Nejste přihlášen/a.
Ahoj vsichni
Pred chvili jsem tady cetl otazku" Kdo jezdí na natural 98?" zaujalo mne to.
Ja jezdim obcas nemecko. Kdyz natankuju plnou v Brne, dojedu na ni sotva do Norimberku, to musim mit opravdu lehkou nohu. Kdyz ale natankuji plnou v Norimberku, dojedu do Brna se slusnou rezervou. Tankuju 98 u nas i v DE. Myslim, ze styl jizdy ma clovek naucenej a nemeni se.. Jak vysvetlit tedy tento jev?
Ze by to bylo z DE do Brna z kopce?
Nebo tak, jak se stravuju v DE, jsem vzdy o par kilo lehci a auto jede vic?
Chlamaku, my tenhle jev pozorujeme u nás.. Kluci natankují na benzínce A, spotřebu mají přesně podle norem. Natankují na benzínce B a máme pocit, že tu naftu nalili i do traktoru
A bude hůř, teď jsem četla zprávu, že :
V benzinu bude víc řepky, Senát kývl na vyšší podíl biosložekSenát odsouhlasil navýšení podílu biosložky v pohonných hmotách. U benzinu vzroste od 1. června na 4,1 procenta, u nafty na šest procent. Senátoři se k navýšení podílu sice vyjadřovali kriticky, nakonec na něj ale kývli. Novela tak nyní čeká na podpis prezidenta.
Chlamaku, a teď tady slyším názor do pranice.. je to prý proto, že si jenom myslíme že tankujeme 98, ale ve skutečnosti nám dají 95.
Tak tomu bych i veril ... v tomhle state je mozne vsechno ...
Marenko - a navic asi tu 95 tankujeme za cenu 98 hmmm
všichni svorně tvrdí že to není možné, známý dokonce jeden čas vozil PHM z Rakouska a Německa k našim pumpám takže opravdu jsou tady PHM vyrobené tam, možná mají divizi výroba pro východní kolonie.
Když se podívám na poslední cestu, tankováno před hranicemi, ujeto 724 km, tankováno v D cestou zpět 26,11 litru dojel jsem kus do našeho vnitrozemí celkem 508 km. V D jsem jel k pumpě prakticky hned jak pípla rezerva což odpovídá spotřebovaným cca 48 litrům, při cestě zpět pípla kus před hranicemi, tedy jsem pár km jel na rezervu.
Tam mi tedy vychází 6,63 a zpět 5,49 litrů na 100 km, cestou zpět jsme byli lehčí tak o 30 kg a když započtu využití části rezervy na cestě zpět tak 5,69 l/100 km.
Obě tankování u neznačkových, nejlevnějších v místě (v CZ to byl PAP, v D si nepamatuji).
Někdo mi to vysvětloval kvalitou silnic tady a tam, provozem ... Tyto vlivy téměř mohu vyloučit protože cesta tam i zpět vedla po stejných silnicích a dálnicích (85% dálnice, 15% okresky, město), ve všední dny, čas na cestě prakticky stejný, rozdíl byl opravdu jen v PHM.
Příští týden razím opět, budu pečlivě sledovat, jen tankovat budu před hranicemi u ONO protože včera když jsem viděl ty cenovky u pump, brrr.
My jsme měli přepravní firmu - kamiony s návěsy. Bylo opravdu poznat, zda se jede na ZÁPADNÍ naftu nebo NAŠI.Ponalo se to nejen na spotřebě, ale i na výkonu motoru. S naší naftou se kamion vlekl, se západní ožil. Je to tak, že i když sem je nafta dovážena za západu, tak se sem vozí méně kvalitní. To se bohužel neděje jenom s naftou. Týká se to i jiného zboží, někdy dokonce značkového. Bohužel...
Jednoduše - němci mají o hodně kvalitnější benzíny než ČR. Dá se říct, že tady "ještě splňují normu" a v D jí o dost překračují. Mám stejnou zkušenost s naftou, pokud je tankovaná v D, CH, B, tak ujedu na nádrž klidně o 100km víc (na srovnatelných silnicích i stejný styl jízdy) - vyzkoušeno dlouhodobě.
je jasné, že když je v naší naftě jen 60 procent nafty a zbytek LTO, řepka a další svinstva, na která se nevztahují spotřební daně ale dá se nima nafta ředit, tak je spotřeba vyšší, když je v benzinu 20 procent acetonu a něco málo vody, také bude spotřeba vyšší...viz více-méně pravidlelněmmedializované výsledky testů ČOI a útavu paliv a maziv, ani pečeť kvality u stojanu není zárukou, po jejím udělení a vylepení se nádrže opět naplní nějakým mixem...
