Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skupiny řidičského průkazu

Od: alvys odpovědí: 9 změna:

Rád bych se zeptal a udělal si jasno. V roce 1995 jsem dělal papíry na pionýra - skupina M. V roce 1998 jsem si udělal papíry na auto - skupina B. Nyní má řidičák vydaný v roce 2010 a mám uvedeno A1 a B. Co to A1 pro mě znamená? Dál to samé jako když jsem měl jen M (mopedy do 50 ccm) nebo i něco více? Teď jsem četl, že od nového roku by mělo A1 být do 125 ccm ale jen pro automatickou převodovku. A ještě jeden dotaz - přítelkyně si dělala řidíčák v roce 1998 na auto a dostala ke skupině B zároveň M (moped). Může řídit to samé jako já nebo je v daném rozdíl? Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nejakyclovek*
hodnocení

0x

ano tato zmena se chysta a vy dva nyni mate totozne ridicaky... protoze dnes uz ta skupina M jako byla kdysi neexistuje, ten, kdo si udela papiry na B dnes, muze riditi (i kdyz to v ridicaku nema zapsane) motorku do 50 ccm ale s omezenim do 45 km/h

cyril*

Já mám názor, že řídit oficiálně lze jen to, nač je oprávnění. Nelze řídit vozidlo A ani AM, když na to nemám oprávnění.

xxx*

Souhlasím, navíc když pro bývalou skupinu M, je stále v ŘP kolonka AM (do 45km/h). Kdybych jí mohl řídit, tak jí mám vypsanou.

doplněno 21.04.11 18:29:

V současném znění zákona, máte podle skupiny A1, právo řídit motocykl do 125ccm a 11Kw. Se skupinou AM můžete řídit vozidlo s kontrukční rychlostí do 45km/h. Tedy mopedy, babety, malá autíčka (jawa "šik") apod.

nejakyclovek*

rozdil mezi skupinou M, ktera se vydavala kdysi a nyni neexistuje, a skupinou AM, je ten, ze skupina M omezovala motorky do 50 ccm , kdezto AM omezuje do 50 ccm a navic rychlost do 45 km/h.

ten, kdo mel stary ridicak skupiny B, dostal k nemu malou motorku, bude mit po vymene ridicaku (na soucasnou verzi) zapsanou dnes zaniklou skupinu M jako A1 s harmonizacnim kodem 150 ...

ti, co delali kurz (od te doby, co existuje nove deleni skupin), nebudou mit v pripade opravneni skupiny B zapsanou AM, i kdyz tam kolonka je, avsak jsou opravneni tyto mopedy ridit (stejne jako v pripade opravneni B - vam plati B1, nebo v pripade C plati i C1, a to aniz by to bylo v prukazu vyznaceno)

slim*
hodnocení

0x

" nějakyclovek"má naprostou pravdu.Viz.např.zde.

ozzyk.wgz.cz/...

A ty cyrile,když sedíš u netu tak se nejdřív podívej.

xxx*

Na Vámi uvedeném odkazu je pouze jakýsi výklad, nenašel jsem tam nic čím, by tato zkutečnost bylo podložena. Jediný zákon, který je tam uveden je, zákon č. 361/2000 Sb, který však tuto skutečnost neuvádí.

nejakyclovek*

ale pokud byste si to rad nasel v zakone, tak je pravda, ze (361/2000 Sb) , konkretne §81:

(4) Řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízení
a) motorových vozidel, s výjimkou vozidel uvedených v odstavci2, 3 a motocyklu
o výkonu nad 25 kW nebo s poměrem výkon/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg
nebo motocyklu s postranním vozíkem a s poměrem výkonu/hmotnost
přesahujícím 0,16 kW/kg, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje
3 500 kg a s nejvýše 8 místy k sezení, kromě místa řidiče; k tomuto motorovému
vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti
nepřevyšující 750 kg,

trochu to doplnim, v odstavci 2 a 3 je pojmenovana skupina A a A1, jdu dal a v odstavci 15 je pojmenovana skupina AM...

kdyby mi tedy opravneni skupiny B neplatilo take na skupinu AM, vypadal by bod a) takto:

a) motorových vozidel, s výjimkou vozidel uvedených v odstavci2, 3 a 15 a motocyklu...atd

cyril*

Kam bych se měl dívat? Snad ne na ten nesmysl v odkazu? Jedná se jen o výklad zákona a já si jej vykládám takto a dokáži to i obhájit. ;)

lopikj

Koukám po dlouhé době poradte.cz/..., že v tom Cyrile máte stále jasno. :D Nesmysl v odkazu je platné znění zákona. Pokud ste začínal s růžovím řidičákem, kupte si dnešní učebnici autoškoly. Máte v tom velké mezery. Nebo se zeptejte v nejbližší autoškole.

Pro všechny ostatní co dělaly řidičák v poslední době a dostaly tu malou kreditku (ŘP) na jejíž zadní straně mají jen skupinu B, dle zákona mají i skupinu AM, i když je políčko prázdné. AM (max. 45km/h a obsah 50ccm) - možno řídit babettu a pod.

Ti, co si starý řidičák měnili za nový, mají většinou vypsanou skupinu B a skupinu A1 s omezením (harmonizační kód 150), což je bývalá skupina M. Kód 150 omezuje objem na 50ccm, ale o rychlosti se nikde nepíše, takže možno řídit Pionýra,Simson,apod..

Zde si přečtěte (kromě Cyrila,ten má jasno*smich*) konec stránky.

abeceda-autoskoly.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]