Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě ojetého vozu na Slovensku

Od: previt® odpovědí: 13 změna:

Dobrý večer,

chtěl jsem se zeptat, když koupím ojeté auto na Slovensku a ihned online udělám POV+HAV pojištění v Čechách, je tato pojistka platná pro vyřízení vývozních značek na Slovensku anebo musím udělat nějakou krátkodobou pojistku přímo na Slovensku?

Je nutné na Slovensku projít tou jejich kontrolou originality anebo to není povinné?

Snažím se zjistit, co všechno mě bude při koupi auta tam čekat..

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xenofob
hodnocení

2x
hodnocení

Díky! Tipcars jsem se dočetl, že to jde i bez KO. Má s tím někdo zkušenosti?
Ahoj,chce se to poradne vyptat tady i v SR na uradech nez zacnete litat. Pritelkyne si vezla svoje auto ze SR do CR, vsichni ji rikali, ze to musi v SR odhlasit, udelat kontrolu originality, fyzicky tam dojet (celkove naklady 250 Euro - KO, znacky a cesta s dalnicnimi znamkami) a nakonec nam pan na uradu rekl, ze to neni treba, ze staci v CR dovozova technicka a emise, povinne ruceni, vratit SK znacky a do tri dnu bylo auto na CR papirech. Ministerstva si znacky predaji a v SR odhlasi.

xenofob
hodnocení

2x

přeregistraci vozidla ze SK do ČR řeší §6 zákona 56/2001 Sb., skutečně se tam o kontrole originality nepíše nic...také nic o odevzdávání exportních značek, jak někteří rádci občas tvrdí...předkládají se pouze originály dokladů k vozidlu ( na SK jsou vždy dva, jedne papírový + jedna malá čipová karta)...k topmu se v ČR absolvuje minimálně evidenční kontrola, pokud má ze SK platnou technickou prohlídku, lze jí uznat, ale jen po předložení originálních slovenských protokolů...bez nich se STK musí absolvovat v ČR , tedy udělat nová...předkládá se také zelená karta podle zákona o povinném ručení, tedy ČESKÁ zelená karta od české pojištovny kde musí být vytištěno VIN vozidla...pozor na některé neproškolené pitomce v pojišťovnách, jsou schopni vytisknout do zelené karty neplatnou slovenskou SPZ, neplatnou exportní slovenskou SPZ, nebo nechat políčko na SPZ prázdné, nebo tvrdit, že se auto pojistí až poté, co bude mít přidělenu českou SPZ:..těch případů není málo a vzhledem k absenci digitalizace v ČR a zákonné povinnosti přinést na úřad zelenou kartu se pořád přenáší papíry...kdo přinese na úřad špatně vyplněnou zelenou kartu, kterou si předtím nezkontroluje, ten má smůlu...

Pokud jde o technické údaje, potřebné pro vystavení českého TP, ty jsou všechny v těch SK dokladech, za úomínky že jsou řádně vyplněny...jinak by se chybějící údaj musel dokládat...

hodnocení

Je tedy správně, že na Slovensku se odhlášení udělat nemusí a zařídí si to úřady ČR a SK mezi sebou?
Tzn. koupím auto, vezmu si od majitele originální doklady (+plnou moc?) a v ČR ho pomocí nich přihlásím a na úřadě vyměním SK značky za české?
xenofob

jakou plnou moc a k čemu?

podle EU legislativy se údaje o přeregistraci předávají do 2 měsíců mezi členskými státty, bohužel nikdo neví zda to úředníci mdcr dělají...ale v českém zákobně tutp povinnost mají...co vím z praxe, zásadně to nedělaá španělsko, itálie ani další jižní státy...je tam moc teplo a je to práce

hodnocení

Plnou moc od prodávajícího, že si můžu auto zaregistrovat v ČR na sebe. Nebo ani to by nebylo třeba?

hodnocení

0x

Tu sú podmienky na stránke ministerstva.

minv.sk/...

doplněno 28.05.21 10:29:

netfinancie.sk/...

hodnocení

Koukám, že tu mám dvě protichůdné rady. Jedna rada je nutnost odhlášení na Slovensku s kontrolou originality a poté přihlášení v ČR, druhá rada pouze přehlášení v ČR, kde si poté české úřady vše ostatní vyřídí se slovenskými.

