Nejste přihlášen/a.
Mám špatná gufera na ventilech, čoudí modře z výfuku. Motor vylágrovaný rozhodně není.
Co vše koupit kromě samotných gufer zdvihátek ventilů? Těsnění, či speciál nářadí?
Díky
Dělal jsem to i bez sundání hlavy provázkovou metodou.
Vyndáš svíčku a dírou po svíčce do válce nastrkáš provázek co to jde a pístem přimáškneš a slisuješ, aby se píst přes provázek zapřel o ventily. Musíš u toho přemýšlet, protože chyba se neodpouští. Pokud ventil spadne do válce, tak sundáváš hlavu.
Na vytažení gufer jsou ideální čápovky kleště s dlouhými čelistmi. Nebo speciální přípravek na vytažení gufer. Obojí lze. Stejně je vyhazuješ do koše.
Podle motoru máš buď 7mm nebo 8mm dříky ventilů a dle toho i gufera.
Na montáž gufer je ideální prodloužený ořech 1/4 goly velikost tuším 11 nebo 10. Už nevím. Krásně se chytne sukničky gufera a kladívkem opatrně klepneš a je tam.
Hlavně pořádně olejovat a dodržovat čistotu.
Vahadlová soustava se taky nemusí sundávat. Stačí vyšroubovat červíka (lze ho vyšroubit jen dolů, takže nadoraz vyšroubovat nahoru po kouli co má na zadku pro tyčku) a koníka po vahadlové tyči posunout do strany a vyjmout tyčku rozvodu. Jak je koník odsunut, tak můžeš dělat ventily. Můžeš si demontovat ty pomocné meziúchytky na 13klíč M8, ale hlavové šrouby na vahadlové soustavě nepovolu. Pak nebude těsnění hlavy už těsnit. Tedy pokud to děláš metodou chirurga bez sundání hlavy.
Potom potřebuješ odtlačovák ventilových pružin.
To je vše.
Taky neseřizuj na střih, jak se všude uvádí, ale přesně otočenou vačkou mimo. je to lepší. Když pochopíš princip.
Špatná gufera spíš jen žerou olej. Jestli už to čoudí, tak bych čekal spíš pístní kroužky.
Lej Shell HX7 10W40
Až povytaháš tyčky, tak si je dej tak, aby jsi je dal zase na svá místa. Jsou oběhaná se zdvihátky.
A do děr nacpi hadr co nepouští vlákna nebo gumové rukavice.
Ať ti tam do vany nespadnou měsíčky z ventilových dříků a bacha, ať ti nestřelí do bordelu po dílně, pokud máš na dílně bordel nebo to děláš venku, tak je to bez šance je najít.
Mockrát díky.
Mám motor 1.3 BMM 50 kW rok výroby vozu 1995 Felicia Combi
kod motoru 781 136 B
tak nevím jestli to jsou 7 mm nebo 8mm dříky
už objednávám
můžu ještě poprosit, lze na tento motor dát spodní reakci motoru silentblok tohle?
někde se uvádí 6U7199849 a jinde zase 6U7199849A
Mám tu nějaké svěrky na ventily, viz foto. Je to k něčemu na tu feldu, nebo co s nima?
Tahle svěrka je dobrá jen na demontáž ventilů při sundané hlavě, kdy je podepře z druhé strany.
Silenblok je klidně lepší ten tužší 1.6 a 1.9. Velikostně jsou stejné. Jen ho orientuj v oku správně při montáži.
Tyhle starý hlavy budou mít určitě 8mm pokud tam někdo nevyměnil hlavu z jiného motoru. Měli by tam být talířky ventilů rovné a velké (8mm). Né stříškové kuželíkové jako u MPi po cca 99 roce (7mm).
děkuji za informace
já měl za to, že to čouzení modrýho dýmu mají na svědomí gufera dříků ventilů. Auto má najeto asi jen 130 tkm a má felda velmi dobrou kompresi-dá na trojku i docela strmý kopec
130km je odrovnanej motor zanedbanou údržbou. Levný oleje a dlouho nechaný.
Já měním co 8000km a každý rok. Vždy HX7. Motor vevnitř krásně čistej i na vahadlech.
Jestli je pod víkem ventilů černo, co jde špatně dolů, tak je to jasné. Ten motor byl zanedbanej.
To je jako s baterkama. Někomu vydrží 8 let a někomu 2 roky. Vše je o kvalitních dílech a odborné a včasné údržbě.
dík za fotku kde jsi sundal víko ventilů, až budu mít čas, hodím sem taky fotku pro zajímavost
Taková otázka-byl jsem přesvědčenej, že motor felicie, co má špatný pístní kroužky(modrý dým z výfuku), tak musí mít špatnou kompresi. Ale tahle felda táhne dobře odspodu, táhne slušně i v nízkýczh otáčkách.
Fakt je možný mít špatný pístní kroužky a zároveň aby byla velmi dobrá komprese? Když auto stojí i na asfaltu, zařadím dvojku, trojku...fakt se s tím autem hnout jen tak nedá
Bez seřízení ventilů a změření komprese měřákem jsou tyto pokusy spíše na okrasu. Tak se dá poznat jen totálně odrovnanej motor, ale to už je možná i slyšet.
Můj názor je ten, pokud to chceš zachránit, tak sundej hlavu. Přípravek máš pro sundání ventilů na sundané hlavě, vše vyčisti kartáčkem na zuby (tvrdým) a nitroředidlem, ventily oškrábej odlamovacím nožíkem a zabrus bastou, dej gufera, slož to, víko ventilů umej nitrem případně velkou vrstvu ti pomůže sundat přípravek od CIFu na trouby a sporáky, ale bude trochu hliník oxidovat, takže to pak na závěr umej nitrem a vše slož zpět.
Olej vyměň a nalej do něj metabond CL a vypláchni dle návodu.
Pak opět dej nový olej HX7 10W40 a seřiď na studeném motoru ventily dle návodu v odkazu odemně na poradně.
Pokud to stále dýmí, tak jsou zapečené pístní kroužky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.