Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepis auta- nutnost?

Od: esprit* odpovědí: 35 změna:

Ahoj,

když od někoho kupujete ojetý automobil a on vám řekne, že na přepisu netrvá, je to v pořádku? Čili malej techničák bude na jméno předchozího majitele a ve velkým bude vaše jméno v kolonce tuším: odhlášeno na- Josef Novák. No a ta druhá, kde by měl být znovu Josef Novák, kterej by si šel auto přihlásit už bude prázdná.

Jde samotzřejmě o to neplatit zbytečně přepis na euro 2 tuším 3000 Kč

Takže:

1.

Zajímá mne jestli je tedy papírově vše v pořádku a policajt, kterému ukážu platnej malej techničák , nebude nad ničím spekulovat. Třeba pasne vy platíte pojištění a auto je na pana okurku. To je vaše vozidlo? A máte ho přepsané? Ale proč by to skoumal, když budu mít platnej malej techničák, pojištění, stk a všechno v cajku. No víte o co mi jde.

2.

Můj názor: Pokud auto nestojí, ale je v provozu, tak nestačí být na někoho odhlášené- třeba na bazar, nebo na nového majitele,- ale už musí být i přihlášené je to tak?

3. Podle mne je to všechno buzerace a pokud budu mít papíry Ok, nevím za co bych měl být stíhán. Tedy otázka: Co by mi hrozilo.

Časem ho mít přepsané budu, jde jenom o pár měsíců, ale chci vědět na čem jsem. Názory typu nespekuluj a přihlaš to prosím nepište. Je to tak jak to je a já chci vědět jak to chodí, i do budoucna. Všiml jsem si spoustu inzerátů, kdy majitel ví, že pokud starší auto ještě nebylo přepsané, bude se hůř prodávat a tak se rovnou do inzerátu píše, že netrvá na přepisu. Takže mne napadá:

4. Pokud by to tak bylo špatně, čili auto musí být na někoho přihlášeno, nejen odhlášeno, je normální mít kupní smlouvu, ale nebýt zapsán v techničáku? Já bych řekl, že je to spíš nevýhoda pro toho kdo to prodává, takže se tomu celkem divím.

Napsal jsem toho trochu víc, tak ten koho jsem neunudil k smrti a ví jak to v naší kotlině chodí, prosím vyjasněte mi, jak se s tím dá operovat ;)

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erikch*
hodnocení

2x

na přepisu netrvá z onoho prostého důvodu nezaplacení "ekopoplatku"-proč státu cpát peníze,že...?! Kupní vztah ošetřuje kupní smlouva,nikoli zápis v registru vozidel(potažmo v TP)a správně s autem v polopřevodu(tzn.odhlášeno na...)můžete jezdit jak a kam chcete-auto je způsobilé k provozu(viz.platná TK)a splňuje zák.pojištění(povinné ruč.)-to jsou dvě zákonné a povinné podmínky-platná technická a povinné ruč.zápis majitele v TP(registru)nemá na způsobilost vliv...

esprit*
hodnocení

hurrraaaaaaa

michal958*
hodnocení

0x

je zakon na to ze vlastnik vozidla musi nahlasit zmenu udaju do 10 ti dnu coz udela proodavajici kdyz navas udela odhlasku , ale nei zakon nna to ze novy majjit musi do urcite doby na sebe vvozidlo doregistrovat, od vozidla dostanete maly tp a velky tp , emisni kartu, povinne ruceni si uzavrete na sebe , ja na to takti jezdim uz pres rok a policie me stavela nekolikrat a nic nenamitali.

esprit*
hodnocení

tos mi udelal radost. To vis, prece nevyhodim 3000 oknem. Stat nas uz tak zdime dost a tahle pokud nebudu muset, tak na tuhle drzost nikdy nepristoupim.

