Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl bych dotaz před rokem jsem si koupil vůz od majitele, vozidlo mělo SPZtky v depozitu tudiž bylo psáno že byli zkartovány v TP velkém.Nějak jsem s vozem nejezdil tak jsem komplet prodal člověku, který ho dále rozprodal na náhradní díly avšak vozidlo zůstalo napsáno na mne, tedy v polopřevodu ( nepřihlašoval jsem ho na sebe ). Nějak jsem četl o ČKP že tak jsem nějaké penále, vztahuje se to i tady na tendle můj případ? Nemáme ani SPZ ty jsou někde ve šrotu, pouze velký technický průkaz. Vozidlo dnes již fyzicky neexistuje. Jakým způsobem mám postupovat pokud bych chtěl vozidlo papírově odhlásit? Předem děkuji za odpověď
Jinými slovy máte auto v "polopřevodu" napsané na sebe a auto jste bez papírů prodal dál... Jestli jsou SPZ v depozitu, rozhodně nejsou "skartovány" nebo "někde ve šrotu", ale opatruje je příslušný DI. Nezáviděníhodná situace, legálně téměř neřešitelná - auto by se muselo "dohlásit na Vás", což znamená evidenčku, tu stěží seženete, když už auto není... nicméně výhoda pro Vás, že jsou ty SPZ v depozitu, protože takových aut, co mají SPZ v depozitu a fyzicky dávno už neexistují, jsou desetitisíce... Nicméně, vůči ČKP bych byl klidný s odkazem právě na to, že vozidlo neprovozujete a RZ jsou uskladněny na DI.
Takže v depozitu nejsou? A v TP je napsáno, že značky nejsou - a je pod tím razítko? To by mohlo znamenat, že je auto zrušené, ne? Ale to by tam snad bylo napsané, že je vozidlo vyřazeno a byl by ustřižen roh TP... divné, zkuste se podívat do toho TP, co a kým je tam přesně napsané...
staré SPZ-tky se normálně sešrotují i s malým TP, když je auto například z budějc a má ještě značky CB a jsou v depozitu a auto bylo odhlášeno na nvého provozovatele do Prahy...v Praze se vydajé nové registarční značky...počítá se s tím že auto se přihlásí v Praze, a atré SPT se nebudou posílat do Prahy poštou jen proto, aby se sešrotovaly v Praze...něco jiného by bylo depozitum ukončit, nafasovat registzrační značky jihočeské a pak auto odhlásit do Prahy...pak by je v Praze chtěly...
krtečku, Váč problém není problém, jen neznalost předpisů. Kolega cepagis nemá pravdu že je to neřešitelné. Nevím jediný důvod, proč byste to měl řešit vy, když nejste vlastníkem vozidla.
Sice jste nenapsal, ale určitě jste sepsali kupní smlouvu s kupcem...
ještě se nestalo aby se nenašlo řešení...
ICQ 55180641
milane, prosím tedy nástin, jak to lze situaci legálně vyřešit, nemyslím to zle, jen mne to fakt zajímá. Můj názor je, že tazatel 1) "nedohlásil" auto na sebe - budiž, 2) jej prodal "bez papírů". Řešení vidím - původní prodejce by musel nechat vystornovat odhlášku (ale bude s tím mít práci) a tazatel by musel přesvědčit toho, kterému auto na díly prodal, aby nechal odhlášku napsat na sebe... problém se tak posune dál...
jak to že tam mám dvě stejné odpovědi, asi jsem udělal něco špatně.
cepagisi, nástin je jednoduchý, tazatel nebude dělat vůbec nic, ani nemůže a nic mu nehrozí za sankce. Vůz prodal podle zákona, takže je na kupci aby konal...
Nebo mu snad něco hrozí...? nic.
doplněno 14.07.11 21:22: cepagisi, asi opět čteme každý jinak...Taková pštrosí politika - jenže: tazatel je poslední článek, figurující v papírech a na DI, o nikom další DI neví (nemá odkud). Jasně, tazatel má v ruce maximálně kupní smlouvu (jestli ji má) na dalšího majitele, kde bude uvedeno, že se jedná o prodej na N.D. (s tím to kupující kupoval, jinak by si bral ten techničák). Mám vlastní podobnou zkušenost, jenže před pěti lety mi prodej na N.D. odmítli uznat, takže se u mě odhláška odvíjela tou "méně standarní" cestou. Ale důležité je, jak se k tomu postaví na konkrétním DI, normálně bych tam zašel a na rovinu jim to vyklopil, určitě se s obdobnými případy již setkali...
