Ahoj, mám Fabii 1.4mpi 50kw 2001 motor AME, zjistila sem ze Teda s vodní pumpou koukala sem se na video na výměnu vodni pumpy, a typek do chladící nádrže kde normálně dávám růžovou chladící kapalinu dával vodu . Tak teď sem zmatená co tam Teda má být? Vodní kanál vodní pumpy je znečištěný diky
Chladící kapalina má nejen benefit nezámrznosti v zimě, ale zvyšuje v létě i bod varu. Namíchaná kapalina G13+destilka vaří při 106C a tím, že je v soustavě udržován tlak pomocí toho modrého přetlakového víčka na expanzce, tak kapalina začne vařit kolem 117C podle koncentrace vody a směsi.
Další benefit je ochrana vložek válců proti korozi, což voda korozi způsobuje.
Proto je potřeba mít namíchanou chladící směs celoročně a nejezdit pouze na vodu.
Četl jsem někde, že za socíku nebyl mimo jiné třeba fridex, tak se v zimě buď po jízdě voda vypustila anebo třeba celý ČSAD přes noc chrochtalo na volnoběh To samý, když třeba nebyly autobaterky k mání..atd..Když jsem chodil na praxi, tak Avie měly v hlavě přídavnou spirálu na 220V a na noc se píchly do sítě..jako dnešní elektrozázraky Mohla tam být voda a ráno krásně řidiči nastartovali a měli hned teplo Elektrika byla levnější asi v té době než fridex
To jako fakt jste měla šestnáctventilový motor bez vodní pumpy? Když byl bez VP tak se nemusíte vůbez zajímat zda růžovou, žlutou , modrozelenou chladicí kapalinu nebo jen vodu - máte v tom případu VZDUCHEM chlazený motor!
Nebo doporučím spíše zi někde vyčíst víc o daném autě s daným typem motoru ...nebo alespoň napište dotaz hezky česky a srozumitelně!
Nevím nejsem motorář,ale někjak si vodníka bez VP (nějakého čerpadla) nedovedu představit. Ale na druhou stranu neznám od stopáté žádný motr od škody co by jezdil bez VP nebo takový u škody existuje?
@diesel: Existuje. Pokud "stopatou" myslite Laurin a Klement Skoda 105, tak ten pravdepodobne bez vodni pumpy jezdil, neb jeho nasledovnik, typ 110 ji tez nemel...
Když už jste koupila šrot, a evidentně ho sama do kupy nedáte, protože o autech nemáte páru a neumíte ani položit dotaz, tak tady neztrácejte čas a objednejte se na celkovou prohlídku do nějakého blízkého servisu s dobrými referencemi (např.) na Googlu. Servis zjistí stav a nacení opravu.
iceza
A to vadí? Nemůžu se přiučit? Když pokládám dotazy, tak mě to nejspíše zajímá nemyslíte? Zajímá mě co mám pod kapotou ale jasně, nemám koule, tak jsem hloupá. Prohlídku mám na papíře od prodávajícího, s 2 zavadami, takže se zajímám. Děkuji za přínosný komentář
Voda tam být může samozřejmě..Ale časem by se tvořil vodní kámen a koroze..taky v zimě samozřejmě zmrzne..Chladící kapalina je proto nemrznoucí a korozivzdorná..také eliminuje vznik vodního kamene, neboť se ředí vodou..nemusí být nutně destilovaná.Na vyzkoušení po opravě motoru třeba nebo výplach je voda OK!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.