A co bys rekl, kdyby se te zeptali, jestli to auto mas na sebe prepsany?

erikch*

jen technická poznámka-to na koho,a zda,je auto napsaný-vůbec "pomocníky" nemusí,a ani nesmí,zajímat-to jim prostě nepřísluší...:-P

tmasek

Chtěl jsem se zeptat vypadáte že tomuhle tématu rozumíte asi nejlíp. Chci si to jen urovnat. Koupil jsem auto které bylo odhlášeno na jednu osobu (nebylo znova přihlášeno) od tohoto majitele jsem koupil vůz já. Jestli to tedy chápu dobře, stačí mít auto řádně pojištěné na moje jméno, mít dále u sebe procvaklej malej techničák na předchozího majitele a nic víc nepotřebuji. A pokud mě tedy zastaví policejní hlídka, neměl bych být pokutován... Je to tedy tak? A navíc technickou by mi měli taky normálně provést?

Mockrát děkuji za odpověď

erikch*

né že bych tomu rozuměl nejlíp,ale díky..K věci,tím že v registru vozidel člověk tam zapsaný(a potažmo i v TP)coby oprávněná osoba provádět změny apod.(schválně neuvádím pojem majitel-zápis v registru vozidel nezavdává jakýkoliv vlastnický nárok)vozidlo "odhlásí na..." se nijak nemění registrace vozidla samotného,technická způsobilost atd.Čili vy(třeba jako pan C.D.) klidně můžete drandit s autem v polopřevodu("odhlášeno na...") pan X.Y. odhlášení provedl pan A.B. ...Do toho nikomu nic není,ani státní správě-vy jako řidič v případě kontroly musíte mít platnou technickou,uzavřené povinné-né však už na svoje jméno-podstatným údajem na poj.smlouvě(zel.kartě)je VINko auta o nějž se jedná,a samozřejmě doba platnosti-smlouvu může uzavřít třeba vaše babička,platit jí může třeba sousedka(obrazně)-to není důležité...A technická se provádí na přistavené vozidlo(jména a nacionále nejsou nijak povinná a závazná-jinak je to u dovozovek,čistopisů TP atd.),takže v klidu můžete udělat pravidelnou TK do dvou let kdekoli po ČR,aníž by vás jakýkoliv osobní údaj s autem spojoval...A ustřižený,perforovaný "malý"techničák je "zlepšovák" úředníků,kterej je jim stejně k ničemu-platnost tím není nijak dotčena...

erikchu, co říkáte na tento problém?

poradte.cz/...

erikch*

zdravím-jj dnes jsem na to koukal,ale být osobně v situaci,kdy by mě za toto chtěli sankcionovat-tak bych se více než asertivně hádal,nechal to jít do správního,odvolání-následně podání ke správnímu soudu atd...Vcelku zabírá i bubák v podobě medializace,já navíc kolikrát používám i sdělení policistům-obzvláště městským,že mám něco málo přes 4miliony exekuci,takže je mi úplně jedno zda a jak vysokou dostanu pokutu-a že jejich pokuta bude asi 28.v pořadí,takže si mohou klidně postavit betonovou čekárnu a že se jí ode mne stejně nedočkají...A jaký to má neskutečný efekt-většina lidí postupuje obráceně-snaží se pokuty co nejvíc snížit,okecávat atd.-až jsem sám kolikrát překvapen...A tahle "výhoda" je velké plus i do správních řízení-nemají mi jak ublížit-odvolání,resp.dovolání už nemá na udělenou pokutu odkladný účinek,což bohužel spoustu lidí od následného odrazuje...Stát to prostě z pozice moci zkouší a vesměs asi bohužel úspěšně...

buss

A při běžné kontrole jak zjistí policie, že to není přepsané? Bere to, že jedu s cizím autem, doklady mám, takže je to OK. Kdo jim strká TP pod nos? Pojistku může platit kdokoliv. Zatím není nutné prokazovat, že mám pújčené auto.
Tak jsem jezdil lééta na matku, pojištění bylo na dceru.