S čím souhlasím - neměl bych strach z ČKP, protože nemám SPZ (RZ), tzn, vozidlo nemůžu provozovat na pozemních komunikacích. To je snad jediná a velká výhoda.
krtečku, Váč problém není problém, jen neznalost předpisů. Kolega cepagis nemá pravdu že je to neřešitelné. Nevím jediný důvod, proč byste to měl řešit vy, když nejste vlastníkem vozidla.
Sice jste nenapsal, ale určitě jste sepsali kupní smlouvu s kupcem...
ještě se nestalo aby se nenašlo řešení...
ICQ 55180641
Milane, opravdu nic ve zlém, velmi si vážím Vašich znalostí, ale jak píši - mám s tím osobní zkušenost. Řešil jsem v podstatě to samé před čtyřmi lety s tou smůlou, že já měl značky. Tenkrát jsem také sledoval nejrůznější poradny a diskuze a někdy se skutečně objevil Vámi podporovaný názor, že DI je jen "evidenční" úřad bez jakékoliv v tomto směru právní moci a že stát nemůže omezovat či zakazovat nakládání s mým majetkem. Možná, pečlivým studiem zákonů, se to takto dá chápat. Leč realita je jiná a já se rozhodně nechtěl pouštět s DI do boje o právní výklad nebo jít do sporu se státem. Tehdejší právní úprava neznala zánik vozidla z důvodu prodeje na n.d. (možná je to teď jinak), takže nezbývalo než sklopit uši. Ono kdyby to tak jednoduše šlo, jak popisujete, tak by se de facto úplně obešel instutut ekologické likvidace. Prostě bych auto napsané na mě prodal na náhradní díly kamarádovi... jenže to je přesně tazatelův problém. Není složité se zbavit auta, složité je se zbavit papírů...
nechci se tahat o slovíčka, to nevede k ničemu, ale zánik na ND není možný, složité není nic, když se ví jak na to.
Úředník není PánBůh a vždy lze najít řešení.
: @cepagis nedá mi se "nezapojit"-jak vám Milan C.správně "naznačuje"-vše se dá řešit a na vaše tvrzení,že ,cituji:"Není složité se zbavit auta, složité je se zbavit papírů..." je jednoduchá odpověď a řešení zároveň-stačí jakože auto,doklady prodat v souladu se zákonem(i když vám zůstanou fyzicky někde v šuplíku)-prostě si sepíšete kupní smlouvu se správným datumem jak potřebujete,nacionále "kupujícího" seženete např. v obch.,nebo živnost.rejstříku-ideálně nějaký Thra Thun Minh,který je v likvidaci(zde je předpoklad,že dotyčný již dávno není na našem území,nebo je,ale pod jinou identitou-čili zcela nedohledatelná osoba)... A tím jde vše za právním majitelem,na základě kupní smlouvy...Jednoduché,účinné a hlavně v souladu se zákonem-nikdo nikdy neprokáže,že se tak reálně nestalo-pokud sám úřadům nesdělite opak...
Ano, to máte plnou pravdu - ale já říkám LEGÁLNĚ - jestli je podle Vás zneužití osobních údajů nějakého přistěhovalce a napodobení jeho popisu legální cesta, tak budiž. Ale mě by docela naštvalo, kdyby naopak nějaký Thra Thun Minh něco pordobného provedl mně. Takže - prosím o konstruktivní řešení, jak lze ze situace LEGÁLNĚ ven, samotného mě to zajímá.
Uffffff... tak že z toho všeho mám hlavu jako baloooon.. Ale tak nevadí, nejspíš jak půjdu na DI tak sepíšeme s novým majitelem na náhradní díly že to stojí na trávniku jako kurník nebo něco takového...a nafotíme a dáme čestné prohlášení...Tak hlavně ta pojištovna snad je pasé aby jsem měl něco z krku aspoň...
