Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyřazení z evidence

Od: trick odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, prosím o radu jak postupovat v mém případě: Nebudu to moc rozepisovat, budu se snažit být stručný...

Příští týden přestanu používat auto a chci ho prodat pouze na náhradní díly, problém je v tom, že auto není vubec psané na mou osobu, mám smlouvu o zapujčení vozidla na dobu neurčitou-nechtěl jsem tenkrát přepis-abych neplatil ekodaň, ale za auto jsem známé normálně zaplatil..., platím jen povinné ručení-jsem tam uveden jen jako plátce, ale pojištěná je pořád ona-vlastník auta.

Majitelka-vlastník auta mi to bez problému zajde na příslušný uřad trvale vyřadit z evidence-zrušit, ale s tím, že auto bude použito pro jiný účel-kurník..., na základě toho ja zruším povinné ručení a auto prodám pouze na náhradní díly-otázka zní: Mám si nachystat i tak nějakou kupní smlouvu, kde bude třeba ošetřeno, že vozidlo slouží pouze na součástky, nebo něco podobného,?

Mám strach, že to ten, komu to prodám nechá někde stát na pozemní komunikaci a policie to najde, že to tam nemá být a bude problém-co by se pak stalo? I když tato varianta by se neměla stát, ale snažím se myslet na nejhorší..., kdo by byl za případný problém zodpovědný?

Předem všem moc děkuji za případné rady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

reeve*
hodnocení

2x

Auto legálně rozprodat na náhradní díly nelze, protože při takovém rozebírání zákonitě vznikají tzv. "nebezpečné odpady", které podle zákona musí likvidovat pouze pověřené firmy splňující určitá kritéria (autorizovaná vrakoviště ap.).

Vyřazení auta z důvodu využití pro jiný učel (populární "kurník", "psí bouda", "skladiště" ap.) možné je, úřad však zpravidla chce nějaký "doklad" nového využití (někde se, obrazně řečeno, spokojí jen s fotografií auta překrytého plachtou a se slepicí na střeše). Chraň však pámbu, aby se nějaký identifikovatelný díl (především karoserie s VIN, případně motor s vyraženým číslem) objevil někde v provozu nebo odstavený na veřejné komunikaci. Pak je to vnímáno jako úmyslný podvod se všemi důsledky.

Pokud majitelka nechá auto vyřadit jako kurník, je v jejím zájmu, aby z "kurníku" byly odstraněny všechny případné identifikační znaky. A budete-li (nelegálně) rozprodávat majitelčin "kurník" jako automobilové náhradní díly, bylo by snad lepší o tom nepořizovat žádný písemný záznam.

A znovu opakuji: Části s identifikačními znaky, které jsou zaznamenány v úřední evidenci, při prodeji nedávat z ruky.

jarda3*
hodnocení

2x

Pred prodejem vyriznout VIN, sundat stitky a znehodnotit cislo motoru, pak by nemel byt zadny problem (pokud se to prodava vcelku)

krtecek35
hodnocení

0x

Přesně stejný problém jsem řešil.:) Bohužel, nejde auto odhlasít bez dokladu o likvidaci

krtecek35
trick
hodnocení

To ano, tak by to bylo taky dobře-jednou cestou, ale ta druhá možnost je, zrušit to s tím, že vozidlo nebude sloužit svému účelu, třeba že bude jako sklad na dřevo, nebo kurník, tak mi to bylo řečeno na úřadě..., pak bych si s tím udajně mohl dělat co chci, ale nemuže to stát na veřejné komunikaci... :)

krtecek35

Ůplně stejně jsem to řešil jako Vy na úřadu s technikem. Ten mi řekl, buď: Rozprodané auto na díly dovezu na likvidaci, a zbylou váhu která tam chybí jím dám v železe ať vše sedí. Poté mi dá protokol o likvidaci, a jdu na úřad. Tam zaplatím 800,- Kč za příhlašení, a poté se do TP dá zrušeno.. Tak mi to řekli u nás.. Vyzkoušejte to na Vašem úřadě jak to tam jde a nejde...

nu*
hodnocení

0x

Prodejte ho klidně na kuličky, nebo jako šperk, na regisdtru vozicerl nahklastě změnu provozovatele, nechte nového provozovatele zapsat do mezikolonky TP, dejte mu auto i s doklady a tím vše končí...

hodnocení

0x

tricku, buď poslechnete radu nu, nebo klidně vyřadíte vozidlo z evidence jak popisujete. Pokud ješta vyříznete vin, znehodnotíte číslo motoru, nikdo to již nedohledá...

viz:

cukrar.rajce.idnes.cz/...

trick
hodnocení

Všem moc děkuji za užitečné rady, rozhodl jsem se takto-když majitelka nebude mít problém na úřadě s tou změnou na "kurník", tak to bude přesně tak, jak jsem si představoval s tím, že se zruší na autě veškeré údaje-vin, čísla kastle a motoru, pak s prodejem jako celku na součástky nebude problém-pak už ani snad při nejhorším scénáři-že by ho ten kupec nechal stát někde u domu na pozemní komunikaci, nedalo by se to dohledat, resp.dukaz na autě dle čísel by už žádný nebyl. Navíc bych na ten prodej nesepisoval žádnou smlouvu...

Pokud na úřadě dopadne špatně a bude se muset dokládat nějak,-třeba fotka auta předělaného na kurník, tak to raději vzdám a auto zavezu sešrotovat, s tím, že dostanu doklad o odborné likvidaci a auto se tak úplně zruší..., jen se ještě zeptám, jestli ještě někde na šrotišti platí za přivezené auto-vrak, jako jsem to tak měl cca před 3 roky, kde jsem na jednom šrotišti za starou škodovku dostal ještě 500 Kč na ruku.

Takže zatím to auto budeme po víkendu řešit a pak se sem ozvu, jak jsem dopadl, aby ten, kdo bude něco podobného řešit, věděl, jak jsem dopadl a co bylo potřeba...

dostanete 500Kč a více, když se budete snažit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]