Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odbočení pri souběžné jízdě s cyklistou-proč?

Od: radek* odpovědí: 40 změna:
1) když jedu zároveň s cyklistou, který není ve vyhrazeném pruhu a chci odbocit doprava musím ho pustit a brát ho jako normální vozidlo?
Popřípadě kdyby jste mohli přiložit jaké zákony toto řeší.
2)odbočují doleva a naproti me jede cyklista a není ve vyhrazenem pruhu musím me pustit? A nebo má přednost a počítá se jako protijedouci vozidlo, kterým se při odbočování vlevo dává přednost. Popřípadě dekuji za přiložení zákonu které toto řeší.
3) kdy má cyklista přednost na přejezdu pro cyklisty a musím ho pustit. Dekuji za případné přiložení zákonu.

Odbočení pri souběžné jízdě s cyklistou-proč?
Odbočení pri souběžné jízdě s cyklistou-proč? #2

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vše řeší zákon 361/2000, paragraf 21.

Tam je to vše podrobně napsáno.

1, nemá přednost, jen je ohleduplné ho nesrazit.

2) nepustí Vás, Vy mu musíte dát přednost.

3) nemá cyklista přednost na přejezdu pro cyklisty.

doplněno 06.01.23 17:40:

Pro Radka a Mateho

kolotipy.cz/...

mate59

Jo,u nás jsou ty se semafory.

asd1

1) myslíš vážně?

V téhle pozici jde spíš o předjíždění a při předjíždění to zalomit doprava a ohrozit je co?

Pokud auto odbočuje doprava a dává blinkr tak ho cyklista zprava předjíždět nesmí. (v koloně pomalou jízdou zprava předjíždět může, ale ne když auto má blinkr doprava). Ovšem při odbočení auto musí dbát zvýšené opatrnosti a když kolo sejme tak auto bude mít hlavní vinu. Podobně jako když odbočuješ doleva, přehlídneš že tě už nějakej lumen předjíždí a vjedeš mu do cesty a nakouří ti do dveří...

V Německu v téhle situaci má kolo přednost a to i když kolo jede po souběžné cyklostezce vedle silnice (která kříží tu odbočku)

asd1,

jasně že to myslím vážně, ale klidně můžeme dát desítku různých variant.

Tazatel jasně uvedl "když jedu zároveň s cyklistou,", ale vy pak jen spekujujete, kdo bude vikíkem, když cyklista poruší předpis.

Příklad, řidič autobusu s vlekem odbočuje vpravo, rychlostí 20km a cyklista to do něj práskne, tak za to může ..

Nespekulujem, řidme se zákonem.

Odbočuji vpravo, nemusím dávat přednost, přesně jako to děláte Vy. Při dodržení §21

(3) Před odbočováním vpravo se musí řidič zařadit co nejblíže k pravému okraji vozovky; musí-li přitom s ohledem na rozměry vozidla nebo nákladu vybočit ze směru své jízdy vlevo, dává vždy jen znamení o změně směru jízdy vpravo. Před odbočováním vlevo se musí zařadit co nejdále vlevo v části vozovky určené pro jeho směr jízdy s ohledem na rozměry vozidla nebo nákladu a šířku vozovky. Odbočují-li řidiči protijedoucích vozidel vlevo, vyhýbají se vlevo

asd1

Na obrázku je situace jasná, vpravo od auta je kolo (+druhé vpravo před autem), buď ho předjíždí zprava, jedou souběžně nebo je auto předjíždí. V téhle situaci to kolo nesmí ani omezit, žádný "je ohleduplné je nesrazit" V reálu k pozici na obrázku vůbec nemá dojít, auto má být buď před kolama (dostatečně včas - předjet a zalomit to doprave ja prasárna) nebo až za nima.

