Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dovolím si položit novou otázku kvůli přehlednosti. Psal jsem zde dotaz před nějakou dobou:
poradte.cz/...
Pro nové čtenáře. Věc se má tak, že mám neorigo 5x100 kola, které vibrovali. Dal jsem převážit dělaly to pořád. Zkusil jsem tedy dát pryč plovoucí šrouby a dal jsem tam origo s pevnou podložkou co jsou k autu. Vibrování sice zmizelo, ale přišlo, že to uplně není ok a to cukání volantu po přejetí nerovnosti uplně nezmilo. Půjčil jsem si tedy od kamaráda origo kola s pneu se stejným rozměrem a nasadil jsem tam. Tvrdost mi příjde nečekaně stejná, ale také mi příjde, že to lépe drží a že ten volant je na nerovnostech jistější a nehází. Blbě se to vysvětluje ale asi mě chápete.
Mezitím co mám půjčený ty kola, jsem se podíval na ty svoje. Vyndal jsem středící kroužky, zjistil jsem, že mají rozměr jaký mají mít 58,1 mm a že jsou kovové. Byly celkem špinavé tak jsem je pod vodou a šmirgl papírem očistil.
Teď přemýšlím nad tím, jak vyřešit to, aby ty moje 5x100 kola se chovala jako ty origo. Pokud stačí pouze koupit nové plovoucí šrouby, klidně tu tisícovku obětuju. Ačkoliv je to prasárna, tak s těma pevnýma šroubama 5x98 ty vibrace zmizely. Ale zase si říkám, jestli to mírné házení volantu není způsobené tím, že ty kola byly hůře vystředěny absencí těch plovouček. Ty původní plovoucí šrouby byly origo ale už měly 10 let za sebou, mám pocit jestli některý nebyly ztrhaný a nenahrazovaly se jinýma. To by taky byla možnost problému. Já tomu moc nerozumím, spíš jsem uživatel :D proto bych klidně koupil rovnou sadu 20ks nových.
Pří té příležitosti bych se taká rád zeptal. Jestli když mám na autě velikost šroubů M12x1,25x28mm, jestli stačí koupit takovéto šrouby ale v plovoucí variantě. alukola-obchod.cz/...
Počítal jsem počet závitů dle šroubu na fotce a dle toho co mám doma a je stejný.
Děkuji za odpověď.
Pokud máš náboj 5x98 a ráfek 5x 100, tak plovoucí šrouby mít musíš. Vystředění zajišťuje kroužek.
Lepší jízda - bude rozdíl v gumách, stačí jiná tvrdost bočnice a drncá to jinak, podobně směs...
Šrouby - musí sedět i dosedací plocha.
Zaměř se na středicí kroužek jestli nemá vůle, souosost, šiška apod.
A pokud to chceš opravdu pořádně, tak vyměň kola za origo, pokud nejde o vzhled tak klidně plecháče ... + taky kvalitní pneu..
Tak určitě ta směs mě napadla taky. Já mám letní a kamarád má zimní, takže je to jakoby "měkčí" směs.
Jinak ty středící kroužky šly vytáhnout celkem ztuha a blbě. Nevím jestli to tak má být nebo za to mohl ten bordel co se na nich usadil.
Ty 5x98 šrouby na 5x100 jsem tam dostal. Kamarád co mi to právě půjčoval na to koukal. Díval jsem se na fóra kvůli tomu. No setkal jsem s tvrzením, že akorát člověk rozmasakruje kola. Druhý tvrzení bylo, že zrovna Fiaty to poberou. Ale určitě by to nebylo řešení na stálo.
Rozhoduje homologace pro konkrétní auto.
Můj názor je, že kolo s jinou roztečí než náboj by homologací prošlo těžko (ale je možný i že to někdo schválil...?)
2mm na průměru je šroub v místě dosedací plochy milimetr mimo osu, při utažení klasickou matkou se o ten milimetr ohne šteft; plovoucí hlava umožní posun do strany, vystředění pak nazajišťuje kužel šroubu ale jen středový kroužek..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.