Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze dobíjet akum

Od: pavelnosek odpovědí: 35 změna:
V garážich nám vypnuli zásuvky, protože tam prý lidi dobíjeli elektroauta.
Každopádně zásuvky nejdou a nemám šanci si v zimě oživit baterku.
Kdybych koupil startovací booster s kapacitou 10.000 nebo 20.000 mAh, tak si pomůžu při startování u slabé baterky.
Umí startovací booster také dobíjet baterku, když ho nechám zapojeny na akumulátoru několik hodin? To nikdo nevidí a nikoho to netrápí.
Klasická elektronabijecka dává 12-14V a 3-7A, podle výkonu. Kolik dava ten booster jsem se nedocetl.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Kúpte si novú baterku a nemusíte si nič oživovať.

pavelnosek
hodnocení

Nooo, to bych úplně nesouhlasil. Na krátké cesty po městě není ideální žádný akumulátor a párkrát za rok mu dobití ze zásuvky prospěje.
jirib
Pokuď vyjíždíte vozem jen několikrát za měsíc,vyjde výhodněji taxík...žádné starosti,žádné vedlejší náklady...
Prodat a uvolníte místo někomu dalšímu.
pavelnosek
hodnocení

Auto jezdí často,ale na krátký čas. Motor je puštěný cca 10 minut. 10 minut tam, 10 minut zpět.

riva
hodnocení

1x

No to je pěkný nesmysl zrušit v garážích elektřinu. Zvážil bych podružné elektroměry (a každý zaplatí co spotřebuje), popřípadě omezení jističe.

Návrat do doby kamenné je tou nejhorší možností.

jirib
Pokuď na to nikdo nemysle již při stavbě(asi bytový dům s garážovým stáním) rozvaděče,budou to dodatečné vícenáklady v desetitisících...a to opravdu nechceš,pro jednu udržovací nabíječku s pár watama...
pavelnosek

Pri projektu se na to myslelo. V garazich je zasuvek dosti, ale asi je nekdo pouzival.

ml1

Podružný elektroměr a přeúčtovávání to legálně zatím nelze. Takový člověk nebo spíš podnik by se stal distributorem elektřiny a musel by mít na to příslušnou licenci od ERÚ (a prodej elektřiny bez licence, to je dost závažný zločin). Nevím jak s novým energetickým zákonem, který nějaký prodej v malém bez licence prý umožní (tzv. sousedskou výpomoc přeprodejem solárních přebytků a podobně).

To už je jednodušší to zmenšení jističe, když se tam dá 4A nebo možná jen 2A tak na nějakou svítilnu nebo vysavač to stačit bude, ale elektroauto se bude moct nejvejš udržovat.

Je to samozřejmě nesmysl - návrat do doby před 40 lety, kdy nebylo běžné, aby v garážích byla elektrika. Myslím, že řadové garáže u nás stále elektriku nemají, kromě těch, co se stavěly na přelomu tisíciletí.

To je holt problém společných věcí. Ono sdílení je pěkné a moderní slovo (často se zaměňuje se slovem pronájem, ale tady je to zrovna sdílení jedné garáže více lidmi), ale jak se najde někdo, kdo začne hledat takové rozbroje typu, že tenhle si meje auto 4x tejdně a proč my máme platit poměrnou část společné spotřeby vody, když v garáži ani vodu nemáme a nemáme ani auto (no a kdyby se do garáží daly vodoměry, tak zase budou vyšilovat ti, co sdílejí jednu garáž). Slyšel jsem, že třeba v některých panelácích jsou hádky o výtah, kdo jak často jezdí a kolik pater. To je kouzlo společného majetku.

riva

Existují tarifní elektroměry, dost často v kempech. Stačí takový nainstalovat a nájemníkům předat rfid karty, které si můžou přednabít. Pak každý zaplatí co spotřebuje a třeba si nabije i e-auto.

nickys

ml1: Jste si jistý tím co tvrdíte? Tedy, že nelze přeúčtovávat el. energii.

Mám za to, že přeúčtovat se může, ale jen bez zisku. Pokud se mýlím opravte mě.

makak
Podruzko se normálně dává. Např wifi operátoři ho mají objektech kde mají technologií.
krtek6

ml1: podružné elektroměry a jejich rozpočtívání na jednotlivce jsou běžné v každém garážovém kompexu nebo u starých řadových komunistických garáží...

vladislav
hodnocení

1x
Boostrem nelze dobijet Aku.

pavelnosek
hodnocení

Start booster,jump starter, startovací powerbanka jsou alternativní výrazy pro tu stejnou věc.

hodnocení

0x
Nevím, jak je to s boosterem, ale ohledně těch zásuvek v garážích..Stačilo by, aby se instalovaly slabší jističe a elekrtozázraky by dobíjet nešly.."Normální" spotřebiče by fungovaly..Vlastně ani nevím, jakým příkonem se elektroauta dobíjejí..Snad nemelu hlouposti a někdo nám poradí;)
pavelnosek
hodnocení

Jestli počítám dobře, tak jsem ze společne elektriky odebral dříve za takové 2 Kc.
12v pri 5A dá 60W, které běží cca 4hodiny. celkem 0.24kWh. Při ceně 7Kc za 1 kWh, jsem na 2Kc.
Ale co kdyby to dělali všichni...
Já myslel, kolik může "sežrat "peněz dobíjení elektroauta..Společnou elektriku určitě máte započítanou ..Nějaká standardní aku je prd na spotřebu
car

Standardne 3x16A, nebo 1x16A nebo kolik nastavis v aute.