nu*
hodnocení

0x

1.) nevadí, TP je platný a tedy podle zákona je vše v pořádku

2.) není stanoveno, do kdy musí nový majitel auto přihlásit, je to tedy jedno

3.) nehrozí nic

4.) je to běžné, ale aby jste mohl o cokoliv žádat na dopravním úřadu, musíte se nejdříve nechat k autu zapsat jako provozovatel

buss
hodnocení

0x

Vlastník registrovaného silničního motorového vozidla a přípojného vozidla, zástavní věřitel a dalšíosoby, jichž se zápis v registru silničních vozidel týká, jsou povinni požádat příslušný obecní úřad obce srozřířenou působností o provedení zápisu změn údajů zapisovaných v registru silničních vozidel. § 6 + § 12.

nu*

něco jiného je registrace a něco jiného je žádost o zápis změny, jsou to dva rozdílné akty, nejdříve se někdo musí do registru nechat zapsat, sebe i auto, aby vůbec mohl o něco ve vztahu k registru žádat, myslím tím změnu...Pro méně chápající to napíšu jinak, polopatě, registr je seznam, zapisuje se do něj například 50 povinných položek-údajů, a to jak technické údaje auta, tak osobní a další údaje o provoztovateli, pokud někdo nikdy nepřišel na registr vozidel a nenechal se tam zapsat, přesněji řečeno registrovat, nemůže tam najednou přijít a požadovat změnu či opravu nikdy nezapsaných údajů...Zákon neuvádí termín, do kdy je povinen nový vlasntík auto na sebe registrovat, poté co se do registru přihlásí m¨ůže žádat o zápisy změn, na to má ze zákona 10 dnů

buss

Je vlastníkem nebo ne? Buď je a má nějakou povinnost, nebo není a nemá.
Ten "stát" je ale blbý... nechá si jezdit auta, o kterých neví (i když si stanoví povinnosti pro vlastníky a provozovatele, co se zapisuje do registru), komu vlastně patří, co? Na co je pak povinnost změnit RZ při převodu do jiného kraje?
Nový vlastník nebo provozovatel vozidla se souhlasem vlastníka vozidla žádá poté o zaregistrování tohoto vozidla na předepsaném tiskopisu u registračního místa, kde má pobyt nebo sídlo.
V případě změny místa registrace vozidla je spis odesílán do místa nové registrace.
V registru silničních vozidel jsou vedeny a uchovávány veškeré údaje k vozidlu, jeho vlastníkovi ... a j.

To, že se to přehlíží neznamená, že se něco nemá dělat ( vůle to řádně kontrolovat ..).
Místo, abysme dělali, co se má, tak hledáme jak to neudělat. Nedivme se pak, jak to tady vypadá, ve všem.

esprit*
hodnocení

Jo klidne statu za vsechno plat treba 10x. Kdyz se ti to libi. Rozhodne to nema nic spolecneho s tim, jak se vyuzivaji- zneuzivaji verejny finance.

No az to auto budu prodavat, tak novej majitel se asi tomu poplatku nevyhne, protoze odhlaseno je na mne a ted nasleduje kolonka prihlaseno, cili poplatek. Nebo prihlaseno zustane prazdne a zase se odhlasi na nekoho jineho, kdyz to bude mozne. Nevim.

