Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Geometrie po výměně tlumičů a pružin

Od: boban® odpovědí: 19 změna:

Pokud dojde k výměně tlumičů a pružin, musí se dělat geometrie?

Jedná se jen o výměnu tlumičů a pružin, nic dalšího.

Díky

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

3x

Já jsem na Laguně nedělal a za 30 tisíc km jsem si ničeho co by na tom bylo špatně nevšiml.

hodnocení

2x

Mělo by se, ale nikdo to skoro nedělá. Jedná se o odklon. Rozhození geo je minimální.

hodnocení

0x
Nepíšeš u jakého auta. U dnešních kosmických výmyslů co se do aut cpou může být geometrie finančně docela zajímavá záležitost. Jsou auta, kde se musí kalibrovat lidar i když jen proletíš dírou a rozhodíš si geometrii. Nebo se ti rozbije čelní sklo. Když jsem ve světě motorů četl, co to stojí, tak se mi protočily panenky zděšením. Na takovém by se. určitě výměna pružin bez dalších investic neobešla.
hodnocení

@totak

Jedná se o vůz Ford focus MK1 příbuzných. Takže asi nic složitýho na přední nápravě, ale máš víc zkušeností než já

Jejich mechanik jim vyměnil tlumiče a pružiny , naúčtoval i geometrii, ale nedal jim papír z geometrie, mně se nechce věřit, že tu geometrii fakt dělali. Já bych protokol vyžadoval, kdyby se jednalo o moje auto a těch 1500Kč za geometrii by mi naúčtoval

asd1

Tam je geo nutná, sundavá se spodní kulák z těhlice a ten nikdy nedáš přesně zpátky jak byl..

Koukni na řídicí tyč jestli točili s matkou. Ale pokud se s tim už jezdilo tak to už nenajdeš..

Nebo geo ověř, psal jsem sem návod jak to snadno změřit laserovou vodováhou a latí.

hodnocení

@asd1

můžeš hodit odkaz, kde jsi popisoval to měření geometrie laserovou vodováhou?

dík

asd1

Čep má lehce pošk/...

Focus sbíhavost nula až lehce sbíhavé (půl stupně)

break

Add: u toho focuse vyměníš tlumič bez vyndání tehlice z ramene. To leda Mondeo MK3, tam musí z čepu.

asd1

Už si to moc nepamatuju, tlumiče na FF jsem měnil asi před 5 lety.. Ale geo jsem pak dělal, rozhodila se (nebo byla už předtim, to nevim)... Vlastně to jsem měnil i ložiska, proto těhlice ven, už jsem doma ;)

break

Já to dělám automaticky. Dřív jsme v práci měli geometrii, teď auta nedělám, ale na geo přijedu za bejvalejma kolegama a na 3D se to doladí...

jenda22
hodnocení

0x
Po vynene tlumicu nikdy nesedi ulozeni sroubu v otvorech. Lehce se zmeni odklon a ovlivni geometrie.Poznate to podle volantu.

hodnocení

@asd1

@break

takže jste si skutečně jistí, že se nemusí dělat u Ford Focus MK1 geometrie při výměně tlumičů a pružin?

díky

asd1

Záleží jak se to dělá, podle break se čep z těhlice vyndat nemusí (ale pak se tam s. napružený rameno), tady ve videu ho sundavá:

Jak vyměnit vzpěru předního tlumiče na FORD FOCUS (DAW) [NÁVOD AUTODOC] - YouTube

Pokud vyndám čep tak kontrolu geo dělám automaticky. Někdo ne. Pokud se nezměnilo natočení volantu, auto netáhne nikam ke straně atd. a gumy se nezačnou sjíždět křivě tak geo úplně nutná neni... Ale pustit auto bez kontroly geo bych si pro cizího nedovolil (on si to sjíždění gum nemusí hlídat a zjistí to až bude mít kraj gumy na dráty = dvě pneu do šmelce a udělat geo - se mohla dělat rovnou.

break

Těch Focusu jsem udělal kvanta a ne, těhlicí fakt vyndavat nemusíš. Pokud to jde, tak to nedělám na žádným autě. Čím míň se toho rozdělává, tím líp

xenofob
hodnocení

0x

nemusí, lepší je poničit přední gumy a po půlroce kupovat nové..500,- za geometrii lze dnes ušetřit...3000 za gumy po roce utratit,..a to se vyplatí:-P

jenda22
To je rada jak z lecebny. Geometrie se dela bezne po demontazi tlimicu, kulaku. Nikdy to neni jako pred tim. Za 500 Kc neni ani novy protektor, auto pak tahne do strany. Asi nemocny radilek...
asd1

Vždyť to píše dobře ;)

Kde vidíš 500 za gumy? Jedině že mu chybí mezery za tečkou a na začátku věty nemá velký N (ale to dráždí leda učitelku češtiny..)

xenofob

kdyz to pisu z aligatoru s malymi tlacitky neni to jako ze skolni lavice , az jenda22 prestane hulit a pusti ho z lecebny take to pochopi :-P

jenda22

No xenofobe, už to čtu pořádně. To byla od tebe ironie. No to pak jo. Omlouvám se. Smršť naprosto idiotských dotazů už ani nemá omezení. Tak pardon.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]