Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhradní vozidlo z povinného ručení viníka

Od: mirek* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

měl bych dotaz zda pojišťovny uznají náhradní vozidlo za námi nabourané soukromé vozidlo, které potřebuje moje žena pro svou práci jako OSVČ. Auto není evidováno v podnikání a je registrované na mě.

Nehodu jsme nezpůsobili my a oprava jde z povinného ručení viníka.

Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sasdax*
hodnocení

0x

Stejný dotaz podejte na pojišťovnu viníka (na hlášení škod, případně likvidátora byl-li vám už přidělen). Tam vám řeknou co a jak.

doplněno 27.04.10 14:22:

Malá rada pro všechny. Voláte-li na pojišťovnu, je vhodné si zapsat čas a telefonní číslo, kam jste volali. V případě reklamace (byly vám podány mylné informace - třeba už o zapůjčení náhradního vozidla) se tento hovor dá dohledat (většinou jste upozorněni, že hovor bude nahráván).

hodnocení

0x

No některé opravny (nám se to stalo) náhradní vozidlo zapůjčí (nabídnou zápůjčku) a s pojišťovnou si to vyřídí sami. Takže bych řekl, že to pojišťovny uhradí. (Ale nevím, jestli každá.)

repak*
hodnocení

0x

Bylo by slušné nejdříve zkusit hledat a pak se ptát:

poradte.cz/...

mirek*
hodnocení

Ty předešlé odpovědi jsem si přečetl. Má otázka byla položena v jiném smyslu, protože se týkala konkretnějšího případu, kdy má žena pracuje jako OSVČ, auto potřebuje pro svůj výkon povolání, ale nemá ho vedené v podnikání. To jen k té slušnosti.

nespokojenyurednik

určitě Vám nic neuznají, když si auto zaregistruje Vaše žena na své IČO a uzavře pojistnou smlouvu, ze které vyplyne povinnost pojišťovny toto plnění v případě nepojízdného auta poskytnout, tak plnění poskytne...jinak ne...pojišťovny jsou od toho, aby ze zákona ždímaly pojistníky jako citrony, a ne od sponzoringu něčího podnikání...

petik*
hodnocení

0x

Já osobně bych se nikde o OSVČ manželce nešířil. Prostě jako občan mám auto, to potřebuji a nic více dokazovat nemusím. Pokud mě někdo nabourá a znemožní tento můj vůz používat, musím si jiný vůz půjčit, čímž mi vzniká přímá škoda spojená s danou nehodou (nevím o žádném zákonu, který říká, že pokud mi někdo zničí auto, nemůžu do vyřešení jeho opravy jezdit). A jestli není v zákonu o povinném ručení zmíněno krytí náhradního vozu z povinného ručení škůdce mi může být naprosto jedno, neboť tu máme ještě Občanský zákoník, který na toto myslí v § 420 a následujících. Je potom problémem škůdce, zda to za něj uhradí jeho pojišťovna, nebo to bude muset zaplatit sám. Ta druhá varianta ovšem předpokládá soudní řízení, neboť se škůdce bude na 100 % zdráhat škodu vyplatit. Podmínkou bude ovšem přiměřenost požadované náhrady. Prostě když mi naboří starého favorita, těžko budu obhajovat náklady na zapůjčení mercedesu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]