Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektronický TP: Budou všechny ojetiny po prvním majiteli?

Od: tomkk® odpovědí: 13 změna:

Všiml jsem si v novém elektronickém techničáku, že v něm oproti papírovému TP není historie majitelů. Znamená to tedy, že jsme o tuto indicii při nákupu ojetiny přišli? Že každý prodávající nám bez omezení může tvrdit, že auto koupil od prvního majitele, starého pána? Že už nezjistíme, že auto vlastnila firma, nebo dokonce taxislužba?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

O to jsme přišli již dávno - pokud si pamatuju, praxe jednoho velkého autobazaru byla, že při přepisu od prodávajícího vždy žádal novou kopii velkého techničáku. Aby se případný nový majitel nemohl spojit s tím minulým a tak případně společne usvědčit autobazar z nějaké nepravosti...

hodnocení

No jistě, ale to se týká jen těch bazarů. Při normální koupi auta původem z ČR od majitele bylo obvyklé dostat originální TP se všemi záznamy a pokud už se jednalo o duplikát se zkrácenou historií, bylo to podezřelé.

hodnocení

1x

Nevím co myslíš tím "nový elektronický techničák". Máš na mysli nové ORV nebo jsi elektronický TP našel na netu (v Portálu dopravy? Nebo jinde? Zajímá mě KDE.)

Na té kartičce pochopitelně nebude sbírka majitelů, ale v databázi se určitě najde.

hodnocení

Přes portál občana.

hodnocení

1x

Nevím přesně, nač se ptáte, ale jak již někdo napsal, ani před 10 lety jste neměl v KAŽDÉM techničáku přehled všech majitelů.

Ale byla tam kolonka, první registrace a první registrace v ČR. Od ledna bude již jedna kolonka, první registrace v ČR. Již nepznáte, že vozidlo bylo dovezeno z ciziny.

Udělej si portál občana a tam je všechno. Já tam mám napsaný i skůtr Manet, který jsem kupoval v r.1974 i jaké měl číslo. A každé další auto, které jsem vlastnil. Nejsou tam jména vlastníků ale všechny převody s datumem.

Děkuji za radu, portál občana mám již asi 10 let.

a tam je všechno

právě že tam spoustu věcí není uvedeno úplně a správně.

Není to pravda. Je tam uvedeno Datum první registrace vozidla / v ČR a jsou tam obě data oddělena lomítkem.

gene, já se přiznám, že tuto informaci jsem přebral z některého webu, ale ani mdcr.cz mi nenapsalo, to, co píšete Vy. Ani některé registry vozidel, se kterími jsem mluvil v prvním týdnu v lednu, mi to nesdělili. Ale kolonka první registrace tam není, jen registrace v ČR.

Takže Vám, JAKO ODBORNÍKOVI, věřím, již to nenapíšu.

Oni to ze začátku sami úředníci nepochopili a psali to špatně.

Elektronický TP: Budou všechny ojetiny po prvním majiteli?

Díky za sken, po zvetšní je to naprosto jasné, je tam lomítko, vlevo první vůbec, za lomítkem první v ČR.

Opět potvrzení, že není dobré věřit i odborným článkům na internetu.

Moc Vám děkuji, mistře.

Přeji krásný víkend, podle Vašich představ.

paveldvorak
hodnocení

1x

V českém TP nikdy nebyla kolonka informující o celkovém počtu dřívějších majitelů, například v nemeckíém TP to mají

Pokud to někdy někdo vbCR zavede, stejně nepoznáte, kdo byl dříve majitelem, zda autoškola, taxislužba nebo stavební firma...

Proto je nejlepší zaměřit se na skutečný stav vozidla.

hodnocení

0x

Jakékoliv zahraniční auto (a to i na SK) má vždy jen jednoho majitele. Dalšího majitele lze domyslet, pokud je uvedeno datum první registrace vozidla a stávající majitel vlastní auto od jiného data. Vše mezi první registrací a stávajícím majitelem bude vymazáno.

A já za sebe můžu říct, že to je vlastně dobře. Když kupujete ojetinu, nedíváte se pak na teoretické majitele (důchodkyně), ale kupujete podle skutečného stavu vozidla. Naopak spousta vozidel by tak mohla být levnější...

Na evidenční kontrole bych ale přidal ještě měření laku - toto se např. na SK děje a je moc hezky zpracováno online.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]