Nejste přihlášen/a.
Zdravím, mám teď kvůli zranění přerušenou autoškolu, takže se nemůžu ptát instruktora. Hlavou mi vrtají dopravní situace s cyklisty. Když jsem jako řidič auta na kruhovém objezdu a chci z něj sjet, a zároveň za mnou, po pravé straně jede cyklista, který však pokračuje po kruhovém objezdu, kdo má přednost? Osobně bych řekl že v tomto případě cyklista, jelikož mu křížím cestu, ale nejedná se zase ze strany cyklisty o podjíždění?
Druhá otázka je podobná a to když třeba na křižovatce odbočuji vpravo a za mnou jede cyklista, který jede rovně. Musím mu umožnit jízdu a pak až odbočit, a nebo musí přibrzdit a nechat mě odbočit?
Samozřejmě mi v obou případech běží směrovka doprava.
Kruhovým objezdem projíždějí osoby na jízdním kole stejně jako motorová vozidla. Oba typy účastníků provozu přitom musí dbát zvýšené opatrnosti, a to zejména při vyjíždění z kruhového objezdu. Motorista, který chce kruhový objezd opustit, musí dát vždy přednost cyklistovi, který po jeho pravé straně pokračuje v jízdě dál po kruhovém objezdu. Oba účastníci pak při výjezdu musí včas signalizovat změnu směru jízdy.
Ponaučení pro cyklisty: Kruhovým objezdem projíždějte raději středem jízdního pruhu. Auta za vámi tak nebudou mít tendenci vás nebezpečně předjet.
Ponaučení pro motoristy: Na kruhovém objezdu s jedním jízdním pruhem raději nikoho nepředjíždějte. Zvláště v případě, kdy se následně chystáte kruhový objezd opustit. Boční srážka by pro osobu na jízdním kole mohla mít velice těžké následky.
nebo to dopadne špatně, sice staršího data, ale
Druhá otázka je podobná a to když třeba na křižovatce odbočuji vpravo a za mnou jede cyklista, který jede rovně.
Pokud jede za vámi a vy dostatečně a včas signalizujete odbočení, pak musí zpomalit a nechat vás projet. Něco jiného je předjetí cyklisty těsně před křižovatkou...
Při průjezdu křižovatkou je vždy potřeba pamatovat na to, že osoba na jízdním kole má přednost ve stejných situacích jako motorista. Pokud tedy například motorista odbočující vpravo dojede v křižovatce či před ní cyklistu pokračujícího rovně, musí dát motorista před odbočením přednost cyklistovi a umožnit mu bezpečný průjezd křižovatkou.
Ponaučení pro cyklisty: Pokud při průjezdu křižovatkou pokračujete rovně, najeďte si raději blíže ke středu vozovky. Auto za vámi se tak nebude snažit vás nebezpečně předjet.
Ponaučení pro motoristy: Při odbočování vpravo se ujistěte, že vedle vás nejede cyklista, který chce pokračovat rovně. Pokud ano, dejte mu přednost stejně jako jakémukoli jinému vozidlu. V žádném případě se ho nesnažte na poslední chvíli předjet.
stejný odkaz
Asi máte na mysli tuhle nebezpečnou prasárnu:
§ 57 (4) Pohybují-li se pomalu nebo stojí-li vozidla za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky nebo krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa; přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti.
Ale ta se toho netýká.
Tvoje první otázka: ty v autě a za tebou cyklista na kruháči.
Zkus si představit že to není cyklista, ale jiné auto. Když přijíždíš ke kruháči, tak se prostě zařadíš za cyklistu a projíždíš kruháč za ním. Pokud by se stalo, že tě cyklista na kruháči "dojede" tak je nesmysl, aby tě na kruháči předjížděl z prava.
Většinou se bohužel děje větší prasárna a to, že já jako cyklista si najedu na kruháč a vedle mne už mne předjíždí auto, které na prvním sjezdu odbočuje (vyjíždí z kruháče) a přitom nehledi na to, že tam jedu i já jako cyklista.
Druhá otázka je přesně pro nahrazení cyklisty autem. Auto taky nebudeš pouštět jenom proto, že jede rovně. Ty řídíš svoje auto a druhé stačí když je registruješ. Nemáš povinnost za ostatní přemýšlet a rozhodovat. Stačí když budeš jezdit defenzivně a naučíš se předvídat nebezpečí. Když nějakou nebezpečnou situaci budeš předvídat, tak si zpomalením získáš více času na vyhodnocení situace rozhodnutí se.
