Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předpisy autoškola

Od: zuzka odpovědí: 20 změna:
Dobrý den, v souvislosti s tím, že budu dělat autoškolu,bych měla jeden dotaz.

youtu.be/... V čase 5:10 na tomto videu přijíždí vozidlo autoškoly k ostrůvku a odbočuje směrem vlevo, tudíž dává přednost protijedoucím vozidlům,což je mi jasné. Je to klasická křižovatka. Mě by ale zajímalo, jestli by se vozidlo místo odbočení doleva (kudy se vydá) mohlo za tím ostrůvkem otočit a jet směrem zpátky. Samozřejmě ne tím pruhem kudy přijelo, ale tím, kde jedou protijedoucí. Níže přikládám obrázek jak to myslím. Prostě přijelo by k ostrůvku a jelo by směrem zpět. Zkrátka se za ostrůvkem otočím a jedu zpátky ve směru te zelené šipky. Nebo to je blbost, protože bych se prakticky točila v křižovatce?
A ještě bych měla druhou otázku. Podívejte se na poslední křižovatku číslo 3. Já jedu ze směru červené šipky a druhé auto ze směru zelené. Dostáváme se u ostrůvku už jako kdyby oba na vedlejší, já jsem vpravo a druhé vozidlo vlevo, ale já budu mít přednost, protože se to bere tak, že přijíždím z pravé strany? Já (červená šipka) druhé vozidlo zelená. Jedu prakticky rovně a to druhé vozidlo by mi vjelo do cesty, ale bere se to tak, že jako kdyby přijíždím po pravé ruce ne? Moc děkuji za odpověď Zuzka

Předpisy autoškola
Předpisy autoškola #2
Předpisy autoškola #3

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kami123
hodnocení

0x

(4) Řidič nesmí otáčet a couvat

a) na nepřehledných nebo jinak nebezpečných místech, například v nepřehledné zatáčce a v její těsné blízkosti, před nepřehledným vrcholem stoupání pozemní komunikace, na něm a za ním,

b) na křižovatce s řízeným provozem a v její těsné blízkosti,

c) na přechodu pro chodce,

d) na přejezdu pro cyklisty,

e) na železničním přejezdu a v jeho těsné blízkosti,

.

Ano, vedlejší silnice, přednost zprava.

Ti co chtějí přijet z opačného směru musí dát zas přednost zprava těm, co máš zleva.

google.com/...

petr08
hodnocení

Ti co chtějí přijet z opačného směru musí dát zas přednost zprava těm, co máš zleva? Jsem bílé vozidlo. Tohle je pohled seshora (opačný směr). Na tu křižovatku, kterou slečna myslí. Proč bych měl dávat přednost černému?
Předpisy autoškola #4
kami123

Ne neměl , blbě jsem to napsal, je tam jasně vidět, že hlavní končí až za křížením a zprava značka daní přednosti.

Poslední větu ignorovat.

zuzka
hodnocení

Tak teď jsem se zamotala. U té první značky přednost zprava platí, když jsme oba na vedlejší a u té druhé značky, která souvisí s tím ostrůvkem a je v tom kroužku, tak taky jak píše pan? Pokud ano, ok. Pokud ne, tak proč?
Předpisy autoškola #5
Předpisy autoškola #6
zuzka
hodnocení

Kami123 tudíž ta hlavní cesta končí u začátku toho ostrůvku jak je vyznačeno červenou čarou? Přesně tam jak je ta značka konec hlavní cesty?
Předpisy autoškola #7
kami123

Ano, tam končí hlavní silnice,

Navíc ten, co tam přijíždí, od černého křížku (viz obr výše), nedává veskutečnosti přednost zprava, ale přednost podle značky P4 (klasický obrácený trojúhelník), kterou tam má.

Ten kdo přijíždí z hlavní z přímého směru si ale myslí, že dostává přednost z prava, jelikož už na hlavní není.

Hlavní pro nej začíná až u děcek.

kami123

fialová - hlavní

červená - nehlavní

žlutý puntík - dej přednost

Předpisy autoškola #8
kami123

Ještě to shrnu, jelikož je to fakt z celkového pohledu zmatečný, přednost zprava tam ve skutečnosti nikde není.

Nicméně při jízdě každý bude vědět, jestli přednost má dát nebo dostat.

hodnocení

0x

Tato situace je zakázaná i když se najde pár jedinců, kteří to porušují.

Je zakázáno se otáčet v křižovatce se světelným provozem.

Předpisy autoškola #9

hodnocení

0x

Starší dotaz:

poradte.cz/...

doplněno 29.09.21 05:30:

netuším, jen si pamatuji.

kami123

Je možné, že tam nějaká autoškola dusí své žáky.

Anebo opět imitátor dotazů?

odchytova*
hodnocení

0x

1. legální se otočit na světelné křižovatce to jde jen tehdy, když bude semafor vypnutý. Na světelné křižovatce se jinak otáčet nelze.

2. s oranžovým majákem a modrým taky to lze.

hodnocení

0x

1) S první otázkou není spor,, na tu odpověděl výstižně hned kami123 citací zákona. Nelze se na řízené křižovatce otáčet.
2) Na druhou otázku jsem tady zcela správnou odpověď nenašel. Ano, máte přednost zprava, ale jste oba na hlavní silnici, červený i zelený. Akorát červený jede pro zeleného jasně zprava, proto má přednost.
Značka přednost v jízdě je v křižovatce pro zeleného jen pro zdůraznění povinnosti, ale zcela chybně, neboť na základě značky musí dát přednost i vozidlu přijíždějícímu po Závišické (protisměr červenému), ten mu ovšem zas musí dávat přednost zprava, protože tam žádnou značku nemá. Alespoň není situace kolizní...

kami123

Tak to vypadá z pohledu fotky. Taky jsem to tak nejdříve pobral.

Podle streetview je ale ten, co přijíždí proti červenému , na hlavní. Má 200m dříve žlutou značku.

@kami123: Není. Platnost té značky Hlavní silnice končí na křižovatce před tím. Platí vždy jen pro nejbližší křižovatku.

kami123

Vidím, máš asi pravdu.

Řek bych, že i když bych tam jel, myslel bych si, že jsem na hlavní.

Možná je to tam tak i myšleno. Jak poznám, jestli to mezi je nebo není pozemní komunikace?

Nebo ta značka konec hlavní je jen provokace.

Připadne mi to nedomyšlený.

No, je to takový trochu divoký, ale pořád lepší, než když je někde na začátku jedna hlavní a všichni si myslí, že to platí na patnáct dalších křižovatek. Znám takové místo.

hjncd
hodnocení

0x
Ten, co vám dává přednost zprava, má u sebe značku, že je na vedlejší. Na tu hlavní se asi značka nevešla kvůli té zastávce. Jinak by tam podle mě byla.
Předpisy autoškola #10

Značka Dej přednost v jízdě nemusí vždy znamenat, že jsem na vedlejší. Může být použita i uvnitř křižovatky pro zdůraznění povinnosti dát přednost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]