Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zase mi v hlavě roste otázka, a to: Mohu řídit babetu, když na ní nemám řidičák? asi se vám to bude zdát jako směšný dotaz, ale zdá se mi to hodně nefér. Vždy se k řidičáku pro skupinu B dávala automaticky "malá" motorka, já jsem si dělala řidičák v roce 2001 kdy se na pár let dávat přestala. A už se zase dává. Jen proto, že jsem se dostala do období těch několika málo "bezmotorkových" let na babetu (nebo malý skůtr) nemůžu?
(2) Řidičská oprávnění udělená na základě předpisů platných po 1. červenci 1964 platí po nabytí účinnosti zákona v tomto rozsahu:
ab) řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízení motorových vozidel zařazených do řidičských oprávnění skupin B, AM a podskupiny B1 a podskupiny A1 s omezením do 50 cm3,
Dáma má ŘO z roku 2001 což je po 1. červenci 1964, platí tedy pro ni ustanovení § 133 odstavec 2 písmeno b. Mopedy a malé motocykly s maximální konstrukční rychlostí 45 km.h-1 tedy řídit může. A také A1 s omezením na 50ccm, tedy opravňuje k řízení lehkých motocyklů o objemu válců nepřesahujícím 50cm3 a o výkonu nejvýše 11 kW, bez ohledu na maximální rychlost.
Nevymýšlejte blbosti, pokud není v ŘP potvrzena kategorie na nějaké moto, tak prostě řídit ani moped nesmí.
Já si to nevymýšlím, to vymysleli na ministerstvu, já jsem to pouze přečetl. Ale jestli máte jiný výklad onoho paragrafu 133, sem s ním.
Ke skupině B Vám nikdo nic nepřidává, jak se nám snaží někteří namluvit. Sama tato skupina, uvedená v zákoně č. 361/2000 Sb., pod § 81 v odstavci 4 a písmenu a) mne textem informuje o tom, že mne opravňuje k řízení, cituji: "a) motorových vozidel, s výjimkou vozidel uvedených v odstavcích 2, 3 a motocyklu o výkonu nad 25 kW nebo s poměrem výkon/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg nebo motocyklu s postranním vozíkem a s poměrem výkonu/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg a s nejvýše 8 místy k sezení, kromě místa řidiče; k tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg,".
Tedy zdůrazňuji, že všech motorových vozidel s výjimkou tam uvedených. Když si tedy vyložíte, která motorová vozidla nemůžete s touto skupinou řídit, vychází vám, že všechna motorová vozidla, která jsou uvedena v odstavcích 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, a 16. Proč? No, to je přece jednoduché. Odstavce 2 a 3 a motocykly o výkonu nad 25 kW nebo s poměrem výkon/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg nebo motocykly s postranním vozíkem a s poměrem výkonu/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg jsou přímo vyjmuty textem tohoto ustanovení. A ostatní mnou citované odstavce? Všechna motorová a přípojná vozidla v nich uvedená svou hmotností (více než 3 500 kg) nebo počtem osob (více než 1+8), pro který jsou konstruována, přesahují údaje, které ohraničuji užití skupiny B.Jedině v odstavci 15 jsou uvedena motorová vozidla, která nejsou uvedena v odstavci 2 a 3 nebo tyto údaje (více jak 3 500 kg nebo 1+8 osob) nepřesahují. Z toho je možné učinit jediný závěr. V případě, že si správně a také jedině možně vyložím, že mopedy a malé motocykly s maximální konstrukční rychlostí 45 km.h-1 jsou motorovými vozidly (§ 2 písm. g) zákona č. 361/2000 Sb.), pak je mohu jako držitel skupiny B řidičského oprávnění řídit i bez držení řidičského oprávnění skupiny AM.
Tak co Cyrile, ještě si stále trváš na svém?
Valero nějak jste to špatně opsal. Kam pak zmizel odstavec 15.
Přesné znění:
Řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízení
a) motorových vozidel, s
výjimkou vozidel uvedených v odstavcích 2, 3 a 15
a motocyklu o výkonu nad 25 kW nebo s poměrem výkon/hmotnost přesahujícím
0,16 kW/kg nebo motocyklu s postranním vozíkem a s poměrem výkonu/hmotnost
přesahujícím 0,16 kW/kg, jejich maximální přípustná hmotnost nepřevyuje 3
500 kg a s nejvýe 8 místy k sezení, kromě místa řidiče; k tomuto
motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné
hmotnosti nepřevyující 750 kg,
(2) Řidičské oprávnění skupiny A opravňuje k řízení motocyklů s
postranním vozíkem nebo bez něj.
