Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký můžu řídit motocykl

Od: klesti odpovědí: 14 změna:

Mám řidičák skupiny b a nemám nic víc a zajímalo by mě co muůžu řídit za motocikl oprávněně děkuji za odpověsi

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

alf*
hodnocení

2x

asy jen takoví ja jaký máš řydyčák tedy:

(4) Řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízení

a)

motorových vozidel, s výjimkou vozidel uvedených v odstavcích 2, 3 a motocyklu o výkonu nad 25 kW nebo s poměrem výkon/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg nebo motocyklu s postranním vozíkem a s poměrem výkonu/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg a s nejvýše 8 místy k sezení, kromě místa řidiče; k tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg,

klesti
hodnocení

Já sem někde četl že ten kdo nemá v řidičáku napsáno ni žádný motocikl a když má B tak může řídit motorku do konstrukční rychlosti 45km h

klesti
hodnocení

jen chi vědět jestly můžu řídit třeba simsona

aLfE. dobrí text, asy Vám dám dobrou za slušnost a (ne)krytyku řydyčáku.

cyril*
hodnocení

1x

Řídit klidně můžete co chcete a zvládnete, jen se při tom nesmíte nechat chytit! Tedy legálně jen to co je uvedeno v zákoně, to jest se sk."B" jedině jízdní kolo s pomocným motorem a nic jiného z kategorie moto.

nespokojenyurednik

Když si ten zákon pozorně přečteš, několikrát, tak zjistíš, to co jsme napsal minule na ten samý dotaz...a to konkrétně skutečnost, že v paragrafu 81 odst.4 písmeno a) začíná slovy "MOTOROVÝCH VOZIDEL", pak definice pokračuje vyloučením předchozích odstavců, a pokračuje specifikací ...maximálníé hmotností, počtem míst k sezení, hmotností přípojného vozidla...dále, písmenem b) a písmene c)

Pokud není definováno B-čko počtem kol uvedených MOTOROVÝCH VOZIDEL, definicí byly vyloučeny motocykly s a bez postanného vozíku, tůstala nám pod odastavcem 15) skuouianmkpedů a malých motocyklů, která se hmotností i počtem míst k sezení vejde do definice skupiny B, a vzhleem k tomu, že v definici B-čka není tentio odstavec ani tato skuzpina vylouřena a jedná se o MOTOROVÁ VOZISDLA, lze s ŘOP skupina B tato motorová vozidla řídít. Tečka.

Mimochodem, jedná se o zákon č.361/2000Sb., hlava III, díl 1, § 81 - skupiny řidičských oprávnění.Než sem opět někdo napíše nějakou další kravinu, budu rád, když se do toho zákona konečně podívá a nebude se pořád odvolávat na nějaké automotoporadny, kde různí amatéři nebo teroetik JUDr. Beran uvádějí zmatečné a nepravdivé informace.

Problém je samozřejěm u zákonodárce, ketrý nebyl schopen napsat zákon normálně.

hodnocení

0x

autoweb.cz/...

autoweb.cz/...

pokud je ještě něco nejasné, ptejte se.

klesti
hodnocení

Pořád tom nějak nerozumím těm kilovatům a tak ta prostě a jednoduše mám řidičák 5 let a v řidičáku mám jenom béčko takže osobni automobil a zajímá mě teda co můžu na tento řidičák řídit za motorku do kolikati děkuji

můžete.
Otázka, která vyvolává největší kontroverzi v diskusi
, je, zda samotná skupina B opravňuje k řízení motocyklů
. To proto, že standardní "součástí" skupiny B je skupina A1 s omezením na 50ccm. Z toho by se zdálo, že samotné "Béčko" takové oprávnění nedává, ale přidává se k "Béčku" A1 s omezením, aby nějaké motocykly bylo možno řídit.
Jak však plyne ze shora uvedeného, není to pravda. Pokud by samotná skupina B neměla dávat oprávnění k řízení motorek
, musel by text "a motocyklu o výkonu nad 25 kW nebo s poměrem výkon/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg nebo motocyklu s postranním vozíkem a s poměrem výkonu/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg", být vynechán.
klesti
hodnocení

takže můžu to řídit chci si právě koupit simsona a zajímá mě jestly to opravdu můžu řídit ještě jednou se tedy ptám jestly to tak je a že v tom nebude žádný háček když mě zastaví policie děkuju mnohokrát

ondrah*

Já bych řekl, že se skupinou B nemůžete.Simson v TP má konstrukční rychlost vědší než 45 km/h.

ar*

Nedávno se tady tento problém řešil. poradte.cz/...

nespokojenyurednik

s řidičákem "B" můžete řídit motorku, na kterou se vztahuje řidičské oprávnění skupiny AM, to jsou například babety a různé jiné mopedy, jediným kritériem je konstrukční rychlost, která je uvedena v technickém průkazu, a to bez ohledu na objem nebo výkon

al79
hodnocení

0x

zák. 361/2000 Sb. paragraf 133, odst. 2, písmeno b)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]