Přesně tak, zkuste ten DI, co Vám poradí... hlavně si vyberte nějakou vhodnou dobu, ať nemají nával a za přepážkou nesedí nějaká nerudná úřednice. A raději bych se s nimi nehádal, ve stylu zdejší diskuze, že jste auto prostě prodal a že na Vás nic nemají, to se snadno radí lidem, které problém nepálí. Ten zánik vozidla jiným využitím (na n.d. nebo ten kurník) není špatný nápad, za mě (4 roky nazpět) to nešlo ani na základě toho čestného prohlášení, tenkrát mi úřednice řekla, že se čeká na pokyny od ministerstva, které by to řešily. A že v této situaci nejsem rozhodně sám. Ale milancukrar v tomto vlákně tvrdí, že n.d. nejde furt, tak nevím. Nicméně, já tenkrát neměl čas (já narozdíl od Vás měl ty značky), tak jsem musel konat. Takže přeju mnoho štěstí a prosím napište, jak jste dopadl a případně co Vám poradili. A kdyby to nevyšlo, napište třeba do vnitřní pošty, je možná i inteligentnější možnost než shánět vietnamce nebo bezdomovce.
onen Thran Nguyen bla bla bla je řešením po četných zkušenostech a letité praxe-tazateli to nepřeju,ale nenarazí-li na opravdu "pohodovou" paní za přepážkou,tak k tomu nevyhnutě stejně nakonec dospěje...,prostě úřadové mají určitá interní nařízení(dokonce porušovat zákony a páachat tr.činy poškozováním veřejné listiny,jinými slovy stříháním růžků,perforací apod.ORV,neboli malého TP)a je jaksi proti těmto "nařízením" pomoci člověku vyřadit auto z evidence aníž by zaplatil ekovýpalné,převodné apod...Systém je tak bohužel nastaven a nám nezbývá(pokud nechceme platit nesmyslné částky do tohoto stejně nesmyslného systému)než nějakým způsobem kličkovat...
V principu máte samozřejmě pravdu, ale opravdu jste takový střelec, že byste na DI na úřednici vytáhl při stříhání růžku techničáku argument, že se dopouští trestného činu a zadržel jste ji do příjezdu Policie? Prostě třeba to stříhání růžků je v republice běžná praxe, společenská závažnost tohoto "trestného činu" je pražádná. A má cenu se kvůli takovým prkotinám handrkovat s úřady a soudit se se státem? Jestli na to má někdo čas a peníze, proč ne... Proto jsem hned v úvodu psal, že tazatel je situaci, která je LEGÁLNĚ TÉMĚŘ NEŘEŠITELNÁ - a Vy a ostatní mě přesvědčujete, že nemám pravdu, ale sami žádnou radu nemáte Ty nelegální možnosti znám také, ale všechny jsou trestnými činy (padělání a pozměňování veřejné listiny, podvod, uplácení,...)
takže to že úřada porušuje zákon,je cituji:"prkotina",a to že si sepíšu kupní smlouvu(nikoli veřejnou listinu) je div ne tr.činem proti státu(vlastizrada,terorismus apod.)-to máme oba trošku jinak nastavené...pokud by byly značky,není problém vyřadit z důvodů zániku účelu(onen třeba kurník,holubník atd.)-legálně,za této konkrétní situace je na "krtečkovi" jak se s tím popere,osobně bych řešil onou smlouvou-vietnamčíky neplatící daně,sociální a zdravotní(nemluvě o pašování,padělání atd.)-bez jakéhokoli postihu(oproti nám místním rodilým OSVČ-nás finančák může "sežrat" při nedoplatku pár kaček...)-ani nemám "výčitky"...Jak jsem nastínil výše-jedinou možnou cestou k vyřazení bude nějaký obdobný způsob(jinak to fakt asi nepůjde)...
Ženete to do extrému a především se totálně odchylujeme od tématu. Kupní smlouva není veřejná listina, to jsem nikdy neřekl. Já jen říkám, že tazatel udělal minimálně dvě chyby - a jak známo, za chyby se platí. Řešením je jít na úřad se sklopenýma ušima a pokusit se to řešit nejlépe ve smíru. Protože když udělám chybu, je nutná sebereflexe, ne že kolem sebe začnu kopat, tvrdit, že podle mého výkladu je DI vlastně k ničemu, že já si auta můžu kupovat a prodávat bez toho, abych takový úřad potřeboval, že tam samotní úředníci páchají trestné činy atd... To bychom byly skutečně banová republika (ještě banánovější než jsme). Už to píšu poněkolikáté, také jsem to musel nakonec řešit tou "méně standardní" cestou (takže s tím také nemám problém když to jinak nejde). Proto mě zajímá, jestli skutečně není nějaká LEGÁLNÍ možnost a co který DI poradí. A s těmi možnostmi, jste mě pánové, ač bylo v úvodu vlákna slibováno, nepřesvědčili...