nu*

ale milý autobus, pokud jde o další citace, odkazuji opět na to, co jsem napsal, na sice uzákoněnou povinnost registrovat, ale bez uvedení konkrétní lhůty...stát jsi i ty, my všichni, pokud úředníci ministerstva dopravy, které je garantem odborného obsahu zákonů nechtějí, pokud poslanci nechtějí, pretože není politická vůle k novelizaci zákona nebo s výmlouvou že jsou na pořadu dne věci důležitější, tak stát přijde o poplatky za registraci, o eklologické daně a registr jako seznam bude nepřesný...obesílání provozovatelů a řešení přestupků se tím prodlouží a prodraží, protože člověk uvedený v registru auto odhlásí dál, daší vlastník auto prodá dál, bez přihláíšení na sebe, další vlasntík prodá auto dál, atd,. a tak auto registrované v domažlicích bude prodáno do prahy, pak do brna a pak skončí v ostravě, pořád neregistrované na nového majitele...ostravák na sebe auto nikdy nepřihlásí, až až auto doslouží nechá ho hnít an ulici, nebo na parkovišiti, odkud bude městem odtaženo, prohlášeno za autovrak a na náklady města zlikvidováno, skutečného posledního majitele nakonec nikdo nevypátrá...není totiž nikde zapsán, i když úposlední regiostrovaný úprovozovatel doloží kupní maslopuvou komu auto prodal, ten daqlší dollží také kupnmí smlopuvou, není jisté, zda se úřadům podaří obeslat postupně všechny majitele, tak jak si auto prodávali, vítě že problém najít člověka má i policie, pokud se někdo nezdržuje v trvalém bydlišti a nepřevezme obsílku, tato je sice doručena, ale chybějící vysvětlení kdo je dalším vlastníkem auta nikdo nepodá...

roboot*
hodnocení

0x

Tak tady pozor, není to tak jednoduché jak se zdá. Mám to tak taky a vím o čem mluvím. Jakmile původní vlastník na Vás odhlásí vůz automaticky je proštípnut malý TP. Vozidlo je na Vás odhlášené. Vy si ho nepříhlásíte, ok. Ale máte proštípnutý techničák a za to Vám policie dát pokutu samozžejmě může, Záleží opět na tom, jak dlouho s tím jezdíte a na konkrétním policajtovi. Je mylné si myslet, že nemohou nic, že to má na starosti úřad. Za to, že jezdíte s proštípnutým TP Vám pokutu dám mohou! *smich* Já to tedy vždy ukecala

cyril*

Podle jakého předpisu mi mohou dát pokutu? Je snad ORV neplatný? Nebo by tedy měli dát pokutu tomu, kdo díru udělal!

erikch*

přesně tak -platnost "malého techničáku" není dotčena úmyslným poškozením úředníkem registru(ať už "zastřižením růžku-ů,proštípnutím apod.)-pouze to "divně" vypadá,ale platnost se tím nemění,neruší...Zkouší jakože donutit-nemají žádný zák.mechanismus,lidi k doregistraci-resp.hlavně zaplacení ekopoplatku-u auta s Eurem III a vyšším,vám to většinou neudělají-tam se už nic neplatí(krom spr.poplatku 800,-)

buss

Už jsem psal jednou o vůli, když chci, tak je donutím. Pokud při odhlášení je spis zaslán do místa nové registrace, tak prostě po uplynutí lhůty si předvolám nového majitele a popřípadě vyflastruji.. Jak prosté, jenže ta vůůůůle furt chybí. A další možnost donucení by byla prostě záznam do registrace a při kontrole pokud policie najede do registru to zjistí a šlo by i popř. odebrat OoRV ... První možnost je ovšem jistější, rychlejší. Myslím, že to prostě jde zjistit i v programu, auta která "visí" v centrále. Úředníci nekonají a my spekulujeme.
Jinak by každý řidič měl znát normy, které se jeho činnosti dotýkají, proč je z nich zkoušen. Tedy něco víc, než obecné právní vědomí.

esprit*
hodnocení

Jsi policajt nebo statni urednik?

erikch*

...nejspíš "výběrčí ekopoplatků"...*smich*

nespokojenyurednik

spis je zaslán do nového místa registrace až poté, co na sebe člověk v tomto novém místě auto zaregistruje, a ne až předtím...odhláška "na" neznamená automaticky, že na sebe dotyčný auto přihlásí...