Vy napíšete, že je to jasné, pak ale "buď ho předjíždí zprava, jedou souběžně nebo je auto předjíždí."

takže to není tak jasné?

asd1

Jasné je, že má jedno kolo vedle sebe a a druhé vpravo před sebou, takže předjet je už nestihne = předjet je nesmí, jet souběžně taky už nemůže (leda rovně), takže musí zpomalit, nechat je odjet a až pak odbočit. Jiný řešení tam neni (kromě exotiky typu kolaři odlezou doprava do trávy) = v reálu ty kola přednost mají.

Žádné "jede souběžně" tam neexistuje, když tam nejsou pruhy. ASD má pravdu.

Milane, též nesouhlasím. Když jede cyklista rovněa po hlavní silnici, musí ho auto pustit, dát přednost. Cyklista je účastník silničního provozu tak stejně jako motorista. Jiná situace by byla, kdyby hlavní silnice šla doprava a cyklista chtěl jet rovně...

stir, v pořádku, klidně nesouhlaste, ale "Když jede cyklista rovněa po hlavní silnici, musí ho auto pustit, dát přednost"

to se v předpise nemluví, nikde to není uvedeno.

Nebo to je v uvedeném §?

Příklad, řidič autobusu s vlekem odbočuje vpravo, rychlostí 20km a cyklista to do něj práskne, tak za to může kdo, páč cyklista nemůže předjíždět v tomto případě vpravo...

(4) Pohybují-li se pomalu nebo stojí-li vozidla za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky nebo krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa; přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti.

O tom, že řidič má dát přednost nebo omezt, či ohrozit v TOMTO případě nikde není nic uvedeno.

youtu.be/...
Cyklista může předjíždět vpravo i vlevo...
06.01.23 21:16

A co?

Ale to video i popis v odkazu je jiná situace, nežli se tazatel ptal.

Video, jasné porušení několika paragrafů od řidiče auta.

V odkazu je to skoro stejné, jako na videu:

Při průjezdu křižovatkou je vždy potřeba pamatovat na to, že osoba na jízdním kole má přednost ve stejných situacích jako motorista. Pokud tedy například motorista odbočující vpravo dojede v křižovatce či před ní cyklistu pokračujícího rovně, musí dát motorista před odbočením přednost cyklistovi a umožnit mu bezpečný průjezd křižovatkou.

To je jasné,

ale pokud řidič auta odbočuje vpravo a cyklisty mu tam vjede, tak viníkem je cyklista.

Proto se vždy musí vyšetřit průběh nehodového děje. Pokaždé to může být jinak

Milane pokud ten autobus bude zpomalovat, a dávat znamení o změně směru jízdy a cyklista ho bude dojíždět, pak má bus přednost. Něco jiného je, pokud jedou souběžně vedle sebe nebo pokud bus či auto cyklistu před křižovatkou predjede, dupne na brzdy... Představte si cyklistu jako jiný bus.

Ale to můžeme dávat desítky různých příkladů, možná stovky.

O soubežnou jízdu zde nejde, to už tu někdo napsal.

Jako řidič nemáte povinnost při odbočení vpravo dávat přednost, toť zákon říká jasně. Přesněji, nic o přednosti neříká.

Ano, už jsme se domluvili.

Vážený pane Stire, moc Vám děkuji za slušnou, plodnou diskuzi, ať si z nás vezmou ostatní příklad, že není třeba druhého urážet.

Slušní lidé to nedělají.

Přeji krásný víkend.

asd1

Mele se tam předjíždění par.17 / hlavně 3 a pak 5b

Pak odbočování 21 / 1 a 6

nakonec jízda na kole 58 / 4

S tim autobusem to je podobně jako když vyjíždí ze zastávky - pokud kolo narazí do přední části tak viník bus (kolo při začátku odbočování bylo dávno vedle něj, bus ho ohrozil resp. sejmul), pokud do zadní části a bus dával blinkr včas tak kolo (nesměl předjíždět zprava)

Ten kkt na videu s kruháčem těch 5 let měl dostat a to natvrdo, věděl že jí sejme a ujel od nehody, to nebyla nehoda ale pokus o zabití.

runner2

Stire dekuji za nasdileni toho videa. Jen se utvrzuji, jak je pro me jako pro cyklistu nebezpecne v podobnych situacich jezdit u krajnice.

asd, jasně, al to se musí stanovit, kdo a co porušil.