cituji:"...podle mého výkladu je DI vlastně k ničemu, že já si auta můžu kupovat a prodávat bez toho, abych takový úřad potřeboval,...",ale ono to jde-a není to tak daleko od nás a funguje to zcela bez prolémů,stamilionů ročně za provoz takových úřadů-a sice třeba ve Velké Británii...Tam,mám-li tzv.státní značky(soukromé-dalo by se říci doživotní,jsou sice dost drahé-ale zcela bez problémů)pouze písemně ohlásím změnu-nikam nechodím-nedohaduju se s nerudnou paní u okénka,netrávím tam dopoledne atd. Policisté mají,stejně jako u nás,mobilní databáze v autě-on line zlustrují pojištění(tam je na řidiče-ne auto jako u nás)a majitele a další,no a pokud je vše o.k. není problém(jinak velmi citelné pokuty)a funguje to k oboustranné spokojenosti jak občanů tak st.aparátu...A podotýkám,že celý systén v UK je setinovým,co se nákladů týče-ve srovnání u nás...No ale zpět k otázce-ani tak nejde o to někoho přesvědčit,ale dosáhnout požadovaného-čili vyřazení auta (dokladů)z evidence-a ze zkušeností tuším šprajcíky ze strany úřadu-obzvlášť příjde-li tam občan s tím jak a co udělat...? To je zcela jiný přístup úředníků(ta arogantní "moc" z dob nedávno minulých v těch lidech na úřadech je bohužel pořád)než když tam příjdu a sdělím "udělejte to a to na základě oprávněné žádosti a samozřejmě zákona...Téměř žádný prostor pro jejich výlev arogance,dohady a tak dále...Prostě když vím-jedná se mi mnohem lépe-a nemusím sklápět uši,jak píšeš shora...A i od toho jsou třeba i takovéto poradny-jen to chce obrácený postup,nejdřív nahodit dotaz a zjistit-pak až jednat na úřadech...
Souhlasím s Tebou - ale systém v UK je systém v UK a s tím nic neuděláme. Také se mi tady samozřejmě nelíbí spousta věcí, ale jednou žiju v ČR, tak se musím řídit pravidly zde platnými. Anebo se odstěhovat tam, ale to by mě zase štvaly jiné věci. Ale tazatel se ptak česky, tzn. předpokládám že má problém na českém DI, takže že to v Británii jde je vcelku irelevantní. S tou druhou částí lze také souhlasit, i když nemůžu říct, že mám s úřady vyloženě negativní zkušenost. Ale zatracovat systém, zákony a vůbec všechno, protože se mi to "hodí", vymýšlet jak obcházet zákony, to je prostě naše národní specialita a to je špatně. Výsledkem toho je, že (a teď to prosím nikdo neberte osobně a špatně) jsou nejen internetové poradny plné "samozvaných" právníků, kteří dokáží zvůvodnit vše se 100% jistotou a kdo to podle nich dělá jinak (a podle zákona), je vlastně blbec... a proto nám bobtnají zákony, aby se postihly všechny možné eventulality, proto nám bobtnají úřady, narůstají papíry... Ale jak jsem psal výše, totálně jsme se odchýlili od tématu a vlákno už nic nového tazateli nepřináší...
doplněno 15.07.11 23:09:Pro příklad: když zaparkuju na zákazu zastavení a dostanu od městské policie botičku, tak je to prostě moje blbost a pokutu zaplatím. Její výše není nikterak likvidační a aspoň si dám příště pozor. No a jsou koumáci, kteří buď s namasírovaným sebevědomím nebo radami ostatních budou zkoumat, zda byl stážník předpisově ustrojen (protože jinak to neni strážník a nemá co udělavat pokuty), zda nebyla dopravní značka otočena (takže úhel červených čar nesvíral s horizontem 45°), atakdále... a pak si vzpomenou, že auto neřídili oni, ale osoba blízká... Takže místo "sklopení uší" prostě útočit? Ano, někdy to proti přebujelému státnímu aparátu a nesmyslným zákonům smysl má... ale jako životní flozofie je to podle mě špatně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.