Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit historii vozu a majtele

Od: mirazb2® odpovědí: 11 změna:

Laický dotaz člověka, který není z oboru. Lze v této době nějak jednoduše zjistit celou kompletní historii vozu, když už nejsou ani technické průkazy ani tištěné servisní knihy aniž bych za to platil hoentní sumy? Kde zjistím kdo přesně předchozí majitele, nějakým výpisem v registru vozidel, může mi tuto informaci vůbec někdo poskytnout když to jsou osobní údaje? Kompletní servisní historii mi vypíše autorizovaný servis dané značky nebo kde to zjistím? Existuje nějaký systém, kde vše najdu pohromadě najednou? Nebo jak toto nyní prosím v praxi po změnách probíhá? Vytipuji si 5 aut, u každého budu někde žádat placený výpis historie servisu a majitelů?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

2x
Jak nejsou technické průkazy? To si myslíte, že za těch pár dní už je všichni hodili do koše?
Začal bych tady kontrolatachometru.cz/... a pak pokračoval návštěvou autorizovaného servisu, kde vám k tomu něco řeknou. Kolik vám toho řeknou a jestli to bude něco stát závisí na tom, kdo tam bude zrovna sedět.
No a pak si ještě můžete zaplatit nějakou službu jako Cebia nebo jít rovnou to auto zkontrolovat.
Díly, které měnil někdo ve stodole stejně nebudou vedené u nikoho takže to poznáte leda osobně, ale ani to není jistota pokud to auto nerozeberete na šroubky...
hodnocení

Tak možná ho všichni nevyhodili, ale pokud vím tak při zápisu je znehodnocen a už se do něj nic nepíše. Tak čistě prakticky. Jedním pohledem do velkého TP jsem zjistil předchozí strukturu majitelů. To teď zjistím jednoduše jak, bez toho abych někde žádal o výpis z registru vozidel nebo platil Cebii pro každé vozidlo, které se mi zalíbí?

mathew
Čistě prakticky bych měl obavu koupit auto, kterého se někdo po pár týdnech zbavuje. Ty ostatní mají pořád ten techničák. Pokud trváte na nakupuju něčeho co už ho nemá tak bych se zkusil zeptat na úřadě. Víc vám s tím bohužel už neporadím.

paveldvorak
hodnocení

2x

Informace o majitelích vozidla jsou evidovány v informačním systému, který není veřejně přístupný...přístupy má napříkald soud, policie, exekutor nebo Česká kancelář pojistitelů...

Servisní historie vozidla se také eviduje v infomačním systému, s tím, že to tam musí někdo vložit.

Pokud někdo servisuje auto doma na dvorku a nikdo nikam nevkládá údaje o servisních úkonech, jediným zposbem zjištění swervisníé hisoptrie je kníářka, pokud je vyplněna, nebo ústní infortmace.

Pokud bylo vozidlo bourané a řešila to pojištovna, bude záznam om pojistné události v informačním systémun pojištovny. Ani ten není vweřejně přístupný. Samozřejmě chápu, že pokud někdo žije mimo civilizaci, nic nechápe,

V placeném výpiosu bude jen to, co nekldo někam zadal. Utajená dopravní nehoda opravena svépomocí není nikde evidována.

paveldvorak
hodnocení

0x

Řekl bych že z veřejně dostupné encyklopedie, která se jmenuje HISTORIE VOZIDEL a MAJITELŮ. POkud jí někdy ěnkdo vytvoří.

hodnocení

0x
Nedávno jsem se tu ptal na něco podobného:
poradte.cz/...
Prakticky byly převažující reakce, že mi po předchozích majitelích nic není a stejně by mi to k ničemu nebylo. Přitom je jasné, že důvěryhodně působí TP originál od první registrace, kde si mohu zjistit, jak dlouho kdo vůz provozoval (jestli třeba nešel z ruky do ruky, protože je problémový), jaké ročníky a pohlaví ho řídily, nebo jaká firma ho měla. I z toho se dá usuzovat na stav a skutečný nájezd. Sice ne s jistotou, ale je to indicie. Ale nemá smysl se zde o tom dohadovat, někteří lidé s omezenou empatií (obecně, nejen zde) se chovají tak, že pokud neznají řešení vašeho požadavku, začnou vás přesvědčovat o tom, že váš požadavek je nesmyslný. A to už je pak jen zbytečné nekonstruktivní dohadování, třeba jako o politice, kde nikdo neposlouchá argumenty. ale pouze prosazuje své názory.
doplněno 23.04.24 09:49: Zdarma lze na kontrolatachometru.cz vidět data a výsledky TK, včetně třeba evidenčních kontrol, které mohou znamenat změnu majitele. Dále lze rok po roce na serveru ČKP zjišťovat, kde bylo auto pojištěno. Ze zněny se opět dá usuzovat na změnu majitele. A za pár desetikorun lze na netu u konkrétní osoby zjistit, zda má exekuce, ale nevím, jestli je to 100%.
hodnocení

Děkuji za tipy.
"Stejně to nepoznáte", "může vám to být jedno", "k čemu by Vám to bylo" ... může ale nemusí :) S tímto pasivním a povrchním přístupem opravdu nejsem smířen a moc mu nerozumím. Pro mě to je třeba osobní záležitost, od koho si (nejen) auto koupím a rozhodně mě není z principu jedno, jaký má původ. Pro někoho může být parametr výběru barva pro jiného předchozí majitel :). Mimochodem na ten portál občana se podívám ... Moc jsem zatím nepronikl do digitální sféry, tedy vůbec netuším jaké jsou možnosti. Nevím, některé věci v téfo době opravdu nechápu. Nevidím důvod proč by toto všechno mělo být někde schované ...

hodnocení

0x

Jen tak k doplnění ORV II Technický průkaz nebo starší provedení jen Technický průkaz zůstává majiteli vozidla až do PRVNÍ ZMĚNY na evidenci vozidel (Prodej, doplnění rozměru kol a pneu na zákl. typového listu...prodej). Pak jsou dvě možnosti - buďto se o něj zažádá (do papírového se zapíše záznamo nelatnosti nebo tak nějak) nebo automaticky založí,skartují.

ALe stejně pokud to není TP tvaru sešit-pak tam jsou jen asi 3 předchozí vlastníci MV. takže stejně to není moc vypovídající záznam, tedy pokud první vlastník není "lizingovka"... Víc vypovídající záznamy bych viděl na kontrola tachometru kde sice asi nejsou psáni vlastníci ale za to nalezené případné závady při provedení TK.

Toliko můj názor.

mab

No jo ale jen v Česku, existují podobné registry tachometru v Německu?

Zkuste hledat když Vás to zajímá. V původním dotazu o německu nebyla zmínka!

mab
hodnocení

0x

1) Pokud kupuješ auto od prvního majitele, tak požaduj nákupní fakturu.
2) Je to asi stejné, jako když budeš kupovat flintu, televizi, skříň, pantofle z druhé ruky.

Nevidím žádného rozdílu mezi 1 a 2. Ty ano?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]