Já jako cyklista jezdím každý den 18kilometrů do práce a z práce. Někteří řidiči mne předjíždějí s bočním odstupem až 2metry, jiní jsou schopní projet ve vzdálenosti 0,7m. Já se snažím nepřekážet a kde to jde, tak jedu po krajnici. Taky naznačím řidičům, pokud mne mohou předjet. Ale vždycky se najde pár řidičů ,kteří prostě nemají cyklisty rádi a znepřijemňují jim pohyb na silnici.
On ani ten cyklista není sebevrah, aby se pokoušel vyhrát souboj s autem.
Pokud jede za Vámi normálně po vyhození blinkru sjedete z kruhu ven.Pokud jej ale předjíždíte =je to od Vás prasárna a cyklistu ohrožujete !
Jako řidič to řeším tak, že jedu vždy za cyklistou , prostě abych jej neomezil a už vůbec neohrozil.
Pokud jedu jako cyklista=při vjezdu na kruh pak jedu prostředem, není to sice záruka že mne debil nesejme zezadu, ale nemá pak možnost sejmout mne při jeho sjezdu z kruhu. Stalo se mi že jsem jel na 3 výjezd ale s autem jen na 2 sjezd, ale musel mne předjíždět a a jen díky předvídavosti a brzdám mne nesejmul, i když to bylo o milimetry!Přesně jako na videu.
Nonek to napsal přesně:
Ponaučení pro cyklisty: Kruhovým objezdem projíždějte raději středem jízdního pruhu. Auta za vámi tak nebudou mít tendenci vás nebezpečně předjet.
Ponaučení pro motoristy: Na kruhovém objezdu s jedním jízdním pruhem raději nikoho nepředjíždějte. Zvláště v případě, kdy se následně chystáte kruhový objezd opustit. Boční srážka by pro osobu na jízdním kole mohla mít velice těžké následky.
Instruktor by ti asi řekl předvídat...vždy a vše
Jezdím na kole i autem. Je dobré to znát "z obou válčících stran". Tam i tam jezdí lidi jak bez mozku(jemně napsáno).
Situace na silnici se mění každou vteřinou. Cyklista tě na kruháči dojede, je u tvého pravého boku, tebe to nenapadne, nevšimneš si ho a prů...er je hotový.
Že má cyklista myslet? Ano má už proto že není oplechovaný jako Ty v autě.
Ale Ty v autě máš větší "vražednou" sílu než cyklista ... takže tak.
Důležité je dojet do cíle celý a ne v sanitce.
Někdy stačí myslet ne deset metrů před sebe, ale kousek dál a sundat nohu z plynu.
V obou vašich dotazech se vyskytuje věta "za mnou jede cyklista". Tak nevím, co tu řešíte, pokud jede za vámi, tak si v pohodě vyjedete z KO, resp. odbočíte vpravo a cyklista pojede rovně. Nějaké předpoklady o případně povoleném podjíždění cyklistou vpravo (viz ra252) se vámi popsané situace netýkají, navíc, jak ra252 cituje "přitom je (cyklista) povinen dbát zvýšené opatrnosti".
Veškeré další zde uváděné předpoklady a možnosti jsou ve vztahu ke znění dotazu bezpředmětné.
Jen připomenu že i cyklista je řidič (§2, písm.d z. č. 361/2000Sb.). Takže si prakticky v každé z těchto situací můžete představit obyčejné osobní auto a pak vyjít z toho, jak se máte chovat ve vzájemném vztahu.
Dále bych doporučil některým oživit si význam pojmu "dát přednost v jízdě". Čast se tento pojem používá i v situacích, kam de facto nepatří. To platí i o této diskuzi. Třeba "dávat přednost vozidlu jedoucímu za vámi" nemá logiku.
Na to se ptám já. Jestli cyklista pojede rovně, nebo mě nechá odbočit. Jako spolujezdec jsem se setkal s oběma případy, že cyklista auto odbočit nenechal a podjel ho a málem byla nehoda. Naopak že nechal, ale gestikuloval, že jsme ho překřížili a zbrzdili. A teď mě zajímá které řešení je to správné.
Můj názor je ten, že kruhový objezd je křižovatka. V křižovatce se nesmí předjíždět. To tedy platí i pro cyklistu.
Je jedno, jestli je pomalu jedoucí auto nebo cyklista.
Oprava:
f) na křižovatce a v těsné blízkosti před ní; tento zákaz neplatí
2. jde-li o předjíždění jízdních kol, mopedů a motocyklů bez postranního vozíku,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.