Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaky olej do Fabia 1.4mpi

Od: rubikon odpovědí: 17 změna:

Mám ve fabii nyní Castrol Magnatec DPF 5W-40, je tento olej OK? Díky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bear
hodnocení

0x

Castrol OK není i dle Volvo a další fór, kde se rozebírá to, že při delším zanedbání silně karbonuje motor a tvoří krusty.

Ideál je Mobil 1 5w40 a použít Metabond CL na proplach a pak s novým olejem Metabond Spirit.

Není tajemstvím, že spoustě lidem co volí nekvalitní olej klepou hydroštely a mají rachtající vytahaný řetěz rozvodů.

doplněno 28.02.25 11:04:

502/505

mroauto.cz/...

hodnocení

0x
Ja osobně bych lil 10W40
Tou 5w40kou nic nezkazíte a pokud motor vyrazně nebaští olej tak bych u 5w40 zustal a klidně múzete i nákou jinou značku oleje třeba schell total elf zaleží na vaší peněžence
Měnit max po 15000km a pohoda

rubikon
hodnocení

Akorát má specifikaci jen 505 / 501. Fabie prý potřebuje 505 / 502 myslím.
A je plně syntetický spíše do dieselu. Mám ho tam 300km, mám ho raději vyměnit?

asd1

Kdo to tam nalil, servis ze sudu?

V servisu bych to vyreklamoval - nesplňuje specifikaci požadovanou pro motor.

Výměna za svý - spíš bych ho vyměnil.. Dobrou zkušenost mám s Shell HX7 5W40, jede mi tu roky ve víc podobných motorech a všechny OK. Přitom patří mezi nejlevnější oleje. Filtry dávám Mann. U benzínu měnim po 10 max. 15kkm/ 1 rok, u nafty po 10 kkm. Hladinu udržuju mezi max. 3/4 a min. 1/4 na měrce. Motor za studena nehonit, za tepla častá italská údržba, akcelerace, 2,3 točim před omezovač (do oblasti kdy tah začíná klesat, víc je zbytečný), pak řadim o dva tři kvalty vejš. Vychází to dobře i na spotřebu.

To že Kastrol má snahu karbonovat slyšim z mnoha zdrojů, otázka jestli to má původ v oleji nebo v přetahování výměn šetřílkama..

rubikon
hodnocení

Ano servis, může to za těch 400km co jsem najel něco pokazit? Proplach motoru dělat nechci.
Vyměním ho . Díky

asd1

500 km v poho, panice bych nepropadal, proplach za nutný nepovažuju... Ten olej je nízkopopelový kvůli zanášení DPF filtrů popelem.

Můžeš to vyreklamovat, půjde to na jejich náklady, ale jistější je vyměnit si to sám. Servisu kde olej lejou podle toho jaký mají zrovna načatý sud bych auto do ruky už nedal.

Filtr - kvalitní bych klidně nechal, pokud tam je nějaká čína tak bych měnil i filtr. Další aditiva do oleje jsou zbytečnost, pokud aditivovat tak benzín (VIF je jedno z nejlepších)

bear

Proplach není od věci. Ten motor už je starý a Metabond CL krásně rozpustí karbon na hydroštelech a ztichnou. Ale to je moje zkušenost. každý ať si dělá jak uzná za vhodné ;)

sad1

A jemu snad hydroštely klepou? Pokud ne, tak neni důvod proplachovat ;) Stačí neměnit olej po 30kkm apod., nejezdit trvale šolícháním, mít v pořádku termostat atd. a s karbonama problém není...

bear

Neklepou, protože si spousta lidí myslí, že je to normální. 25let starej motor v TOP stavu je vyjímka.;)

rubikon
hodnocení

Neklepou mi, mám motor v top stavu 100 tisíc km, ale v servisu dali špatný olej *smich*, jdu ho vyměnit

bear

Tak to pak jo. Tak si ho hejčkej ;).

hodnocení

0x
Já nějak postrádám, co vlastně řešit, nebo proč ten olej měnit. Vždyť tenhle motor odpovídá v nejnepříznivějších případě požadavkům na olej starým přes 25 let. A nebo ještě jinak, kromě "pár" změn a přidaných hydrostelu jde vlastně o motor ze šedesátých let minulého století. A tady se řeší, že by mu ublížil nějakej současnej olej? Totéž stále dokola u zahradních sekaček.
To je jak u zemědělské techniky, půlka lidí tam řeší značku, viskozitu a výkonnost olejů do motorů, převodů, hydrauliky ... A druhá pak leje do všeho univerzální oleje typu utto a stou a taky jim to funguje :)
bear

Právě, že současné oleje mu ublíží. Současné oleje jsou totiž bezsirné a nepopelavé k vůli částicovým filtrům a katalyzátorů. Také nepočítají s většími vůlemi. Moderní motor má minimální vůle.

Takže ve výsledku nějaký supr moderní olej bude hůře mazat a klesne třeba i mazací tlak.

Proto je ideál 5w40 502.00/505.00 a cokoliv lepšího je spíše horší. Stejně tak horší oleje 15w40 a 10w40 mu akorát začerní a za*erou vnitřek motoru.

Tenhle binec dělá Castrol a Shell. Proto už leju jen Mobil 1. Ten to už nedělá a to jsem měnil co 10 000km a každej rok.

poradte.cz/...

bear

Takto vypadá motor po 3 letech s Mobilem 1 a výplychy Metabondem CL

poradte.cz/...

Pro upřesnění Shel HX6 15W40 dělá tu černotu.

Proto HX7 10W40 u Feldy a Fabie 5W40 ideál Mobil 1

asd1

Trochu chaos, fotku tam dával gumidek a píše tam že leje HX7, mění po 7kkm - kde se tam bere Mobil1?

Kolem sebe leju HX7 5W40 a vypadá to teda líp i bez proplachů.. Měnim po 10kkm (mno spíš po 15 :D), dlouhodobě leju VIFko, to možná od karbonů čistí hodně, pak pro olej zbývá mnohem míň, takže detergenty se vyčerpají později..

Ad moderní oleje proč ty nedávat - jsou nízkopelový bez síry, mažou hůř než ty pravěký a míň eko. Dlouhodobě bych se toho bál. Nemluvě o nejnovějších vodičkách typu 0W20, ty by v tomhle motoru tekly z ložisek tak rychle že by olejový čerpadlo nestíhalo držet tlak a motor by rychle zaklepal na klice..

S tím 0W-20 plně souhlasím, na takovou vodu určitě celá mazací soustava, ani vše mazané, nebylo zamýšleno. Ale osobně si myslím, že cokoli s odpovídající viskozitou musí stačit, i když v tom nejsou "klasická" mazací aditiva -predpokladam, ze s ohledem na nároky dnešních daleko víc zatěžovaných motorů jsou nahrazena jinými. Sám teda nepoužívám nic moderního, ale skoro vždy a do všeho nejlevnější 10W-40, ať už to byla sudovka od Parama, nebo teď něco v akci z Lidlu.
bear

Mám těch krasavců víc. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]