Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na náhradní vozidlo po havárii

Od: anna29* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli nemá někdo zkušenost nebo neví, jak je to s nárokem na náhradní vozidlo po autohavárii (nejsem viníkem nehody). Viník autonehody je pojištěn u kooperativy. Předem děkuji za odpověď.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud potřebujete vozidlo k výkonu povolání, tak máte nárok na náhradní vozidlo hrazené pojištovnou. Na cestu do práce, nebo na výlet nemáte nárok na náhradní vozidlo placené ze zákonného pojištění.

jarda2*
hodnocení

0x

Specializovane firmy dokazi zaridit nahradni vozidlo za vsech okolnosti a jeste na tom vyvarit majlant. Tak je mi predesly vyrok ponekud nepresny. Proste, zalezi na tom...

jelikož každý (skoro) nadává na pojiš´tovny že mnoho nechtějí zaplatit, zdá se mi predesly vyrok ponekud nepresny.

Můžete mít pravdu, milý Jardo, ale já mám informace jiné.

jarda2*

Tak jasne, je to asi o tom, ze ty specializovane firmy maji do pojistove nadstandardni vazby... Ale je to proste svinstvo. Normalniho poskozeneho oskubou a servisy atp. se napakujou.

8976*

pokud si ovšem představujete , že rozbijete15 let starého favorita a chcete jej spravit a zaplatíte určitou cenu za nd , a jste překvapen že vám je pojištovna neproplatí v plně vyši tak pak to není svinstvo ale vypočítavost...to je asi stejné tak jako když si koupíte nové auto a druhý den jej budete chtít prodat tak vám nikdy a nikdo a nikde nedá cenu za co jste jej koupil vy...přeji hezký den

8976*
hodnocení

0x

pokud máte havarijní pojištění přečtěte si podmínky plnění - vaše pojištovna vám může poskytnout náhradní vozidlo / pokud je vaše nepojízdné/ bez ohledu na to zda jste nehodu způsobil nebo ne / pozor vše se odvíjí od pojistných podmínek/ a plnění pak nárokuje od pojištovny viníka, to samé nabízejí i některé pojištovny v rámci zakoného pojištění - viz smluvní podmínky...takže argumentace že se někdo pakuje je poněkud zavádějící-vše se odvíjí od svobodné vůle s kým jakou pojistku uzavřu a co jsem ochoten zaplatit...

nu*
hodnocení

0x

pokud máte auro na nějaký operativní leasing, tak dostanete náhradní...jinak silně pochybuji...

sasdax*
hodnocení

0x

Udělal bych to jednoduše. Zavolejte na hlášení škody pojišťovny viníka, řekněte co potřebujete a oni vám poví, jestli máte nárok na náhradní vozidlo a za jakých podmínek.

repak*

Zákon o pojištění odpovědnosti za provoz MV v §6 přesně definuje jaké škody způsobené pojištěncem pojišťovna kryje. Nárok na náhradní vozidlo pro poškozeného tam nevidím. Lze se připojistit, ale tomu rozumím tak, že náhradní vozidlo je poskytnuto viníkovi havárie.

Jiná otázka je, zda lze tuto náhradu požadovat po viníkovi havárie. Jak ten by to uhradil je jeho problém. Toto by se mělo řešit ustanoveními Občanského zákoníku.

Viník nehody je ze zákona pojištěn, takže veškeré nároky za něj hradí pojišťovna.

repak*

Nemáte úplně pravdu. §6 přesně specifikuje co pojištění musí krýt ze zákona. Vše ostatní navíc je věcí pojistných podmínek pojišťovny a eventuelních připojištění. Mimo to existuje limit pojistného plnění daný zákonem, který lze smluvně zvýšit.

Dále například z Občanského zákoníku mi nevyplývá, že když někomu rozbiju auto jsem mu povinen hradit po dobu opravy náhradní vozidlo.

repaku, souhlasím s tím, že nemám úplnou pravdu. Teoreticky kdo v tom umí chodit, nebo má někoho kdo v tom umí chodit, dostane více jak laik, který neví téměř nic.

Kolik je ale znalých jako jste Vy? Minimum.

fik*
hodnocení

0x

Na tento dotaz reaguji z vlastní zkušenosti... na křižovatce mi jeden mladej idiot v nadupaným autě nedal přednost... nabořil to do mě. Druhý den mě kontaktovala firma, která se zabývá jak pojištěním tak i půjčováním "náhradních vozidel" ... dodnes nevím kdo jim na mě dal kontakt... nicméně... bylo mi řečeno, že mám nárok na náhradní vozidlo vždy... pokud se stane nehoda u které je jasný viník... Dostal jsem peknýho golfíka... a jezdil s ním do doby než se moje auto opravilo... cca 3 měsíce... při převzetí auta od této firmy jsem podepsal prohlášení, že po mě nemohou nárokovat jakoukoliv náhradu za půjčení vozidla... že si to už nějak vymůžou po viníkovi nehody z jeho pojistky. je fakt že potom když si propočítám.. kolik to někoho muselo stát... (3 měsíce provozu auta) hmmmm. Jediné co musíte, je upozornit pojištovnu viníka na to, že jste nájradní auto obdrželi... protože potom už řešení pojisnté události jede jak na běícím pásu. Čím rychleji tím mín peněz půjčovn pojišťovna dá. Vzhledem k tomu že u mé havárky si událost pojištovna přehazovala mezi likvidátory opravdu 2,5 měsíce... než se po vyjádření mohlo dát auto do servisu... a oprava trvala dalších cca 14dní. ... nezbývá než dodat.. že půjčování aut za havárky je dobrý byznys. Ale i když to shrnete... tak si sice jezdíte půjčeným autem ... ale vaše vlastní, na které jste si vydělali... máte opravené ale navždy bouračkou poznamenané (moje bylo skoro nové) auto . tj špatně následně prodejné (pokud snešlo o totálku... a viník ten většinou má jen pomačkaných pár plechů ... 2 body od policajtů... a druhý den si vesele jezdí dál... zatím co vy máte nervy jestli dostanete auto, nebo aspon pár peněz... za které si stejné auto stejné hodoty stejně nepořídíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]