Nejste přihlášen/a.
Rád bych se zeptal a udělal si jasno. V roce 1995 jsem dělal papíry na pionýra - skupina M. V roce 1998 jsem si udělal papíry na auto - skupina B. Nyní má řidičák vydaný v roce 2010 a mám uvedeno A1 a B. Co to A1 pro mě znamená? Dál to samé jako když jsem měl jen M (mopedy do 50 ccm) nebo i něco více? Teď jsem četl, že od nového roku by mělo A1 být do 125 ccm ale jen pro automatickou převodovku. A ještě jeden dotaz - přítelkyně si dělala řidíčák v roce 1998 na auto a dostala ke skupině B zároveň M (moped). Může řídit to samé jako já nebo je v daném rozdíl? Díky.
ano tato zmena se chysta a vy dva nyni mate totozne ridicaky... protoze dnes uz ta skupina M jako byla kdysi neexistuje, ten, kdo si udela papiry na B dnes, muze riditi (i kdyz to v ridicaku nema zapsane) motorku do 50 ccm ale s omezenim do 45 km/h
Já mám názor, že řídit oficiálně lze jen to, nač je oprávnění. Nelze řídit vozidlo A ani AM, když na to nemám oprávnění.
Souhlasím, navíc když pro bývalou skupinu M, je stále v ŘP kolonka AM (do 45km/h). Kdybych jí mohl řídit, tak jí mám vypsanou.
doplněno 21.04.11 18:29:V současném znění zákona, máte podle skupiny A1, právo řídit motocykl do 125ccm a 11Kw. Se skupinou AM můžete řídit vozidlo s kontrukční rychlostí do 45km/h. Tedy mopedy, babety, malá autíčka (jawa "šik") apod.
rozdil mezi skupinou M, ktera se vydavala kdysi a nyni neexistuje, a skupinou AM, je ten, ze skupina M omezovala motorky do 50 ccm , kdezto AM omezuje do 50 ccm a navic rychlost do 45 km/h.
ten, kdo mel stary ridicak skupiny B, dostal k nemu malou motorku, bude mit po vymene ridicaku (na soucasnou verzi) zapsanou dnes zaniklou skupinu M jako A1 s harmonizacnim kodem 150 ...
ti, co delali kurz (od te doby, co existuje nove deleni skupin), nebudou mit v pripade opravneni skupiny B zapsanou AM, i kdyz tam kolonka je, avsak jsou opravneni tyto mopedy ridit (stejne jako v pripade opravneni B - vam plati B1, nebo v pripade C plati i C1, a to aniz by to bylo v prukazu vyznaceno)
" nějakyclovek"má naprostou pravdu.Viz.např.zde.
A ty cyrile,když sedíš u netu tak se nejdřív podívej.
Na Vámi uvedeném odkazu je pouze jakýsi výklad, nenašel jsem tam nic čím, by tato zkutečnost bylo podložena. Jediný zákon, který je tam uveden je, zákon č. 361/2000 Sb, který však tuto skutečnost neuvádí.
ale pokud byste si to rad nasel v zakone, tak je pravda, ze (361/2000 Sb) , konkretne §81:
(4) Řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízení
a) motorových vozidel, s výjimkou vozidel uvedených v odstavci2, 3 a motocyklu
o výkonu nad 25 kW nebo s poměrem výkon/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg
nebo motocyklu s postranním vozíkem a s poměrem výkonu/hmotnost
přesahujícím 0,16 kW/kg, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje
3 500 kg a s nejvýše 8 místy k sezení, kromě místa řidiče; k tomuto motorovému
vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti
nepřevyšující 750 kg,
trochu to doplnim, v odstavci 2 a 3 je pojmenovana skupina A a A1, jdu dal a v odstavci 15 je pojmenovana skupina AM...
kdyby mi tedy opravneni skupiny B neplatilo take na skupinu AM, vypadal by bod a) takto:
a) motorových vozidel, s výjimkou vozidel uvedených v odstavci2, 3 a 15 a motocyklu...atd
Kam bych se měl dívat? Snad ne na ten nesmysl v odkazu? Jedná se jen o výklad zákona a já si jej vykládám takto a dokáži to i obhájit.
Koukám po dlouhé době poradte.cz/..., že v tom Cyrile máte stále jasno. :D Nesmysl v odkazu je platné znění zákona. Pokud ste začínal s růžovím řidičákem, kupte si dnešní učebnici autoškoly. Máte v tom velké mezery. Nebo se zeptejte v nejbližší autoškole.
Pro všechny ostatní co dělaly řidičák v poslední době a dostaly tu malou kreditku (ŘP) na jejíž zadní straně mají jen skupinu B, dle zákona mají i skupinu AM, i když je políčko prázdné. AM (max. 45km/h a obsah 50ccm) - možno řídit babettu a pod.
Ti, co si starý řidičák měnili za nový, mají většinou vypsanou skupinu B a skupinu A1 s omezením (harmonizační kód 150), což je bývalá skupina M. Kód 150 omezuje objem na 50ccm, ale o rychlosti se nikde nepíše, takže možno řídit Pionýra,Simson,apod..
Zde si přečtěte (kromě Cyrila,ten má jasno) konec stránky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.