Par aut melo i silnejsi ACDC menic nez 3x16.

jirib
Omezit jističe na 6A.
Elektroauta klasicky 3x16A...11kW.
Vy máte volně přístupné 3F-ové zásuvky?

Mohu nabíjet i 1x 5A *smich* Každopádně garáže bez elektřiny jsou úplně o ničem. Lepší by bylo těm co vlastní elektromobil aby si instalovali podružný elektroměř a platili si své. Ideálně všichni aby měli svůj elektroměr. Není to zase nějak nepřiměřeně drahá položka. Tohle vaše řešení s vypnutím elektřiny je jen návrat do středověku.

hodnocení

0x

Nabíječky berou tak málo proudu, že se dá napojit i na světlo v garáži.

Bojuj o světlo v garáži a zásuvky, ať si klidně zrušej.

pavelnosek

Na prasaka to lze udelat temer vzdy. Za rohem mame sklep, tam je svetlo...ale kabel se musi vest po podlaze a to muze nekdo videt a pidit se.

hodnocení

0x
Jestli tam maš světlo tak si z nej vytáhni zásuvku nebo si udělej tkzv zlodejku
aukro.cz/...
Ja si to udělal ze starý žárovky kusu nasady na koště kabel cca 3m a venkovní zásuvky a taky to když je třeba funguje

hodnocení

0x

Startovací booster nedokáže dobíjet baterku. Jeho princip spočívá v relativně dlouhém načerpání energie při malém odebíraném proudu z baterie (nezatěžuje baterii) a následném krátkém vybití velkým proudem přes starter při startování. Opačně to nefunguje.

doplněno 30.11.23 09:24:

Řešit to "zlodějkou" (navíc amatérsky vyrobenou z násady od koštěte *ee*) bych laikovi moc nedoporučoval. Před lety mi tohle zařízení málem přizabilo matku.

pavelnosek

Ok. Diky. Pres booster tedy cesta nevede.

hodnocení

0x
Jakýmsi zoufalým řešením by byla UPSka a větší baterií a digitální autonabíječka bez klasického trafa. Ale lepší je prosadit to znovuzapojení zásuvek se slabými pojistkami.

To by byly ztráty jak pra*e... Efektivnější je DC-DC měnič a 24V baterkama dobíjet 12V přes regulátor a měnič na 14V

UPSka by sežrala víc jak 50% pro sebe ;)

To gumidek: Hledáme řešení pro laika, který ani neví, jak nabít autobaterku. Ke 24 V baterce si bude muset pořídit extra nabíječku. Teď nabíjet tu autobaterku pevným napětím není šťastné, protože by to chtělo proudy desítky ampér, a to by takový napěťový zdroj nedal, tedy by se musela minimálně vřadit předzátěž. Vše dobře zapojit, nic nepoplést a ještě zakrabičkovat. Tohle není řešení pro laika.
bery*
Já bych dal na garáž malej solárek buď jenom pro udržování baterky auta, nebo rovnou větší i pro potřeby svícení v garáži (v kombinaci s aku). A pokud by to nešlo, tak baterku auta občasně přiživoval přes step-down měnič pomocí doneseny baterky třeba z nějakýho akunářadí.
A nebo do autobaterky občas něco přelít ze 4 donesenych lifepo4 článků, ty mají kolem 13V.
Má společnou garáž, tam asi solár nedá.

Tom... podobná řešení nabízí hotová tuším Victron Energy*zmateny*

bery*
Já pochopil, že jde o řadovou garáž, tam bych si malej solárek představit dokázal, na udržování baterky třeba jenom 20w, pokud tam jde trochu světla.

Tahle možnost řadovek mě nenapadla. Ale na zimu by se musel koupit spíš větší solár, aby to aspoň něco dalo.

pavelnosek
hodnocení

Jedna se o garážový prostor pod domem. V každém patře je na zdi několik zásuvek, ale asi je lidí používali, tak jsou vypnuté.

hodnocení

0x

Tady je pro Vás řešení. NAbíječka CTEK s vnitřními bateriemi na dobíjení bez zásuvky v garáži.

poradte.cz/...

CTEK CS FREE

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]