(3) Řidičské oprávnění podskupiny A1 opravňuje k řízení lehkých
motocyklů o objemu válců nepřesahujícím 125 cm3 a o výkonu nejvýe 11 kW.
(15) Řidičské oprávnění skupiny AM opravňuje k řízení mopedů a malých
motocyklů s maximální konstrukční rychlostí 45 km.h-1.
Je to zcela jasné , co chsete stále řešit.
doplněno 30.08.10 18:14:Tak to je asi opravdu znění před novelou. To se tedy omlouvám.
Jde vidět, že nečtete, jinak byste nepsal o odstavci 15! Jinak ten odkaz je poněkud starší,ne?
Takže ještě přiložím obrázek a nebudu se tady s vámi handrkovat.Vy jste tady nejchytřejší a tam na úřadě jsou blbci
dle mého názoru motorku s kontsrukční rychlostí do 45 km/h řídít můžete, bez ohledu na její objem a výkon, vztahuje se to na mopedy a malé motorky, tedy i na babetu, jde o ŘP skupiny AM, který lze získat od 15 let, do ŘP skupiny "B" se tato podskupina sice nevyznačuje, ale když si pčečtete několikrát rozporuplný paraqraf číslo 81 zákona č.361/2000Sb., zjistíte, žes B-éčkem smíte řídit motorové vozidlo, které je přesně specifikováno počtem míst k sezení a hmotností, jednak tím, že jsou vyloučeny předchozí dva odstavce, t.j. skupina A, to jsou všechny motocykly "s" a "bez" postranného vozíku a skupina A1 - tedy do 125ccm a výkonu 11 kW...skupinu AM, která je uvedena v jiném odstavci definice skupiny "B" nevylučuje, tedy moped je motorové vozidlo, tento odstavewc není defrinicí skupiny "B" vyloučen, co není zakázíno - je dovoleno. Od roku 2001 do roku 2006 to vylučoval jeden článek zákona, který byl ale novelou 2006 vyškrtnut.Takže konečná odpoveď je ANO. Počítejte s tím, že můžete narazit na policistu nebo městkého policistu, který v tom nebude mít jasno, pak se odvolejte na mé stanovisko a doporučte jim dodělat si policejní akademii...budou zmatení a nechají Vás být...
Tomu závěru by se docela dalo věřit. Váš věhlas je patrně podobný komandu MP v Lázních Bohdaneč, takže již při vyslovení Vašeho jména musí všem v doslechu běhat mráz po zádech.
A pak mají mít úřady nějakou vážnost,když odborné právní povědomí úředníků je na takto vysoké úrovni.
Nemuzes. Alespon ne legalne na pozemnich komunikacich.
Potrebujes ridicske opravneni skupiny AM.
Nechci se hádat, ale mám pocit že mopeda řídit může i přesto že v době kdy dokončila řidičák to neplatilo.
business.center.cz/... paragraf 133:
b) řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízení motorových vozidel zařazených do řidičských oprávnění skupin B, AM a podskupiny B1 a podskupiny A1 s omezením do 50 cm3,
zdravim,pokud nemate ani jeden ridicky prukaz tak babetu ridit nemuzete,aby jste ji mohl ridit potrebujete ridicke opravneni skupiny am nebo skupiny b ,,, sk b opravnuje rizeni motockylu bez postraniho voziku do obsho 50 cmm a konstrukci rychlosti do 45 km za hodinu
Nemáte pravdu, přestože mají §81 a 82 zákona o silničním provozu dost zamotané znění, plyne z nich, že ŘO skupiny B neopravňuje k řízení mopedů a malých motocyklů s konstrukční rychlostí do 45 km/h. O kubatuře se u skupiny AM nehovoří.
Mimochodem se skupinou AM se dnes už na klasických "pionýrech" a "dvacítkách" jezdit nedá, mají kontrukční rychlost vyšší než 50 km/h.