Teď babo raď.:)

xenofob

když ty jsi zamíchal dohromady čyři věci, nákup auta na slovensku, převoz po ose, registarci slovenského auta v ČR a povinnosti slovenského majitele auta na slovensku podle slovenské legislativy, která slovákům ukládá další povinnosti nad rámec EU legislativy ( v EU je volný pohyb zboží, kdokoliv může svým autem odjet kamkoliv v EU, tam auto prodat a tam se musí dát auto řádně přihlásit...)my v ČR tak přihlásíme auto každému, kdo předloží originální doklady jiného členského státu, Slovensko to neudělá, tam podmiňují registraci auta z jiného ČS předchozím odhlašováním auta z evidence v daném členském státu...to už není voůlný pohyb, to je omezený administrativně podmíněný pohyb zboží...přitom je to desítky let ošetřeno EU směrnicí 1999/37 ES, podle které si členské státy musí do 2 měsíců vyměnit informaci o přeregistraci vozidel z jednoho do druhého...) a na základě toho se do 2 měsíců auto odhlásí...řkdybych chtěl skutečně koupot auto na slovensku, řešil bych to se slovenským majitelem a ne v české poradně. Pro tebe bude nejlepší zajet do 3 x AAA Praha a koupit auto TAM...budeš to mít bez problémů a starostí s K.O.*smich*

Áno,Slovensko je krajina neobmedzených možnosti ako človeku zneprijemníť život úradmi a zároveň ho ošklbať o eura.

hodnocení

Nezamíchal jsem nic, hned na začátku jsem se ptal ohledně všech těchto věcí. A jak jsem psal výše, na tipcars byla zkušenost s tím, že KO a odhláška se na Slovensku dělat nemusí, tzn. nezanedbatelná úspora peněz (viz příspěvek"...a nakonec nam pan na uradu rekl, ze to neni treba, ze staci v CR dovozova technicka a emise, povinne ruceni, vratit SK znacky a do tri dnu bylo auto na CR papirech. Ministerstva si znacky predaji a v SR odhlasi.").

Předpokládám že poradna je od toho, aby se člověk zeptal, takže rady ve stylu kup si auto v AAA sem úplně nepatří.;)

Btw. ví někdo jak s tou pojistkou? Pokud budu muset udělat převozky, stačí mít auto pojištěné rovnou v ČR a předložit českou zelenou kartu anebo si budu muset udělat dočasnou pojistku v SR?

hodnocení

Tak jsem se ptal klientském centru pro evidenci vozidel v Bratislavě, jestli je pro dočasné vývozní značky mohu mít povinné pojištění uzavřené v ČR. Odpověď po chvíli váhání byla, že je potřeba mít povinné uzavřené v SR.

Hledal jsem všude možně v zákonech, kde toto mají napsáno, ale nic jsem o povinnosti uzavřít POV v SR nenašel. Napsal jsem tedy dotaz Ministerstvo vnitra v SR (minv.sk) a čekám na jejich odpověď.:)

hodnocení

Tak sice se mi povedlo sehnat slovenskou pojistku, ale pak přišlo vyjádření od Prezídia Policajného zboru, že české POV také stačí.

Podľa zákona 381/2001 Z.z. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla a o zmene a doplnení niektorých zákonov takáto možnosť poistenia vozidla nie je obmedzená len na poisťovateľa na území Slovenskej republiky. Podľa § 6 ods. 4 vyššie uvedeného zákona Ak je uzavretá poistná zmluva, poistenie zodpovednosti platí počas trvania tohto poistenia na území všetkých členských štátov; poistenie zodpovednosti platí počas trvania tohto poistenia aj na území tých štátov, ktoré poisťovateľ označil v zelenej karte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]