Ale je mě úplně šumafuk, co si tam kdo zmastí, jak si nechá poradit, od koho si nechá poradit, jak to dopadne z hlediska výšky, z hlediska kročejového útlumu a tak všeobecně. Podle mě je nejlepší řešení to příložkama zesílit, vrátit původní záklop a naskládat tam ty vrstvy tak, aby to bylo plovoucí. A průhyb jednotlivé desky na záklopu je naprosto směšný parametr, když se na to naskládají vrstvy, které bodové zatížení rozloží na plochu. S pozdravem Laďa

felixxx

Laďo, provedl jsem vámi doporučený pokus s 3 x 50 x 100 cm EPS a 2cm lamino deskou podobného rozměru položené příčně přes prkna aby se nedotýkala trámů a musím vám dát za pravdu. Sice to pořád trošku pruží, ale pokud 0% je průhyb současného záklopu a 100% je žádný průhyb tak teď bych to tipnul na 70 - 80%. A to je jenom kousek. Když bude podlaha roznesena po celé ploše, bude to určitě ještě lepší. A věřím, že když záklop udělám z těch projektovaných 4 cm prken, bude to skoro 100%.

standam*

Lado, to neni pravda jsou zde tri konstrukce o kterych jsem psal.

Felix to mel navrzene od projektanta na stavajici nosne tramy a jen hleda dalsi, jinou variantu

a uprimne je me uplne jedno co si myslite, protoze jak pisete s vama je to o nicem

doplněno 20.05.11 07:14:

dale jiz na me prispevky nereagujte, zustanou bez odezvy, pokud neco nechapete, nerozumite, chcete dolozit, zduvodnit a dalsi oblibene cinnosti, hledejte, tapejte, chytejte ...rozumy, kdyz na to mate cas a potrebu, ale neobtezujte

ladajaskva*

Stando, proč tak agresivně, Vy mě posíláte na studie? Nemusíte mít poslední slovo, natož když si ani nepřečtet všechny relavantní údaje. Co tu píšete o projektantovi že něco spočítal a navrhnul vyvrací sám tazatel, když píše, že to dělal podle plánů z roku 1928 a nějakou zběžnou prohlídkou. Ale tyto Vaše slova byste si měl vzít k srdci a řídit se jimi : pokud neco nechapete, nerozumite, chcete dolozit, zduvodnit a dalsi oblibene cinnosti, hledejte, tapejte, chytejte ...rozumy, kdyz na to mate cas a potrebu, ale neobtezujte. Jestli Vás něco obtěžuje, tak je to Vaše neschopnost uznat, že nemusíte mít vždy pravdu.
doplněno 20.05.11 09:36:

Odkaz, kde můžete studovat : vyuka.spsslipnik.cz/...
Kopie, abyste to vůbec našel :
Maximální doporučený rozpon l:
běžně :5 _ 6,5m
výjimečně :až 9m
Empirické vztahy pro návrh výšky trámu pro osovou vzdálenost:
0,65-0,75mh = 0,02.l +130
0,9-1m h = 0,02.l +160 až 0,02.l +200
Doporučená šířka trámu:b = 2/3 x h až¾ x h
Doporučená délka uložení trámu: 0,02 x l + 100
l (mm) .. teoretické rozpětí místnosti

felixxx

Stando, díky tomu odkazu co jste připojil pod svůj příspěvek mě napadla ještě další varianta (kolikátá už? :) ) Co místo roštu na trámy, dát mezi stávající trámy přesně na prostředek další stejně dlouhé a samozřejmě je ukotvit do zdi. Viděl bych to třeba na 10x14 cm na výšku abych se při kotvení do zdi neprosekal do místností pod podlahou. Zarovnal bych je na úroveň nejvyššího trámu ze všech. Pak ty staré trámy co budou níž dorovnám příložkou nebo když to půjde - nějakou latí přibitou zeshora trámu. Tímhle mi vznikne pevný trámový podklad s roztečí max 50 cm i pro coulová prkna jako záklop. Vyřešily by se tím i problémy s výškou podlahy. Co vy na to?

standam*

Felixi, s tim nemam problem a take jsem ho u sebe zvazoval, ale nakonec jsem od toho upustil, ale 14x10 je malo, doma mam tabulku reknu ti to presne, ale az vecer

Onehda me projektant vypsal na stejnou delku potrebne rozmery tramu pro ruznou roztec

doplněno 20.05.11 07:09:

jen pro predstavu 14x10 uz hodne pruzi na 2m

doplněno 20.05.11 18:46:

20x14 roztec 70cm

21x16 roztec 80cm

22x16 roztec 90cm

23x16 roztec 100cm

ulozeni min. 15cm

takze ve tvem pripade dat mezi 20x14 (budes mit roztec cca 50cm), by bylo vhodne udelat jeste rost s lati 6x4 roztec 45cm

ten rost je par korun, pak zaklop, krocejovku atd.

raz*

Podle mě by to fungovat mělo. S jistotou by to potvrdil jen statický výpočet a i ten by nebyl stoprocentní.

jen raději poznámka: jako kročejovou izolaci použijte minerální vatu, nepoužívat EPS, o kterém se tvrdí že také funguje :)

jabraka*
hodnocení

0x

Když to tu pročítám,tak vidím pro Felixe(m.j.by pro takovou rozsáhlou diskuzi mohl být už zaregistrován)jediný problém,průhyb podlahy (prkna,nebo trámy,nebo jiná příčina).

Většinou se odpovědi dočkáme,když přesně měříme.Za doslova pár kaček se dá koupit laserové měřidlo vzdáleností.Změřím si výšku místnosti na několika místech bez zatížení.Pak přinesu pár pytlů cementu a zatížím podlahu a znovu změřím,průhyb zjistím bezpečně na mm.Pak můžu uvažovat o způsobu rekonstrukce.

Když bych volil materiál na záklop,tak na půdu bych omezil dřevo a polystyren,použil bych spíše minerální vlákna a sádrovláknité desky,kvůli nehořlavosti.Cena příliš nerozhoduje,protože se OSB desky hodně prezentují,cena jde nahoru a se sádrovlaknem je srovnatelná.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kročejový hluk

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]