Tak jsem si to našla v zákoně 361/2000Sb.!§ 81/odstavec 4 jak tu jeden píše. A můžeme to řídit.Tady je znění zákona
§ 81 Skupiny a podskupiny
2) Řidičské oprávnění skupiny A opravňuje k řízení motocyklů s postranním vozíkem nebo bez něj.Řidičské oprávnění podskupiny A1 opravňuje k řízení lehkých motocyklů o objemu válců nepřesahujícím 125 cm3 a o výkonu nejvýše 11 kW.Řidičské oprávnění skupiny B opravňuje k řízeníěrem výkonu/hmotnost přesahujícím 0,16 kW/kg, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg a s nejvýše 8 místy k sezení, kromě místa řidiče; k tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg,ů a pracovních strojů samojízdných, jejichž maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg, c) jízdních souprav složených z motorového vozidla podle písmene a) nebo b) a přípojného vozidla, pokud maximální přípustná hmotnost soupravy nepřevyšuje 3 500 kg a maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost2) motorového vozidla.Řidičské oprávnění podskupiny B1 opravňuje k řízení motorových tříkolových a čtyřkolových vozidel uvedených v odstavci 4, jejichž maximální konstrukční rychlost převyšuje 45 km.h-1 nebo jsou poháněná spalovacím motorem o objemu válců převyšujícím 50 cm3 nebo jsou poháněná jakýmkoli jiným zařízením srovnatelného výkonu. Pohotovostní hmotnost těchto vozidel nesmí být vyšší než 550 kg; do pohotovostní hmotnosti vozidla elektricky poháněného se nezapočítává hmotnost akumulátorů. s maximální konstrukční rychlostí 45 km.h-1.
(3)
(4)
a) motorových vozidel, s výjimkou vozidel uvedených v odstavcích 2, 3 a motocyklu o výkonu nad 25 kW nebo s pom 0,16 kW/kg nebo motocyklu s postranním vozíkem a s pom
b) traktor
(5)
Od 1. července 2006 došlo k na první pohled drobné, ale ve skutečnosti velmi významné změně ve vymezení řidičského oprávnění skupiny B.
Od 1. července 2006 jsou všichni držitelé řidičského oprávnění skupiny B, tedy i ti stávající, přímo ze zákona oprávněni k řízení mopedů a malých motocyklů s nejvyšší povolenou rychlostí max. 45 km/h. Zatímco dříve (od 1. ledna 2001 _ 30. června 2006) bylo nutné mít samostatné řidičské oprávnění skupiny AM, nyní již není potřeba, neboť skupina B ho v sobě plně zahrne. Není tudíž nutné, aby řidiči mopedů, kteří jsou držiteli oprávnění skupiny B, byli vedle současně držiteli oprávnění skupiny AM
Důležitou informací také je, že uvedenou skutečnost není nutné žádným způsobem zapisovat ani do starých, ani do nově vydávaných řidičských průkazů. Změna rozsahu oprávnění totiž vyplývá přímo ze zákona, obsah zápisu do řidičského průkazu se nijak nemění.
Důležité rovněž je, že uvedená změna se týká pouze řízení mopedů a malých motocyklů s nejvyšší povolenou rychlostí max. 45 km/h na území České republiky!
Vždyť už to tady bylo několikrát zmíněno! Je to v §81 odst.4,písmeno a). Několikrát si to "do slova"přečtěte a určitě pochopíte!
Mám zato, že chápu poměrně obstojně. Takže jestli se nepletu, je v tomto zmiňovaném znění naprosto jasně uvedeno, že řidičské oprávnění sk."B" opravňuje držitele k řízení motorových vozidel s výjimkou motocyklů s postranním vozíkem nebo bez něj. Z toho by snad mohl průměrně inteligentní jedinec odvodit, že Babeta a podobné stroje jsou sice motorová vozidla, ovšem spadající do kategorie motocyklů, na které je třeba vlastnit samostatné oprávnění. Je-li v ŘP pouze oprávnění sk."B" tak jeho držitel může z jednostopých motorových vozidel řídit jedině kolo s pomocným motorkem, které nespadá do žádné kategorie ŘP.
Otočte si řidičák na rubovou stranu a tam máte vyznačeno s čím můžete jezdit, pokud tam máte jen osobák, tak máte smůlu.. Mám ho z 1991 a vyznačen je i osobák i malý motocykl ( 150), spec. zkoušky se dělaly jen na 250 a výše.
Zde máte naprostou pravdu. Je vskutku zapotřebí důkladně znát a hlavně chápat zákony pokud hodláte poučovat ostatní. Navíc při tom chápání bych pochopil, že se jedná o "řidičské oprávnění" z uvedeného roku a ne o platný ŘP!
