Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hrozí za to nějaký postih?

Od: jaroslavkunes
Dobrý den, dneska při cestě domů proti mě projela policie. Ve zpětném zrcátku jsem je spatřil, jak se za mnou otáčejí. Bylo to jen asi 500 metrů od mého bydliště, tak jsem auto rychle odstavil na takovém zapadlém místě a šel jsem domů pěšky. Oni mě nemohli najít, protože tam kolem chvíli kroužili. Z dálky už jsem pak jenom viděl, že našli moje auto a něco tam na něm zkoumali a pak odjeli. Hrozí mi za tohle nějaký postih? Auto má tři dny prošlou technickou, jinak jsem bezúhonný řidič.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Jo, je za to postih. Protože tě nechytili při jízdě, a tudíž nevědí, kdo auto řídil, tudíž to jde za provozovatelem vozidla. Případná věc se řeší ve správním řízení a tam je to 2000-5000 Kč, bez bodů a zákazu řízení pokud není auto technicky nezpůsobilé.

Pokud má vážné technické nedostatky, což tím obhlížením policajti zřejmě zjišťovali (stačí sjeté gumy), tak je to 4000-10000 kč, 6 bodů, papíry v čistírně na 6 až 12 měsíců.

Pokud jsi provozovatel (ten, co je zapsán v technickém průkaze), tak čekej jednu z těch dvou možností, záleží na tom, která to byla.

Nejde to za provozovatelem.

Pokud mají palubní kameru (a tu jistě mají), tak dobře vidí, kdo auto řídí. Pak už jde jen o to, jak budou aktivní. A to oni dokážou.

tj
hodnocení

0x
Auto si prolustrují on-line, zjistí si majitele i prošlou technickou. Pokud to budou chtít řešit, určitě se ozvou (telefon, či pošta).
jaroslavkunes
hodnocení

To chápu ale co mi hrozí za postih, když mě nezastavili přímo při řízení auta?

km
hodnocení

0x

imho nic nehrozí, pokud nemají záznam o tom, že auto jelo v době, kdy nemělo tk

jaroslavkunes
hodnocení

Jeli proti mě v autě, takže z palubní kamery záznam nejspíš mají. ☹
km

pak, pokud vůbec, se bude řešit, kdo byl řidič a jestli jste na záznamu rozpoznatelný a jestli se přiznáte ke svojí podobence.

myslim si ale, že to řešit nebudou.

jaroslavkunes
hodnocení

Když to popřu, tak jako majitel auta nebudu mít problém?
Tak ono je to jedno, když provozovatelem vozidla je tazatel...i kdyby nebyl rozpoznán. Navíc tady ani tak nejde o to, kdo konkrétně jel na červenou, ale že se na silnici pohybuje vozidlo bez TK a za vozidlo je zodpovědný provozovatel a ne řidič.
Jaroslave, budeš mít problém, vozidle je tvoje.
km
to ja prave nevim jak presne to je, jestli je zodpovedny provozovatel nebo ridic v teto situaci. tak dekuji za upresneni. kazdopadne, kdyz jsem byl zastavem policii a auto nemelo tk, pokutu jsem platil ja - ridic.
km máš pravdu v tom, že jako řidič bys měl vědět co řídíš a před jízdou zkontrolovat vozidlo i doklady a ta pokuta pro tebe teda byla v pořádku.
Policie to pak může a nemusí řešit dál s provozovatelem. Já teda nevím jestli ten video záznam mohou takto použít, ale já bych na svém místě něco očekával vzhledem k tomu, že tam u toho vozidla i zastavili, obcházeli a tak.

ttt
hodnocení

0x

resit to nebudou. Ale budou asi jezdit casteji kolem a cihat.

Na technickou by byl lepsi odtah.

olin

..pokud není ta STK za rohem;) Jinak co nejdříve na TK

mm®

Odtah bude pravděpodobně dražší než ty maximálně 2,5 tisíce Kč pokuty za jízdu bez platného STK (pokud je auto technicky v pořádku, není-li, nemá smysl na STK jezdit), pokud ho samozřejmě PČR zastaví. Bude-li mít tazatel termín s STK domluvený a potvrzený (např. mailem nebo SMS), policie často takovou jízdu s doložitelným cílem na TK řeší mávnutím ruky nebo domluvou.

To se ale může dramaticky otočit v případě nehody.

hodnocení

0x
To záleží na jejich aktivitě a jestli mají záznam z kamery. Bez záznamu asi nic, se záznamem, na kterém bude i váš obličej, to může znamenat pokutu i body. Pokud by to byl zjevnê nebezpečný vrak, tak i zákaz řízení.

hodnocení

0x

Pokud jsi neujel kvůli kontrole a jen jsi zaparkoval, většinou z toho nic nebude. Za prošlou technickou ti můžou dát pokutu, ale jen když tě zastaví. Když tě nekontaktovali, tak to pravděpodobně neřeší.

hodnocení

0x

Pokud se dobrovolně nepřiznáš, tak nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]