Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu jezdit na letních pneu otočených naopak?

Od: frantik* odpovědí: 38 změna:
Dobrý den,
koupil jsem si na inzerátu čtyři pneumatiky a jsou všechny úplně stejné, jsou to barumky bravuris 2, a když je všechny dám vnitřní stranou inside na jednu stranu, vzorek nebo spíš směr kanálků je stejný, připadá mi to že jsou všechny čtyři levé.
Mohu s tím takto jezdit?
Posílám fotku pneumatiky.
Děkuji

Mohu jezdit na letních pneu otočených naopak?
Mohu jezdit na letních pneu otočených naopak? #2
Mohu jezdit na letních pneu otočených naopak? #3

38 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

12x
To jsou nesmerove gumy. Outside je ven, podle toho se nasadi na auto a pak je jedno na kterou stranu auta prijdou.

hodnocení

4x

Jsou to asymetrické pneu , nehleďte na vzorek ale na INSIDE - musí být do vnitř.Většina pneuservisů zná ale raději si to pohlídejte

oponeo.cz/...

hodnocení

2x

Nějak nechápu, proč chcete otáčet stranu inside ven. Pokud chcete otočit směr rotace kol (jakože se to nedoporučuje) tak stačí přehodit gumy z pravé strany na levou a naopak.

Ale nechápu, čeho tím hodláte docílit. Barum Bravuris jsem měl a naprosto souihlasím s kolegy, že jsou to neskutečně zrádné gumy na mokru. To rozhodně zamýšleným otáčením nevylepšíte, jediná rada je prodat to - pokud to někdo neznalý koupí a koupit si normální pneu, které tak neskutečně nekloužou.

hodnocení

1x

Já tě chápu. Měl jsem je na prvním autě.

Když nazuješ dle inside a outside, tak vzorek na jedné straně poběží dopředu a na druhé dozadu.

To se ovlivnit nedá. Je to takový blbý vzorek. Ty šikmé spáry tak běží.

ad1 ty gumy máš poněkom a už jeté, takže pokud se nebudou odvalovat tak, jak na autě předchozího majitele, tak si dráty v gumě lehnou na opačnou stranu a udělají se rozestupy. Pneu pak začne mít boule a prdne.

ad2 ty gumy jsou asi ten největší šmejd, co jsi mohl koupit, protože na mokru šíleně kloužou i když je nahustíš na správný tlak. Rozhodně je nepřehusti!

ad3 budou slušně starý. Já měl Bravuris tuším z roku 2010 na Fávu.

break

A od Barum existují slušný gumy?

Po zkušenosti 2 a 3, kdy jsem měl jedny na dojetí a jedny funglovky a 2x jsem rozbil světlo už mi nesmí na autě co dělat, takže netuším, jestli 5ky už jsou slušný.

Podle mě jsou to nejhorší stále.

break

Měl jsem před lety nový. Nefunguje to, nevěděl jsem co od nich čekat. Existují lepší pneu, nevezmu je ani na dojetí

Já je taky hned prodal s 6mm. Jsem rád, že je někdo vzal.

hodnocení

0x

Pokud nejsou nové dodržte původní směr otáčení. Jinak je riziko, že prdne. Vyzkoušeno, bohužel.

frantik*
hodnocení

U poslední fotky jsou všechny gumy srovnané tak, že vnitřní sada INSIDE je u všech na pravé straně.
break

Je to možná zarážející, ale Inside bývá na vnitřní straně. A outside na venkovní straně... Ale chápu, že je to takový překladatelský oříšek.

hodnocení

0x

Pneumatiky pre bežnú prevádzku sa vyrábajú všetky rovnaké, nedelia sa na pravé a ľavé. Len ich otočenie pred montážou na disk stanoví,či sa namotuje koleso na pravú alebo ľavú stranu auta. Ako pneumatiku nasadiť na disk určí výrobca. Pri použitej pneumatike sa tiež prikláňam k názoru na dodržanie smeru otáčania,ktorý sa u tej ktorej pneumatike používal,hoci u použitej sady kúpenej od niekoho iného sa to niekedy nedá dodržať,ak je sada zložená z viacerých aut.

frantik*
hodnocení

Děkuji za vysvětlení, jsem rád, že to nejsou všechny gumy levé, ale že jsou to velice špatné gumy jsem nevěděl, na mokru si dám obzvlášť pozor.
Kterým směrem se točila guma už nedokážu od majitele zjistit, na levém kole nebo pravém vůbec netuším, nešlo by to nějak na pneumatice poznat?
Jinak gumy jsou z roku 2016
Jinak nevím jak je otočit.
Děkuji všem

Poznat to jde, pokud dotyčný původní majitel byl normální, tak na pláště napsal odkud guma byla sundána - tedy PP, PL, ZP, ZL. Píše se to bílým značkovačem na bok pláště, případně i křídou zevnitř.

hodnocení

0x

Z dlouholeté praxe, ani ty nejlepší pneušky nezabrání nehodě, i ty nejhorší pneušky nezaviní nehodu, Vždy jen řidič a jeho styl jízdy.

