Nejste přihlášen/a.
Zdravím kolegové.
Študoval jsem ty internety a fórum, ale mám stále nějaké drobné nesrovnalosti a nevědomosti v postupu. Uvažuju o koupi ojetého auta ze Slovenska. Já soukromá osoba, prodejce firma (Das welt). Bo je to daleko jak prase, tak bych potřeboval vše vyřidit na první dobou v jeden den. Příjezd, vyřídit vše, odjet po vlastní ose. Nikde se však nemohu jednotně dočíst, zda je to reálné takto vyřídit a jak dlouho jednotlivé úkony trvají.
1) podepsat smlouvu - asi to nejrychlejší
2) zaplatit kupní cenu - zpracování a převod dle banek
3) Udělat Kontolu originality na příslušným místě - Jak dlouho to trvá? Je to na počkání? Lze to dopředu udělat prodávajícím? Má to nějaké časové omezení platnosti? Cena je cca 2500,- (100ojro)
4) Zajistit pojištění auta (minimálně na převoz) - Někde jsem se dočetl, že nějací ouřadové snad netolerují pojistku z ČR, že musí být uzavřená na SVK. Blbost nebo realita?
5) Nechat udělat převozní značky na slovenských policajtech - Jak dlouho to trvá? Je to na počkání? Jejich prevozní značky jsou stejné jak ty naše? Ty zelený papírky za zadním sklem? Nebo plechový? Může to zas nechat udělat původní majitel dopředu? Nebo to vypisují až tomu novému?
6) Auto má platnou STK+Emise, takže pokud mi tyhle papíry dají k tomu, odpadá mi dovozová STK+Emise v ČR, ale musím udělat jen Evidenční kontrolu za pár stovek
7) S hromadou lejster na úřad, vyplnit přihlašovací formulář, tisk ČR velkého a malého TP = české papíry + SPZ
----------------
Někde jsem četl, že můžu odjet ze Slovenska i na jejich značkách, ale to by mi musel majitel dát plnou moc na převod v ČR, což nevím zda by to někdo riskoval. V tomto případě bych však musel absolvovat dovozovou technickou a emise, ale odpadly by zas akce s převozkama a Kontrolou originality.
---------------------------
Zapomněl jsem na něco nebo mám tam nějakou kravinu?
paveldvorak - dost dobře nechápu, co tím chcete jako říct. Co má společného s přihlášením auta koupeného V SK, nějaká výroba malého OTP?
Jako chcete říct, že slováci OTP nepoužívají? Nebo jezdí s velkým TP? To si asi nemyslíte a nevím, proč by měli slovenské úřady něco vystavovat, natož malý otp...
Od majitele jsem dostal velký a malý TP (oni tomu říkají trošku jinak) a co by jste ještě jako chtěl?
Moje zkušenost je, že jsem vzal doklady od vozidla z SK (díl 1 a 2), ověřenou plnou moc od SK majitele a kupní smlouvu. U nás jsem zajel na evidenčku, nechal pojistit. Vzal jsem všechny papíry a šel na úřad přepsat. Vzali si SK doklady a značky, vydali mě české, zaplatil jsem 800 a šel domů...
Nikdo mě nic na slovensku nemusel 14 dnů vyrábět, takže nevím, co jste vy dělal, ale asi něco naprosto zbytečného
Dobrý den,
dotaz k vaší odpovědi:
Kdy jste prosím takhle kupoval auto? V jakém roce? Dočetla jsem se, že momentálně je povinné při přepisu apod. na SK udělat KO (kontrola originality), že bez ní nesmí auto vycestovat s tím, že ho chcete přepsat. ♀
Právě plánuji koupit auto ze SK a udělat to jako vy. Tak teď nevím, zda auto musí mít tu KO, nebo ne...?
Na Slovensku a za jeden deň? Tak to by sa musel stať zázrak alebo predavajúci sa zaoberať predajom aút a mať známosti na vybavenie záležitosti. Nezabúdajte, že u nás je: Dopravný inšpektorát, Odbor dopravy, Kontrola originality a PZP rozdielné inštitúcie niekedy nesídliace v jednom okresnom meste.
Študujete,čo je všetko potrebné, na KO sa spýtajte v mieste kde to budete kupovať. Určité veci by vám mohol vybaviť predajca vopred.
