Nejste přihlášen/a.
Jak se měří hlučnost u spotřebičů?
Měří se to přímo u spotřebiče u jeho nejhlučnější části nebo např. metr od spotřebiče na více místěch a udělá se průměr? Zajímala by mě ta procedura měření - koupil jsem si totiž čističku vzduchu a připadá mi velmi hlučná (výrobce u produktu ale hlučnost neuvádí) - při měření přímo u přístroje je hladina hluku asi 75 dB při nejvyšším výkonu (hluk dělají hlavě větráčky), ale logicky se vzdáleností od přístroje hladina klesá.
Podle uváděných hodnot v několika tabulkách, které jsem našel na internetu je 70–80 dB osobní auto v městském provozu, což bych neřekl, že by to bylo zas tolik hlučné..
Jde o to, co chces merit. Pokud emise hluku ( presneji receno vysi akustickeho tlaku) cisticky ci imise hluku v okoli cisticky.
Emise se meri ve zvukotesnych laboratorich. Meri se na nekolika presne urcenych mistech v presne vzdalenosti od zdroje hluku a vysledkem je stredni hodnota akustickeho tlaku v dB onoho pristroje.
Imise se meri v beznem uzivanem prostredi, meri se dle normy CSN ISO 1996-1,2,3 a napr. pro vas pripad zrejme podle Metodickeho navodu Ministerstva zdravotnictvi pro mereni a hodnoceni hluku v mimopracovnim prostredi (lze nalezt na strankach ministerstva), kde jsou stanovena i mista, v kterych se mereni provadi a jak se nasledne mereni vyhodnocuje. Vysledkem je stredni hodnota akustickeho tlaku (hlucnost) prostredi v urcitem konkretnim miste.
Samozrejme, ze pokud vam jde poze o informacni mereni, nebudete se ridit zadnou metodikou a normou, vemte hlukomer a zmerte hlucnost vnejakem miste, kde si myslite, ze se budete zdrzovat a kde by vam prilisna hlucnost zrejme vadila.
p.s. Vzhledem k logaritmickym vlastnostem hluku je 70-80 dB velmi znacny rozdil. Vyrobci aut skacou radosti, pri snizeni o kazdy decibel.
Dobrý den. Není to jednoduché a problematika hluku a vibrací je celkem důležitá oblast. Každý výrobce čehokoliv má snahu, aby jeho výrobek byl co nejtišší a jsou výrobky, kde si na tom velmi zakládají. Např.myčky nádobí, pračky a pod. A jak se to všechno měří, jaké jsou souvislosti a hlavně jaké jsou jednotky a co vlastně říkají, je v této seminární práci : envi.upce.cz/... A mimochodem hladina akustického tlaku se měří i při třech různých frekvencích atd. S pozdravem Laďa
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.