Páč tazatelův dotaz "když jedu zároveň s cyklistou, který není ve vyhrazeném pruhu" je jen hypotetický a nesmyslný, protože někdo z nich právě porušuje Vámi uvedení paragrafy.

O soubeznou jízdu nemusí jít. Mě jako cyklistu zajímá, zda to auto přede mnou bliká vpravo. Pokud ne, můžu ho předjet, pokud jede vedle mě, opět nemůžu vědět, zda bude odbocovat. Příklad, silnice jeden pruh, kolona na semaforech, chci odbočit vlevo, tak si najedu k semaforu vlevo vedle aut, protože nikdo nebliká. A první řidič začne blikat vlevo, až v okamžiku, když mu stojím u levého předního blatníku a ještě se mu to nelíbí. Kdyby blikal, zastavím za ním a odbočí první.

Ano, je to tak, ale to můžeme dávat desítky různých příkladů, možná stovky

asd1

Milane drž se obrázku - v tý pozici auto odbočit nesmí, musí nechat kola odjet a odbočit až pak. Jinak by je sundal jak ten kkt na kruháči...

Runner2 v podobných situacích na kruháči na kole zásadně prostředkem aby auto předjet nemohlo, a najet tak už v nájezdu na kruháč, kolo je na kruháči rychlejší než auto tak ho to nijak neomezí, po odbočení z kruháče je slušnost udělat místo aby mohl v klídku předjet (neplatí pro profíky co jedou po rovině 50)

asd1, ale obrázek a popis tazatele jsou různé činy.

Na obrázku jede první cyklista rovně, za ním auto, které ho nesmí předjet, když chce odbočit vpravo.

V popisu je "jedu zároveň s cyklistou"

a každým decimetrem bude situace jiná...Stejně rozdílně si upravit tazatel situaci v jiném dotazu..

Milane taky děkuji, však se vždy domluvíme. Jinak tazatel má na tom obrázku ty cyklisty vedle sebe a před sebou, takže oni nemůžou vědět, zda bliká doprava. Sám ze zkušeností cca 60 000km na kole vím, že většina řidičů nebliká nebo cyklistu predjede těsně před křižovatkou a odbočí. Takže je nutné být na pozoru, naučit se skoky ve třicítce na chodník nebo to prostě vzít do trávy.
Runner - na kruháči jezdím nebo se snažím jet uprostřed, taktéž před kruhacem cca 200 300metru si najizdim na střed, dle rychlosti, protože se mi často stává, že řidič mě těsně před kruhacem predjede a začne brzdit a přitom najede úplně k obrubniku, takže mě tam zavře. Jeden si tak o můj pedál odrel zadní dveře. Taktéž bacha na podélně zaparkované auta, nechat si aspoň metr od ruky, kamarád byl tři týdny v nemocnici, když se těsně před ním otevřely dveře.

Myslím, že ani strach z aut vás neopravňuje porušovat zákon.

Asd1 to by ses divil, kolik aut tě musí předjet, když jedeš v obci pade. Mě dokonce vytrubovalo auto za mnou, když jsem jel za kamionem 60. Asi ho nemohl předjet kvůli mně nebo se chtěl vecpat do té metr a půl mezery přede mnou :)
asd1

Dodržet zákon a jet u pravýho kraje výrazně zvyšuje riziko že tě sejme přesně jak tu paní. Navíc kolo je na kruháči opravdu rychlejší než auto, takže nejde o žádný naschvál brzdění provozu ale jen "umravnění" aby nepředjížděl když pak bude pomalejší..