Ahoj,
neřekl bych, že z kopce či do kopce. Ale kolik tě stojí korunek litřík 98 oktanů tady, a kolik v Norimberku? A jak píšeš: co to je slušná rezerva?
Lipt
To da prece rozum.Za komancu vzdy cesta z BRNA do PRAHY s SKODA 1203 si vzala vic benzinu jak na spatecni cestu. Toz sopa, je to porad do kopca. A vo tom to je.
Ahoj,
jasně. Já koko úplně pozapoměl, že jsem s Š 1203 njezdil hafo km. Ano, do Prahy od Brna za 18 a zpět za 12 ltříků. Není kopec, jako kopec.Díky za připomenutí.
Lipt
copak si to mel za velkeho zrota.Ja to naucil i za 8litru jezditi.Samosebou v lete.Zima byla v kyblu aj 14litriku..
Praha na kopci . . to sou bláboly . . . Jel sem z Chorvatska a zbylo mi 1/5 nádrže jejich prach obyčejné nafty, nechápal jsem. Naše nafta ovšem nezklamala a při příjezdu na místo z Česka sem byl téměř na suchu (obojí tankováno do plna). A móře není snad na kopcu, že . .? Takže kupujte v česku u shell nejdražší naftu v evropě . . . . . a myslete si, že děláte dobře.
miramira. To je ale přece jasný, ne? U moře motor načerpal síly a proto měl víc energie a menší spotřebu
a co se příměsí týče, bude hůř až tam ve "velkém" začnou přidávat ten ekonesmysl, tuším od června. Neboj, potom i tady zaplatíš to co teď v tom Norimberku.
S tou cenou, z pohledu němce to vyjde že tu levně nakoupí a auto mu nejede, my tam připlatíme ale zase jedeme.
Euro 24,60/26 korun benzín 32 / 1,44 tedy Tebe tam stojí 26x1,44=37,40, (+17%) jeho zde 32/24,60=1,30 (-11%)
Takže co vlastně chceme, když to máme levnější.
návrh zákona je teď v senátu, navrhovatelé - ekoteroristé navrhují pod tlakem směrnic EU přidávat do nafty až 6,1 procenta biopřísad, zatím se tam dávají asi 4 procenta a něco, Ti rozumnější senátoři jsou zatím proti, protože každému normálnímu člověku je jasné, že moderní naftový motor bez úprav musí spalováním takového množství řepky trpět, ale s největší pravděpodobností nás to do budoucna nemine...Dobrá perpsektiva, nafta bude opět o něco dražší, dojezd na směs nafty a řepky opět o něco kratší...
trpění motoru je to poslední, přednější je to, že k výrobě litru ekonesmyslu jsou potřeba 3-4 litry klasických PHM, 3 m3 vody, zasmradí to okolí výrobny, část suroviny pro tuzemskou výrobu se dováží z Brazilie, všude budeme koukat na stejně oseté lány ...
Jo to máme z toho, jak jsme se hrnuli do EU. Já nechápu proč nemůžeme být samostatný-suverénní stát. Nejdřív Rusko, teď EU
když nám ČOI nechce říct, kdo prodává šmejdy. Provádí i kontroly ve skladech odkud se palivo rozváží? Kdo to vlastně mixuje? Je třeba se bránit. Nedovedu si dost dobře představit, že to někdo lije z kanistrů do zásobníku u pumpy. To mu někdo už doveze, ne? A velcí odběratelé, dopravci si nedělají testy? Ještě jinak, asi je vhodné čerpat u těch, co jsou v jakési asociaci. Má zkušenost, je to sice starší, na intu najdete testy (dali to otestovat soukromně), tak jsem bral naftu u Benziny a fakt to bylo poznat, raději o kačku víc, nebo půl na půl s levnější, jakési optimum. Testovali nákup zi z SRN. Ne vždy nejdražší je nejlepší. Zjišťovat cetanové číslo nafty.
Ale k věci, co kdyby zveřejnili poškození ty pumpy, kde načerpali vadné PHM, byl jim zničen/poškozen motor a byly vadné PHM zjištěny např. zkušebnou, či prošlo to soudem. Chytne se toho třeba některý automotoklub?
Jinak jsou to jen výkřiky vedoucí k ničemu a zloději se chechtají. První krokem zřejmě nekupovat příliš levné PHM.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.