No já to nevím jak dlouho to u vás chodí, proto se ptám...ono se ne nadarmo říká, že jsou slováci 30let za náma..ale aby byly až tak daleko, se mi nechce věřit
a píšu, že prodejce je Das Welt auto..takže asi auta prodává
Kontaktujte přímo prodejce a položte stejný dotaz. Jestli se to stihne za den. První problém vidím už v převodu peněz.
díky za poznatky...konkrétně u toho pojištění to jsem četl na škoda foru...tam to řešili a dokonce měl někdo přímo odpověď z ministerstva čehosi od slováků. že není uvedený, že musí požadovat slovenskou pojistku..včetně paragrafů a nějakých náležitostí od vedoucích orgánů...takže tady bych viděl nejmenjší problem
no vidíš to sám ses zeptal a sám si odpověděl
...takže máš víceméně ty samý informace, které jsem získal já...podle toho videa co tu posílal kolega je teda cesta nejmenšího zla odjet dom na SVK značkách a přepsat si to tady u nás. A prodejci poslat značky a kopii TP. Samozřejmě musí s tím druhá strana souhlasit a musí si udělat kontrolu originality.
Ale co za boha nechápu...a asi nepochopím...oni mají nějakej manuál toho, jak má auto do ciziny odjet a stejně to nejde jednoduše...viz, ten malej plastovej techničák, na kterej mají 30dní na vyřízení nebo 2dny za 30éček..a to podle toho co jsem ještě teď doštudoval z těch dalších videí...to nepošlou ani dom novému majiteli, ale pošlou to jen v rámci SVK ideálně tomu, co to prodává nebo to bude ležit na ouřadě... takže jedeš xxx kilometrů z jiného státu, strávíš na cestách hromady času...chceš to vyřešit v rámci jedné cesty, protože tam nemáš důvod jet vícekrát...všechno vyřešíš...ale na debilní plastovou kartičku, která ti stejně zanikne hned při registraci auta v novém státě, budeš čekat jak debil to vymyslel fakt nějaky zhuleny bača
Jen tak pro všechny dovozce aut do ČR: Podle evropské legislativy není nutné auto vyvážené ze státu EU do jiného státu EU odhlašovat. Úřad státu, ve kterém auto registrujete má povinnost o tom stát vývozu informovat, čímž se auto odhlásí. Takže pokud nepotřebujete převozní značky, tak se tomuto kroku můžete vyhnout.
Takže teoreticky, pokud se dohodnete s prodávajícím (např slovákam). Zaplatíte auto, které má SK pojistku. Sednete do něj a přejedete k nám. U nás uděláte pojistku svoji, zajedete na evidenčku, pokud již končí STK ze slovenska, uděláte zároveň STK. Přejede na registr, kde odevzdáte SK značky a dostanete české. Úředníci značky předají společně s ohlášením přepisu do země původu (SK).
Jen je potřeba, mít kupní smlouvu a ověřenou plnou moc od prodejce z SK...
Žádné hovadiny na slovensku nemusíte absolvovat, ale samozřejmě záleží na domluvě s prodávajícím. Pokud bude trvat na tom, že auto chce před odvozem do ČR odhlásit, nic jiného nezbude, než absolvovat tu debilitu, co je popsaná od někoho výše...
U koupě v bazaru to bude o malinko složitější, ale to za Vás většinou vyřídí bazar...
Pane Martine, odkud čerpáte tyto informace, dejte, prosím, odkaz. Děkuji
třeba takto: mdcr.cz/...
Tak třeba zde: mdcr.cz/....
nebo třeba zde: euroskop.cz/...
a pokud by jste chtěl přímo směrnici EU, tak zde: eur-lex.europa.eu/..., kde tu hlavní část naleznete v článku 5.
A také to vím ze své zkušenosti. Stačí zavolat na registrační místo a tam Vám to jistě rádi vysvětlí. Tedy pokud nenarazíte na nějakého kokůtka, co se mu nechce dělat něco navíc...
Já osobně dovážel vozidko z SK. S majitelem jseme se dohodli, že vše vřídím, ve smlouvě bylo výslovně napsáno, že veškeré úkony s přepisem zajišťuji já a že dnem podpisu smlouvy ručím za veškeré případné přestupky. To jen aby byl původní majitel chráněn.
Dostal jsem od něj ověřenou plnou moc k přepisu a hotovo..
U nás jsem zajel na evidenčku, ale jelikož bylo již tři měsíce do STK, tak jsem si nechal udělat kompletní STK.
Sundal jsem značky, vzal všechny papíry, novou udělanou pojistu na sebe a šel auto přepsat.
Jen musíte mít všechny doklady od vozidla (malý i velký TP), jinak smolík.
Postup v podstatě stejný jako u přepisu jen v ČR.
Ale jak jsem psal, nejprve se raději zeptat tam, kde auto budete přihlačovat. Případně jim připomenout směrnici EU 1999/37/ES
V podstatě, odhlášení v SK a převozní značku, potřebujete pouze pokud kupujete přes autobazar a nebo pokud se nedohodnete s prodávajícím, že Vás to nechá udělat (nechá vás odjet s jeho značkou). Je to pouze jeho volba a riskuje problémy, pokud narazí na česke, vychcané kokůtky, kteří se vyprdnou na přepis...
s tou plnou Slováka mocí k přepisu v ČR, to je nekonečný bestseller...
pokud jde o ohlašování na Slovensku, bylo by dobré upozornit potenciální zájemce zájemce že vystavené nového malého TP trvá ma Slovensku i 14 dní...kartička s čipem se lisuje v tiskárne cenin bez maklého TP to nikde v EU nepřihlásíte
Tak pro všechny, kdo si chce dovézt auto ze slovenska.