Valero, nevím jaký řdičák máte vy, ale já už novy dle EU neb jsem ho vyměnila mám v něm uvedené přesně to co jsem zde uvedla a vím, že babetu až po Smsona řídit smím, protože to v něm mám uvedeno, tak nevím kdo pouští bludy.Z toho usuzuji, že pokud to paní nemá uvedeno v ŘP tak řídit nesmí, ale máte pravdu nemám všechny rozumy světa jako vy.
doplněno 29.08.10 08:19:platí i pro Cyrila
Pokud vlastnite jen sk b muzete ridit otorve vozidlo do 3,5 t a privesny vozik do max 750 kg,muzete ridit motockl jehoz konstrukcni rychlost max 45 km za hodinu takze babetu ridit muzete , ale treba simsona apd uz ne to uz musite mit skupinu am na male moto
takse podivejte do prirucky pro autoškoly, k cemu vas opravnuje k rizeni motoroveho vozidla sk b,,, k rizeni motoroveho vozidla s pripustnou hmotnosti do 3500 kg, s nejvyse 8 misty k sezení take motocykli a mopedy o max.konstrukční rychlosti 45 km za hod. a pripojneho vozidla o max 750 kg , simson spada pod skupimu am je o obsahu 49 cmm3, delal sem nekolik let jako ucitel autoškoly a jeste do dneška delam školení ridiču kde se jednotlive zakony probiraji, tak se podivejte a pak to komentujte
Doufáte špatně a já bych se přeci jen vrátil. Jen s takovou drobností: jedná se o vlastní výklad zákona nebo o soudní, pokud soudní, tak kterého soudu?
Už to tady raději ani neprobírejte! Pro jednoho člověka, který to nikdy nepochopí ani s vysvětlováním nemá cenu! Vy ostatní jezdite se skupinou "B" na mopedech a malých motocyklech s maximální konstrukční rychlostí 45km/h i když to nemáte zapsáno v ŘP, protože Vám zákon dovoluje řídit i skupinu AM. Cyril má svoje stanovisko jen pro sebe, tak ať si jezdí klidně na kole Jinak nevím proč vzpomíná výklad soudní. Tato situace by nešla ani do správního řízení a už vůbec ne k soudu.
Soudní výklad je vzpomínán z jediného prostého důvodu. K výkladu zákonů je příslušný jen a pouze soud. Jinak stanovisko vás obou k výkladu je také pozoruhodné. Pro jednoho je limit v rychlosti a druhý preferuje objem motoru.
Jestli požadujete soudní výklad, tak to se budete muset obrátit na soud, ten tu nehledejte. Já jsem jen člověk, který umí číst, což je jediné potřebné vzdělání (a trochu rozumu) k pochopení zákona. Ať si to tedy přečte každý sám a udělá si na to názor. Jestli to někdo nepochopí, tak ať klidně jezdí autem (nebo lépe na kole, jak píše valero) a na motorku nesedá.
soudní výklad v tomto případě není nutný, protože policie při silničních kontrolách i správní orgány při řešení přestupků respektují stanovisko a výklad ministerstva dopravy, které by mělo být odborným garantem obsahu i formy předkládaných právních norem, i kdYž v praxi odborníci z řad poslanců pracují úplně jinak...pokud jde o obsah paragrafu 81, oficiálně stanovisko MDCR nikdo oficiálně nezpochybňuje, v praxi výše uvedené subjekty uznávají, že definice ŘP skupiny B nevylučuje, nebo obsahuje i právo řídit motocykl s konstrukční rychlostí do 45 km/h...pokud by tomu bylo jinak, má právo dotčená osoba využít všech možných opravných prostředklů včetně toho, že se obrátí na souid, a pak může soud tento paragraf vyložit po svém...pak budou všichni tento výklad, respektive pravomocné rozhodnutí nuceni respektovat.
nu, jiný dotaz, jaký předpis řeší co a jak se zapíše do osvědčení o tećhni... co nařizuje že se musí proštípnout ustřihnout roh u osvědčení.
hledám předpis díky
žádný předpis to neřeší, praxe je taková, že ministerstvo to není schopno léta zapraravat do vyhlášky, v souvislosti s absencí konkrétního zákonného termínu , do kdy musí občan, hodlající provozovat auto toto na sebe registrovat...když to min isterstvo v zákoně nechtělo, myslím ten konkrétní termín, mělo to řešit ve vyhlášce...některé úřady rohy ustřihují, jiné ORV I děrují, některé nedělají nic...Někdy se vyzbnačuje platnost ORV na dobu, po kterou má cizinec v ČR povolen dlouhodobý pobyt, po jeho prodlouření se mnu vystaví další malý TP na dobu, o kteroi má pobyt prodloužen...
nu, jste laskav a děkuji.
takže není předpis, kde je napsáno podobnými slovy: " při změně majitele se osvedčení označí ustřižením rohu nebo dírkou)
díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.