Myslím že jsi nic nepochopil, na základě čeho chceš lidi donucovat, když v zákoně není uveden termín, do kdy registrovat? Klidně si virtuálně obesílej koho chceš,i flastruj, v reálném životě tě lidé akorát pošlou do hajzlu

esprit*
hodnocení

O co ti sakra jde? Tobe nestaci jak nas stat buzeruje a zdime nas jak muze? Ty jsi jeden z tech co je za to placenej. Absolutne nechapu, jak muzes byt na strane tech co z tebe chtej vyzdimat tvoje prachy za jedno posrany razitko, ktery dohrmady nic neresi. Byrokrate.

buss

Bečet musíš u vlády, poslanců, senátu, já ty zákony nevymyslel, tady se to nevyřeší. Když se ti to nelíbí, tak jim PIŠ, jdi za nimi a navrhni zrušit či co jiného. Patří ti moc, ne?

esprit*
hodnocení

Co sem pletes moc? Psat jim muzem co chceme, ale ti na nas serou jak na placatej kamen a jeste zavadi universalni eurosracky do nasich zakonu. Tohle je jenom jeden z nich. Ty tady bulis jak se musi kazdej i kravskej zakon dodrzovat. Nam je dobre v tomto pripade zatim dobre a podle toho s jakou rychlosti se u nas novelizuje atp jeste dlouho asi bude.*klik*

esprit*
hodnocení

buss napsal:
Jinak by každý řidič měl znát normy, které se jeho činnosti dotýkají, proč je z nich zkoušen. Tedy něco víc, než obecné právní vědom
No vidis jak jsem vzornej, zrovna si vylepsuju obecne pravni vedomi a nebudu sobec a budu to posilat dal.

lui*
hodnocení

0x

Já si nejsem jistý, ale myslíte, že Vám některá STK udělá TP na odhlášeném autě? Já bych si nebyl tak jistý.

erikch*

udělá,kterákoli v ČR na "odhlášeném",dovezeném a u nás nezaregistrovaném(to už sice ne úplně každá STK), s propadlou STK apod.-jedinou podmínkou je vpodstatě tech.stav a legální původ vozu...Je to služba,kterou si platíte,krom toho že je ze zákona povinná,a která není v přímé úměrnosti s registrem vozidel...

cyril*

Já si jist jsem, že každá, neboť :"za peníze v Praze dům a ve Vídni dva"!

luckyboy*
hodnocení

0x

Nebo prestante diskutovat a napiste mi a nejak se domluvime. O moznosti zbavit auto eko dane s prukazem ZTP jiste vsichni vime.

Ja ho mam.

pomohu_s_eko_poplatkem@upcmail.cz

za kolik? za co? a proč?

jabraka*
hodnocení

0x

Od příštího roku je potřeba počítat s tím,že bude platit pravidlo - majitel je zodpovědný za provoz vozidla.Pokud někomu podepíšeš,že jsi majitel,chystáš si hodně problémů.

JABRAkA

Jaroušku, to je přání, nebo jsi viděl již sněmovní tisk?

zdravím

buss
hodnocení

0x

Řádný a odpovědný prodejce vždy bude trvat na přepisu vozidla, nebude si vytvářet možné budoucí problémy.
Pokud máte ŘP, tak jste určitě narazil na zákon 56/2001 Sb. a snad se v AŠ zmínili o normě, která právě toto upravuje.
To co může policista (strážník) kontrolovat nám říká opět zákon, co se týká dokladů.
Zachováte-li se dle zákona, proč mluvíte o buzeraci?
Když se nad tím co píšete zamyslíte, tak by jste si nemohl ani půjčit auto.
Nedivte se za jiné, jejich chování v takovém případě je jejich osobní problém.
Jako řidič bych měl znát normy, které činnost řidiče upravují, už z toho důvodu, abych se mohl případně bránit i na cestě. Oni je většinou řádně neznají ani policisté (tím myslím, že ví o jaký § se přesně jedná, nebo i zákon!), pracují rutinně. Možná ani neví co jste porušil když se ptají Víte co jste porušil, spáchal?
.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]