Nyní jsem dovezl auto a přihlásil. Takže: vyberete si na slovensku auto (od soukromého prodjce), auto normálně koupíte. Já jsem se jel nejprve na auto podívat, pak jsem si u nás udělal pojištění. To se dělá na VIN auta, ne na SPZ. Jel jsem znovu do SK a auto normálně koupil a odjel s ním na SK značkách. Toto se dá bez problémů udělat vše v jeden den, včetně ceské pojistky (například zavolat na klik.cz a je to na počkání). Já volil jízdu dvakrát protože poprvé jsem jel s dětmi a udělali si zrovna pěkný výlet spojený s návštěvou hradu a podruhé jsme vzali děti a jeli vlakem se zastávkou v Bratislavě a zase jsem byl hodný táta, že jsem je vzal na výlet . U nás jsem absolvoval pouze evidenční kontrolu, jelikož auto mělo STK ještě na rok. Pokud chcete, můžete udělat klasickou STK a budete ji mít na dva roky. Žádná plná moc od slováka není potřeba ! Pak jsem zajel na DI a udělal normální přihlášení. Na DI je potřeba: malý a velký TP (slováci to mají značeno jinak
) - slovenský (oba má každý slovenský prodejce doma, není nikde potřeba vůbec nic vyřizovat a na něco čekat), slovenský doklad o absolvování STK původním majitelem, jinak musíte udělat klasickou TK (mě platila ještě na rok...), novou pojistku na VIN auta a žádost na přihlášení. Vše jsem dal na DI a druhý den jsem si šel pro značky. české úřady musí do 4 měsíců odeslat doklady na slovensko, kde bude auto odhlášeno. Značky po mě nechtěli, že prý je stejně na slovensko neposílají. Raději jsem si je schoval a slovákovi jsem napsal, že pokud by je po něm chtěli, zašlu mu je...
Je potřeba ale dát si pozor na to, co je napsáno ve velkém slovenském TP. Zkontrolujte si, jestli je tam uvedené číslo evropské homologace celého auta, ne jen hluku a emisí a pak hodnoty emisí. Pokud to tam nebude uvedeno, což u slováků občas chybí, bute potřebovat COC list, nebo dovozovou TK. COC list vystaví dovozce aut do ČR většinou do týdne a cena je kolem 6000 Kč. Pokud budete potřebovat COC list, bude problém u aut, které byly jako nové přihlášeny do kategorie N1 - malý nákladní automobil, protože v COC listu bude na 100% uvedena kategorie M1 (osobní automobil). Pak pokud narazíze na DI na kokota, budete mít problém a nemine vás dovozová TK.
Celá tato sranda mě stála 540 evidenčka + 800 DI - přihlášení... + 2x výlet na slovensko a radost dětí z výletů
s tím DI jsi to trochu přehnal...a to odhlašování na Slovensku je do 2 měsíců na základě informace od českého MDCR...výměna dat by měla být automatická
A s tím COC listem...ke každému novému autu s ES homologací je vydán výrobcem bezplatně...nevidím důvod kupovat auto bez COC listu...výrobce vydá duplikát ale ZA POPLATEK...
Auta be ES homogace nekupujte, od 1.3.2023 je v ČR nelze obratem přeregistrovat, nejdříve se musí jejich tehcnická způsobilost posoudit a schválit...to v době zadání původního dotazu neplatilo
pokud chybí nějaké údaje, které jsou ze zákona povinné, není kokot nikdo z DI ale žadatel, protože bez vepsání některých povinných technických údajů nelze záznam o vozidle vytvořit, neúplný záznam nelze uložit, také proto, že vybrané technické údaje se již několik let automaticky odesílají do Bruselu kde se z nich tvoří EU statistika...
Pokud sledujete portál občana a portál dopravy tak zjistíte že od července 2023 u svých vozidel postupně vidíte všechny údaje ze zadní strany velkého technického průkazu, tedy pokud tam není nejaká chyba...velký TP od 1.1.2024 nebude, bude jen elektrkonický portál , aby vůbec mohl být, musí tam ty údaje někdo vložit...ze zákona je při dovozu zajištuje ŽADATEL
@paveldvorak Tak já jsem si zkontroloval údaje o svých vozidlech jak na porátlu občana, tak i na portálu dopravy, a u každého je buď v nějakém údaji chyba, odlišnost od údajů v papírových dokladech, nebo dokonce i chybně uvedené údaje. Tak to bude po 1. lednu 2024 sranda. Ovšem jak pro koho, že?! Tzn. že já budu muset nyní fyzicky na úřad, aby mně všechny chybné údaje opravili, a kdo mně co dá za tu ztrátu času? Nikdo nic.
