Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Startování se spojkou nebo bez?

Od: redroker® odpovědí: 19 změna:

Zajímalo by mne, jak správně startovat? Pokud mám zařazen neutrál, se sešlápnutou spojkou, či bez a proč?Mám Felicii 1.6MPI.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Je vždy lepší se stisknutou spojkou, ale nikdy autu neublížíte, pokud nebudete mačkat spojku při startu..

doplněno 29.05.11 19:52:

vikine, zdroj: letitá zkušenost,

Jestliže máte zdroj, kde se uvádí opak, že při startování, tak jak je popsáno v dotazu dojde k poškození vozidla, dejte ho sem. Děkuji

doplněno 29.05.11 20:26:

vikine, mýlíte se, já to mám odskoušené, vy jen vyčtené, že by se mělo, Nikde nemáte co se stane když se nevymáčkne.

OK?

vikin*

Muzu vedet zdroj? Pak byste asi mel jit delat experta do vsech automobilek na svete a prepisovat manualy atd. :))

vikin*

ja mam to mam napsany v manualu, to vy nemate nic

stirecek*
hodnocení

1x

Myslím, že u feldy je to jedno, přežije to i to, až některé nové vozy nejdou bez spojky nastartovat vůbec a u vozů s dvouhmoťákem se se spojkou motor nejen startuje, ale i vypíná.

hodnocení

1x

Tohle téma se tu omílá takřka periodicky a snad nikdy se nedospělo k nějakému jedině správnému řešení. Oba způsoby mají své ohájce, někteří se kvůli tomu dokonce dokáží pohádat *smich* . Ze své zkušenosti - každé auto, které jsem dosud řídil (vyjma automatů) jsem vždy startoval s vyšlápnutou spojkou. Přijde mi to logické - motor neotáčí převodovkou, tudíž starter není tolik namáhán, vytáčí motor do vyšších otáček, čímž lépe nastartuje. Navíc mám zařazenu rychlost, takže poté, co motor chytne, odbrzdím, pouštím spojku, odjíždím. Ti, co startují bez sešlápnuté spojky ji stejně pak musí sešlápnout a zařadit rychlost.

daewon

vzdycky startuji s vyslapnutou spojkou a to i s vyrazenou rychlosti, nikdy si nemuzete byt jisti zvlast u auta s kterym jedete poprve. nevite v jakem je stavu spojka, kvalt tam klidne muze bejt i kdyz si myslite ze je vyrazeno, zvlast u starsich automobilu. navic nedavno jsem jezdil s vw caddy, ktere ani bez vyslapnuti neslo startovat, pokud ste startovali bez vyslapnuti tak to po startu okamzite zhaslo, je mozne ze je to pojistka kdyby jste zapomeli na to ze tam mate kvalt. tak me ale napadlo, co kdybyste zustali vyset treba nedejboze na prejezdu tak stim nepohnete ani na starter..

mux
hodnocení

0x

To tě v autoškole neřekli? a UŽ SE TO TU VYSKYTLO TOLIKRÁT. Spojku doporučuju sešlapnout, starter potom točí jen motorem a ne i s hřídeli v převodovce. A taky se někdy může stát že tam rychlost zůstane - vznik nehody.

1jara*
hodnocení

0x

Je mnoho názorů, osobně startuju se sešlápnutou spojkou. Jsou lidé kterým se nechce mačkat pedál a ti jsou hrubě proti.

Starovat s vyšlápnutou spojkou? | Poradte.cz

ar*

Člověk , který zvládá základy čtění na průměrné úrovni z diskuze pochopí , že to není o jakési lenosti, ale z určitého důvodu a liší se to dle auta a doporočení v manuálu. To že je někdo zvyklej z atoškoly na Š 105 spojku vyšlapávat neznamená že tak dělá správně u všech aut. Myslím, že obrázky od Axuse pochopí i většina lajků.

1jara*

Syntr to tam popisuje velmi dobře.

Od Alfa : příručky k poměrně rozšířenému autu - Octavii

Startování motoru
Všeobecně
Motor můžete startovat pouze originálním klíčem.
. Před startováním motoru vyřaďte rychlost a pevně zatáhněte páku ruční brzdy.
. Během startování motoru úplně sešlápněte spojkový pedál - startér pak otáčí
pouze motorem. Tak že Octavia je 3 105?

ar*

Jaroslave to je ,ale váš názor a zbožné přání podporující vaši teorii. Já vám to vyvracet nebudu. Pokud by jste NELHAL, že jde o pohodlnost lidí , kterým se nechce spojka sešlapovat, tak bych ani nereagoval, páč se to tu probírlo již několikrát.

Lhát se prostě nemá.

Pokud máte dojem že manual od Octavie platí pro všechny vozidla, gratuluji máte krásný život.

doplněno 29.05.11 17:57:

A je to marný , je to marný , je to marný. Šlapejte. *jasne*

1jara*

Bavím se o běžných vozech, není to lež. V jiné rubrice je to popsáno To co tam dal Auxus jsou voloviny pro laika který neví o co jde.

Taky vám gratuluji k nepochopenému životu.

ar*

A vy jste lajk a nebo odborník (opravář, servisman atd). Já jen že takto dokážete hodnotit Axuse.

vikin*
hodnocení

0x

ja mam v manualu tohle

img850.imageshack.us/...

vikin*
hodnocení

0x

manual z felicie rika tohle

img18.imageshack.us/...

reeve*
hodnocení

0x

Čistě teoreticky: Každé sešlápnutí spojky znamená vyšší únavu přítlačných pružin, každé startování bez spojky na neutrál znamená vyšší zátěž startéru, protože startér musí otáčet několika kolečky navíc. Startování s vyšlápnutou spojkou bývá výhodné hlavně v zimě, kdy má baterka nižší kapacitu a bez vyšlápnuté spojky by se startér zbytečně namáhal rozhýbáváním zatuhlého oleje v převodovce.

Ptáte-li se však, zda tím či oním způsobem startování pácháte nějaký závažný zločin, pak vězte, že nikoliv. A cynicky řečeno, u starších aut typu felicie je už v zásadě jedno, jestli o krapítek více namáháte spojkové pružiny nebo startér, protože auto vám většinou shnije dříve, než startér či spojka zvýšeným opotřebením odejdou. Neberte to jako urážku, sám mám podobně staré auto. A protože dobře vím, jak je na tom s podlahou, nosníky ap., je mi vcelku jedno, jestli spojka vydrží 100 nebo 150 tisíc km.

fullneck*
hodnocení

0x

Lantra 1.6 bez nesešlápnuté spojky nenastartuji.

buss
hodnocení

0x

Nedohadujte se, ať si každý dělá co chce, ale .. až bude tuhý mráz tak to jednou zkuste bez šlápnutí a podrué s a uvidíte co k vašemu autu patří.

jenda22
hodnocení

0x

Je čas si připomenout některé omyly. Např. startování motorů by mělo probíhat zásadně bez vyšlápnuté spojky, pouze se zařazeným neutrálem. Proč? Je to po řadě ověřených zkušeností proto, že je vyšlápnutím spojky zatlačena kliková hřídel do axiálních ložisek. Ty jsou u studeného motoru bez oleje a start v podstatě utrhne nasucho kliku od těchto dvou půlměsíců. Při kontrolních rozborech motoru po ujetí 100000 km bylo zjištěno podstatně větší opotřebení těchto ložisek. Ložiska kliky jsou bez problémů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]