I když je otočíte jakoliv, nezpůsobí nehodu, neprasknou, nezničí se. jen řidič to zaviní.

break

Kdepak. Změna povrchu, ztráta přilnavosti a je vymalováno. Anebo je to praxe podle logiky " jedu bez vzorku, tak jako po.ranej"

Vždyť říkám je to vinou řidiče..

break

Zažil jsem a viděl různý defekty pneumatik. Samozřejmě je to vinou řidiče s čím jezdí. Ale úplně bych podíl pneumatik nezlehčoval

Skočila mi před auto srna a jel jsem v noci 50-60km/h.

Je to moje vina, že jsem vůbec sedal za volant?

Není pak lepší mít kvalitní gumy, které mají menší brzdnou dráhu?

break

U vlastního za to odpovídá majitel. Firemní nebo půjčený už jsou jiná historie. Druhá věc je, že pro spoustu lidí je pneumatika jen to černý venku. Ty rozdíly nevidí...

...Skočila mi před auto srna a jel jsem v noci 50-60km/h....

na zastavení nemůže mít vliv, zdali se pneumatiky před rokem točily obráceně.

k2

@milancukrar: A @gumidek snad neco takoveho tvrdil ci naznacoval?

k2, my snad sdělovali něco takového, že to naznačil?

Z dlouholeté praxe, ani ty nejlepší pneušky nezabrání nehodě, i ty nejhorší pneušky nezaviní nehodu, Vždy jen řidič a jeho styl jízdy.

Já reagoval na tu obecnou odpověď.

I s nejlepším stylem jízdy stejně můžeš zavinit nehodu.

Co se týče obrácení směru u staré pneu, tak právě k vůli tomuhle nečekaně odchází protektory. Hlavně u nákladních aut jsou vidět svlíknuté cucky u cesty. Ale pán má jen Barumky, takže se mu udělají boule a ty snadno dostávají defekty od šutrů.

poradte.cz/...

jasně, ale zde se nejedná o protektory, ani o náklaďáky.

Jsem přesvědčen, že v pneuservisu sundají letní, popíšou jménem, uloží a na jaře namontují zpět. Určitě nehledají, zdali byly pneumatiky vlevo, či vpravo.

Ha,ha. Jasně, že nehledají směry. Pneuservisu je to jedno. Řeknou zákazníkovi, že má bouli a že je to neopravitelné a nabídnou mu novou gumu i s přezutím. To je kšeft. Přeci pneuservis nebude gumy nějak extra opečovávat.

Stejný princip je třeba u výrobců žárovek. Je totiž nežádoucí, aby svítily 10 let.;)

break

Gumidku: při otočení směru hrozí sice poškození pneu, ale nemusí tak být automaticky. Měl jsem kola, u kterých jsem to neřešil. Ty směry tam byly několikrát za sebou přehrazeny a vydrželo to celou životnost pneumatik. A tenkrát to byl Hankook. Možná u levnějších pneu bude to poškození s procentuálně větší pravděpodobností než u kvalitnějších.

break, ano, je to tak. levné gumy to mají téměř 100% a ty dražší to nemají tak časté.

break

Ale jsou levný a to je nejpodstatnější faktor při výběru pneu. Viděl jsem to u kolegy. Koupil za lacino několik let starý pneu. Sjel je za třetinu životnosti... Za ty peníze mohl mít nový mainstream , co by fungoval a měl trojnásobnou životnost.

frantik*
hodnocení

Napsáno na pneumatice, která byla levá a která pravá nevidím.
Mám to teda risknout nějak to nasadit na auto? Případně co by jste kontrolovali na pneumatice jestli se ty puchýře neklubou z boční vnější strany?
Děkuji
break

Outside ven, pokud nejsou popsány, tak prostě podle hloubky dezénu na zadní nebo přední nápravu. Víc s tím člověk neudělá. Je to pade na pade

frantik*
hodnocení

A nejde to opravdu nějak opatrně zjistit jakým směrem se točily?
Děkuji
break

V podstatě je to jedno, protože bývalý majitel je mohl prohazovat a tím měnit směry otáčení...

frantik*
hodnocení

Já je nasadím inside samozřejmě dovnitř a jestli budou na levém kole nebo na pravém, tak to už risknu, ale další roky je budu dávat už vždy stejným směrem otáčení, já si je totiž vždy popisuji.
Děkuji

frantik, aspoň tak ;)

frantik*
hodnocení

Co jsem si ještě všimnul, tak vnitřní strana pneumatik je potřená nějakou bílou barvou, ale jinak směr, kterým se kolo točilo asi nezjistím.
Mohu jezdit na letních pneu otočených naopak? #4

Barvou? Není to zaschlé mazadlo?

podle mě je.

Stačí jarová horká voda a kartáček.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]