Je fajn, že se stát snaží o digitalizaci, fandím tomu, ale jestli to bude s chybami, člověk to nebude mít jak doložit a úředník se bude řídit jen a pouze údaji v elektronickém systému, tak nevím, jak bude dopadat. No uvidíme.
Já to mám na rozdíl od tebe ze své zkušenosti, jelikož jsem v pondělí auto ze slovenska přihlašoval a nemá to načteno někde z portálu občana. Je taky v ČR celkem zvykem, že si každý úředník z DI postupuje podle sebe a občas prdí na nějaká nařízení a doporučení...
Tak za prvé, nevím, co přeháním s DI, pokus se mě to vysvětit... Za druhé chci vidět kolik lidí má k autu COC list, když je auto třeba 10 roků staré a je to již třeba třetí majitel. Nikdo se zde nebaví o dovozu nového auta, nebo auta dva roky starého, kde COC je samozřejmostí. Pokud k autu COC list prodávající nemá (před 10 a více roky nic takového potřeba nebylo), je to na kupujícím, aby si ho případně zajistil. Jestli dovozce zašle originál, nebo kopii, je naprosto jedno. Pokud ho budeš potřebovat, prostě ho zaplatíš...
To že auto na slovensku bude odhlášeno do 4 měsíců mě řekli na DI, takže mě je celkem jedno, jestli to budou dva, nebo čtyři měsíce, hlavně aby to bylo odhlášeno.
Kontrola údajů v TP je samozřejmost, ale může se stát, že si někdo nevšimne, že tam číslo globální homologace chybí (mají totiž v TP celkem tři kolonky na homologace: globální, hladina hluku a emise), také náš DI vyžaduje zapsané hodnoty emisí přímo v TP, což slováci občas vůbec nemají, stejně jako při TK, slováci v protokolu vůbec neuvádí hodnoty výrobce, ale zda se naměřené hodnoty vejdou do příslušné E..
A poslední, psal jsem že může být problém u zápisu v TP N1 a na COC listu, kde bude určitě M1, jelikož se v minulosti některá auta doplňovala přepážkou a přihlašovala se jako N1, kvůli odpisu DPH a pak kokot na DI nemusí zápis auta udělat. Ale také může, to záleží na tom, kdo to zapisuje na DI - proto ten kokot. Nikde nepíši, že je kokot na DI, pokud nějaká data v TP chybí, to je pouze tvoje dedukce...
Ty píšeš něco od července 2023, ale nejde o dovoz nových aut, ale jetých a to asi nikdo s datem registrace červenec 2023 nebude dovážet (nebo bude naprosté minimum), takže tvoje informace, co je v TP od července 2023 je celkem zbytečná...
Opravdu zde neplkám přečtené teorie, ale mám to z vlastní zkušenosti. Já naštěstí COC list, ani dovozovou technickou nepotřeboval, jelikož jsem si slovenský TP zkontroloval, protože jsem o občasném chybějícím údaji o globální homolaci věděl od známého, jinak se přiznám, že by mě nikdy nenapadlo, že auto zaregistrované ve státu EU nebude mít evropskou globální homologaci... Jen jsem poukazoval na občasná tvrzení, že se musí auto na slovenku odhlásit (kontrola originality, pak na úřad vrátit značky) a na další jít pro převozní a čekat několik dnů , nebo i týdnů, než se vše vyřídí. Ono totiž jde vše i jednodušší cestou...
Radku, DI opravdu již mnoho let neexistují, asi jste byl na evidenci vozidel.
Pavel Dvořák je opradvu odborník, na slovo vzatý a má předhled daleko větší jak Vy. Předpisy by mohl "sypat z rukávu".
Už není moc lidí, kteří toho vědí více, jak on. Věřte, že to nečte z portálu občana.
Pokud byste mu vytýkal nevhodné psaní a vyjadřování o jiných , tak s Vámi budu souhlasit.
@milancukrar Opět od Vás slyším moudrá slova.
K tomu portálu občana; dopravy: opravdu by mě zajímalo, jak může úředník napsat do elektronické verze něco jiného, než do té papírové... Nebo za to můžou spíše IT systémy, když se např. aktualizují, apod.?!
Nejsem tak velký odborník na registr voziel, ale pamatuji zde odborníka, "nespokojený úředník", a podobní nicky, který nás zde informoval, že za chyby v techničákách může "Nebo za to můžou spíše IT systémy" přesně jak to píšete.
Když se registry kdysi převáděli elektronicky, tak mnoho ůdajů se nepřepsalo a uředníce to pak přepisovaly a dopisovaly. .
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.