Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
většinou jsem co jsem vlezl do auta nastartoval a nechal chvíli zahřát motor, ale nyní jsem si v manuálu přečetl tuto větu: "Motor nezahřívejte na místě! Ihned vyjeďte!".
Z jakého důvodu? Stane se snad něco s motorem, když ho nechám zahřát na místě?
Motor se zahřeje rychleji prvními kilometry jízdy než na volnoběh. Navíc na volnoběh běží olejové čerpadlo pomaleji a je blbost vyjet se zahřátým motorem a studenou převodovkou a klouby na polosách. Je lepší vše prohřát rovnoměrně stejně. Proto se píše hned vyjet (nebo po cca půl minutě). Studený motor se rychle opotřebovává dáky špatnému mazaní a spalování. Navíc se při spalování více zanáší karbonem (když je studený).
V návodech se to píše hlavně k vůli pseudoekologům, kterým by zbytečné vypouštění exhalací vadilo (co se děje s motorem jim je šumák :D)
doplněno 16.04.12 14:12:oprava: díky
doplněno 16.04.12 14:18:už jse to řešilo:
Taky záleží co máš za auto, u "novějších" (i u Feldy 1.6) jsem v -25°C nastartoval a nebyl problém hned vyjet, opravdu se zahřeje motor a hlavně všechno ostatní rychleji. Třeba u Škody 105 v takových mrazech jsem to nechal asi půl minuty jet na sytič, až se trošku zahřál motor a rozpohybovala zatuhlá převodovka, tak jsem teprve vyjel, lepší než ji trápit, ten studený motor u tak starých aut s karburátorem opravdu nemá vůbec výkon.
Motoru se nestane nic. Naopak mu to prospěje. Motor se rychleji zahřívá na místě, než pomalou jízdou. Tenhle nesmysl si opravdu vymysleli ekologisti, a pokud vyjedete s ohřátým motorem, tak je to pro něj lepší. A všem ostatním agregátům na vozidle, od převodovky až po kola, je úplně jedno, jestli je motor teplý nebo ne. Oni to "nějak" neumí poznat, ten teplý motor. Snad s výjimkou katu. Ale i pro ten je lepší, je-li zahřátý. Takže jde o co? Že máte trochu větší spotřebu, smrdíte sousedovi pod nos, atd, atd. Ale technicky to nemá opodstatnění, vyjet hned po nastartování.
Nic nemusíš,auto je tvoje dělej si s ním co chceš,tak dělej co ti vyhovuje.Mám Scenika,dříve jsem taky vyrazil hned a automaticky se mi přepsala křivka.Došel jsem tak daleko,že jsem nastartoval a 3x mi to chcíplo než jsem odjel.Na foru jsem se dočetl,že je potřeba odpojit baterii na 1den,potom připojit,nastartovat a čekat až poklesnou otáčky na ca 8000 a potom vyjet.Přepíše se křivka,pro normální lidi,je to chvilka,a stojí to za to.Auto je jak vyměněné.Je to jak u náklaďáku,neodjedeš,dokud nenafouká vzduch.Lehce,v klidu.Klidně ho zahřej,na ty kydy,že se oplachují benzinem kroužky,kašli.Vstřilování se neovlivní.
doplněno 16.04.12 14:19:To co píše ten horní o tom že zůstane studená převodovka,která je v monobloku s motorem,je hloupost.
doplněno 16.04.12 21:22:Ty otáčky samozřejmě 800-1000.
Převodovka není součástí bloku motoru. V motoru a převodovce je jiný olej a každý je ve své komoře. V motoru se zahřeje rychlejí, protože protíká celým motorem a je řídký. V převodovce se zahřeje později od tepla z motoru (jak jsou na sobě přišroubované) a hlavně, jak se dá do pohybu třením. Navíc je mnohem hustší.
Př.: V zimě, pokud se jedno kolo vyheveruje a na neutrál se nastartuje motor, tak se i v neutrálu kolo točí. Olej je v převodovce tak hustý, že sílu přenese na kolo i v neutrálu.
Vím, jen jsem chtěl výše naznačit, že oleje se ohřívají rozdílně. Řídký v motoru rychle a hustý v převodovce pomalu (ohřívá se třením a teplem ze skříně převodovky, kde se bere od tepla bloku motoru).
doplněno 16.04.12 17:54:to diesel: monoblok ... dobře tedy
Motoru ani převodovce to nevadí jestli se pojede ihned nebo jestli se nechá chvilku klapat na místě.To ihned se rozjet si vymysleli ekologové jako spoustu dalších kurvítek,prostě mimo ekologického to nemá žádný význam.U každého motoru ať je to monoblok (BX14RE,typ motoru 150J ten měl společnou olejovou náplň pro motor i převodovku!)nebo klasika ,stejně se (pokud celou dobu nestojí řidič na spojce) hřídel protáčí .Naopak v zimě to má svoji výhodu-natočím a jdu očistit skla od sněhu či námrazy.
Jen drobné upřesnění. Studený motor pro nastartování a počáteční běh , vyžaduje značně bohatší směs. To proto , že na studených stěnách sacího potrubí a na stěnách válce z nasáté směsi kondenzují kapičky paliva a tak dochází ke značnému ochuzení směsi , která nestačí pro nastartování a počáteční běh. Toto je řešeno právě sytičem , který dodává složení směsi až 1 : 1. aby ve válci při startu studeného motoru byla k dispozici optimální směs ve složení 1 : 15 . Použít sytič při teplém motoru je hrubým nedostatkem . Ono trochu zastrčení sytiče , jak zde čtu , po nastartování je v podstatě zbytečné , jelikož sytič je konstruován tak aby tuto funkci zabezpečil automaticky. Jsem zastáncem praxe _ uvést vozidlo do pohybu bezprostředně po nastartování studeného vozidla. miro.
celé tyto rady jsou pouze a jen na základě jakože ekologie(studený kat nepracuje a jízdou se ohřívá podstatně trychleji)-jenže motoru a i převodovce ,stejně jako ostatním agregátům(třeba stavebním,vojenským apod.) nesvědčí zátěž za studena-a cokoli než volnoběh je zátěží...Takže sice nebudete ekologický,ale šetříte svůj motor(na ten vám nikdo,ani žádný ekolog, nepřidá ani "ká")-je prostě rozumné před samotným vyjetím z místa nechat motor chvilku běžet-už jenom kvůli době nezbytné pro olejové čerpadlo,aby vytlačilo olej nahoru na vačku atd.("suchý",nemazaný motor jde velmi rychle do pr...)
Z těchto důvodů bych jen doporučoval: Nezvyšovat bezprostředně po nastartování studeného motoru příliš otáčky . Jinak v pohodě. miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.