Podobně před zatáčkou za kterou neni vidět a nevejde se protijedoucí auto který vyjede proti, taky když jedeš u kraje tak tě tam začne předjíždět klidně náklaďák, a když to auto proti vyjede tak tě strčí do škarpy.. Zase je třeba najet víc ke středu aby na předjíždění musel vyjet do protisměru, a slušnost je v okamžiku kdy vidíš za zatáčku že je volno tak ukázat že může jet a uhnout ke kraji.

Na západ od nás tohle potřeba neni, tam auto když nevidí tak nepředjíždí a čeká až výhled a volno bude.

Stir to troubil spíš že kdyby kamion nečekaně hamoval tak uděláš mouchu o zadek kamionu ;)

Asd to je svatá pravda. Jenže šofér si neuvědomí, že je cyklista daleko rychlejší na kruháči, oni to spíš berou jako potupu. Taky ty sjezdy z kopců, jedeš 80 a dole před zatáčkou tě predjede auto a dupne na brzdy. V té rychlosti kolo nezabrzdíš. Proto mám většinu km najetých na Slovensku a Rakousku. Tam jsem vyjel na kopec a za mnou oktavka, čekal jsem, že pojede dál, ale jel za mnou 30metru a když jsem sjížděl dolů, stále si nechával odstup. Dole v dědině mě dojel a dívám se, rakouská spz. Ani poté mě nepredjel, protože jsem dojizdel nějakou teticku na kole a uvažoval dopředu, že ji budu chtít předjet. Předjel teprve až potom, když nic nikde nejelo. Oni nepředjíždí, když jede něco v protisměru, i když je silnice široká na tři autobusy. Když nevidí do zatáčky, i když je to široká silnice a uhýbáš nebo před horizontem, tak se sunou za tebou s úsměvem. To u nás není, tam můžeš jezdit na kole klidně i klickovat ozraly, ale nikdo tě tam nesejme :) U nás se budou vymlouvat na klickovani či jiné věci. Jinak s tím kamionem to bych se rozplácl, ale jel jsem za ním déle a několikrát se mu ukázal, aby o mě věděl a bylo to na obchvatu, nic před ním nejelo. :)
Štíre, máš si nechat od toho kamioni rozestup. Metr a půl to je vtip? To není moc bezpečná vzdálenost. Nehledě na to kolik jedeš je slušnost tam mezeru nechat, pokud neplánuješ kamion předjíždět, protože ostatní za tebou by třeba chtěli. Ono se hůře předjíždí auto i s kamionem než jen samostatný kamion.

mate59
hodnocení

0x

1.Nemusíte ho pustit,třeba ohleduplnost

2.Odbočujete vlevo, cyklista má přednost.

mate59 pozor, ve trojce máte překlep a nepravdu.

ha ještě to stačil opravit a smazat..

mate59

Tam je to složitější,pokud tam je pro cyklistu semafor řídí se tím,jinak ne,u nás ve městě jsou skoro všecky cyklopřechody se semafory.

hodnocení

0x

Prostě cyklouna nesmíš sejmout, i kdyby čert na koze jel. I když nemá na přejezdu pro cyklisty přednost, MUSÍŠ ho pustit.

Prostě nikoho nesmíš sejmout...

hodnocení

0x
Situace 1 se mi stává dost často. Predjede mě auto, dupne na brzdy a odbočí. Dobrá polovina z nich ani nebliká a ještě k tomu neslusně gestikulují. Díky tomuto dotazu už vím, proč to dělají.
doplněno 06.01.23 20:12: poradte.cz/...

hodnocení

0x

Tu stačí,aby ste pochopili jedno,že cyklista má rovnaké práva a povinnosti ako vodič motorového vozidla,tak ho aj berte ako keby to bolo motorové vozidlo. Čo sa týka odbočenia v pravo a budete križovať cestičku pre cyklistov,tak si dajte pozor,lebo aj na Slovensku už majú prednosť,český predpis presne nepoznám,no v zahraničí by sa vám táto skutočnosť mohla vypomstiť.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]